Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Καρκίνος Προστάτη Συμπτώματα & Θεραπεία | Δρ. Πλουμίδης

Καρκίνος Προστάτη – Κακοήθεια

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Συνήθως είναι ασυμπτωματικός, όμως, εφόσον ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο, στις περισσότερες περιπτώσεις επιτυγχάνεται πλήρης ίαση. Η αντιμετώπιση του καρκίνου του εντοπισμένου προστάτη γίνεται με τη ριζική αφαίρεση του οργάνου.

Σήμερα, η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας επιτρέπει την πραγματοποίηση ριζικής προστατεκτομής, με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος, «daVinci», το οποίο διασφαλίζει βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται, όταν κακοήθη κύτταρα αναπτύσσονται μέσα στον προστατικό ιστό.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται ο καρκίνος του προστάτη;

Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την ηλικία. Ενώ η μέση ηλικία εμφάνισης καρκίνου είναι τα 69 έτη, τελευταία εμφανίζεται όλο και σε πιο νεαρά άτομα.

Με βάση τις Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες κατευθυντήριες οδηγίες ο σχετικός έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 50 ή και νωρίτερα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;

Οι περισσότεροι προστατικοί καρκίνοι αναπτύσσονται σχετικά αργά, χωρίς να προκαλούν συμπτώματα. Επομένως, υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτύσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα δίχως να γίνουν αντιληπτοί.

Τα πιο συχνά συμπτώματα, όταν εκδηλώνονται, είναι: συχνοουρία, διακοπτόμενη ούρηση, καύσος ή πόνος κατά την ούρηση, αιματουρία στυτική δυσλειτουργία, κ.α.

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη;

Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη πραγματοποιείται μέσω της δακτυλικής εξέτασης και μιας αιματολογικής εξέτασης για την μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου-PSA.

Αν τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά μπορεί να χρειασθεί ο ασθενής να υποβληθεί σε διορθικό υπέρηχο, διορθική βιοψία και πολυπαραμετρική μαγνητική του προστάτη για περαιτέρω έλεγχο.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως το αυξημένο PSA δεν έχει ως αποκλειστική αιτία την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη, αλλά και άλλες καλοήθεις παθήσεις.

Τι είναι η πολυ-παραμετρική μαγνητική (mpMRI) του προστάτη;

Η πολυπαραμετρική μαγνητική του προστάτη είναι ένας ειδικός τύπος εξέτασης που προσφέρει πιο αναλυτικές εικόνες του προστάτη συγκριτικά με την απλή μαγνητική.

Παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία ή όχι κακοήθειας μέσα στον προστάτη και την πιθανότητα ταχείας ανάπτυξης του.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί και πριν από το στάδιο της βιοψίας του προστάτη, καθορίζοντας την αναγκαιότητα ή όχι επακόλουθης βιοψίας.

Σε περίπτωση που θα πραγματοποιηθεί η βιοψία του προστάτη τότε αυτή μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ακρίβεια και πιο στοχευμένα.

Πως γίνεται η βιοψία του προστάτη;

Η βιοψία του προστάτη πραγματοποιείται με την καθοδήγηση ενός υπερήχου, που τοποθετείται διορθικά, υπό κάποια μορφή αναισθησίας.

Ο γιατρός λαμβάνει στοχευμένα αρκετά ιστοτεμάχια προστατικού ιστού με ειδική βελόνα βιοψίας. Συνήθως, λαμβάνονται 10 με 12 ιστοτεμάχια προστατικού ιστού (6 από κάθε λοβό), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να συλλέξει 20 με 30 ιστοτεμάχια κατά περίπτωση.

Η όλη διαδικασία διαρκεί γύρω στα 15 με 20 λεπτά. Μια ημέρα πριν την πραγματοποίηση της βιοψίας και λίγες ημέρες μετά, ο ασθενής χρειάζεται να λάβει αντιβίωση για την αποφυγή λοιμώξεων του κατώτερου ουροποιητικού.

Επίσης, σε περίπτωση που ο ασθενής λαμβάνει οποιαδήποτε αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να ενημερώσει τον θεράποντα ιατρό του, ώστε να γίνει έγκυρη διακοπή αυτών και σχετική ρύθμιση αντικατάστασης αυτών.

Ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής την ίδια ημέρα, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαγνωστικής εξέτασης σε άριστη κατάσταση.

Υπάρχει κίνδυνος ή επιπλοκές από τη βιοψία του προστάτη;

Η βιοψία του προστάτη, όπως κάθε παρεμβατική διαδικασία, μπορεί να συνοδεύεται από κάποιες επιπλοκές. Οι πιο συνήθεις, είναι η εμφάνιση λοίμωξης ή αιμορραγίας.

Άλλες μπορεί να σχετίζονται με παρουσία αίματος στα ούρα ή στο σπέρμα, ενόχληση στην περιοχή της βιοψίας και δυσκολία στην ούρηση.

Για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών μετά τη βιοψία, θα πρέπει κανείς να έχει το νου του για :

 • Παρατεταμένη αιμορραγία
 • Εμπύρετο
 • Δυσκολία στην ούρηση
 • Επιδείνωση του πόνου

Επί παρουσίας αυτών των ενοχλημάτων ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό του.

Πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματα της βιοψίας;

Η προστατική βιοψία θα πιστοποιήσει ουσιαστικά την παρουσία ή όχι καρκίνου στον προστάτη.

Επιπλέον προσφέρει πληροφορίες σχετικά με το βαθμό κακοήθειας (grade), που χαρακτηρίζει την επιθετικότητα της νόσου και το ποσοστό συμμετοχής του καρκίνου στα ληφθέντα ιστοτεμάχια προστάτη.

Εν συνεχεία ο Ουρολόγος θα προσδιορίσει σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις το στάδιο της νόσου, δηλαδή αν ο καρκίνος έχει επεκταθεί έξω από την κάψα του προστάτη ή αν είναι εντοπισμένος ενδοπροστατικά.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Περίπου το 90% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια της νόσου, όταν η νόσος είναι εντοπισμένη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του προστάτη, ανάλογα από το στάδιο της νόσου, το βαθμό κακοήθειας, την ηλικία, τη γενική και φυσική κατάσταση του ασθενή.

Ανάμεσα στις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνονται: η ριζική προστατεκτομή (χειρουργική αντιμετώπιση), η ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, η ενεργός παρακολούθηση και νέες εντοπισμένες θεραπείες.

Τι είναι η ριζική προστατεκτομή;

Η ριζική προστατεκτομή αναφέρεται στη χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του αδενώματος του προστάτη και μπορεί να συνοδεύεται με λεμφαδενικό καθαρισμό της πυέλου ανάλογα το στάδιο της νόσου.

Πραγματοποιείται για την οριστική θεραπεία της νόσου. Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με:

Ανοικτή χειρουργική: Διαμέσου της κλασσικής τομής στο κοιλιακό τοίχωμα,

Λαπαροσκοπική χειρουργική: Διαμέσου οπών στο κοιλιακό τοίχωμα,

Ρομποτική χειρουργική: Διαμέσου μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα με την υποβοήθεια της ρομποτικής πλατφόρμας.

Ρομποτική Προστατεκτομή

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής συγκριτικά με το ανοικτό χειρουργείο;

Η χρήση του ρομπότ «daVinci» έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στο χώρο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής και σε μεγάλο βαθμό έχει αντικαταστήσει τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η ρομποτική ριζική προστατεκτομή, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του συμβατικού ανοικτού χειρουργείου, όπως:

 • Ριζική αφαίρεση του καρκίνου και έλεγχο της νόσου, ακόμα και σε προχωρημένα στάδια ή επιθετικές μορφές της νόσου, όπου απαιτείται και σχολαστικός λεμφαδενικός καθαρισμός.
 • Ταχύτερη επάνοδο της εγκράτειας στα αρχικά επίπεδα.
 • Καλύτερη στυτική λειτουργία.
 • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας και γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο.
 • Μικρότερη απώλεια αίματος και ανάγκη μετάγγισης.
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, μικρότερη χρήση αναλγητικών και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.
 • Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές και επαγγελματικές δραστηριότητες.
 • Γρήγορη απαλλαγή από τον ουροκαθετήρα.
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Υπερέχει το Ρομποτικό χειρουργείο στη διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας του ασθενή και της εγκράτεια των ούρων;

Στον καρκίνο του προστάτη, το κύριο μέλημα είναι η αφαίρεση του καρκίνου. Ωστόσο, σημαντική είναι πλέον και η διατήρηση της σεξουαλικής ζωής και της εγκράτειας των ούρων καθώς μιλάμε και για νέα άτομα.

Η πιθανότητα ακράτειας προκαλεί ανησυχία στους περισσότερους ασθενείς, καθώς τα νεύρα που περιβάλλουν τον προστατικό αδένα και είναι υπεύθυνα για την στυτική λειτουργία και την εγκράτεια είναι πολύ λεπτά και ευπαθή.

Με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci, την ακρίβεια κινήσεων και την τεχνική διατήρησης των αγγειονευρωδών δεματίων, η ανησυχία αυτή μειώνεται σημαντικά.

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή σε συνδυασμό με την εμπειρία του χειρουργού εξασφαλίζουν την εγκράτεια και αυξάνουν τις πιθανότητες για καλύτερα αποτελέσματα στυτικής λειτουργίας μετά το χειρουργείο.

Απαιτείται νοσηλεία μετά τη ρομποτική ριζική προστατεκτομή;

Η διάρκεια νοσηλείας μετά την επέμβαση είναι συνήθως 1 με 2 ημέρες. Ο ασθενής εξέρχεται με τον καθετήρα, αφού του δοθούν κατάλληλες και απλές οδηγίες.

Πότε αφαιρείται ο καθετήρας;

Ο καθετήρας αφαιρείται συνήθως μετά από 7 με 10 ημέρες από το χειρουργείο, στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής.

Υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος μετά τη ρομποτική ριζική προστατεκτομή;

Ο μετεγχειρητικός πόνος μετά την επέμβαση της ρομποτικά υποβοηθούμενης ριζικής προστατεκτομής είναι ελάχιστος έως σχεδόν ανύπαρκτος.

Μπορεί ο τοπικά προχωρημένος καρκίνος του προστάτη να αντιμετωπιστεί ρομποτικά;

Το ρομποτικό σύστημα ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του τοπικά προχωρημένου καρκίνου του προστάτη (επέκταση έξω από τον προστατικό αδένα).

Πιο συγκεκριμένα, τόσο ο προστάτης όσο και οι λεμφαδένες της πυέλου μπορούν να αφαιρεθούν ριζικά και με ακρίβεια, εξασφαλίζοντας ένα άρτιο ογκολογικό αποτέλεσμα, αρνητικά χειρουργικά όρια και ταυτόχρονα διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.

Η θεραπεία της νόσου αποτελεί πλέον πραγματικότητα ακόμα και σε προχωρημένα στάδια.

Ρομποτικός Πυελικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός

Τι είναι ο λεμφαδενικός καθαρισμός και γιατί γίνεται καλύτερα με το ρομποτικό σύστημα;

Οι λεμφαδένες αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και συμμετέχουν στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και στον περιορισμό της επέκτασης του καρκίνου.

Στην περίπτωση του τοπικά προχωρημένου καρκίνου του προστάτη, η ρομποτική πλατφόρμα μπορεί να αφαιρέσει μεγάλο αριθμό λεμφαδένων της πυέλου.

Ως αποτέλεσμα, περιορίζει τη διασπορά της νόσου σε άλλα σημεία του σώματος και να εξασφαλίζει τη ριζική εξαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

Ειδικά το ρομποτικό σύστημα «daVinci» επιτρέπει την εκτεταμένη αφαίρεση των πυελικών λεμφαδένων με μεγάλη ακρίβεια και το μικρότερο δυνατό τραυματισμό γειτονικών ιστών.

Επίσης, προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση στον ασθενή και σχετίζεται με λιγότερα θρομβοεμβολικά επεισόδια συγκριτικά με την ανοικτή χειρουργική προσπέλαση.

Λαπαροσκοπικός Πυελικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός

Τι είναι ο λαπαροσκοπικός πυελικός λεμφαδενικός καθαρισμός;

Η αφαίρεση των λεμφαδένων της περιοχής της πυέλου γίνεται ιδανικά με τη λαπαροσκοπική τεχνική και πραγματοποιείται είτε ως αυτόνομη χειρουργική επέμβαση ή στο πλαίσιο άλλων επεμβάσεων, όπως η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή.

Ο λαπαροσκοπικός λεμφαδενικός καθαρισμός της πυέλου μπορεί να γίνει εξωπεριτοναϊκά, δηλαδή απευθείας στην περιοχή της πυέλου, δίχως να γίνεται ενδοκοιλιακή επέμβαση ή διαπεριτοναϊκά, δηλαδή διαμέσου της κοιλιάς.

Στην εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση, παρακάμπτονται τελείως τα ενδοκοιλιακά όργανα και δεν τραυματίζονται. Αντίθετα, στη διαπεριτοναϊκή προσπέλαση ανοίγονται τέσσερις μικρές τομές στο δέρμα της κάτω κοιλίας, από τις οποίες εισάγονται λεπτά χειρουργικά όργανα και μια κάμερα στην πυελική περιοχή του ασθενή.

Αμφότερες τεχνικές επιτρέπουν στο χειρουργό να παρατηρεί και να ελέγχει μέσα από μια οθόνη το χειρουργικό πεδίο σε μεγέθυνση 10 – 15 φορές. Με αυτόν τον τρόπο, εκτελεί το χειρουργείο με μεγάλη ακρίβεια και ασφάλεια.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, έχοντας διαχειριστεί μεγάλο αριθμό περιστατικών. Η ριζική προστατεκτομή αποτελεί μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση, η οποία πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από άκρως εξειδικευμένους χειρουργούς.

Ο Δρ. Πλουμίδης έχει εκπαιδευτεί στη Ρομποτική Χειρουργική και έχει εξειδικευτεί στη ρομποτική ριζική προστατεκτομή σε κορυφαία κέντρα του εξωτερικού. Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.

Η Ρομποτική Χειρουργική διασφαλίζει βέλτιστο ογκολογικό, λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μικρότερο χρόνο νοσηλείας, ενώ παράλληλα, ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές.

Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!