...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Εκτρόπιο Ουρήθρας

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Τα εκτρόπια ουρήθρας εμφανίζονται κυρίως σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και από μόνα τους δε συνιστούν λόγο για ιδιαίτερη ανησυχία.  Συνήθως είναι ασυμπτωματικά, ωστόσο αν προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα, μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν χειρουργικά με μια μικροεπέμβαση που δεν απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Τι είναι το εκτρόπιο της ουρήθρας;

Το εκτρόπιο της ουρήθρας αρτηρία συνιστά μια μικρή, καλοήθη αγγειακή ανάπτυξη που συνήθως εμφανίζεται στο πίσω μέρος του απώτατου άκρου της ουρήθρας. Η ουρήθρα είναι ο αγωγός, μέσω του οποίου τα ούρα εξέρχονται από το σώμα.

Εμφανίζονται, κυρίως, σε γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση. Το εκτρόπιο της ουρήθρας αποτελεί τον πιο συνηθισμένο καλοήθης όγκο που εμφανίζεται στην ουρήθρα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Είναι ιδιαίτερα σπάνιο για τους άνδρες να αναπτύξουν εκτρόπιο ουρήθρας. Στην ιατρική βιβλιογραφία υπάρχει μόνο μία αναφορά.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Τι συμπτώματα έχει το εκτρόπιο ουρήθρας;

Το εκτρόπιο της ουρήθρας έχει συνήθως ροζ ή κόκκινο χρώμα. Εάν έχει σχηματιστεί θρόμβος αίματος, μπορεί να το χρώμα του να γίνει μωβ ή μαύρο.

Αυτές οι αναπτύξεις είναι συνήθως μικρές και έχουν διάμετρο έως 1 εκατοστό. Εντούτοις, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες έχουν αναπτυχθεί τουλάχιστον 2 εκατοστά σε διάμετρο.

Συνήθως αναπτύσσονται στη μία πλευρά της ουρήθρας (το οπίσθιο άκρο) και δεν περνούν γύρω από ολόκληρο τον κύκλο του ανοίγματος.

Το εκτρόπιο της ουρήθρας δεν προκαλεί συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι είναι εκεί μέχρι ο γιατρός τους το επισημαίνει κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εξέτασης.

Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει πόνο, αιμορραγία ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.

Ποια τα αίτια; Τι προκαλεί το εκτρόπιο της ουρήθρας;

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη εκτροπίου ουρήθρας.

Το οιστρογόνο διατηρεί φυσικά την περιοχή του δέρματος των γεννητικών οργάνων εύκαμπτη και σε καλή υγεία. Όταν τα επίπεδα του υποχωρούν, το δέρμα μπορεί να στεγνώσει, να συρρικνωθεί, να σχιστεί εύκολα και να γίνει επιρρεπές σε ερεθισμούς.

Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο τα εκτρόπια της ουρήθρας εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες που έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το επίπεδο των οιστρογόνων στις γυναίκες υποχωρεί και η εμμηνόρροια σταματά εντελώς.

Πως γίνεται η διάγνωση του εκτροπίου της ουρήθρας;

Η βασική διαγνωστική πρόκληση με τα εκτρόπια ουρήθρας έγκειται στη διάγνωση και την ανάγκη να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πιο σοβαρών αλλοιώσεων. Δυστυχώς, ο κατάλογος των διαφορικών διαγνώσεων είναι μακρύς, με πολλαπλές παθολογίες που έχουν πολύ παρόμοιες εμφανίσεις.

Το εκτρόπιο της ουρήθρας συνήθως ανακαλύπτεται κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εξετάσεως της πυέλου. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί οπτικά εάν η ανάπτυξη είναι πραγματικά εκτρόπιο ουρήθρας ή κάποιος άλλος τύπος βλάβης, όπως για παράδειγμα, ένα καρκίνωμα.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί η λήψη δείγματος ιστού (βιοψία) για να καθορίσει εάν η ανάπτυξη είναι καρκινική. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί μια κυστεοουρηθροσκόπηση για να εντοπιστούν τυχόν ανωμαλίες μέσα στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία; Πως αντιμετωπίζεται το εκτρόπιο της ουρήθρας;

Τα εκτρόπια ουρήθρας δε χρειάζεται να αντιμετωπιστούν εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Όταν είναι μικρά σε μέγεθος συνιστάται τοπική εφαρμογή κρεμών με οιστρογόνα και κολπικών υποθέτων.

Εάν το εκτρόπιο είναι μεγάλο ή προκαλεί προβλήματα, τότε επιλέγεται η χειρουργική αφαίρεσή του.

Η αφαίρεση του εκτροπίου συνιστά μικροεπέμβαση που πραγματοποιείται με τοπική, ραχιαία ή και γενική αναισθησία. Οι ασθενείς εξέρχονται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο με καθετήρα, τον οποίο αφαιρούν έπειτα από μια ως δυο ημέρες.

Ο ιστός που αφαιρείται κατά την επέμβαση, συνήθως αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Αν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι δεν υπάρχει κάποια κακοήθεια, τότε η πρόγνωση είναι εξαιρετική.

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των εκτροπίων της ουρήθρας.

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.

Καλέστε μας