...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Εκκολπώματα Ουροδόχου

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

εκκολπώματα ουροδόχου κύστης

Τι είναι τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης;

Τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης είναι σακοειδείς προβολές του βλεννογόνου που δημιουργείται σε ένα σημείο αδυναμίας του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης.

Στους σάκους αυτούς της ουροδόχου κύστης λιμνάζουν εγκλωβισμένα ούρα, με συνέπεια να δημιουργούνται ουρολοιμώξεις, ενώ ορισμένες φορές συσσωρεύονται και λίθοι.

Τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική επέμβαση.

Η εγχείρηση για τη θεραπεία των εκκολπωμάτων της ουροδόχου κύστης πρέπει να εκτελείται από έμπειρο, εξειδικευμένο ουρολόγο, καθώς αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία σε μια ευαίσθητη περιοχή.

Τι συμπτώματα έχει το εκκόλπωμα της ουροδόχου κύστης;

Τις περισσότερες φορές, το εκκόλπωμα της ουροδόχου κύστης δεν έχει άμεσες ενδείξεις και εντοπίζεται τυχαία αναζητώντας αιτίες άλλων ουρολογικών προβλημάτων.

Μερικά προβλήματα που μπορεί συνδέονται με το εκκόλπωμα της ουροδόχου κύστης είναι:

  • λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • πέτρες της ουροδόχου κύστης
  • παλινδρόμηση ούρων
  • όγκοι της ουροδόχου κύστης
  • δυσκολία στην ούρηση

Που οφείλονται τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης; Ποια τα αίτια;

Το εκκόλπωμα της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι συγγενές ή επίκτητο. Τα συγγενή εκκολπώματα εντοπίζονται κατά την παιδική ηλικία και επειδή συνήθως εμφανίζεται μόνο ένα συχνά δεν απαιτείται θεραπεία.

Τα επίκτητα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης προκαλούνται, συνήθως, ως συνέπεια μιας στένωσης στην έξοδο της ουροδόχου κύστης (λόγω διογκωμένου προστάτη ή ινώδους ιστού στην ουρήθρα), κακής λειτουργίας της κύστης λόγω τραυματισμού του νεύρου ή προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης στην κύστη.

Τα επίκτητα εκκολπώματα είναι περισσότερα από ένα και εμφανίζονται συχνότερα σε ηλικιωμένους άνδρες, οι οποίοι τείνουν να εμφανίζουν πιο συχνά στενώσεις της ουροδόχου κύστης.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Πως γίνεται η διάγνωση;

Το εκκόλπωμα της ουροδόχου κύστης μπορεί να εντοπιστεί με ακτινολογικό έλεγχο της ουροδόχου κύστης, όπως αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα.

Συχνά, ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια απεικονιστικού ελέγχου για διαφορετικό πρόβλημα υγείας.

Ωστόσο, αν υπάρχουν υπόνοιες για εκκόλπωμα της ουροδόχου κύστης, ο ουρολόγος μπορεί να συστήσει πιο ειδικές εξετάσεις, όπως:

  • Κυστεογραφία, μία εξέταση που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ σε συνδυασμό με έγχυση σκιαγραφικού μέσα στην κύστη.
  • Κυστεοσκόπηση, μια εξέταση που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός ενδοσκοπίου στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση στα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης;

Τα συγγενή ή επίκτητα εκκολπώματα δεν απαιτούν πάντα θεραπεία, ιδιαίτερα αν δε σχετίζονται με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, λιθίαση της ουροδόχου κύστης ή κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση.

Όταν σχετίζονται με όγκους της ουροδόχου κύστης, υποτροπιάζουσα λοίμωξη ή κατακράτηση ούρων, τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης χρήζουν θεραπείας.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την ανακούφιση από την παρεμπόδιση της ομαλής ροής των ούρων και πιθανή αφαίρεση των εκκολπωμάτων.

Η επέμβαση για την αφαίρεση των εκκολπωμάτων της ουροδόχου κύστης ονομάζεται εκκολπωματεκτομή και πραγματοποιείται τόσο με ανοικτό χειρουργείο όσο και λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.

Λαπαροσκοπική Εκκολπωματεκτομή

Τι είναι η λαπαροσκοπική εκκολπωματεκτομή;

Η λαπαροσκοπική εκκολπωματεκτομή συνιστά μια μέθοδο που ενσωματώνει όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, όπως:

  • Ελάχιστος δυνατός τραυματισμός των ιστών
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Συντομότερη νοσηλεία
  • Μηδενικές επιπλοκές που συνδέονται με το τραύμα
  • Ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα

Η επέμβαση εκτελείται με γενική νάρκωση. Ο χειρουργός ανοίγει τρεις ή τέσσερις μικρές τομές (ανάλογα με το αν η προσπέλαση γίνεται διακυστικά ή διακοιλιακά) μέσα από τις οποίες εισάγει τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία και μια μικρή κάμερα που επιτρέπει τη μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου 10 ως 15 φορές.

Στη συνέχεια αφαιρείται ολόκληρο έκαστο εκκόλπωμα και συρράφεται η ουροδόχος κύστη. Στο πλαίσιο της επέμβασης τοποθετείται μία παροχέτευση για τη συλλογή των υγρών του χειρουργείου και καθετήρας στην ουροδόχο κύστη για λίγες ημέρες.

Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο τις επόμενες μετεγχειρητικές ημέρες, ενώ επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες σύντομα.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ρομποτική Εκκολπωματεκτομή

Τι είναι η ρομποτική εκκολπωματεκτομή;

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση των εκκολπωμάτων της ουροδόχου κύστης συνιστά μια λεπτή χειρουργική επέμβαση και πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από άκρως εξειδικευμένους χειρουργούς.

Μεγάλο μέρος της τεχνικής δυσκολίας εξαφανίζεται με τη χρήση ρομποτικού συστήματος, καθώς τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά και ποικίλα για τον ασθενή και τη θετική έκβαση της νόσου.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη και τεχνολογία έχουν οδηγήσει στην επανάσταση της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής, μέσω της οποίας αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και οι τραυματισμοί των ιστών, ενώ οι χειρουργοί περιορίζονται σε «μικρές οπές» επιτυγχάνοντας πολύ καλύτερο ογκολογικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Το θετικό αποτέλεσμα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής είναι όχι μόνο αισθητικό αλλά έχει αποδειχθεί ότι ελαχιστοποιείται το μετεγχειρητικό stress του οργανισμού του ασθενούς και έτσι η ανάρρωσή του είναι ταχύτερη.

Για αυτούς τους λόγους, άλλωστε, σε όλα τα σύγχρονα κέντρα του εξωτερικού οι γιατροί επιλέγουν την ρομποτική χειρουργική, αφού με αυτή τη μέθοδο οι ασθενείς απολαμβάνουν περισσότερα πλεονεκτήματα.

Πως χρησιμοποιεί ο χειρουργός του ρομπότ;

Η χρήση του ρομπότ γίνεται από το χειρουργό, ο οποίος δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το σώμα του ασθενούς που χειρουργεί.

Το ρομπότ δέχεται τις εντολές του χειρουργού και μέσω ειδικών βραχιόνων που αποτελούν την προέκταση των χεριών του ιατρού, τις εκτελεί άμεσα και με απόλυτη ακρίβεια, παρέχοντας ως αποτέλεσμα τον ελάχιστο τραυματισμό των ευαίσθητων οργάνων σε σύγκριση με το ανοιχτό χειρουργείο.

Ειδικότερα, η εγχείρηση τελείται σε απόλυτο τεχνολογικό περιβάλλον, με τρισδιάστατη εικόνα υψηλής ευκρίνειας, πραγματικό βάθος πεδίου και μεγεθυμένη έως και 15 φορές, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στο χειρουργό τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την αφαίρεση των εκκολπωμάτων διαμέσου 3– 4 μικρών οπών.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Η αντιμετώπιση των εκκολπωμάτων της ουροδόχου κύστης συνιστά μια λεπτή χειρουργική επέμβαση και πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από άκρως εξειδικευμένους χειρουργούς.

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης των εκκολπωμάτων της ουροδόχου κύστης.

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.

Καλέστε μας