...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Αλλαντική Τοξίνη

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Έχετε αισθανθεί ποτέ δυσκολία ή πίεση κατά τη διάρκεια της ούρησης ή μήπως έχετε παρατηρήσει απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης; Τότε υπάρχει η πιθανότητα η κύστη να μην αδειάζει ή να μην απομακρύνει σωστά τα ούρα. Πρόκειται για μια κατάσταση που είναι ιδιαίτερα ενοχλητική και μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ανθρώπου που την αντιμετωπίζει. Βέβαια, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η νευρογενής κύστη είναι 100% θεραπεύσιμη.

Ο Δρ. Πλουμίδης και η ιατρική του ομάδα διαθέτουν μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον έλεγχο και στην αντιμετώπιση και του πιο σύνθετου ουρολογικού προβλήματος. Με σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας εγγυούνται μία ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Τι είναι η νευρογενής κύστη;

Η νευρογενής κύστη εκδηλώνεται όταν προβλήματα του νευρικού συστήματος επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία της ουροδόχου κύστης. Ο όρος στην ουσία περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στο να ουρήσει. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος Πάρκινσον, κάποια νευρολογική πάθηση ή βλάβη του νωτιαίου μυελού μπορεί να οδηγήσουν σε νευρογενή κύστη. Για να αντιληφθούμε καλύτερα τη νόσο, θα πρέπει να καταλάβουμε το πως λειτουργεί η ουροδόχος κύστη.

 

Η ουροδόχος κύστη λαμβάνει τα ούρα από τους ουρητήρες, τα αποθηκεύει και, όταν γεμίζει, συσπάται, έτσι ώστε να αποβληθούν από τον οργανισμό. Αυτή η διαδικασία ρυθμίζεται από τον εγκέφαλο. Μερικές φορές όμως, το μήνυμα που χρειάζεται για να ξεκινήσει η διαδικασία της ούρησης δεν αποστέλλεται από τον εγκέφαλό στην ουροδόχο κύστη. Αυτή είναι μια κατάσταση γνωστή ως νευρογενής κύστη. Η κατάλληλη θεραπεία επιτρέπει στους ασθενείς να ανακτήσουν τον έλεγχο της ούρησής τους.

Η νευρογενής κύστη διακρίνεται σε:

  • Χαλαρή (υποτονική) νευρογενή κύστη, όπου ο όγκος είναι μεγάλος, η πίεση είναι χαμηλή και οι συστολές απουσιάζουν.
  • Σπαστική νευρογενή κύστη, όπου ο όγκος είναι συνήθως φυσιολογικός ή μικρός και συμβαίνουν ακούσιες συστολές.
  • Μικτοί τύποι, όπου υπάρχει συνδυασμός της χαλαρής και σπαστικής νευρογενούς κύστης.

Ποια είναι τα αίτια της νευρογενους κύστης;

Οποιαδήποτε κατάσταση που παρεμποδίζει την παροχέτευση της ουροδόχου κύστης, μπορεί να προκαλέσει νευρογενή κύστη. Στις αιτίες περιλαμβάνονται:

  • Προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος (π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης)
  • Προβλήματα σε περιφερικά νεύρα (π.χ. νόσος Πάρκινσον, τη σκλήρυνση κατά πλάκας)
  • Η απόφραξη της εξόδου της ουροδόχου κύστης (π.χ. Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη, καρκίνος του προστάτη)

Ποια είναι τα συμπτώματα της νευρογενους κύστης;

Βασικό σύμπτωμα της νευρογενούς κύστης είναι η ακράτεια. Αποτελεί την κύρια εκδήλωση της πάθησης σε ασθενείς με χαλαρή ουροδόχο κύστη. Οι ασθενείς διατηρούν τα ούρα και έχουν σταθερή υπερχείλιση. Στους άνδρες επίσης μπορεί να εκδηλωθεί και στυτική δυσλειτουργία. Οι ασθενείς με σπαστική κύστη μπορεί να έχουν συχνή ούρηση και νυκτουρία. Οι περισσότεροι έχουν διαλείπουσες συσπάσεις της ουροδόχου κύστης που προκαλούν διαρροή ούρων και, εκτός αν στερούνται αίσθησης, επιτακτική ανάγκη για ούρηση.

Εάν η νευρογενής κύστη δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, υπάρχει η πιθανότητα να εκδηλωθούν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί νεφροπάθεια.

Τα συμπτώματα της νευρογενούς ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία πλήρους κένωσης της ουροδόχου κύστης
  • Δυσκολία & πίεση κατά τη διάρκεια της ούρησης
  • Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης
  • Αυξημένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Διαφυγή ούρων
  • Δυσκολία στο να καθοριστεί πότε η κύστη είναι γεμάτη

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Γιατί η έγχυση στην ουροδόχο κύστη θεωρείται η ιδανικότερη θεραπεία;

Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι θεραπείας της νευρογενούς κύστης. Βέβαια, η αναίμακτη μέθοδος της βοτουλικικής τοξίνης αποτελεί ίσως την ιδανικότερη. Η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης στην ουροδόχο κύστη είναι απολύτως ασφαλής και ανώδυνη και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατάργηση των ανεξέλεγκτων ακούσιων συσπάσεων της ουροδόχου κύστης, που προκαλούν προβλήματα στην ούρηση και θέτουν σε κίνδυνο τα νεφρά.

Η επέμβαση γίνεται δίχως τομές, με κυστεοσκόπηση. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν άμεσα σημαντική βελτίωση, με ελάττωση της ακράτειας και της επιτακτικότητας. Το αποτέλεσμα της έγχυσης συνήθως διαρκεί μερικούς μήνες. Γι’ αυτό και η έγχυση ενδέχεται να πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά.

Ποιοι άλλοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;

Η αντιμετώπιση της νευρογενούς κύστης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης, τις επιθυμίες και τους στόχους του ασθενούς, καθώς και με τη νευρολογική του κατάσταση.

Εκτός από τις εγχύσεις στην ουροδόχο κύστη, άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης είναι:

  • Αλλαγή τρόπου ζωής (π.χ. αποφυγή ορισμένων τροφίμων ή ποτών, απώλεια βάρους, ασκήσεις Kegel)
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Διαλείποντες καθετηριασμοί (Ένας ειδικός καθετήρας εισάγεται από την ουρήθρα επιτρέποντας την παροχέτευση των ούρων από την κύστη. Μόλις η κύστη αδειάσει, ο καθετήρας αφαιρείται)
  • Αυξητική κυστεοπλαστική (Χειρουργική επέμβαση όπου τμήματα του εντέρου αφαιρούνται και προσαρτώνται στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης)
  • Ειλεοδερμική ουροστομία (Χειρουργική μέθοδος που δημιουργεί τεχνητή δίοδο των ούρων έξω από το σώμα)
Καλέστε μας