...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αδένωμα Επινεφριδίων

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Αδένωμα Επινεφριδίων

Τι είναι τα αδενώματα;

Τα επινεφρίδια είναι δύο μικροί ενδοκρινείς αδένες πάνω από τους νεφρούς, οι οποίοι παράγουν κρίσιμης σημασίας ορμόνες  για τον οργανισμό, όπως η κορτιζόλη, η αλδοστερόνη, η αδρεναλίνη και ανδρογόνα. Οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν σημαντικές λειτουργίες του σώματος, όπως η αρτηριακή πίεση, η ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία, ο μεταβολισμός, η αντίδραση στο άγχος και άλλες. Συχνά, τα επινεφρίδια αναπτύσσουν καλοήθεις (μη καρκινικούς) όγκους, τα αδενώματα.

Τι συμπτώματα έχουν;

Τα περισσότερα αδενώματα δεν προκαλούν σημάδια ή συμπτώματα και δε χρειάζονται κάποια θεραπεία. Εντούτοις, ορισμένα μπορεί να καταστούν «ενεργά» ή «λειτουργικά» και να αρχίσουν να παράγουν τις ορμόνες που κανονικά παράγονται από τα επινεφρίδια.

Η επιπλέον παραγωγή αυτών των ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοπαθούς υπεραλδοστερονισμού, του συνδρόμου Cushing και άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Ο πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός (Σύνδρομο Conn) αφορά στην αυξημένη παραγωγή αλδοστερόνης, η προκαλεί κατακράτηση νατρίου στο σώμα με συνέπεια την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, κι επομένως του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακής νόσου.

Το σύνδρομο Cushing προκαλείται από την υπερβολική έκκριση κορτιζόλης στον οργανισμό και προκαλεί, μεταξύ άλλων, προοδευτική αύξηση βάρους και εναπόθεση λίπους στο πρόσωπο, μυϊκή αδυναμία, διαταραχές στην έμμηνο ρύση, λιπαρότητα δέρματος κι ακμή, υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη.

Από τι προκαλούνται; Ποια τα βασικά αίτια;

Η ακριβής υποκείμενη αιτία των περισσότερων επινεφριδικών αδενωμάτων είναι άγνωστη. Μερικές φορές συμβαίνουν σε άτομα με ορισμένα γενετικά σύνδρομα όπως η πολλαπλή ενδοκρινική νεοπλασία, τύπου 1, και η οικογενής αδενωματώδης πολυπόθεση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πάσχοντες συνήθως έχουν πολλαπλά αδενώματα και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κατάστασης που προκαλούνται από μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Πως γίνεται η διάγνωση;

Εκτός από μια ενδελεχή φυσική εξέταση και λήψη ιατρικού ιστορικού, οι ακόλουθες απεικονιστικές εξετάσεις είναι συνήθως απαραίτητες για τη διάγνωση ενός αδενώματος των επινεφριδίων:

  • αξονική τομογραφία,
  • μαγνητική τομογραφία
  • τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan)

Κατά περίπτωση, μπορεί να ληφθεί βιοψία του όγκου για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Εργαστηριακές εξετάσεις που αξιολογούν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών στο αίμα ή στα ούρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί εάν το αδένωμα των επινεφριδίων είναι λειτουργικό ή όχι.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Τα λειτουργικά αδενώματα συνήθως υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση. Η αφαίρεση του προσβεβλημένου επινεφριδίου συνήθως επιλύει άλλες παθήσεις που μπορεί να υπάρχουν ως αποτέλεσμα αυξημένων ορμονών των επινεφριδίων (όπως, ο πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός και το  σύνδρομο Cushing).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, λειτουργικά αδενώματα επινεφριδίων μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα που εμποδίζουν τη λειτουργία ή μειώνουν τα επίπεδα της υπερπαραχθείσας ορμόνης.

Τι είναι η επινεφριδεκτομή;

Η επινεφριδεκτομή αφορά στη χειρουργική απομάκρυνση ενός επινεφριδικού αδένα. Μπορεί να είναι μερική ή ριζική και πραγματοποιείται με ανοικτό χειρουργείο ή με λαπαροσκοπική ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική επέμβαση.

Για τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καλοήθεις όγκους επινεφριδίων, λειτουργικούς ή μη, ως επέμβαση εκλογής  θεωρείται η λαπαροσκοπική, ρομποτικά υποβοηθούμενη επινεφριδεκτομή, η οποία αποτελεί μια ασφαλή και ελάχιστα επεμβατική τεχνική.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων ή καρκινικών όγκων, η λαπαροσκοπική και ρομποτική επινεφριδεκτομή ενδέχεται να μην είναι εφικτή και συνεπώς μπορεί να προτιμηθεί η ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Αφού ο ασθενής αναισθητοποιηθεί, πραγματοποιούνται πέντε μικρές τομές στην κοιλιά μέσω των οποίων εισάγονται τα χειρουργικά εργαλεία και μια κάμερα.

Ο χειρουργός εντοπίζει μέσα από τη υψηλής ευκρίνειας οθόνη του ρομποτικού συστήματος τα επινεφρίδια και τα αφαιρεί από τους περιβάλλοντες ιστούς.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, λόγω της στενής γειτνίασης των επινεφριδίων με άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της κοίλης φλέβας (μία από τις κύριες αρτηρίες στην κοιλιακή χώρα), του παγκρέατος, του ήπατος και του σπλήνα.

Εάν η ρομποτική επινεφριδεκτομή εκτελεστεί για να απομακρυνθεί μια κακοήθεια, τότε οποιοσδήποτε ιστός περιβάλλει τα επινεφρίδια έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο αφαιρείται. Μέρος της διαδικασίας αυτής αποτελεί και η απομάκρυνση (καθαρισμός) των γειτονικών λεμφαδένων.

Η χρήση του ρομποτική είναι ιδανική για την εκτέλεση της ευαίσθητης αυτής χειρουργικής επέμβασης αφαίρεσης των λεμφαδένων.

Η λαπαροσκοπική, ρομποτικά υποβοηθούμενη επινεφριδεκτομή έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

  • βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα
  • ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος και του μετεγχειρητικού πόνου
  • συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο
  • ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης επινεφριδικών όγκων, έχοντας διαχειριστεί μεγάλο αριθμό περιστατικών. Η ρομποτική επινεφριδεκτομή αποτελεί μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση, η οποία πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από άκρως εξειδικευμένους χειρουργούς.

Ο Δρ. Πλουμίδης έχει εκπαιδευτεί στη Ρομποτική Χειρουργική σε κορυφαία κέντρα του εξωτερικού. Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση. Η Ρομποτική Χειρουργική διασφαλίζει βέλτιστο ογκολογικό, λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μικρότερο χρόνο νοσηλείας, ενώ παράλληλα, ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές.

Καλέστε μας