Πόσο συχνά εμφανίζεται ο καρκίνος των όρχεων;
Ο καρκίνος των όρχεων είναι μια μορφή κακοήθειας που εμφανίζεται λιγότερο συχνά σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου. Ωστόσο, συγκαταλέγεται μεταξύ των συνηθέστερων τύπων καρκίνου στις νεότερες ηλικίες.
Στατιστικές μελέτες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναδεικνύουν τον καρκίνο των όρχεων ως τον πιο συχνά εμφανιζόμενο τύπο καρκίνου στους Αμερικανούς άνδρες ηλικίας 15 έως 35 ετών.
Τι συμπτώματα έχει ο καρκίνος των όρχεων;
Συνήθως, οι όγκοι στους όρχεις ανακαλύπτονται τυχαία από τους ίδιους από τους ασθενείς ή κατά τη διάρκεια αυτοεξέτασης, με βασικό σύμπτωμα κάποια σκληρία στον όρχι.
Υπάρχουν διάφορα σημάδια και συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων, τα οποία περιλαμβάνουν:
- Σκληρία στον όρχι ή διόγκωσή του,
- Αίσθημα βαρύτητας στο όσχεο,
- Πόνος βαθιά στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα,
- Ξαφνική συλλογή υγρού στο όσχεο,
- Πόνος ή δυσφορία στους όρχεις ή στο όσχεο,
- Πόνος στην πλάτη.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι καρκίνος συνήθως επηρεάζει μόνο τον έναν όρχι.
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εντοπίσετε πόνο, οίδημα ή σβώλους στους όρχεις ή στην περιοχή των βουβώνων, ειδικά εάν αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Τι προκαλεί τον καρκίνο των όρχεων; Ποια τα βασικά αίτια;
Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί τον καρκίνο των όρχεων στις περισσότερες περιπτώσεις. Γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται όταν γίνεται μετάλλαξη υγιών κυττάρων των όρχεων. Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται κατά τρόπο ομαλό, ώστε να λειτουργεί ο οργανισμός μας φυσιολογικά.
Μερικές φορές, όμως, ορισμένα κύτταρα αναπτύσσουν ανωμαλίες, τις λεγόμενες μεταλλάξεις, με συνέπεια να διαιρούνται ασταμάτητα δίχως να χρειάζεται. Η συνεχής αυτή διαίρεση των μεταλλαγμένων κυττάρων παράγει νέα κύτταρα που συσσωρεύονται και σχηματίζουν μια μάζα, το λεγόμενο όγκο στον όρχι.
Σχεδόν όλοι οι τύποι καρκίνου των όρχεων έχουν ως αφετηρία τα κύτταρα που παράγουν τα σπερματοζωάρια. Η αιτία της μετάλλαξης αυτών των κυττάρων σε καρκινικά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των όρχεων;
Ο βασικός παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου των όρχεων είναι ή κρυψορχία.
Η κρυψορχία είναι η συχνότερη γενετική ανωμαλία στα αγόρια και αφορά στη μη κάθοδο των όρχεων από την κοιλιακή κοιλότητα στο όσχεο, δηλαδή το σακοειδή θύλακο που περιλαμβάνει κανονικά τους όρχεις, κατά τη στιγμή της γέννησής τους.
Οι άνδρες που έχουν έναν όρχι που δεν κατέβηκε στην κανονική του θέση στο όσχεο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των όρχεων από τους άνδρες των οποίων οι όρχεις κατέβηκαν κανονικά.
Ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος ακόμη κι εφόσον η κρυψορχία έχει αντιμετωπιστεί χειρουργικά κι ο όρχις έχει μεταφερθεί στο όσχεο.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η πλειοψηφία των ανδρών που αναπτύσσουν καρκίνο των όρχεων δεν έχουν ιστορικό κρυψορχίας.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου των όρχεων είναι οι εξής:
- Ανώμαλη ανάπτυξη όρχεων. Οι καταστάσεις που προκαλούν μη φυσιολογική ανάπτυξη όρχεων, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου των όρχεων.
- Οικογενειακό ιστορικό. Εάν κάποιο μέλος της οικογένειας είχε νοσήσει από καρκίνο των όρχεων, τότε κάθε άλλο άρρεν μέλος έχει αυξημένο κίνδυνο.
- Ηλικία. Ο καρκίνος των όρχεων επηρεάζει τους εφήβους και τους νεότερους άνδρες, ιδιαίτερα στις ηλικίες από 15 έως 35 ετών.
Σύμφωνα με κάποιες άλλες μελέτες, στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η βουβωνοκήλη, το χαμηλό βάρος κατά την γέννηση, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες κατά την εργασία, ωστόσο η σύνδεση των παραπάνω με τον καρκίνο των όρχεων παραμένει ακόμα ασθενής.
Πώς μπορώ να προλάβω τον καρκίνο των όρχεων;
Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να προληφθεί ο καρκίνος των όρχεων. Η μόνη γραμμή άμυνας είναι ο έγκαιρος εντοπισμός του σε πρώιμο στάδιο.
Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου των όρχεων;
Ο καρκίνος των όρχεων ανακαλύπτεται συχνά από τους ίδιους ασθενείς τυχαία ή κατά τη διάρκεια μιας αυτοεξέτασης όρχεων.
Σε άλλες περιπτώσεις, ο καρκίνος των όρχεων εντοπίζεται από το θεράποντα ιατρό κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης ρουτίνας.
Αρχικά ο ιατρός προβαίνει σε ψηλάφηση των όρχεων και σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποια σκληρία συστήνονται εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος.
Ειδικότερα, συστήνονται οι παρακάτω εξετάσεις:
- Υπερηχογράφημα όσχεου: Η εξέταση αυτή μπορεί να βοηθήσει το θεράποντα ιατρό να καθορίσει την εντόπιση και τη φύση οποιουδήποτε όγκου όρχεων.
- Εξετάσεις αίματος: Οι καρκινικοί δείκτες ανιχνεύονται στο αίμα με μια απλή εξέταση αίματος. Οι εν λόγω δείκτες είναι ουσίες που εμφανίζονται κανονικά στο αίμα, αλλά τα επίπεδα αυτών των ουσιών μπορεί να είναι αυξημένα σε ορισμένες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των όρχεων. Τυχόν υψηλοί καρκινικοί δείκτες στο αίμα δεν σημαίνουν αυτόματα ότι υπάρχει καρκίνος, όμως αποτελούν σημαντική συνιστώσα μιας διάγνωσης.
- Αξονική τομογραφία θώρακος ή άνω κοιλίας: Η αξονική τομογραφία επιτρέπει την ανίχνευση μεταστάσεων του καρκίνου, αν κι εφόσον υπάρχουν.
Πώς γίνεται η σταδιοποίηση του καρκίνου των όρχεων;
Από τη στιγμή που επιβεβαιώνεται η διάγνωση για καρκίνο των όρχεων, το επόμενο βήμα αφορά στον καθορισμό της έκτασης (το λεγόμενο στάδιο) του καρκίνου.
Η σταδιοποίηση καθορίζει το είδος της θεραπευτικής προσέγγισης για το κάθε περιστατικό.
Τα στάδια του καρκίνου των όρχεων αναφέρονται με ρωμαϊκούς αριθμούς, που κυμαίνονται από 0 έως III.
Τα χαμηλότερα στάδια υποδηλώνουν καρκίνο που περιορίζεται στην περιοχή γύρω από τον όρχι.
Στο τρίτο στάδιο (ΙΙΙ), ο καρκίνος θεωρείται προχωρημένος και μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως οι πνεύμονες.
Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος των όρχεων; Ποια η κατάλληλη θεραπεία;
Ο καρκίνος των όρχεων είναι από τους πλέον ιάσιμους τύπους καρκίνου. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, καθώς και το συνδυασμό των παραπάνω θεραπειών.
Η θεραπεία που επιλέγεται για τον κάθε ασθενή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τύπου και του σταδίου του καρκίνου και της συνολικής του υγείας.
Ρομποτικός οπισθοπεριτοναϊκός λεμφαδενικός καθαρισμός
Τι χειρουργείο απαιτεί ο καρκίνος των όρχεων;
Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όρχεως (ριζική ορχεκτομή) αποτελεί τη βασική θεραπεία για σχεδόν όλα τα στάδια και τους τύπους καρκίνου των όρχεων.
Κατά την επέμβαση, ο χειρουργός πραγματοποιεί μια τομή στη βουβωνική χώρα και μέσα από αυτό το άνοιγμα εξάγει ολόκληρο τον όρχι.
Σε περιπτώσεις πρώιμου σταδίου καρκίνου των όρχεων, η χειρουργική αφαίρεση του όρχι μπορεί να είναι η μόνη απαραίτητη θεραπεία.
Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση (καθαρισμός) των γειτονικών λεμφαδένων (οπισθοπεριτοναϊκός λεμφαδενικός καθαρισμός) πραγματοποιείται σε δεύτερο στάδιο.
Ιδανικά, ο λεμφαδενικός καθαρισμός γίνεται με τη χρήση ρομποτικού συστήματος που επιτρέπει απόλυτη ακρίβεια, προκειμένου να αποφευχθούν βλάβες στα νεύρα που περιβάλλουν τους λεμφαδένες.