Πώς καταλαβαίνω ότι έχω κάκωση ουρήθρας; Ποια τα συμπτώματα;
Ένα άτομο με κάκωση ουρήθρας μπορεί να εμφανίσει μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως:
- Αίμα στο στόμιο της ουρήθρας
- Αιματουρία
- Επώδυνη ούρηση
- Αδύναμη ή αργή ροή ούρων
- Διαρροή ούρων
- Συχνοουρία
- Επιτακτικότητα
- Νυκτουρία
- Κατακράτηση ούρων
- Οίδημα, εκχύμωση στην περιοχή του οσχέου, του πέους ή του περινέου ανάλογα την εντόπιση και την έκταση του τραύματος.
Τι προκαλεί την κάκωση της ουρήθρας;
Πιο συχνά, οι κακώσεις της ουρήθρας προκύπτουν έπειτα από κάποια ιατρική πράξη. Θεραπευτικές και διαγνωστικές επεμβάσεις, όπως η ριζική προστατεκτομή, διουρηθρικά χειρουργεία, κυστεκτομές, κυστεοσκόπηση και τοποθέτηση καθετήρα ή χειρουργεία στην περιοχή της πυέλου, μπορεί να προκαλέσουν τον τραυματισμό της ουρήθρας. Επίσης, η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να οδηγήσει σε κάκωση της ουρήθρας.
Η κάκωση στην πρόσθια ουρήθρα μπορεί να προκληθεί από τραυματισμούς εν κινήσει, έπειτα από πτώση ανάμεσα στα πόδια πάνω σε κάτι σκληρό, όπως κάθισμα ποδηλάτου, φράχτη ή εξοπλισμό παιδικής χαράς.
Το τραύμα στην οπίσθια ουρήθρα μπορεί να προκληθεί από κατάγματα της πυέλου ως συνέπεια:
- Αυτοκινητιστικού ατυχήματος
- Συντριπτικούς τραυματισμούς
- Πτώση από μεγάλα ύψη
- τραυματισμό από σφαίρα ή μαχαίρι
Στις γυναίκες, οι κακώσεις στην ουρήθρα μπορούν επίσης να προκληθούν από σεξουαλική επίθεση.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Κατά τη διάγνωση της βλάβης στην ουρήθρα, γίνεται λήψη ιστορικού και διεξοδική φυσική εξέταση από το γιατρό για να ελεγχθούν τυχόν συμπτώματα που σχετίζονται με τραυματισμούς της ουρήθρας. Θα πρέπει να γίνεται πάντα δακτυλική εξέταση σε περίπτωση τραύματος, για τον αποκλεισμό ταυτόχρονης κάκωσης του ορθού. Στις γυναίκες θα πρέπει να γίνεται κολπική εξέταση επί ενδείξεων.
Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να ζητηθούν περαιτέρω εξετάσεις και ακτινολογικός έλεγχος, όπως ανιούσα ουρηθρογραφία, αξονική ή/και μαγνητική τομογραφία.
Πώς αντιμετωπίζεται η κάκωση της ουρήθρας;
Η αντιμετώπιση μιας κάκωσης της ουρήθρας εξαρτάται από το σημείο, τον τύπο και τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Πολλές περιπτώσεις ουρηθρικής κάκωσης πρέπει αντιμετωπίζονται αμέσως με χειρουργική επέμβαση, όπως σε περιπτώσεις διατιτραινόντων τραυμάτων που σχετίζονται με πεϊκή κάκωση.
Σε αμβλύ τραυματισμό της ουρήθρας και επί υποψίας τραυματισμού της πρόσθιας ουρήθρας στους άνδρες, πραγματοποιείται ανιούσα ουρηθρογραφία. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται ενδοσκοπική τοποθέτηση καθετήρα στην ουρήθρα ή υπερηβική τοποθέτηση καθετήρα για 2 με 3 εβδομάδες. Επί παρουσία στενώματος κατά την επούλωση, γίνονται οι κατάλληλοι χειρισμοί ανάλογα το μέγεθος του στενωτικού τμήματος. Σε μικρά στενωτικά τμήματα (μικρότερα του 1 εκατοστού), πραγματοποιείται μικρή ενδοσκοπική επέμβαση, γνωστή ως οπτική ουρηθροτομή, με στόχο τη διάνοιξη του στενώματος. Σε μεγαλύτερα στενώματα, πραγματοποιείται χειρουργική ανακατασκευή της ουρήθρας στο στενωτικό τμήμα.
Σε αμβλύ τραυματισμό της ουρήθρας που διαπιστώνεται διάσπαση της οπίσθιας ουρήθρας μετά από ανιούσα ουρηθροκυστεογραφία, ακολουθούνται διαφορετικοί χειρουργικοί χειρισμοί ανάλογα αν πρόκειται για μερική ή ολική ρήξη της ουρήθρας.
Επί παρουσίας μερικής ρήξης, γίνεται τοποθέτηση υπερηβικού καθετήρα για 2 με 3 εβδομάδες και επί ύπαρξης στενωτικού τμήματος μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, πραγματοποιείται οπτική ουρηθροτομή προς διάνοιξη του στενώματος. Επί μη επιτυχούς λύσης του στενώματος πραγματοποιείται ουρηθροπλαστική.
Σε περίπτωση πλήρους ρήξης της οπίσθιας ουρήθρας, πραγματοποιείται αξιολόγηση του ασθενούς για ύπαρξη ενδείξεων που χρήζουν άμεσης χειρουργικής παρέμβασης. Αν ο ασθενής δε χρήζει άμεσης χειρουργικής παρέμβασης, γίνεται τοποθέτηση υπερηβικού καθετήρα και σε δεύτερο χρόνο πραγματοποιείται ενδοσκοπική επανευθυγράμμιση της ουρήθρας εφόσον ο ασθενής είναι σταθερός (εντός 14 ημερών από τον τραυματισμό). Εναλλακτικά γίνεται ουρηθροπλαστική προς οριστική αποκατάσταση του στενωτικού τμήματος της ουρήθρας σε δεύτερο χρόνο.