...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χειρουργική Αντιμετώπιση Θηλώματος

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να εκδηλώσουν θηλώματα στην ουροδόχο κύστη. Πρόκειται για κακοήθειες που εμφανίζονται στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί έναν από τους συχνότερους τύπους καρκίνου στην Ουρολογία. Η έγκαιρη διάγνωση και αφαίρεση των θηλωμάτων είναι πολύ σημαντική για την πρόγνωση της νόσου.

Ο Δρ. Πλουμίδης και η ιατρική του ομάδα διαθέτουν τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, έχοντας διαχειριστεί μεγάλο αριθμό περιστατικών.

Τι είναι τα Θηλώματα Ουροδόχου Κύστης;

Κατά κύριο λόγο, ο όρος «θηλώματα της ουροδόχου κύστης» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον επιφανειακό καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Αν και οι έννοιες δεν αποτελούν συνώνυμα, καθώς υπάρχει η πιθανότητα κάποια θηλώματα να είναι καλοήθη, υπάρχει η τάση να ταυτίζονται, μιας που κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος του ουροποιητικού, ενώ αντιπροσωπεύει το 3% όλων των κακοηθειών. Αποτελεί τον τέταρτο σε συχνότητα καρκίνο στον άνδρα και τον όγδοο στη γυναίκα. Παρόλο που η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι σημαντικά μεγαλύτερη στους άνδρες, είναι ο πιο επικίνδυνος όταν εμφανίζεται σε γυναίκες.

Τα θηλώματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως επιφανειακοί όγκοι που εμφανίζονται στην ουροδόχο κύστη. Ξεκινούν από το τοίχωμα και επεκτείνονται προς το εσωτερικό της κοιλότητας της κύστης και μοιάζουν με «θάμνο». Ταυτόχρονα όμως έχουν και «ρίζες» που εισχωρούν στο τοίχωμα.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης Κακοήθων Θηλωμάτων;

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη αυξάνεται με την ηλικία. Μέχρι σήμερα οι ερευνητές δεν έχουν ορίσει επακριβώς όλες τις αιτίες που ευθύνονται για την εμφάνιση του καρκίνου στην ουροδόχο κύστη. Ωστόσο είναι αρκετοί οι γνωστοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την πρόκληση της νόσου, με επικρατέστερο το κάπνισμα. Η εξήγηση για την ενοχοποίηση του καπνίσματος είναι ότι τα βλαβερά συστατικά του καπνού που εισπνέει ο καπνιστής και τα οποία αποβάλλονται μέσω των ούρων, παραμένουν για αρκετές ώρες μέσα στην κύστη.

Η δεύτερη επικρατέστερη αιτία, που αναφέρεται, είναι η έκθεση σε διάφορες χημικές ουσίες. Τέλος, η παρατεταμένη και χρόνια λήψη αναλγητικών φαρμάκων, η κατανάλωση συνθετικών γλυκαντικών, κάποιες παρασιτικές λοιμώξεις, η χρόνια χρήση ουροκαθετήρα, οι χρόνιες φλεγμονές, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και η ακτινοβολία, έχουν επίσης ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Πως αντιμετωπίζονται τα Θηλώματα Ουροδόχου Κύστης;

Τα θηλώματα της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση, καθώς όσο η νόσος εξελίσσεται γίνεται δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Η χειρουργική αντιμετώπιση των θηλωμάτων περιλαμβάνει τις εξής τεχνικές:

Ενδοσκοπική Αφαίρεση Θηλωμάτων: Η TURBΤ είναι μια διουρηθρική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται από την ουροδόχο κύστη κάποιος θηλωματώδης όγκος δια μέσου της ουρήθρας. Είναι η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση του επιφανειακού/μη διηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η οποία πραγματοποιείται με γενική ή ραχιαία αναισθησία, εισάγεται στην κύστη και διαμέσου της ουρήθρας ένα ειδικό χειρουργικό εργαλείο, το οποίο φέρει μικροκάμερα. Με το ειδικό αυτό εργαλείο, το οποίο κάνει χρήση θερμότητας, ο  χειρουργός πραγματοποιεί την εκτομή του παθολογικού ιστού και καυτηριάζει την περιοχή.

Μετά την επέμβαση, τοποθετείται στον ασθενή καθετήρας, μέσω του οποίου γίνονται συνεχείς πλύσεις με φυσιολογικό ορό και για περίπου 24 ώρες. Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο, συνήθως, τρεις ημέρες μετά το χειρουργείο.

Κυστεκτομή: Υπάρχει και η πιθανότητα, ανάλογα με την τελική ιστολογική εξέταση ο ουρολόγος να αποφασίσει να προχωρήσει σε ολική κυστεκτομή. Η κυστεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη λαπαροσκοπική ή ρομποτική μέθοδο. Η συγκεκριμένη επέμβαση αφορά την ολική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης, ανάλογα με την επέκταση της νόσου. Μερικές φορές η διαδικασία αυτή απαιτεί και την αφαίρεση γειτονικών οργάνων.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν ξανά;

Υπάρχει η ανησυχία μεταξύ των ανθρώπων που έχουν εμφανίσει και αντιμετωπίσει με επιτυχία τα θηλώματα ουροδόχου κύστης, ότι αυτά θα εμφανιστούν ξανά. Είναι γεγονός πως τα θηλώματα έχουν την τάση να επανεμφανίζονται σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 70%.

Η πρόληψη μιας τέτοιας κατάστασης μπορεί να γίνει μέσω συχνής παρακολούθησης, με σκοπό αν εμφανιστούν και πάλι να αντιμετωπιστούν όσο είναι ακόμα μικρά σε μέγεθος. Εξάλλου, μετά τη χειρουργική αντιμετώπισή τους ο ασθενής παρακολουθείται τακτικά από τον θεράποντα ιατρό ανά τρίμηνο ή και αραιότερα ανάλογα με την περίπτωση.

Καλέστε μας