Η υδροκήλη είναι μια καλοήθης πάθηση που μπορεί να είναι συγγενής, δηλαδή να εμφανιστεί κατά τη γέννηση, είτε να οφείλεται σε τραυματισμό ή φλεγμονή στους όρχεις.
Μια υδροκήλη συνήθως δεν είναι οδυνηρή ή επιβλαβής και μπορεί να μην χρειάζεται καμία θεραπεία. Εάν όμως έχετε οίδημα στο όσχεο, επισκεφθείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλες αιτίες.
Η μόνιμη αποκατάσταση της υδροκήλης γίνεται χειρουργικά και είναι μια ασφαλής επέμβαση με ταχύτατη ανάρρωση και επάνοδο στη φυσιολογική δραστηριότητα.
Τι είναι η υδροκήλη;
Η υδροκήλη είναι ένας τύπος διόγκωσης στο όσχεο και συμβαίνει όταν συλλέγεται υγρό στο λεπτό περίβλημα που περιβάλλει έναν όρχι.
Πόσο συχνό φαινόμενο είναι η υδροκήλη;
Η υδροκήλη είναι συχνή στα νεογέννητα και συνήθως εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία κατά την ηλικία 1. Τα μεγαλύτερα αγόρια και οι ενήλικες άνδρες μπορούν να αναπτύξουν μια υδροκήλη λόγω φλεγμονής ή τραυματισμού στο όσχεο.
Η βασική ένδειξη για την ύπαρξη υδροκήλης είναι ένα ανώδυνο πρήξιμο του ενός ή και των δύο όρχεων.
Οι ενήλικες άνδρες με υδροκήλη μπορεί να αισθάνονται δυσφορία από το αίσθημα βάρους που αφήνει ένα πρησμένο όσχεο, καθώς επίσης πόνο, ο οποίος εν γένει αυξάνεται με το μέγεθος της φλεγμονής.
Μερικές φορές, η διογκωμένη περιοχή μπορεί να είναι μικρότερη το πρωί και μεγαλύτερη αργότερα την ημέρα.
Πότε πρέπει να αναζητήσω συμβουλή ιατρού;
Στα μωρά η υδροκήλη τυπικά εξαφανίζεται μόνη της. Αν, όμως, η υδροκήλη του μωρού σας δεν εξαφανιστεί μετά από ένα χρόνο ή αν, αντίθετα, διογκωθεί περαιτέρω, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε τη συμβουλή ειδικού και να προχωρήσετε σε εκ νέου εξέταση της υδροκήλης.
Είναι σημαντικό να αποκλείονται άλλες πιθανές αιτίες της διόγκωσης στο όσχεο, πέραν της υδροκήλης, προκειμένου να επιλεγεί η σωστή θεραπεία.
Ενδεικτικά, μια υδροκήλη μπορεί να σχετίζεται με ένα αδύναμο σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα, το οποίο επιτρέπει στο έντερο να επεκταθεί στο όσχεο σχηματίζοντας βουβωνοκήλη.
Η εμφάνιση ξαφνικού, σοβαρού πόνου ή οιδήματος στο όσχεο, ειδικά έπειτα από τραυματισμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, χρήζει ιατρικής εξέτασης, καθώς τα εν λόγω συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με συστροφή των όρχεων.
Η εν λόγω κατάσταση αφορά στην παρεμπόδιση της ομαλής ροής του αίματος στον όρχι και πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός ολίγων ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων προκειμένου να σωθεί ο όρχις.
Ποια είναι τα βασικά αίτια;
Μια υδροκήλη μπορεί να αναπτυχθεί πριν από τη γέννηση ενός αγοριού. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι όρχεις κατεβαίνουν από την κοιλιακή κοιλότητα του μωρού στο όσχεο μετά τον έβδομο μήνα της κύησης. Εντός του οσχέου, ο κάθε όρχις συνοδεύεται από ένα σάκο, ο οποίος περιέχει υγρό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το στόμιο του σάκου προς την κοιλιά κλείνει από μόνο του και το υγρό απορροφάται. Αυτό συμβαίνει στο πρώτο έτος της ζωής ενός αγοριού.
Ενίοτε, ωστόσο, το στόμιο δεν κλείνει με συνέπεια το υγρό που περιβάλλει τους όρχεις να μην απορροφάται αλλά αντίθετα να παραμένει σχηματίζοντας τη λεγόμενη υδροκήλη. Στους ενήλικες, η υδροκήλη μπορεί να αναπτυχθεί έπειτα από κάποιον τραυματισμό της περιοχής, μετά από χειρουργείο κιρσοκήλης ή φλεγμονή στο όσχεο. Η τελευταία μπορεί να οφείλεται σε κάποια φλεγμονή του όρχεως ή της επιδιδυμίδας.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση υδροκήλης;
Οι περισσότερες υδροκήλες είναι συγγενείς, δηλαδή εμφανίζονται κατά τη γέννηση. Τουλάχιστον το 5% των νεογέννητων αγοριών εμφανίζουν υδροκήλη. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υδροκήλη. Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη υδροκήλης αργότερα στη ζωή περιλαμβάνουν:
Τραυματισμός ή φλεγμονή στο όσχεο,
Λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.
Τι επιπτώσεις έχει η υδροκήλη; Υπάρχει πόνος;
Τις περισσότερες φορές οι υδροκήλες αποδεικνύονται ακίνδυνες ενώ συνήθως δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα.
Ωστόσο, μια υδροκήλη μπορεί να σχετίζεται με μια υποκείμενη κατάσταση των όρχεων, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως:
Λοίμωξη. Μια λοίμωξη μπορεί να έχει σοβαρή επίπτωση στην παραγωγή σπέρματος και τη λειτουργία του όρχι.
Καρκίνος των όρχεων.
Βουβωνοκήλη. Το τμήμα του εντέρου που παγιδεύεται στο κοιλιακό τοίχωμα μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.
Πώς γίνεται η διάγνωση της υδροκήλης;
Η λήψη ιστορικού και η φυσική εξέταση από το θεράποντα ιατρό (ουρολόγος), συνήθως, αρκούν για τη διάγνωση της υδροκήλης.
Η εξέταση από τον ουρολόγο μπορεί να περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός μικρού φακού στο όσχεο προκειμένου να αποσαφηνιστεί ότι υπάρχει όντως υγρό στην περιοχή και το οίδημα δεν οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση.
Μετά την κλινική εξέταση, ο ουρολόγος μπορεί να συστήσει:
Εξετάσεις αίματος και ούρων, για να προσδιοριστεί αν υπάρχει λοίμωξη, όπως η επιδιδυμίτιδα.
Υπερηχογράφημα, για να αποκλειστούν τα ενδεχόμενα βουβωνοκήλης, καρκίνου των όρχεων ή άλλες αιτίες του οιδήματος στο όσχεο.
Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση και αποκατάσταση;
Στα βρέφη, η υδροκήλη συνήθως εξαφανίζεται από μόνη της. Όταν όμως η υδροκήλη δεν εξαφανίζεται από μόνη της, τότε είναι σημαντικό να αξιολογείται από ειδικό ιατρό (ουρολόγο), καθώς μπορεί να σχετίζεται με μια υποκείμενη κατάσταση των όρχεων που να ενέχει κινδύνους για την υγεία του ασθενή. Μια υδροκήλη που δεν εξαφανίζεται μόνη της μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθεί χειρουργικά.
Η χειρουργική αποκατάσταση της υδροκήλης αποφασίζεται όταν η υδροκήλη είναι αρκετά μεγάλη και προκαλεί δυσφορία. Εναλλακτικά, υπάρχει και η δυνατότητα μιας προσωρινής αποκατάστασης της υδροκήλης,
μέσω της αναρρόφησης του υγρού με ειδική βελόνα. Αυτή η μέθοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο του ουρολόγου.
Ωστόσο, η αναρρόφηση του υγρού συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά επανεμφάνισης της υδροκήλης.
Γι’ αυτό συστήνεται, συνήθως, σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιο-αναπνευστικά, για τα οποία αντενδείκνυται η πραγματοποίηση χειρουργείου.
Τι ισχύει για την εγχείρηση και μετά το χειρουργείο;
Η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση μιας υδροκήλης πραγματοποιείται υπό γενική ή περιοχική αναισθησία και διαρκεί περίπου μισή ώρα.
Κατά την επέμβαση, πραγματοποιείται μια τομή στο όσχεο ή στην κάτω κοιλιακή χώρα για να αφαιρεθεί η υδροκήλη. Αφού αφαιρεθεί το υγρό γίνεται αναστροφή ή πτύχωση του ελυτροειδή χιτώνα, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον νέα συλλογή υγρού.
Εάν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης αποκατάστασης βουβωνοκήλης ο διαπιστωθεί η ύπαρξη υδροκήλης, τότε ο χειρουργός μπορεί να σπεύσει να την αφαιρέσει ακόμη κι αν η υδροκήλη είναι ασυμπτωματική και δεν προκαλεί δυσφορία. Η ανάρρωση είναι γρήγορη και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση.
Η επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες είναι άμεση, ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει για δυο εβδομάδες να φορά ένα ειδικού τύπου εσώρουχο, το οποίο ονομάζεται σπασουάρ, προκειμένου να διατηρείται το όσχεο υψηλότερα από τους όρχεις.
Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;
Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στην αποκατάσταση της υδροκήλης. Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει