...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ρομποτική Χειρουργική

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Η ρομποτική χειρουργική κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής με πολλά νοσοκομεία να την περιλαμβάνουν στις διαθέσιμες χειρουργικές μεθόδους τους. Έχει φέρει στην κυριολεξία την επανάσταση στον χώρο της ιατρικής, επιτρέποντας στους ιατρούς να εκτελούν πολλούς τύπους πολύπλοκων επεμβάσεων με μεγαλύτερη ακρίβεια, ευελιξία και έλεγχο από ότι ήταν δυνατό μέχρι πρότινος με τις συμβατικές τεχνικές.

Η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται σε διάφορους κλάδους της ιατρικής με την ουρολογία να αποτελεί μία από αυτές τις ειδικότητες. Ο Δρ. Πλουμίδης και η ιατρική του ομάδα έχοντας πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στην συγκεκριμένη μέθοδο μπορούν να φέρουν εις πέρας και με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια την οποιαδήποτε ιατρική πρόκληση.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!


Τι είναι η ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και αυτό γιατί οι διαδικασίες που απαιτούνται γίνονται μέσω μικροσκοπικών τομών. Αν και το όνομά της προκαλεί σύγχυση σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων, θα πρέπει να τονιστεί πως μία επέμβαση  ρομποτικής χειρουργικής εκτελείται στο 100% από τον εξειδικευμένο χειρουργό και όχι από κάποιο ρομπότ.

Ο ιατρός κατά τη διάρκεια της επέμβασης χειρίζεται ένα ρομποτικό χειρουργικό σύστημα που περιλαμβάνει έναν βραχίονα με κάμερα και μηχανικούς βραχίονες με χειρουργικά εργαλεία προσαρτημένα σε αυτούς. Ο χειρουργός ελέγχει τους βραχίονες ενώ κάθεται σε μια κονσόλα υπολογιστή κοντά στο χειρουργικό τραπέζι. Η κονσόλα δίνει στον χειρουργό μια υψηλής ευκρίνειας, μεγεθυμένη, τρισδιάστατη όψη της περιοχής που χειρουργείται. Έτσι επιτυγχάνεται απόλυτη ακρίβεια κινήσεων σε μέγεθος χιλιοστού.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί μια μέθοδο που υιοθετείται από όλο και περισσότερους κλάδους της χειρουργικής ιατρικής, από τη γενική χειρουργική και τη γυναικολογία μέχρι την ειδικότητα της ουρολογίας.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα προτιμάται για μια σειρά απαιτητικών και λεπτών επεμβάσεων του ουροποιητικού συστήματος. Μερικές από αυτές είναι:

Ποια τα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής μεθόδου. Το ρομποτικό σύστημα, μέσω ψηφιακής ανάλυσης, προσφέρει ακριβέστατη τρισδιάστατη και μεγεθυμένη εικόνα στο χειρουργό και δίνει λεπτομερή αίσθηση των ιστών.

Πρόκειται για μία χειρουργική μέθοδο με  πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τον ιατρό όσο και για τον ασθενή. Ο χειρουργός από τη μεριά του μπορεί να έχει απόλυτη ακρίβεια κινήσεων αλλά και απόλυτη απαλλαγή από τυχόν τρόμο των χεριών. Εφαρμόζοντας τη ρομποτική χειρουργική, οι χειρουργοί μπορούν να εκτελέσουν λεπτές και πολύπλοκες διαδικασίες που μπορεί να ήταν δύσκολες ή αδύνατες με άλλες μεθόδους. Ο ιατρός χειρίζεται τους βραχίονες μέσω υπολογιστή, οπότε οι χειρουργικές κινήσεις είναι απόλυτα σταθερές και με ακρίβεια χιλιοστού.

Από την άλλη, η μέθοδος της ρομποτικής χειρουργικής προσφέρει πολλά οφέλη και στον ίδιο τον ασθενή. Αρχικά, πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, πράγμα που σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η επέμβαση πραγματοποιούνται πολύ μικρές τομές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην τραυματίζονται οι γύρω ιστοί, να υπάρχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και πολύ μικρότερος χρόνος αποθεραπείας.

Η ρομποτική χειρουργική μεταξύ άλλων:

  • Εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στις χειρουργικές κινήσεις
  • Είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
  • Εξασφαλίζει ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών
  • Μειώνει το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο
  • Απαιτεί μικρότερης διάρκειας αποθεραπεία
  • Παρέχει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα
  • Ελαχιστοποιεί τον μετεγχειρητικό πόνο του ασθενούς

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν και μετά την διαδικασία;

Το αν θα προχωρήσετε σε επέμβαση με τη ρομποτική μέθοδο είναι κάτι το οποίο θα αποφασίσει αποκλειστικά και μόνο ο εξειδικευμένος ιατρός που σας παρακολουθεί. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, το βαθμό εξέλιξής του αλλά και τη σοβαρότητα της πάθησης.

Πριν τη διαδικασία φροντίστε να πάρετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά τη ρομποτική χειρουργική από τον θεράποντα ιατρό σας. Ουσιαστικά, η προετοιμασία πριν το χειρουργείο είναι παρόμοια με την προετοιμασία που ακολουθείται στην κλασική χειρουργική και εξαρτάται από το σημείο που θα γίνει η επέμβαση.

Μετά το χειρουργείο ρομποτικής σίγουρα θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ανάρρωσης μέχρι να επιστρέψετε στην εργασία ή στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Βέβαια, αυτός ο χρόνος θα είναι σαφώς λιγότερος σε σχέση με τον χρόνο που θα χρειαζόσασταν μετά από ένα παραδοσιακό χειρουργείο. Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας σχετικά με τα φάρμακα για τον πόνο ή άλλες μετεγχειρητικές οδηγίες.

Πόσο κοστίζει η ρομποτική χειρουργική; Είναι προσιτή η τιμή;

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στον χώρο της ιατρικής. Γι’ αυτό το λόγο είναι λογικό πολλοί να θεωρούν ότι δεν αποτελεί μια προσιτή επιλογή για όλους τους ανθρώπους. Αν και το κόστος της ρομποτικής χειρουργικής μπορεί να μοιάζει μεγαλύτερο από αυτό μιας κλασικής επεμβατικής προσέγγισης, μακροπρόθεσμα  είναι περίπου παρόμοιο. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η ρομποτική χειρουργική απαιτεί λιγότερο χρόνο ανάρρωσης και παραμονής στο νοσοκομείο.

Καλέστε μας