...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Καρκίνος Όρχεων – Κακοήθεια

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας τύπος κακοήθειας που συνοδεύεται από μεγάλες πιθανότητες ίασης, ακόμα και όταν ο καρκίνος έχει κάνει μεταστάσεις πέρα από τον όρχι.

Η θεραπεία του καρκίνου των όρχεων είναι κατά βάση χειρουργική, όμως μπορεί να συνοδεύεται κι από ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο της νόσου.

Πόσοι τύποι καρκίνου των όρχεων υπάρχουν;

Ο τύπος του καρκίνου των όρχεων καθορίζει τη θεραπεία και την πρόγνωση του κάθε ασθενή.
Γενικά, υπάρχουν δύο τύποι καρκίνου των όρχεων:

 • Σεμινωματώδεις (σεμινώματα). Οι όγκοι των σεμινωμάτων εμφανίζονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά αν ένας ηλικιωμένος άνδρας αναπτύξει καρκίνο των όρχεων, είναι πιο πιθανό να είναι σεμίνωμα. Γενικά, οι σεμινωματώδεις καρκίνοι δεν είναι τόσο επιθετικοί όσο οι μη σεμινωματώδεις.
 • Μη σεμινωματώδεις. Οι μη σεμινωματώδεις όγκοι εμφανίζονται κατά κανόνα σε νεότερα άτομα και αναπτύσσονται και εξαπλώνονται γρήγορα.

Άλλες μορφές καρκίνων στους όρχεις, όπως τα σαρκώματα και τα λεμφώματα, είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Πόσο συχνά εμφανίζεται ο καρκίνος των όρχεων;

Ο καρκίνος των όρχεων είναι μια μορφή κακοήθειας που εμφανίζεται λιγότερο συχνά σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου. Ωστόσο, συγκαταλέγεται μεταξύ των συνηθέστερων τύπων καρκίνου στις νεότερες ηλικίες.

Στατιστικές μελέτες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναδεικνύουν τον καρκίνο των όρχεων ως τον πιο συχνά εμφανιζόμενο τύπο καρκίνου στους Αμερικανούς άνδρες ηλικίας 15 έως 35 ετών.

Τι συμπτώματα έχει ο καρκίνος των όρχεων;

Συνήθως, οι όγκοι στους όρχεις ανακαλύπτονται τυχαία από τους ίδιους από τους ασθενείς ή κατά τη διάρκεια αυτοεξέτασης, με βασικό σύμπτωμα κάποια σκληρία στον όρχι.

Υπάρχουν διάφορα σημάδια και συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων, τα οποία περιλαμβάνουν:

 • Σκληρία στον όρχι ή διόγκωσή του,
 • Αίσθημα βαρύτητας στο όσχεο,
 • Πόνος βαθιά στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα,
 • Ξαφνική συλλογή υγρού στο όσχεο,
 • Πόνος ή δυσφορία στους όρχεις ή στο όσχεο,
 • Πόνος στην πλάτη.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι καρκίνος συνήθως επηρεάζει μόνο τον έναν όρχι.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εντοπίσετε πόνο, οίδημα ή σβώλους στους όρχεις ή στην περιοχή των βουβώνων, ειδικά εάν αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Τι προκαλεί τον καρκίνο των όρχεων; Ποια τα βασικά αίτια;

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί τον καρκίνο των όρχεων στις περισσότερες περιπτώσεις. Γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται όταν γίνεται μετάλλαξη υγιών κυττάρων των όρχεων. Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται κατά τρόπο ομαλό, ώστε να λειτουργεί ο οργανισμός μας φυσιολογικά.

Μερικές φορές, όμως, ορισμένα κύτταρα αναπτύσσουν ανωμαλίες, τις λεγόμενες μεταλλάξεις, με συνέπεια να διαιρούνται ασταμάτητα δίχως να χρειάζεται. Η συνεχής αυτή διαίρεση των μεταλλαγμένων κυττάρων παράγει νέα κύτταρα που συσσωρεύονται και σχηματίζουν μια μάζα, το λεγόμενο όγκο στον όρχι.

Σχεδόν όλοι οι τύποι καρκίνου των όρχεων έχουν ως αφετηρία τα κύτταρα που παράγουν τα σπερματοζωάρια. Η αιτία της μετάλλαξης αυτών των κυττάρων σε καρκινικά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των όρχεων;

Ο βασικός παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου των όρχεων είναι ή κρυψορχία.

Η κρυψορχία είναι η συχνότερη γενετική ανωμαλία στα αγόρια και αφορά στη μη κάθοδο των όρχεων από την κοιλιακή κοιλότητα στο όσχεο, δηλαδή το σακοειδή θύλακο που περιλαμβάνει κανονικά τους όρχεις, κατά τη στιγμή της γέννησής τους.

Οι άνδρες που έχουν έναν όρχι που δεν κατέβηκε στην κανονική του θέση στο όσχεο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των όρχεων από τους άνδρες των οποίων οι όρχεις κατέβηκαν κανονικά.

Ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος ακόμη κι εφόσον η κρυψορχία έχει αντιμετωπιστεί χειρουργικά κι ο όρχις έχει μεταφερθεί στο όσχεο.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η πλειοψηφία των ανδρών που αναπτύσσουν καρκίνο των όρχεων δεν έχουν ιστορικό κρυψορχίας.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου των όρχεων είναι οι εξής:

 • Ανώμαλη ανάπτυξη όρχεων. Οι καταστάσεις που προκαλούν μη φυσιολογική ανάπτυξη όρχεων, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου των όρχεων.
 • Οικογενειακό ιστορικό. Εάν κάποιο μέλος της οικογένειας είχε νοσήσει από καρκίνο των όρχεων, τότε κάθε άλλο άρρεν μέλος έχει αυξημένο κίνδυνο.
 • Ηλικία. Ο καρκίνος των όρχεων επηρεάζει τους εφήβους και τους νεότερους άνδρες, ιδιαίτερα στις ηλικίες από 15 έως 35 ετών.

Σύμφωνα με κάποιες άλλες μελέτες, στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η βουβωνοκήλη, το χαμηλό βάρος κατά την γέννηση, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες κατά την εργασία, ωστόσο η σύνδεση των παραπάνω με τον καρκίνο των όρχεων παραμένει ακόμα ασθενής.

Πώς μπορώ να προλάβω τον καρκίνο των όρχεων;

Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να προληφθεί ο καρκίνος των όρχεων. Η μόνη γραμμή άμυνας είναι ο έγκαιρος εντοπισμός του σε πρώιμο στάδιο.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου των όρχεων;

Ο καρκίνος των όρχεων ανακαλύπτεται συχνά από τους ίδιους ασθενείς τυχαία ή κατά τη διάρκεια μιας αυτοεξέτασης όρχεων.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο καρκίνος των όρχεων εντοπίζεται από το θεράποντα ιατρό κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης ρουτίνας.

Αρχικά ο ιατρός προβαίνει σε ψηλάφηση των όρχεων και σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποια σκληρία συστήνονται εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος.

Ειδικότερα, συστήνονται οι παρακάτω εξετάσεις:

 • Υπερηχογράφημα όσχεου: Η εξέταση αυτή μπορεί να βοηθήσει το θεράποντα ιατρό να καθορίσει την εντόπιση και τη φύση οποιουδήποτε όγκου όρχεων.
 • Εξετάσεις αίματος: Οι καρκινικοί δείκτες ανιχνεύονται στο αίμα με μια απλή εξέταση αίματος. Οι εν λόγω δείκτες είναι ουσίες που εμφανίζονται κανονικά στο αίμα, αλλά τα επίπεδα αυτών των ουσιών μπορεί να είναι αυξημένα σε ορισμένες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των όρχεων. Τυχόν υψηλοί καρκινικοί δείκτες στο αίμα δεν σημαίνουν αυτόματα ότι υπάρχει καρκίνος, όμως αποτελούν σημαντική συνιστώσα μιας διάγνωσης.
 • Αξονική τομογραφία θώρακος ή άνω κοιλίας: Η αξονική τομογραφία επιτρέπει την ανίχνευση μεταστάσεων του καρκίνου, αν κι εφόσον υπάρχουν.

Πώς γίνεται η σταδιοποίηση του καρκίνου των όρχεων;

Από τη στιγμή που επιβεβαιώνεται η διάγνωση για καρκίνο των όρχεων, το επόμενο βήμα αφορά στον καθορισμό της έκτασης (το λεγόμενο στάδιο) του καρκίνου.

Η σταδιοποίηση καθορίζει το είδος της θεραπευτικής προσέγγισης για το κάθε περιστατικό.

Τα στάδια του καρκίνου των όρχεων αναφέρονται με ρωμαϊκούς αριθμούς, που κυμαίνονται από 0 έως III.

Τα χαμηλότερα στάδια υποδηλώνουν καρκίνο που περιορίζεται στην περιοχή γύρω από τον όρχι.

Στο τρίτο στάδιο (ΙΙΙ), ο καρκίνος θεωρείται προχωρημένος και μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως οι πνεύμονες.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος των όρχεων; Ποια η κατάλληλη θεραπεία;

Ο καρκίνος των όρχεων είναι από τους πλέον ιάσιμους τύπους καρκίνου. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, καθώς και το συνδυασμό των παραπάνω θεραπειών.

Η θεραπεία που επιλέγεται για τον κάθε ασθενή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τύπου και του σταδίου του καρκίνου και της συνολικής του υγείας.

Ρομποτικός οπισθοπεριτοναϊκός λεμφαδενικός καθαρισμός

Τι χειρουργείο απαιτεί ο καρκίνος των όρχεων;

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όρχεως (ριζική ορχεκτομή) αποτελεί τη βασική θεραπεία για σχεδόν όλα τα στάδια και τους τύπους καρκίνου των όρχεων.

Κατά την επέμβαση, ο χειρουργός πραγματοποιεί μια τομή στη βουβωνική χώρα και μέσα από αυτό το άνοιγμα εξάγει ολόκληρο τον όρχι.

Σε περιπτώσεις πρώιμου σταδίου καρκίνου των όρχεων, η χειρουργική αφαίρεση του όρχι μπορεί να είναι η μόνη απαραίτητη θεραπεία.

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση (καθαρισμός) των γειτονικών λεμφαδένων (οπισθοπεριτοναϊκός λεμφαδενικός καθαρισμός) πραγματοποιείται σε δεύτερο στάδιο.

Ιδανικά, ο λεμφαδενικός καθαρισμός γίνεται με τη χρήση ρομποτικού συστήματος που επιτρέπει απόλυτη ακρίβεια, προκειμένου να αποφευχθούν βλάβες στα νεύρα που περιβάλλουν τους λεμφαδένες.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Κακοήθεια

Ποια είναι η λειτουργία της ακτινοθεραπείας για τον καρκίνο των όρχεων;

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες ενέργειας υψηλής ισχύος, όπως οι ακτίνες Χ, για να εξοντώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, είστε τοποθετημένοι σε ένα τραπέζι και ένα μεγάλο μηχάνημα κινείται γύρω σας, στοχεύοντας τις δέσμες ενέργειας σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός σας.

Η ακτινοθεραπεία είναι μια επιλογή θεραπείας που χρησιμοποιείται μερικές φορές σε άτομα που έχουν τον σεμινωματώδη τύπο του καρκίνου των όρχεων. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να συνιστάται μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όρχεως.

Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία και κόπωση, καθώς και ερυθρότητα και ερεθισμό του δέρματος στις κοιλιακές και τις βουβωνικές περιοχές.
Η ακτινοθεραπεία μπορεί να μειώσει προσωρινά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και να επηρεάσει τη γονιμότητα σε μερικούς άνδρες.

Ποια είναι η λειτουργία της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο των όρχεων;

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα. Μπορεί να αποτελέσει τη μόνη θεραπεία ή να ακολουθήσει το λεμφαδενικό καθαρισμό.

Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας εξαρτώνται από τα συγκεκριμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται. Οι πιο συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, απώλεια μαλλιών και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων.

Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα και θεραπείες που μειώνουν κάποιες από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να προκαλέσει υπογονιμότητα σε ορισμένους άνδρες.

Μπορεί μετά την επέμβαση ο καρκίνος να επιστρέψει;

Μετά τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όρχι, ο θεράπων ιατρός συστήνει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης με βάση συγκεκριμένο ιατρικό πρωτόκολλο.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά σε εξετάσεις αίματος και αξονικές τομογραφίες και άλλες διαδικασίες που ο ασθενής θα πρέπει να πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως κάθε λίγους μήνες για τα πρώτα χρόνια και στη συνέχεια λιγότερο συχνά.

Με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται αν ο καρκίνος έχει επιστρέψει.

Τι ποσοστά ίασης έχει ο καρκίνος των όρχεων;

Ο καρκίνος των όρχεων αποτελεί έναν τύπο κακοήθειας με υψηλά ποσοστά ίασης, τα οποία ξεπερνούν το 90% των περιπτώσεων και αγγίζουν το απόλυτο εφόσον η νόσος εντοπιστεί κι αντιμετωπιστεί σε αρχικό στάδιο.

Ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά ίασης διατηρούνται ακόμα και σε περιπτώσεις μετάστασης του καρκίνου σε γειτονικά και μη όργανα.

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων ανταποκρίνεται τόσο πολύ στη χημειοθεραπεία, ακόμη και μετά την μετάστασή του;

Είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι ο καρκίνος των όρχεων αποτελεί έναν τύπο κακοήθειας με εξαιρετική ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία. Αυτό μεταφράζεται σε πολύ υψηλά ποσοστά ίασης, ακόμα και σε περιπτώσεις μετάστασης της νόσου.

Για παράδειγμα, ο επαγγελματίας ποδηλάτης Λανς Άρμστρονγκ, είχε καρκίνο των όρχεων που εξαπλώθηκε στους πνεύμονες και τον εγκέφαλό του, αλλά έκανε πλήρη ανάκαμψη μετά από συμβατική χημειοθεραπεία.

Το κλειδί για την επιτυχία αυτή φαίνεται να βρίσκεται στα βλαστοκύτταρα του καρκίνου, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στη χημειοθεραπεία από τα βλαστοκύτταρα άλλων τύπους καρκίνου.

Οι επιστήμονες εργάζονται για να καθορίσουν γιατί οι καρκίνοι των όρχεων είναι τόσο ευαίσθητοι στη χημειοθεραπεία. Η απάντηση ενδεχομένως να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη θεραπεία άλλων, πιο ανθεκτικών τύπων καρκίνου.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου των όρχεων, έχοντας διαχειριστεί μεγάλο αριθμό περιστατικών.

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.

Καλέστε μας