Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ουροδόχος Κύστη | Δρ. Πλουμίδης

Ουροδόχος Κύστη

Εκκολπώματα Ουροδόχου

Τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης είναι σακοειδείς προβολές του βλεννογόνου που δημιουργείται σε ένα σημείο αδυναμίας του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης.

Στους σάκους αυτούς της ουροδόχου κύστης λιμνάζουν εγκλωβισμένα ούρα, με συνέπεια να δημιουργούνται ουρολοιμώξεις, ενώ ορισμένες φορές συσσωρεύονται και λίθοι.

Τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική επέμβαση.

Η εγχείρηση για τη θεραπεία των εκκολπωμάτων της ουροδόχου κύστης πρέπει να εκτελείται από έμπειρο, εξειδικευμένο ουρολόγο, καθώς αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία σε μια ευαίσθητη περιοχή.

Τι συμπτώματα έχει το εκκόλπωμα της ουροδόχου κύστης;

Τις περισσότερες φορές, το εκκόλπωμα της ουροδόχου κύστης δεν έχει άμεσες ενδείξεις και εντοπίζεται τυχαία αναζητώντας αιτίες άλλων ουρολογικών προβλημάτων.

Μερικά προβλήματα που μπορεί συνδέονται με το εκκόλπωμα της ουροδόχου κύστης είναι:

 • λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • πέτρες της ουροδόχου κύστης
 • παλινδρόμηση ούρων
 • όγκοι της ουροδόχου κύστης
 • δυσκολία στην ούρηση

Που οφείλονται τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης;

Το εκκόλπωμα της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι συγγενές ή επίκτητο.

Τα συγγενή εκκολπώματα εντοπίζονται κατά την παιδική ηλικία και επειδή συνήθως εμφανίζεται μόνο ένα συχνά δεν απαιτείται θεραπεία.

Τα επίκτητα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης προκαλούνται, συνήθως, ως συνέπεια μιας στένωσης στην έξοδο της ουροδόχου κύστης (λόγω διογκωμένου προστάτη ή ινώδους ιστού στην ουρήθρα), κακής λειτουργίας της κύστης λόγω τραυματισμού του νεύρου ή προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης στην κύστη.

Τα επίκτητα εκκολπώματα είναι περισσότερα από ένα και εμφανίζονται συχνότερα σε ηλικιωμένους άνδρες, οι οποίοι τείνουν να εμφανίζουν πιο συχνά στενώσεις της ουροδόχου κύστης.

Πώς διαγιγνώσκεται το εκκόλπωμα της ουροδόχου κύστης;

Το εκκόλπωμα της ουροδόχου κύστης μπορεί να εντοπιστεί με ακτινολογικό έλεγχο της ουροδόχου κύστης, όπως αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα.

Συχνά, ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια απεικονιστικού ελέγχου για διαφορετικό πρόβλημα υγείας.

Ωστόσο, αν υπάρχουν υπόνοιες για εκκόλπωμα της ουροδόχου κύστης, ο ουρολόγος μπορεί να συστήσει πιο ειδικές εξετάσεις, όπως:

 • Κυστεογραφία, μία εξέταση που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ σε συνδυασμό με έγχυση σκιαγραφικού μέσα στην κύστη.
 • Κυστεοσκόπηση, μια εξέταση που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός ενδοσκοπίου στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας.

Πώς αντιμετωπίζονται τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης;

Τα συγγενή ή επίκτητα εκκολπώματα δεν απαιτούν πάντα θεραπεία, ιδιαίτερα αν δε σχετίζονται με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, λιθίαση της ουροδόχου κύστης ή κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση.

Όταν σχετίζονται με όγκους της ουροδόχου κύστης, υποτροπιάζουσα λοίμωξη ή κατακράτηση ούρων, τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης χρήζουν θεραπείας.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την ανακούφιση από την παρεμπόδιση της ομαλής ροής των ούρων και πιθανή αφαίρεση των εκκολπωμάτων.

Η επέμβαση για την αφαίρεση των εκκολπωμάτων της ουροδόχου κύστης ονομάζεται εκκολπωματεκτομή και πραγματοποιείται τόσο με ανοικτό χειρουργείο όσο και λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.

Λαπαροσκοπική Εκκολπωματεκτομή

Τι είναι η λαπαροσκοπική εκκολπωματεκτομή;

Η λαπαροσκοπική εκκολπωματεκτομή συνιστά μια μέθοδο που ενσωματώνει όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, όπως:

 • Ελάχιστος δυνατός τραυματισμός των ιστών
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 • Συντομότερη νοσηλεία
 • Μηδενικές επιπλοκές που συνδέονται με το τραύμα
 • Ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα

Η επέμβαση εκτελείται με γενική νάρκωση. Ο χειρουργός ανοίγει τρεις ή τέσσερις μικρές τομές (ανάλογα με το αν η προσπέλαση γίνεται διακυστικά ή διακοιλιακά) μέσα από τις οποίες εισάγει τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία και μια μικρή κάμερα που επιτρέπει τη μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου 10 ως 15 φορές.

Στη συνέχεια αφαιρείται ολόκληρο έκαστο εκκόλπωμα και συρράφεται η ουροδόχος κύστη.

Στο πλαίσιο της επέμβασης τοποθετείται μία παροχέτευση για τη συλλογή των υγρών του χειρουργείου και καθετήρας στην ουροδόχο κύστη για λίγες ημέρες.

Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο τις επόμενες μετεγχειρητικές ημέρες, ενώ επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες σύντομα.

Τι είναι η ρομποτική εκκολπωματεκτομή;

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση των εκκολπωμάτων της ουροδόχου κύστης συνιστά μια λεπτή χειρουργική επέμβαση και πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από άκρως εξειδικευμένους χειρουργούς.

Μεγάλο μέρος της τεχνικής δυσκολίας εξαφανίζεται με τη χρήση ρομποτικού συστήματος, καθώς τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά και ποικίλα για τον ασθενή και τη θετική έκβαση της νόσου.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη και τεχνολογία έχουν οδηγήσει στην επανάσταση της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής, μέσω της οποίας αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και οι τραυματισμοί των ιστών, ενώ οι χειρουργοί περιορίζονται σε «μικρές οπές» επιτυγχάνοντας πολύ καλύτερο ογκολογικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Το θετικό αποτέλεσμα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής είναι όχι μόνο αισθητικό αλλά έχει αποδειχθεί ότι ελαχιστοποιείται το μετεγχειρητικό stress του οργανισμού του ασθενούς και έτσι η ανάρρωσή του είναι ταχύτερη.

Για αυτούς τους λόγους, άλλωστε, σε όλα τα σύγχρονα κέντρα του εξωτερικού οι γιατροί επιλέγουν την ρομποτική χειρουργική, αφού με αυτή τη μέθοδο οι ασθενείς απολαμβάνουν περισσότερα πλεονεκτήματα.

Πώς χρησιμοποιεί ο χειρουργός του ρομπότ;

Η χρήση του ρομπότ γίνεται από το χειρουργό, ο οποίος δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το σώμα του ασθενούς που χειρουργεί..

Το ρομπότ δέχεται τις εντολές του χειρουργού και μέσω ειδικών βραχιόνων που αποτελούν την προέκταση των χεριών του ιατρού, τις εκτελεί άμεσα και με απόλυτη ακρίβεια, παρέχοντας ως αποτέλεσμα τον ελάχιστο τραυματισμό των ευαίσθητων οργάνων σε σύγκριση με το ανοιχτό χειρουργείο.

Ειδικότερα, η εγχείρηση τελείται σε απόλυτο τεχνολογικό περιβάλλον, με τρισδιάστατη εικόνα υψηλής ευκρίνειας, πραγματικό βάθος πεδίου και μεγεθυμένη έως και 15 φορές, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στο χειρουργό τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την αφαίρεση των εκκολπωμάτων διαμέσου 3– 4 μικρών οπών.

Κακοήθεια / Θηλώματα Ουροδόχου

Ο όρος, καρκίνος της ουροδόχου κύστης, χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλες τις κακοήθειες που μπορούν να εμφανιστούν στην ουροδόχο κύστη.

Αποτελεί έναν από τους συχνότερους τύπους καρκίνου στην Ουρολογία, ο οποίος συνήθως δε δίνει συμπτώματα στα πρώιμα στάδιά του.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν κατά κανόνα τη χειρουργική επέμβαση, ωστόσο ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο της νόσου.

Ειδικότερα, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζεται με  διουρηθρική αφαίρεση του όγκου όταν είναι μη διηθητικός ή επιφανειακός και με τη ριζική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης και συχνά γειτονικών οργάνων, όταν είναι μυοδιηθητικός.

Σήμερα, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας, η ριζική κυστεκτομή προτιμάται να γίνεται ρομποτικά και ελάχιστα επεμβατικά, διαμέσου μικρών οπών στην κοιλιακή χώρα.

Έτσι, διασφαλίζεται το βέλτιστο ογκολογικό, λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούνται οι πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Τί είναι η ουροδόχος κύστη;

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο, που πολλοί παρομοιάζουν με ασκό. Η βασική της λειτουργία είναι η συλλογή και αποθήκευση των ούρων που παράγονται από τους νεφρούς (και μεταφέρονται σε αυτήν μέσω δύο μικρών σωληναρίων που ονομάζονται ουρητήρες), καθώς και η αποβολή τους με την ούρηση.

Οι διαστάσεις της ουροδόχου κύστης αλλάζουν συνεχώς και εξαρτώνται από την πλήρωση των ούρων. Έτσι, ενώ όταν είναι άδεια ανατομικά, βρίσκεται πίσω από την ηβική σύμφυση (ακριβώς πάνω από τα γεννητικά όργανα), κατά την πλήρωση εκτείνεται οπισθίως του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος.

Αποτελείται δε από τρεις χιτώνες: το βλεννογόνιο, το μυϊκό και τον ορογόνο.

Πόσο συχνά απαντάται ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης;

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος του ουροποιητικού, ενώ αντιπροσωπεύει το 3% όλων των κακοηθειών.

Αποτελεί τον τέταρτο σε συχνότητα καρκίνο στον άνδρα και τον όγδοο στη γυναίκα.

Παρόλο που η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι σημαντικά μεγαλύτερη στους άνδρες, είναι ο πιο θανατηφόρος όταν εμφανίζεται σε γυναίκες.

Κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται 250.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστεως σ’ όλο τον κόσμο, ενώ περίπου 120.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης χωρίζεται σε δύο σημαντικές κατηγορίες:

Η πρώτη αφορά στον Μη-διηθητικό ή Επιφανειακό, η οποία φορά στον καρκίνο που εντοπίζεται στο βλεννογόνο και στην υποβλεννογόνια στοιβάδα.

Η δεύτερη αφορά στο Διηθητικό, δηλαδή τον καρκίνο που εισχωρεί στο μυϊκό τοίχωμα και είναι πιθανό να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Η κατηγοριοποίηση αυτή είναι σημαντική, καθώς διαφέρει ουσιαστικά ο τρόπος αντιμετώπισης και η θεραπεία των δυο αυτών τύπων καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Ποιές είναι οι αιτίες του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Μέχρι σήμερα οι ερευνητές δεν έχουν ορίσει επακριβώς όλες τις αιτίες που ευθύνονται για την εμφάνιση του καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.

Ωστόσο είναι αρκετοί οι γνωστοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την πρόκληση της νόσου, με επικρατέστερο το κάπνισμα.

Η εξήγηση για την ενοχοποίηση του καπνίσματος είναι ότι τα βλαβερά συστατικά του καπνού που εισπνέει ο καπνιστής και τα οποία αποβάλλονται μέσω των ούρων, παραμένουν για αρκετές ώρες μέσα στην κύστη (μέχρις ότου αποβληθούν με την ούρηση) βλάπτοντας τα επιφανειακά (βλεννογονικά) κύτταρα αυτής.

Σύμφωνα με μελέτες, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη για τους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές!

Η δεύτερη επικρατέστερη αιτία, που αναφέρεται, είναι η έκθεση σε διάφορες χημικές ουσίες (αρωματικές αμίνες, οι βαφές ανιλίνης, αλδεΰδες κτλ) για μεγάλο διάστημα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει συσχετιστεί με ορισμένα επαγγέλματα όπως, η εργασία σε αυτοκινητοβιομηχανίες, σε καθαριστήρια ρούχων, σε εργοστάσια χάρτου, σε βαφεία, σε βυρσοδεψία, καθώς και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων που εκτίθενται σε οργανικά χημικά.

Τέλος, η παρατεταμένη και χρόνια λήψη αναλγητικών φαρμάκων, η κατανάλωση συνθετικών γλυκαντικών, κάποιες παρασιτικές λοιμώξεις, η χρόνια χρήση ουροκαθετήρα, οι χρόνιες φλεγμονές, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και η ακτινοβολία, έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη αυξάνεται με την ηλικία.

Χαρακτηριστικά καταγράφεται ότι το 70% των ασθενών είναι άνω των 65 ετών, χωρίς όμως να αποκλείεται η εμφάνισή του και σε μικρότερες ηλικίες.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης καταγράφεται ως «ύπουλη» νόσος, καθώς τα συμπτώματά του δεν προκαλούν πόνο ή ιδιαίτερη ενόχληση.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό της νόσου, σε πολλές περιπτώσεις, είναι η παντελής απουσία συμπτωμάτων, για αυτό και χρειάζεται παρατηρητικότητα αλλά και συνέπεια στις επισκέψεις μας στον ουρολόγο.

Ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι οι καπνιστές, θα πρέπει να προβούν σε προληπτικό έλεγχο, με απεικονιστικές και κυτταρολογικές εξετάσεις, καθώς και επίσκεψη στον ουρολόγο.

Στην περίπτωση αυτή, η πρόληψη μπορεί να προλάβει τη θεραπεία με ριζική κυστεκτομή.

Από τα πρώτα πιθανά συμπτώματα που παρουσιάζονται με την πάθηση είναι η αιματουρία, δηλαδή η παρουσία αίματος στα ούρα, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν πιο σκούρο ερυθρό χρώμα.

Όμως η απουσία πόνου αλλά και η διακοπή της αιματουρίας είναι δύο παράγοντες που «κρύβουν» την ασθένεια και συντελούν στην καθυστέρηση του πάσχοντος να επισκεφθεί το γιατρό και να γίνει η έγκαιρη διάγνωση.

Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό ασθενείς με αιματουρία και ιστορικό καπνίσματος να επισκέπτονται τον ουρολόγο για τον αποκλεισμό πιθανής κακοήθειας.

Μερικές φορές μπορεί να παρατηρηθεί αίσθημα καύσου στον ασθενή, δυσουρία, συχνουρία ακόμη και επιτακτικότητα.

Αν ο όγκος επεκταθεί προς τους ουρητήρες, μπορεί να καταγραφεί πόνος στη μέση, ή να μειωθεί η ακτίνα της ούρησης αν ο όγκος αναπτυχθεί στον αυχένα της κύστεως.

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Η διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης γίνεται με την κυστεοσκόπηση (εύκαμπτη ή άκαμπτη) και η επιβεβαίωση γίνεται με βιοψία του βλεννογόνου αυτής.

Ωστόσο, σημαντικά διαγνωστικά εργαλεία για τον ουρολόγο είναι ο υπέρηχος, η κυτταρολογική εξέταση των ούρων, καθώς και η αξονική ουρογραφία.

Πώς θεραπεύεται ο διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης;

Η θεραπεία εκλογής για τον διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι η ριζική κυστεκτομή, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και την έκταση της νόσου.

Η επέμβαση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρεις τρόπους: παραδοσιακά (δηλαδή με ανοικτή χειρουργική επέμβαση), λαπαροσκοπικά και ρομποτικά.

Τι περιλαμβάνει η επέμβαση για το διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης;

Η χειρουργική θεραπεία του διηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης αποτελείται από τρία μέρη:

• την ίδια την κυστεκτομή,
• τον πυελικό λεμφαδενικό καθαρισμό και
• την εκτροπή των ούρων.

Τι αφαιρείται κατά τη ριζική κυστεκτομή;

Η ριζική κυστεκτομή, αφορά στην ολική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης, ανάλογα με την επέκταση της νόσου. Μερικές φορές η διαδικασία αυτή απαιτεί και την αφαίρεση γειτονικών οργάνων.

Στις γυναίκες αφορά στην αφαίρεση του τραχήλου της μήτρας, σαλπίγγων, ωοθηκών, μήτρας και μέρος του κόλπου.

Στους άνδρες, αφορά στην αφαίρεση του προστάτη, μέρους του σπερματικού πόρου, των σπερματοδόχων κύστεων, καθώς και των νεύρων που ελέγχουν τη στύση.

Σήμερα, ωστόσο, με τη μέθοδο της ρομποτικής κυστεκτομής, η οποία παρέχει στον εξειδικευμένο χειρουργό, μεταξύ άλλων, τρισδιάστατη μεγεθυμένη εικόνα και αξιοθαύμαστη ακρίβεια κινήσεων, δηλαδή, πλεονεκτήματα που δεν υπάρχουν στις παραδοσιακές μεθόδους, μπορεί να επιτευχθεί η διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας και στα δύο φύλα.

Παράλληλα, μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες να διατηρηθεί ακόμα και η μήτρα με τα εξαρτήματά της, καθώς και σημαντικό μέρος του πρόσθιου κολπικού τοιχώματος.

Πώς γίνεται η αποβολή των ούρων μετά την κυστεκτομή;

Το τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό στάδιο της επέμβασης για τη θεραπεία του διηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι η εκτροπή των ούρων.

Μετά την κυστεκτομή, τα ούρα που παράγονται από τους νεφρούς και μεταφέρονται από τους ουρητήρες δεν καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη. Επομένως, ο χειρουργός πρέπει να ανακατασκευάσει τρόπο αποβολής των ούρων.

Αυτή η ανακατασκευή επιτυγχάνεται με τη βοήθεια τμήματος λεπτού εντέρου, το οποίο είτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός νέου αποθηκευτικού χώρου των ούρων, δηλαδή μιας νεο-κύστης, είτε μπορούν οι ουρητήρες να αναστομωθούν με τμήμα λεπτού εντέρου και τα ούρα να αποβληθούν μέσω ουρητηρο-δερμοστομίας.

Ενδοσκοπική Αφαίρεση Θηλωμάτων

Τι είναι η επέμβαση TURBΤ;

Η TURBΤ είναι μια διουρηθρική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται από την ουροδόχο κύστη κάποιος θηλωματώδης όγκος δια μέσου της ουρήθρας.

Είναι η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση του επιφανειακού/μη διηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης,

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η οποία πραγματοποιείται με απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία, εισάγεται στην κύστη και διαμέσου της ουρήθρας ειδικό χειρουργικό εργαλείο, το οποίο φέρει μικροκάμερα.

Με το ειδικό αυτό εργαλείο, το οποίο κάνει χρήση θερμότητας, ο  χειρουργός πραγματοποιεί την εκτομή του παθολογικού ιστού και καυτηριάζει την περιοχή.

Μετά την επέμβαση, τοποθετείται στον ασθενή καθετήρας, μέσω του οποίου γίνονται συνεχείς πλύσεις με φυσιολογικό ορό και για περίπου 24 ώρες.

Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο, συνήθως, τρεις ημέρες μετά το χειρουργείο.

Τι είναι η λαπαροσκοπική ριζική κυστεκτομή;

Η λαπαροσκοπική ριζική κυστεκτομή αφορά στην ολική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης μαζί με τον προστάτη στους άνδρες και με την μήτρα και τις ωοθήκες στις γυναίκες, με τη χρήση της ελάχιστα επεμβατικής λαπαροσκοπικής μεθόδου.

Σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση, η λαπαροσκοπική ριζική κυστεκτομή συνδυάζει εξαιρετικά ογκολογικά αποτελέσματα με βέλτιστο αισθητικό και λειτουργκό αποτέλεσμα.

Πραγματοποιείται υπό γενική νάρκωση και χωρίς να απαιτείται διάνοιξη του κοιλιακού τοιχώματος. Αντίθετα, ο χειρουργός κάνει 5 μικρές οπές, μέσω των οποίων εισάγονται ειδικά, λεπτά χειρουργικά όργανα, καθώς και μια μικροκάμερα υψηλής ευκρίνειας.

Η κάμερα προβάλει σε οθόνη το χειρουργικό πεδίο μεγεθυμένο κατά 10 ως 15 φορές. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειρουργός αποκτά δυνατότητα να επέμβει με μεγαλύτερη ακρίβεια κι αποφεύγοντας όσο το δυνατό τον τραυματισμό των ιστών και των οργάνων της περιοχής.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής ριζικής κυστεκτομής;

Η λαπαροσκοπική ριζική κυστεκτομή χαρακτηρίζεται από πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το συμβατικό ανοικτό χειρουργείο, όπως:

• Βέλτιστο λειτουργικό, ογκολογικό και αισθητικό αποτέλεσμα,
• Ταχύτερη ανάρρωση και κινητοποίηση του ασθενή,
• Ελάχιστη απώλεια αίματος και περιορισμένη ανάγκη για μετάγγιση αίματος,
• Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος,
• Περιορισμένος χρόνος και κόστος νοσηλείας,
• Ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών,
• Ταχεία επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ρομποτική Κυστεκτομή

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής;

Οι διευκολύνσεις που παρέχονται στο χειρουργό από τη χρήση του ρομπότ, έχουν ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα για μια πλήρη ενδοσωματική επέμβαση χωρίς την ανάγκη να ανοιχτεί ο ασθενής.

Έτσι, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ρομποτική ριζική κυστεκτομή και λειτουργούν υπέρ του ασθενούς είναι πολλά και ποικίλα, σε σύγκριση με αυτά της ανοιχτής και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά:

 • Βέλτιστο ογκολογικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.
 • Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές (ανάλογα με την εμπειρία του χειρουργού),
 • Διατήρηση της στυτικής λειτουργίας (ανάλογα με το στάδιο της νόσου).
 • Περιορισμένη απώλεια αίματος άρα και μικρότερη ανάγκη για μετάγγιση αίματος.
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και συνεπώς περιορισμένη χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων.
 • Ταχύτερη ανάρρωση. Η νοσηλεία, συνήθως, διαρκεί 4 ως 5 ημέρες, ενώ η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτατη. Αυτό συμβαίνει διότι ο περιοριστικός, μυϊκός πόνος από τις μεγάλες τομές που χαρακτηρίζουν τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις, είναι ελαχιστοποιημένος μετά τη ρομποτική κυστεκτομή.
 • Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας λοιμώξεων.
 • Μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής κήλης.
 • Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η ρομποτική κυστεκτομή αφήνει 5 – 6 μικρές ουλές. Αντίθετα, στην ανοιχτή ριζική κυστεκτομή απαιτείται τομή στην κοιλιά περίπου 20 και πλέον εκατοστών.
 • Ταχύτερη κινητοποίηση του εντέρου, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να επανέρθει στην γρηγορότερα στην φυσιολογική σίτιση.

Πώς χρησιμοποιεί ο χειρουργός το ρομπότ;

Η χρήση του ρομπότ «daVinci» γίνεται από το χειρουργό, ο οποίος δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το σώμα του ασθενούς που χειρουργεί.

Το ρομπότ δέχεται τις εντολές του χειρουργού και μέσω των ειδικών βραχιόνων του ρομπότ που αποτελούν την προέκταση των χεριών του ιατρού, τις εκτελεί άμεσα και με απόλυτη ακρίβεια, παρέχοντας ως αποτέλεσμα τον ελάχιστο τραυματισμό των ευαίσθητων οργάνων σε σύγκριση με το ανοιχτό χειρουργείο.

Ειδικότερα, η εγχείρηση τελείται σε απόλυτο τεχνολογικό περιβάλλον, με τρισδιάστατη εικόνα υψηλής ευκρίνειας, πραγματικό βάθος πεδίου και μεγεθυμένη έως και 15 φορές, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στο χειρουργό τη δυνατότητα να εκτελέσει την ριζική κυστεκτομή μέσω 4 – 6 μικρών οπών.

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει στο χειρουργό η χρήση του ρομπότ;

Σε κάθε ριζική κυστεκτομή τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του χειρουργού:

 • Το ογκολογικό αποτέλεσμα: H ριζική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης και του καρκίνου, καθώς και των επιχώριων λεμφαδένων της πυέλου.
 • Το λειτουργικό αποτέλεσμα: Η διατήρηση της λειτουργίας του υπολοίπου ουροποιητικού συστήματος προσφέροντας στον ασθενή την κατάλληλη εκτροπή των ουρών, διατηρώντας έτσι την ποιότητα ζωής.
 • Η ελαχιστοποίηση των περιεγχειρητικών επιπλοκών.

Η πραγματοποίηση της ριζικής κυστεκτομής με τη χρήση του ρομπότ «daVinci» επιτυγχάνει τη βέλτιστη επίτευξη των τριών αυτών στόχων, η οποία διασφαλίζεται μέσω :

 • των ρομποτικών εργαλείων, τα οποία διαθέτουν επιπλέον καρπιαία άρθρωση, παρέχοντας τη δυνατότητα για κινήσεις άνω των 360 μοιρών στο τελικό άκρο αυτών (EndoWrist® Instruments, Intuitive Surgical Inc.). Έτσι, ο χειρουργός μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και δύσκολες περιπτώσεις, όπου η ανατομία της πυέλου συχνά δεν επιτρέπει την άμεση όραση και πρόσβαση, όπως μπορεί να συμβεί με την κλασική, ανοιχτή χειρουργική προσέγγιση,
 • της απόλυτης τρισδιάστατης απεικόνισης, η οποία βάζει το χειρουργό κυριολεκτικά μέσα στο σώμα του ασθενή,

της εργονομίας που δίνει η ρομποτική πλατφόρμα, καθώς ο χειρουργός εργάζεται καθιστός, δίχως να κουράζεται, και με τα χέρια του να στηρίζονται.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής κυστεκτομής;

Οι διευκολύνσεις που παρέχονται στο χειρουργό από τη χρήση του ρομπότ, έχουν ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα για μια πλήρη ενδοσωματική επέμβαση χωρίς την ανάγκη να ανοιχτεί ο ασθενής.

Έτσι, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ρομποτική ριζική κυστεκτομή και λειτουργούν υπέρ του ασθενούς είναι πολλά και ποικίλα, σε σύγκριση με αυτά της ανοιχτής και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά:

 • Βέλτιστο ογκολογικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.
 • Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές (ανάλογα με την εμπειρία του χειρουργού),
 • Διατήρηση της στυτικής λειτουργίας (ανάλογα με το στάδιο της νόσου).
 • Περιορισμένη απώλεια αίματος άρα και μικρότερη ανάγκη για μετάγγιση αίματος.
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και συνεπώς περιορισμένη χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων.
 • Ταχύτερη ανάρρωση. Η νοσηλεία, συνήθως, διαρκεί 4 ως 5 ημέρες, ενώ η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτατη. Αυτό συμβαίνει διότι ο περιοριστικός, μυϊκός πόνος από τις μεγάλες τομές που χαρακτηρίζουν τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις, είναι ελαχιστοποιημένος μετά τη ρομποτική κυστεκτομή.
 • Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας λοιμώξεων.
 • Μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής κήλης.
 • Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η ρομποτική κυστεκτομή αφήνει 5 – 6 μικρές ουλές. Αντίθετα, στην ανοιχτή ριζική κυστεκτομή απαιτείται τομή στην κοιλιά περίπου 20 και πλέον εκατοστών.
 • Ταχύτερη κινητοποίηση του εντέρου, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να επανέρθει στην γρηγορότερα στην φυσιολογική σίτιση.

Γιατί δεν πρέπει να συνδυάζεται η ρομποτική με την ανοικτή επέμβαση;

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πολλοί χειρουργοί, κατά τη διαδικασία της ανακατασκευής του τρόπου αποβολή των ούρων του ασθενή (δηλαδή, το τελευταίο στάδιο του χειρουργείου), προτιμούν να μετατρέψουν την επέμβαση από ρομποτική σε κλασική ανοιχτή.

Με άλλα λόγια, πραγματοποιούν ουσιαστικά μια «υβριδική» επέμβαση που ενώ αρχίζει ρομποτικά καταλήγει ο ασθενής με μεγάλη τομή στο δέρμα.

Όμως, έτσι ο ασθενής δεν επωφελείται από τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής επέμβασης, η οποία γίνεται αποκλειστικά και μόνο με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο.

Η κλινική μας, μετά από πολύμηνη εκπαίδευση σε κορυφαία κέντρα του εξωτερικού (Karolinska Institutet, στη Στοκχόλμη – OLV Robotic Surgery Institute, στο Βέλγιο), έχει πλέον πολυετή εμπειρία στην πλήρως ενδοσωματική εκτροπή των ούρων.

Αυτό σημαίνει, ότι o ασθενής δεν «ανοίγεται» και η επέμβαση πραγματοποιείται εξολοκλήρου ρομποτικά.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερο χειρουργικό stress στον ασθενή.

Λαπαροσκοπικός Πυελικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός

Πώς γίνεται ο πυελικός λεμφαδενικός καθαρισμός;

Μετά τη ριζική κυστεκτομή, πραγματοποιείται ο πυελικός λεμφαδενικός καθαρισμός. Η αφαίρεση των λεμφαδένων χρησιμεύει όχι μόνο στην διάγνωση και στον καθορισμό του σταδίου του καρκίνου, αλλά ο αριθμός των αφαιρούμενων λεμφαδένων είναι προγνωστικής σημασίας στην θεραπεία της νόσου.

Αυτό γιατί μαζί με τους λεμφαδένες αφαιρούνται και τυχόν μικρό-μεταστάσεις σε αυτούς πετυχαίνοντας δυνητικά την εκρίζωση του καρκίνου.

Ο πυελικός καθαρισμός μπορεί να γίνει με ανοικτό χειρουργείο ή λαπαροσκοπικά.

Κατά τη διάρκεια του λαπαροσκοπικού λεμφαδενικού καθαρισμού ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στην κάτω κοιλιακή χώρα για να φτάσει στους λεμφαδένες. Κατόπιν εισάγεται το λαπαροσκόπιο μέσω της τομή και κατευθύνεται προς τους λεμφαδένες.

Ο γιατρός πλοηγείται και επιθεωρεί την περιοχή σε μια τηλεοπτική οθόνη η οποία λαμβάνει εικόνες από την κάμερα και μπορεί να αφαιρέσει τους λεμφαδένες με ακρίβεια.

Ο λαπαροσκοπικός πυελικός  λεμφαδενικός καθαρισμός μπορεί να προσφέρει αποτελέσματα ισοδύναμα με τη συμβατική, ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Αν και διεξάγεται με γενική αναισθησία, είναι λιγότερο επεμβατικός από το ανοικτό χειρουργείο, διασφαλίζοντας λιγότερους πόνους, συντομότερη  νοσηλεία και ταχύτερη ανάρρωση.

Ρομποτικός Πυελικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός

Πώς γίνεται ο πυελικός λεμφαδενικός καθαρισμός;

Η ρομποτική χειρουργική θεωρείται ιδανική μέθοδος για αυτή τη διαδικασία, καθώς επιτρέπει με υψηλή ακρίβεια τη λεπτή παρασκευή των λεμφαδένων από τα σημαντικά νεύρα και μεγάλα (λαγόνια) αγγεία του οργανισμού εξασφαλίζοντας ελάχιστη απώλεια αίματος και το πιο σημαντικό, την ασφάλεια του ασθενούς.

Μάλιστα, πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις αναφέρουν ότι με τη ρομποτική χειρουργική μπορεί να επιτευχθεί αφαίρεση μεγαλύτερου αριθμού λεμφαδένων απ’ ότι στην ανοικτή μέθοδο.

Λίθος Ουροδόχου

Η λιθίαση αποτελεί μια από τις πιο συχνές και ίσως την πλέον επώδυνη πάθηση του ουροποιητικού συστήματος, καθώς είναι υπεύθυνη για έναν από τους πιο διάσημους πόνους, τον κολικό του νεφρού.

Σήμερα, η αντιμετώπιση της λιθίασης και η ανακούφιση από το βασανιστικό πόνο του κολικού έχει γίνει πιο εύκολη κι αποτελεσματική από ποτέ.

Χάρη στα πλεονεκτήματα που προσφέρει το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο, η θεραπεία της λιθίασης γίνεται άμεσα, ανώδυνα κι αναίμακτα, στο πλαίσιο μιας ενδοσκοπικής μικροεπέμβασης.

Τι είναι η λιθίαση του Ουροποιητικού;

Ως λιθίαση του ουροποιητικού ορίζεται ο σχηματισμός λίθου ή λίθων εντός της αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού συστήματος, η οποία περιλαμβάνει τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Πόσο συχνή είναι η λιθίαση;

Η λιθίαση του ουροποιητικού αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα για την υγεία που αφορά ενήλικες και παιδιά. Κάθε χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια ασθενείς με προβλήματα λιθίασης επισκέπτονται τον ιατρό τους, ενώ πάνω από μισό εκατομμύριο ασθενείς προσέρχονται στα επείγοντα λόγω προβλημάτων λιθίασης. Η υποτροπή της νόσου ανέρχεται στο 50% μέσα στη δεκαετία, με τους άνδρες να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά υποτροπών.

Πόσα είδη λίθων υπάρχουν;

Τα είδη των λίθων ταξινομούνται με βάση τη χημική τους σύσταση. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι λίθων είναι οι εξής:

 • Λίθοι ασβεστίου. Εμφανίζονται συχνότερα από τα υπόλοιπα είδη λίθων, ιδιαίτερα σε άντρες ηλικίας 20-30 ετών.
 • Λίθοι κυστίνης. Εμφανίζονται σε πάσχοντες από κυστινουρία.
 • Λίθοι στρουβίτη. Εμφανίζονται συνήθως σε γυναίκες με λοίμωξη του ουροποιητικού και μπορεί να αποκτήσουν μεγάλο μέγεθος.
 • Λίθοι ουρικού οξέος. Εμφανίζονται πιο συχνά στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Υπάρχουν και πιο σπάνιες μορφές λίθων, οι οποίες εμφανίζονται σε ασθενείς που λαμβάνουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση λίθων;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση λίθων του ουροποιητικού. Οι πιο σημαντικοί είναι οι εξής:

 • Ηλικία. Άτομα μεταξύ 20 και 50 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν λίθους.
 • Φύλο. Η λιθίαση του ουροποιητικού προσβάλλει τους άνδρες τρεις συχνότερα από τις γυναίκες.
 • Κληρονομικότητα. Το οικογενειακό ιστορικό αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης λίθων.
 • Διατροφή. Η κατανάλωση ζωικού λευκώματος και λίπους, αλατιού και τροφών πλούσιων σε ασβέστιο ευνοεί το σχηματισμό δημιουργία λίθων, καθώς και η αυξημένη κατανάλωση αλατιού.
 • Παχυσαρκία. Το υπερβολικό σωματικό βάρος ευνοεί το σχηματισμό λίθων.
 • Ξηρασία. Καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό. Αλλιώς αυξάνεται η πιθανότητα σχηματισμού λίθων.
 • Φάρμακα. Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων ευνοεί το σχηματισμό λίθων.
 • Κλιματικές συνθήκες. Οι κάτοικοι περιοχών με θερμά κλίματα έχουν αυξημένη πιθανότητα για εμφάνιση λίθων.

Τι συμπτώματα έχει η λιθίαση του ουροποιητικού;

Οι λίθοι, όταν βρίσκονται μέσα στα νεφρά, είναι συνήθως ασυμπτωματικοί και δεν προκαλούν προβλήματα.

Σε αυτήν την περίπτωση, η λιθίαση μπορεί να διαγνωστεί κατόπιν τυχαίου απεικονιστικού ελέγχου.

Ωστόσο, όταν ένας λίθος μετακινηθεί στον ουρητήρα, τότε προκαλείται απόφραξη, δηλαδή εμποδίζεται η φυσιολογική ροή των ούρων προς την ουροδόχο κύστη.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο νεφρός διογκώνεται και προκαλεί το γνωστό κολικό του νεφρού.

Ο οξύτατος αυτός πόνος ξεκινά από τα πλευρά και εκτείνεται προς τη βουβωνική χώρα και προς τα γεννητικά όργανα, δίχως ο ασθενής να μπορεί να βρει ανακούφιση σε καμία θέση.

Ο κολικός του νεφρού είναι το βασικό σύμπτωμα της λιθίασης. Παράλληλα, όμως, μπορεί να συνυπάρχουν κι άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετος, αιματουρία, συχνουρία και πυρετός σε περιπτώσεις λοιμώξεων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της λιθίασης;

Ο ακτινολογικός έλεγχος αναδεικνύει το μεγαλύτερο ποσοστό των λίθων, ενώ το υπερηχογράφημα παρέχει πληροφορίες όχι μόνο για την παρουσία των λίθων αλλά και για τυχόν απόφραξη της ροής των ούρων.

Πιο λεπτομερή απεικόνιση για την ακριβή θέση των λίθων και την επίπτωσή τους προσφέρει η αξονική τομογραφία.

Πότε απαιτείται άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση της λιθίασης;

Ένα ποσοστό των λίθων αποβάλλεται αυτόματα μέσω της ούρησης. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι λίθοι προκαλούν επίμονο άλγος, λοίμωξη (πυελονεφρίτιδα) και απόφραξη του νεφρού οπότε και χρήζουν άμεσης θεραπείας.

Πως αντιμετωπίζονται οι λίθοι του νεφρού μέχρι σήμερα;

Η αντιμετώπιση της λιθίασης μπορεί να γίνει με τις παρακάτω επεμβατικές μεθόδους:

 • Την εξωσωματική λιθοτριψία με κρουστικά κύματα (ESWL), η οποία δεν παρουσιάζει υψηλά ποσοστά επιτυχιών, καθώς μόλις το 50% των ασθενών θα απαλλαγεί από τους λίθους του σε διάστημα ενός μηνός. Πολλοί ασθενείς θα έχουν υπολειμματικά λιθιασικά συγκρίματα ενώ η μέθοδος αυτή δεν είναι αποτελεσματική σε σκληρούς λίθους.
 • Ουρητηροσκόπηση με ημιάκαμπτα/άκαμπτα εργαλεία, που είναι αποτελεσματική μόνο για τη λιθίαση του ουρητήρα.
 • Διαδερμική Νεφρολιθοτριψία. Η εν λόγω επέμβαση ενδείκνυται για μεγάλους λίθους του νεφρού και πραγματοποιείται μέσω μίας τομής στην οσφυϊκή χώρα, όπου παρακεντείται ο νεφρός και εν συνεχεία με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων κατακερματίζεται ο λίθος. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται σωλήνας μέσα από την τομή του δέρματος και ο ασθενής νοσηλεύεται για 2-3 ημέρες.
 • Ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Η κλασική χειρουργική μέθοδος έχει ένδειξη πλέον μόνο σε σπάνιες και ειδικές περιπτώσεις.

Διάταση Νεφρού / Διάταση Ουρητήρα

Μια πέτρα προκαλεί έντονα συμπτώματα όταν είναι πλέον αρκετά μεγάλη, δηλαδή έχει διάμετρο μεγαλύτερη των 4 χιλιοστών, και το μέγεθός της την εμποδίζει να περάσει από τον ουρητήρα προκαλώντας απόφραξη.

Λόγω της απόφραξης, η φυσιολογική ροή των ούρων προς την ουροδόχο κύστη εμποδίζεται, τα ούρα μένουν στάσιμα και ως συνέπεια προκαλείται διάταση του ουρητήρα και του νεφρού επειδή τα ούρα μένουν στάσιμα (στάση ούρων). Η διάταση αυτή λέγεται υδρονέφρωση και συνοδεύεται από σπασμούς και πόνο.

Λιθίαση και Εγκυμοσύνη

Η λιθίαση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης εμφανίζεται με συχνότητα περίπου μια ανά 2.000 κυήσεις. Συνήθως προκύπτει στο 2ο ή 3ο τρίμηνο της κύησης. Τα αίτια της λιθίασης στην εγκυμοσύνη είναι αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν στο γενικό πληθυσμό, με τη διαφορά ότι κατά την κύηση συμβαίνουν μεταβολές στο σώμα της γυναίκας που μπορεί να ενισχύουν τη νόσο.

Μια από αυτές τις μεταβολές, είναι η διάταση των ουρητήρων και των νεφρών, που ξεκινά φυσιολογικά από την 6η – 7η εβδομάδα της κύησης ως συνέπεια της πίεσης που ασκεί στους ουρητήρες η μήτρα και της αύξησης των επιπέδων προγεστερόνης. Η διάταση (υδρονέφρωση) αυτή και η στάση των ούρων που προκαλεί έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης στα ούρα παραγόντων που ευνοούν το σχηματισμό λίθων.

Τι είναι η διαδερμική νεφρολιθοτομία (PCNL);

Η διαδερμική νεφρολιθοτομία είναι μια διηθητική επεμβατική διαδικασία, στην οποία ο χειρούργος αφαιρεί την πέτρα των νεφρών μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα. Γενικά, αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση λίθων μεγαλύτερων από 2 cm ή ακανόνιστου σχήματος.

Η επέμβαση αυτή εκτελείται, συνήθως, όταν οι λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες δεν είναι εφικτές ή δεν έχουν επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εκτελείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 2-3 ​​ώρες για να ολοκληρωθεί.

Laser Λιθοτριψία

Ποια είναι η νέα επαναστατική μέθοδος στην αντιμετώπιση της λιθίασης του νεφρού;

Το νέας γενιάς εύκαμπτο ψηφιακό (digital) ουρητηροσκόπιο, όπως αυτό που διαθέτουμε στην κλινική μας, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, έχει φέρει επανάσταση στην επιτυχή και ασφαλή αντιμετώπιση της λιθίασης ανεξαρτήτως μεγέθους και εντόπισης.

Άλλωστε, αποτελεί τεχνολογία αιχμής στο χώρο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στα κέντρα αναφοράς σε Ευρώπη και Αμερική.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας του εύκαμπτου ψηφιακού ουρητηροσκοπίου;

Η σύγχρονη ψηφιακή (digital) τεχνολογία με μικροκάμερα και Laser, απαλλάσσει τον ασθενή άμεσα, ανώδυνα και αναίμακτα από τη λιθίαση του νεφρού. Ειδικότερα:

 • Η ψηφιακή μικροκάμερα στην κορυφή του εργαλείου (σε μέγεθος μικροτσίπ), δίνει τη δυνατότητα επισκόπησης όλων των σημείων του νεφρού και του ουρητήρα με εικόνα υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης (chip on the tip).
 • Με την τεχνολογία Laser ο κατακερματισμός του λίθου είναι γρήγορος και αποτελεσματικός, ανεξαρτήτως σύστασης και σκληρότητας του λίθου. Ακόμα και οι πιο ανθεκτικοί λίθοι, όπως οι μονοϋδρικού οξαλικού ασβεστίου μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Το ουρητηροσκόπιο είναι τόσο λεπτό και ακριβείας που εισέρχεται στο ουροποιητικό σύστημα δια φυσικών οπών (ουρήθρα), χωρίς την ανάγκη δημιουργίας τομών και ακαλαίσθητων μετεγχειρητικών ουλών.
 • Το μέγεθος του εργαλείου (με διάμετρο μικρότερη των 3 mm), σε σχέση με αντίστοιχα ουρητηροσκόπια παλαιότερης γενιάς, επιτρέπει την ομαλή και ατραυματική είσοδο αυτού σε οποιονδήποτε κάλυκα του νεφρού. Ως αποτέλεσμα, αποφεύγονται οι τραυματικές κακώσεις.
 • O επαναστατικός σχεδιασμός του συγκεκριμένου εργαλείου συνδυάζει τον ημιάκαμπτο άξονα (stiff shaft) με ένα ιδιαίτερα ευκίνητο άκρο που τηλεκατευθύνεται από τον χειρουργό. Έτσι επιτυγχάνεται η ομαλή είσοδος του εργαλείου ακόμη και σε δύσκολους ανατομικά ουρητήρες και η εύκολη προώθηση του σε όλα τα σημεία του νεφρού.
 • Με τη χρήση βοηθητικών εργαλείων (ενδοσκοπικός κάλαθος, υδρόφιλα σύρματα) μέσα από το κανάλι εργασίας (διαμέτρου 1 mm) που διαθέτει, επιτυγχάνεται η απομάκρυνση όλων των υπολειμματικών λιθιασικών συγκριμάτων.

Έχει άλλα πλεονεκτήματα το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο;

Ένα άλλο πλεονέκτημα του εύκαμπτου ψηφιακού (digital) ουρητηροσκοπίου είναι η τεχνολογία Narrow Band Imaging (NBI) που διαθέτει.

Πρόκειται για ένα σύστημα απεικόνισης που επιτρέπει την αναγνώριση κακοήθων όγκων του νεφρού και του ουρητήρα πριν ακόμα γίνουν ορατοί με απεικονιστικές μεθόδους (υπέρηχος, αξονική τομογραφία).

Έτσι, διασφαλίζεται η πρώιμη ανίχνευση, αναγνώριση και κατ’ επέκταση η αντιμετώπιση καρκινικών όγκων του νεφρού.

Γιατί να επιλέξει κανείς αυτή τη μέθοδο;

Με το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο ο ασθενής απαλλάσσεται οριστικά και ανώδυνα από το βασανιστικό κολικό του νεφρού και το πρόβλημα της λιθίασης με μια ενδοσκοπική μικροεπέμβαση.

Η εύκαμπτη ψηφιακή ουρητηροσκόπηση αποτελεί αναίμακτη και αποτελεσματική μέθοδο κατακερματισμού λίθων σε όλα τα σημεία του νεφρού που με παλαιότερες τεχνικές δεν θα ήταν εφικτό.

Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι η έξοδος από το νοσοκομείο πραγματοποιείται ακόμα και την ίδια ημέρα, μετά από σύντομη νοσηλεία (day case surgery), ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα.

Νευρογενής Κύστη

Η ουροδόχος κύστη λαμβάνει τα ούρα από τους ουρητήρες, τα αποθηκεύει και, όταν γεμίζει, συσπάται για να τα προωθήσει προκειμένου να αποβληθούν από τον οργανισμό. Αυτή η διαδικασία ρυθμίζεται από τον εγκέφαλο.  Μερικές φορές, όμως, το μήνυμα που χρειάζεται για να ξεκινήσει η διαδικασία της ούρησης δεν αποστέλλεται από τον εγκέφαλό στην ουροδόχο κύστη. Αυτή είναι μια κατάσταση γνωστή ως νευρογενής κύστη. Η θεραπεία για αυτή την κατάσταση επιτρέπει στους ασθενείς να ανακτήσουν τον έλεγχο της ούρησής τους.

Τι είναι η νευρογενής κύστη;

Νευρογενής ονομάζεται μια ουροδόχος κύστη, η οποία δεν αδειάζει ή δεν απομακρύνει σωστά τα ούρα, συνήθως λόγω κάποιας νευρολογικής κατάστασης ή βλάβης του νωτιαίου μυελού.

Τι προκαλεί τη νευρογενή κύστη;

Οποιαδήποτε κατάσταση που παρεμποδίζει την παροχέτευση της ουροδόχου κύστης, μπορεί να προκαλέσει νευρογενή κύστη. Στις αιτίες περιλαμβάνονται προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος (π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης, μηνιγγομυελοκήλη ή δισχιδής ράχη, κ.λπ.), σε περιφερικά νεύρα (π.χ. νευροπάθειες από ανεπάρκειες διαβητικές ή βιταμίνης Β12, δισκοκήλες, βλάβες λόγω πυελικής χειρουργικής) ή συνδυασμός τους (όπως στη νόσος του Parkinson, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη σύφιλη).

Η απόφραξη της εξόδου της ουροδόχου κύστης (π.χ. λόγω καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, καρκίνου του προστάτη ή στενώσεις της ουρήθρας) συχνά συνυπάρχει και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Σε χαλαρή (υποτονική) νευρογενή κύστη, ο όγκος είναι μεγάλος, η πίεση είναι χαμηλή και οι συστολές απουσιάζουν. Μπορεί να προκύψει από βλάβη περιφερικού νεύρου ή βλάβη του νωτιαίου μυελού. Μετά από οξεία βλάβη του νωτιαίου μυελού, η αρχική ευαισθησία μπορεί να ακολουθείται από μακροχρόνια χαλάρωση ή σπαστικότητα, ή η λειτουργία της ουροδόχου κύστης μπορεί να βελτιωθεί μετά από ημέρες, εβδομάδες ή μήνες.

Στη σπαστική νευρογενή κύστη, ο όγκος είναι συνήθως φυσιολογικός ή μικρός και συμβαίνουν ακούσιες συστολές. Συνήθως προκύπτει από βλάβη του εγκεφάλου ή βλάβη του νωτιαίου μυελού. Τα ακριβή συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα της βλάβης. Η σύσπαση της ουροδόχου κύστης και η εξωτερική χαλάρωση του σφιγκτήρα του ουροποιητικού είναι κατά κανόνα ασυντόνιστες.

Οι μικτοί τύποι σχήματα (χαλαρή και σπαστική κύστη) μπορεί να προκληθούν από πολλές διαταραχές, όπως η σύφιλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι όγκοι του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου και οι απομυελινωτικές ή εκφυλιστικές διαταραχές (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση).

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω νευρογενή κύστη;

Η ακράτεια είναι το κύριο σύμπτωμα σε ασθενείς με χαλαρή ουροδόχο κύστη. Οι ασθενείς διατηρούν τα ούρα και έχουν σταθερή υπερχείλιση. Στους άνδρες μπορεί να εκδηλώνεται στυτική δυσλειτουργία.

Οι ασθενείς με σπαστική κύστη μπορεί να έχουν συχνή ούρηση και  νυκτουρία. Οι περισσότεροι έχουν διαλείπουσες συσπάσεις της ουροδόχου κύστης που προκαλούν διαρροή ούρων και, εκτός αν στερούνται αίσθησης, επιτακτική ανάγκη για ούρηση.

Ειδικότερα, τα συμπτώματα της νευρογενούς ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

 • αδυναμία πλήρους κένωσης της ουροδόχου κύστης
 • δυσκολία και πίεση κατά τη διάρκεια της ούρησης
 • απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης
 • αυξημένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • διαφυγή ούρων
 • δυσκολία στο να καθοριστεί πότε η κύστη είναι γεμάτη

Τι επιπλοκές έχει η νευρογενής κύστη;

Συχνή επιπλοκή είναι οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού. Μπορεί να εμφανιστεί υδρονέφρωση με κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση επειδή ο μεγάλος όγκος ούρων ασκεί πίεση στην κυστεοουρητηρική συμβολή, προκαλώντας δυσλειτουργία με παλινδρόμηση και, σε σοβαρές περιπτώσεις, νεφροπάθεια.

Πώς διαγιγνώσκεται η νευρογενής κύστη;

Εκτός από την εξέταση του ιατρικού ιστορικού και τη διενέργεια φυσικής εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει μια ποικιλία διαγνωστικών εξετάσεων για να διαπιστωθεί η ύπαρξη νευρογενούς κύστης, όπως:

 • κυστεομετρία, για να εξεταστεί η λειτουργία της ουροδόχου κύστης
 • ηλεκτρομυογράφημα για τον έλεγχο του μυϊκού τόνου της ουροδόχου κύστης και του συντονισμού της
 • απεικονιστικός έλεγχος της σπονδυλική στήλη και του εγκεφάλου
 • απεικονιστικός έλεγχος των νεφρών και της ουροδόχου κύστης

Πώς αντιμετωπίζεται η νευρογενής κύστη;

Η αντιμετώπιση της νευρογενούς κύστης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης, τις επιθυμίες και τους στόχους του ασθενή, καθώς και με νευρολογική του κατάσταση.

Ανάλογα την περίπτωση, η θεραπεία της νευρογενούς κύστης μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την αποφυγή ορισμένων τροφίμων ή ποτών που μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη, μεταξύ των οποίων καφεϊνούχα ροφήματα, ανθρακούχα ποτά, πικάντικα τρόφιμα και εσπεριδοειδή. Η απώλεια βάρους μπορεί να διευκολύνει την πίεση στο κύστη. Ο ασθενής είναι καλό να ουρεί σε τακτικά χρονικά διαστήματα, καθώς αυτό εμποδίζει την ουροδόχο κύστη από το να γεμίζει υπερβολικά. Επίσης, θεραπείες για την ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους, όπως οι ασκήσεις Kegel, μπορεί να βοηθήσουν.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Χορηγούνται αντιχολινεργικά φάρμακα (οξυβουτυνίνη, τολτεροδίνη κ.λπ.) που συμβάλλουν στην αύξηση της χωρητικότητας και τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.
 • Διαλείποντες καθετηριασμοί: Πρόκειται για μία μέθοδος που χρησιμοποιείται για την κένωση της ουροδόχου κύστης, όταν η ούρηση είναι προβληματική ή αδύνατη, όπως στην περίπτωση νευρογενούς κύστης. Ένας ειδικός καθετήρας εισάγεται από την ουρήθρα επιτρέποντας την παροχέτευση των ούρων από την κύστη. Μόλις η κύστη αδειάσει, ο καθετήρας αφαιρείται και δεν παραμένει μόνιμα εντός του ασθενή. Γι’ αυτό και η όλη διαδικασία ονομάζεται διαλείπων καθετηριασμός.
 • Αυξητική κυστεοπλαστική: Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση στην οποία τμήματα του εντέρου (σιγμοειδές κόλον) αφαιρούνται και προσαρτώνται στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Αυτό μειώνει την εσωτερική πίεση της ουροδόχου κύστης και αυξάνει τη χωρητικότητά της.
 • Ειλεοδερμική ουροστομία: Αποτελεί μια χειρουργική μέθοδο δημιουργίας μιας τεχνητής διόδου των ούρων έξω από το σώμα. Τμήμα του ειλεού, χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί δίαυλος μέσω του οποίου παροχετεύονται τα ούρα σε έναν ειδικό σάκο συγκέντρωσης ούρων, έξω από το σώμα.
 • Έγχυση Botox στην κύστη.

Τι είναι η έγχυση Botox στην ουροδόχο κύστη;

Η έγχυση αλλαντικής τοξίνης Α (Botox), μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατάργηση των ανεξέλεγκτων ακούσιων συσπάσεων της ουροδόχου κύστης, που προκαλούν προβλήματα στην ούρηση και θέτουν σε κίνδυνο τα νεφρά.

Η επέμβαση γίνεται δίχως τομές, με κυστεοσκόπηση. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν άμεσα σημαντική βελτίωση, με ελάττωση της ακράτειας και της επιτακτικότητας. Το αποτέλεσμα της έγχυσης Botox συνήθως διαρκεί μερικούς μήνες. Γι’ αυτό και η έγχυση ενδέχεται να πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά.

Σύγκλιση αυχένα

Ο αυχένας της ουροδόχου κύστης αφορά σε μια ομάδα μυών που συνδέει την ουροδόχο κύστη με την ουρήθρα. Οι μύες σφίγγονται για να κρατήσουν ούρα στην ουροδόχο κύστη και χαλαρώνουν για να τα απελευθερώσουν μέσω της ουρήθρας.

Μερικές φορές μπορεί να προκύψουν ανωμαλίες στον αυχένα της ουροδόχου κύστης που τον εμποδίζουν από το να ανοίξει εντελώς προκαλώντας προβλήματα στην ούρηση.

Πόσο συχνά εμφανίζεται η σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης;

Τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Ωστόσο, είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκύψει τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικία.

Τι επιπλοκές μπορεί να έχει η σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης;

Η ουροδόχος κύστη μπορεί να εξασθενήσει μόνιμα εάν η θεραπεία για τη σύγκλειση του αυχένα καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως:

 • λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • νεφρική ανεπάρκεια
 • εκκολπώματα της κύστης
 • μακροχρόνια ακράτεια

Ποια είναι τα συμπτώματα της απόφραξης του αυχένα της ουροδόχου κύστης;

Οι άνδρες και οι γυναίκες που εμφανίζουν σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, όπως:

 • ατελής εκκένωση της ουροδόχου κύστης
 • συχνοουρία
 • επιτακτικότητα
 • αδυναμία ελέγχου της ανάγκης για ούρηση
 • πυελικό άλγος

Τι προκαλεί την παρεμπόδιση του αυχένα της ουροδόχου κύστης;

Ένας διογκωμένος προστάτης είναι συχνά υπεύθυνος για την πρόκληση σύγκλεισης του αυχένα της ουροδόχου κύστης στους άνδρες. Όταν ο προστάτης διογκωθεί αρκετά, συμπιέζει την ουρήθρα και περιορίζει τη ροή των ούρων. Η σύγκλειση μπορεί να γίνει τόσο σοβαρή, ώστε τα ούρα να μην μπορεί να εξέλθουν καθόλου από την ουροδόχο κύστη.

Η σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του προστάτη ή των θεραπειών ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Ο ινώδης ιστός που δημιουργείται από αυτές τις διαδικασίες μπορεί να επιδράσει στον αυχένα της ουροδόχου κύστης.

Αν και η σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης είναι πιο σπάνια στις γυναίκες, μπορεί να αναπτυχθεί σε περίπτωση πρόπτωση της ουροδόχου κύστη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης οφείλεται σε γενετικό ελάττωμα στη δομή της ουροδόχου κύστης ή στους περιβάλλοντες μύες και τους συνδετικούς ιστούς.

Πώς γίνεται διάγνωση της απόφραξης του αυχένα της ουροδόχου κύστης;

Τα συμπτώματα της σύγκλεισης του αυχένα της ουροδόχου κύστης είναι παρόμοια με εκείνα πολλών άλλων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και της νευρογενούς ουροδόχου κύστης.

Για να γίνει σωστή διάγνωση, συστήνεται βίντεο – ουροδυναμική μελέτη και κυστεοσκόπηση.

Πώς αντιμετωπίζεται η σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης;

Η σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Η θεραπεία φαρμάκων με άλφα-αναστολείς είναι συνήθως το πρώτο βήμα στη θεραπεία της σύγκλεισης του αυχένα της ουροδόχου κύστης. Οι άλφα-αναστολείς, όπως η πραζοσίνη ή η φαινοξυβενζαμίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών της ουροδόχου κύστης.

Σε μερικές περιπτώσεις, γίνεται καθετηριασμός της ουροδόχου κύστης σε συνδυασμό με λήψη φαρμακευτικής αγωγής άλφα-αναστολέων.

Ο καθετηριασμός είναι μια ασφαλής, ανώδυνη διαδικασία που βοηθά στο άδειασμα της ουροδόχου κύστης.

Χειρουργική επέμβαση

Αν η σύγκλειση δε βελτιώνεται με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, τότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική η ραχιαία αναισθησία και περιλαμβάνει την τομή του αυχένα (αυχενοτομή).

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, εισάγεται μέσω της ουρήθρας ένα ειδικό, λεπτό εργαλείο συνδεδεμένο με μια κάμερα, χάρη στην οποία ο χειρουργός ουρολόγος μπορεί να βλέπει πιο εύκολα τον αυχένα της ουροδόχου κύστης. Αφού εισαχθεί το εργαλείο, ο χειρουργός το χρησιμοποιεί για να κάνει μια μικρή τομή στον αυχένα της ουροδόχου κύστης.

Αν και η χειρουργική επέμβαση συνήθως δεν αντιμετωπίζει την αιτία της σύγκλεισης, εντούτοις μπορεί να ανακουφίσει την πίεση από τη σύγκλειση και να ανακουφίσει από τα συμπτώματα.

Εάν η αυχενοτομή δεν αποδειχτεί αρκετή για να ανακουφίσει τα συμπτώματα ή σύγκλειση είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί ανοικτή χειρουργική επέμβαση για την επανασύνδεση του αυχένα της ουροδόχου κύστης με την ουρήθρα.

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της σύγκλεισης αυχένα της ουροδόχου κύστης.

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.

Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!