...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Εξωσωματική Λιθοτριψία

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Η λιθίαση (πέτρες στα νεφρά) αποτελεί μία από τις πιο συχνές και επώδυνες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Αφορά ενήλικες και παιδιά και έχει αναφερθεί ότι το 15% των ανδρών και 7% των γυναικών θα εμφανίσουν λίθο έστω μία φορά στη ζωή τους.

Όταν οι πέτρες βρίσκονται στα νεφρά είναι συνήθως ασυμπτωματικές και δεν προκαλούν προβλήματα. Ο πόνος ξεκινάει όταν οι πέτρες μετακινηθούν στον ουρητήρα. Τότε προκαλείται απόφραξη, δηλαδή εμποδίζεται η φυσιολογική ροή των ούρων προς την ουροδόχο κύστη. Σε αυτήν την περίπτωση, ο νεφρός διογκώνεται και προκαλεί το γνωστό κολικό του νεφρού.

 

Αν και ένα ποσοστό των λίθων αποβάλλεται αυτόματα μέσω της ούρησης, υπάρχουν περιπτώσεις που οι λίθοι προκαλούν επίμονο άλγος, λοίμωξη (πυελονεφρίτιδα) και απόφραξη του νεφρού, οπότε και χρήζουν άμεσης θεραπευτικής παρέμβασης. Ο Δρ. Πλουμίδης και η ιατρική του ομάδα με την εμπειρία που διαθέτουν μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το οποιοδήποτε σχετικό περιστατικό.

Τι είναι η Εξωσωματική Λιθοτριψία;

Η εξωσωματική λιθοτριψία αποτελεί μία από τις θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της λιθίασης. Είναι αναίμακτη και μη επεμβατική, και αυτό γιατί η τεχνική εφαρμόζεται με τη βοήθεια ενός μηχανήματος, το οποίο μπορεί να σπάσει τους λίθους έξω από το σώμα. Η μέθοδος της εξωσωματικής λιθοτριψίας (ESWL) χρησιμοποιεί ακουστικά κύματα υψηλής ενέργειας, τα οποία μεταδίδονται διαμέσου του δέρματος εστιαζόμενα πάνω στο λίθο. Τότε ο λίθος απορροφά την ενέργεια του κύματος και θρυμματίζεται σε μικρότερα κομμάτια. Έπειτα, αυτά τα κομμάτια του λίθου περνούν στα ούρα και στη συνέχεια αποβάλλονται.

Πρόκειται για μία θεραπεία που είναι κατάλληλη για την πλειοψηφία των ασθενών. Βέβαια, η αποτελεσματικότητά της επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως τα χαρακτηριστικά του λίθου (μέγεθος), η φυσική κατάσταση του ασθενούς κλπ.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Η λιθίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη μέθοδο της εξωσωματικής λιθοτριψίας στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ειδικά εάν ο ασθενής θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει την χειρουργική επέμβαση. Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι μεγάλοι και σκληροί λίθοι δύσκολα θρυμματίζονται με αυτή τη μέθοδο, ενώ μέχρι τα λιθιασικά συγκρίματα να αποβληθούν από το νεφρό, προκαλούνται κολικοί. Μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο να εξασφαλιστεί ένα επιτυχές αποτέλεσμα είναι το μέγεθος της πέτρας ( ≤ 2cm), η τοποθεσία της (άνω- μέση καλυκική ομάδα, νεφρική πύελος, ανώτερο τμήμα ουρητήρα), η σύνθεση, η απουσία λοίμωξης, όπως και η φυσιολογική ανατομία του ασθενούς.

Η εξωσωματική λιθοτριψία δεν συνιστάται σε εγκύους, σε ανθρώπους που είναι σωματώδεις ή αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας και διαταραχές πηκτικότητας, σε υπερήλικες, αλλά και σε όσους έχουν μη ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση, υποφέρουν από ανεύρυσμα αορτής/νεφρικής αρτηρίας ή αντιμετωπίζουν ανατομική απόφραξη της ουροφόρου οδού κάτω από το επίπεδο του λίθου.

Πως γίνεται η Εξωσωματική Λιθοτριψία;

Η εξωσωματική λιθοτριψία είναι μία σχετικά ανώδυνη διαδικασία και δεν απαιτεί γενική αναισθησία. Εφαρμόζεται κυρίως για την αντιμετώπιση λίθων διαμέτρου έως 2cm, οι οποίοι έχουν εντοπιστεί νωρίτερα με υπερηχογράφημα ή ακτινοσκόπηση. Ο ασθενής τοποθετείται στο μηχάνημα με την οσφυϊκή χώρα προς την πηγή παραγωγής των κρουστικών κυμάτων. Η ένταση των κυμάτων θα αυξάνεται σταδιακά, από χαμηλά σε υψηλότερα επίπεδα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση ύπαρξης μεγάλου λίθου είναι πιθανόν να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες για να σπάσει τελείως.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Τι συμβαίνει μετά την Εξωσωματική Λιθοτριψία;

Στόχος της εξωσωματικής λιθοτριψίας είναι να σπάσει τις πέτρες σε πολύ μικρότερα κομμάτια με σκοπό να καταφέρει ο οργανισμός να τις αποβάλλει μέσω των ούρων. Αυτό γίνεται σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες μετά τη λιθοτριψία. Η αποβολή των λιθιασικών συγκριμάτων μπορεί να ενισχυθεί και με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Με εξαίρεση αυτή τη διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί και μετά τη συνεδρία, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σχεδόν αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Καλέστε μας