Η καλοήθης υπερπλασία ή υπερτροφία του προστάτη αδένα αποτελεί μια κοινή πάθηση, που εμφανίζεται πολύ συχνά στους άνδρες, καθώς μεγαλώνουν. Ένας διογκωμένος προστάτης μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην ούρηση, καθώς και προβλήματα της ουροδόχου κύστης, των ουροφόρων οδών ή των νεφρών. Υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, και ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις.
Η βέλτιστη θεραπευτική επιλογή για τον κάθε ασθενή, εξαρτάται από τα συμπτώματά του, το μέγεθος του προστάτη του, τις γενικότερες συνθήκες υγείας του, καθώς κι από την εμπειρία του θεράποντα ιατρού.
Τι είναι ο προστάτης;
Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστης και περιβάλλει το αρχικό τμήμα της ουρήθρας, η οποία μεταφέρει τα ούρα από την κύστη.
Το μέγεθος του προστάτη αυξάνεται, όσο μεγαλώνει και η ηλικία του άνδρα.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αφορά στη διόγκωση του προστατικού ιστού που έρχεται με την ηλικία και δεν έχει σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος συνήθως δε δίνει συμπτώματα εγκαίρως.
Όταν ο προστάτης μεγαλώνει, αρχίζει να εμποδίζει τη ροή των ούρων προκαλώντας διαταραχές της ούρησης. Τότε γίνεται λόγος για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί, ότι το μέγεθος του προστάτη δε συμβαδίζει πάντα με ανάλογης σοβαρότητας και βαρύτητας συμπτώματα.
Ορισμένοι άνδρες με μόνο ελαφρώς διογκωμένο προστάτη μπορεί να έχουν σημαντικά συμπτώματα, ενώ άλλοι με πολύ μεγάλο προστάτη μπορεί να έχουν μόνο μικρές διαταραχές της ούρησης.
Σε μερικούς άνδρες, τα συμπτώματα τελικά σταθεροποιούνται και μπορεί να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου.
Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη απασχολεί έναν στους δύο άνδρες από την ηλικία των 50 ετών και πάνω από το 80% των ανδρών άνω των 65 χρόνων.
Τι συμπτώματα έχει η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε άτομα που έχουν διόγκωση του προστάτη ποικίλει, ωστόσο τείνουν να επιδεινώνονται βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου.
Τα πιο κοινά συμπτώματα από τα οποία μπορεί να υποφέρει ένας άνδρας με υπερπλασία προστάτη είναι:
Συχνή ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση (συχνουρία)
Αυξημένη συχνότητα ούρησης τη νύχτα (νυκτουρία)
Αδύναμη ροή ούρων ή ροή που σταματά κι αρχίζει
Επείγουσα ανάγκη για ούρηση,
Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης και καθυστέρηση της ούρησης,
Αδυναμία για την πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης,
Πίεση ή προσπάθεια για ούρηση,
Ακράτεια πόνου ή καύσου κατά τη διάρκεια της ούρησης (από υπερπλήρωση),
Αιματουρία (πρόσμιξη αίματος και ούρων).
Τα λιγότερο κοινά σημάδια και συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
Αδυναμία ούρησης
Αίμα στα ούρα
Με ποιες άλλες παθήσεις έχει κοινά συμπτώματα η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;
Οι συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη περιλαμβάνουν:
Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
Φλεγμονή του προστάτη (προστατίτιδα)
Στένωση της ουρήθρας
Ουλές στην ουροδόχο κύστης ως αποτέλεσμα προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης
Λίθοι της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών
Νευρολογικά προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος
Καρκίνος του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης
Πότε πρέπει να συμβουλευτώ το γιατρό μου;
Εάν έχετε ουρολογικά προβλήματα, όπως διαταραχές στην ούρηση, ενημερώστε σχετικά το γιατρό σας.
Ακόμα κι αν τα συμπτώματα αυτά στην ούρηση δεν κρίνονται ενοχλητικά, είναι σημαντικό να εντοπίσετε ή να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες αιτίες.
Αν δεν αντιμετωπιστούν κι αφεθούν ως έχουν, οι διαταραχές στην ούρηση ενδέχεται να οδηγήσουν σε απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος.
Αν αδυνατείτε να ουρήσετε, ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα.
Ποια τα αίτια; Τι προκαλεί την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη;
Στους περισσότερους άνδρες ο προστάτης συνεχίζει να αναπτύσσεται εφ’ όρου ζωής. Σε πολλούς, αυτή η συνεχιζόμενη ανάπτυξη διογκώνει τον προστάτη αρκετά ώστε να προκαλέσει συμπτώματα στα ούρα ή να προκαλέσει διαταραχές στην ούρηση.
Δεν είναι απολύτως σαφές τι προκαλεί τη διόγκωση του προστάτη. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στην ισορροπία των ορμονών του φύλου, καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν.
Ποιοι παράγοντες ευνοούν την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη;
Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη είναι οι εξής:
Ηλικία. Η διόγκωση του προστάτη σπάνια προκαλεί σημάδια και συμπτώματα σε άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών. Περίπου το ένα τρίτο των ανδρών εμφανίζουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα έως την ηλικία των 60 ετών και περίπου το 50% μέχρι την ηλικία των 80 ετών.
Οικογενειακό ιστορικό. Ένας συγγενής εξ αίματος, όπως ένας πατέρας ή ένας αδελφός, με προβλήματα διόγκωσης του προστάτη αυξάνει την πιθανότητα να εκδηλώσετε καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
Διαβήτης και καρδιακές παθήσεις. Μελέτες δείχνουν ότι ο διαβήτης, καθώς επίσης οι καρδιακές παθήσεις και η χρήση β-αναστολέων, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.
Τρόπος ζωής. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη παρατηρείται συχνότερα σε άτομα με παχυσαρκία ή τα οποία κάνουν καθιστική ζωή. Αντίθετα, η άσκηση μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.
Μεταβολικό σύνδρομο. Οι άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο έχουν περισσότερες πιθανότητες για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
Αντίθετα, άντρες που έχουν έλλειψη της τεστοστερόνης (υπογοναδισμός) σπανίως πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, καθώς η ανάπτυξή του συνδέεται με την εν λόγω ορμόνη.
Τι επιπτώσεις έχει η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να έχει αρκετές επιπλοκές, από όχι ιδιαίτερα ενοχλητικές, όπως κάποιες υποφερτές διαταραχές στην ούρηση, μέχρι αρκετά σοβαρές, όπως:
Ξαφνική αδυναμία ούρησης (κατακράτηση ούρων). Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κατακράτηση ανακουφίζεται με την τοποθέτηση καθετήρα στην ουροδόχο κύστη, ο οποίος αποστραγγίζει τα ούρα. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, άτομα με διογκωμένο προστάτη χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να ανακουφίσουν την κατακράτηση των ούρων.
Ουρολοιμώξεις. Η αδυναμία πλήρωσης της ουροδόχου κύστης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης στο ουροποιητικό σύστημα. Εάν εμφανίζονται συχνά ουρολοιμώξεις, ίσως απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους του προστάτη.
Λιθίαση της ουροδόχου κύστης. Η λιθίαση (πέτρες) γενικά προκαλούνται από την αδυναμία κένωσης της ουροδόχου κύστης. Οι πέτρες της ουροδόχου κύστης μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη, ερεθισμό της ουροδόχου κύστης, αίμα στα ούρα και απόφραξη της ροής των ούρων.
Βλάβη της ουροδόχου κύστης. Μια ουροδόχος κύστη που δεν έχει αδειάσει εντελώς μπορεί να πιεστεί και να αποδυναμωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, το μυϊκό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης δεν συστέλλεται πλέον σωστά, καθιστώντας πιο δύσκολο το άδειασμα της ουροδόχου κύστης.
Βλάβη των νεφρών. Η πίεση στην ουροδόχο κύστη από την κατακράτηση ούρων μπορεί να βλάψει άμεσα τους νεφρούς ή να επιτρέψει στις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης να φτάσουν στα νεφρά.
Οι περισσότεροι άνδρες με διογκωμένο προστάτη δεν αναπτύσσουν αυτές τις επιπλοκές. Ωστόσο, η οξεία κατακράτηση ούρων και η βλάβη των νεφρών μπορεί να είναι σοβαρές απειλές για την υγεία.
Τέλος, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.
Τι είναι η επίσχεση ούρων;
Η επίσχεση ούρων είναι η κατάσταση, κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να ουρήσει, ενώ έχει έντονη επιθυμία. Η επίσχεση ούρων μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Η οξεία επίσχεση αφορά σε ξαφνική κατακράτηση ούρων, η οποία διαρκεί μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Τα άτομα με οξεία κατακράτηση ούρων δεν μπορούν να ουρήσουν καθόλου, ακόμα κι αν έχουν πλήρη κύστη. Η οξεία κατακράτηση ούρων, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή ιατρική κατάσταση, απαιτεί άμεση νοσηλεία.
Η χρόνια επίσχεση ούρων είναι μια μακροχρόνια ιατρική κατάσταση. Τα άτομα με χρόνια επίσχεση μπορούν να ουρήσουν. Ωστόσο, δεν εκκενώνουν εντελώς τα ούρα από τις κύστεις τους. Πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από αυτή την κατάσταση μέχρι να αναπτύξουν άλλο πρόβλημα, όπως η ακράτεια ούρων – απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα την τυχαία απώλεια ούρων ή ουρολοίμωξη. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως η νεφρική ανεπάρκεια.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία; Πώς αντιμετωπίζεται η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;
Μια μεγάλη ποικιλία θεραπειών είναι διαθέσιμες για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, όπως η φαρμακευτική αγωγή, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες και η ανοικτή χειρουργική επέμβαση.
Ο θεράπων ιατρός υποδεικνύει την καλύτερη θεραπευτική επιλογή για τον κάθε ασθενή με βάση διάφορους παράγοντες, όπως:
Το μέγεθος του προστάτη
Η ηλικία του ασθενή
Η γενική υγεία του ασθενή
Ο βαθμός ενόχλησης από τα συμπτώματα
Εφόσον τα συμπτώματα του διογκωμένου προστάτη είναι ανεκτά, ο ασθενής μπορεί να αποφασίσει να αναβάλει τη θεραπεία και απλά να παρακολουθεί ενεργά και με τακτικές επισκέψεις στον ουρολόγο του την πορεία των συμπτωμάτων.
Πότε χορηγείται φαρμακευτική αγωγή;
Όταν η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη συνοδεύεται από συμπτώματα ήπιας έως μέτρια έντασης, ο ουρολόγος μπορεί να προτείνει τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.
Μερικά φάρμακα έχουν ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση των μυών στον προστάτη και την ουροδόχο κύστη. Άλλοι συμβάλλουν στη συρρίκνωση του προστάτη.
Για αρκετούς ασθενής, απαιτείται ένας συνδυασμός και των δυο τύπων φαρμάκων για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτελέσματα. Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι στόχος της φαρμακευτικής αγωγής είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα και η αναβολή της χειρουργικής επέμβασης, για όσο γίνεται λήψη των φαρμάκων, ενώ δε θεραπεύεται η υπερπλασία του προστάτη.
Πότε συστήνεται η χειρουργική αποκατάσταση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη;
Όταν τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι από μέτρια ως σοβαρά, οι φαρμακευτικές θεραπείες έχουν αποτύχει, παρουσιάζονται επιπλοκές ή απλά ο ασθενής επιθυμεί την οριστική αντιμετώπιση της νόσου, τότε συστήνεται η χειρουργική αποκατάσταση της νόσου.
Ειδικότερα, η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:
Συμπτώματα μη ανεκτά από τον ασθενή,
Αποτυχία των συντηρητικών θεραπειών,
Οξεία ή χρόνια επίσχεση ούρων,
Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και προστατίτιδες,
Νεφρική ανεπάρκεια λόγω προστατικής απόφραξη,
Λιθίαση ή εκκολπώματα στην ουροδόχο κύστη.
Τι χειρουργείο να επιλέξω;
Στις περιπτώσεις που κρίνεται από το θεράποντα ιατρό και τον ασθενή η χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, η μέθοδος εκλογής είναι η διπολική διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη σε φυσιολογικό ορό με τη μέθοδο (TURIS).
Η TURis αποτελεί βελτιωμένη μέθοδος της κλασσικής διουρηθρικής επέμβασης, καθώς λειτουργεί όπως η διουρηθρική αλλά παράλληλα πραγματοποιεί και εξάχνωση του προστάτη.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της TURis;
Η TURis είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η οποία συνδυάζει τα καλύτερα αποτελέσματα με τις λιγότερες παρενέργειες.
Συγκεκριμένα, η TURis είναι μια επέμβαση που έχει μικρή διάρκεια, κατά την οποία ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος, ενώ ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο από το νοσοκομείο τις πρώτες ημέρες νοσηλείας.
Πώς γίνεται η επέμβαση TURis;
Η TURis είναι μια διουρηθρική επέμβαση και πραγματοποιείται με ραχιαία αναισθησία ή σε ορισμένες περιπτώσεις με γενική.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός εισάγει ένα ειδικό ενδοσκόπιο που φέρει μικροκάμερα μέσω της ουρήθρας και μέχρι την περιοχή του προστάτη και της ουροδόχου κύστης.
Μέσω ενός ηλεκτροδίου που έχει τη μορφή αγκύλης, η οποία χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας διπολικό ρεύμα, γίνεται η εκτομή τμημάτων του προστάτη και ο καυτηριασμός της περιοχής. Τα τμήματα αυτά αφαιρούνται διαμέσου της ουρήθρας και αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση (βιοψία).
Παράλληλα, με την επέμβαση TURis διατίθεται και ένα άλλο ηλεκτρόδιο, που έχει μορφή μανιταριού και το οποίο «εξαχνώνει», δηλαδή εξατμίζει τον προστάτη σχεδόν αναίμακτα με την χρήση πλάσματος.
Μετά την επέμβαση TURis, τοποθετείται στον ασθενή ειδικός καθετήρας, μέσω του οποίου γίνονται συνεχείς πλύσεις για περίπου 24 ώρες, μέχρι να επουλωθεί το τραύμα στην περιοχή του προστάτη και να σταματήσει η όποια αιμορραγία.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επέμβασης TURis;
Η διουρηθρική εκτομή του προστάτη με τη μέθοδο TURis είναι ελάχιστα επεμβατική και χαρακτηρίζεται από πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:
Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα, λόγω απουσίας τομών,
Ελάχιστη απώλεια αίματος και μηδενική ανάγκη για μετάγγιση,
Στην κλινική μας πραγματοποιούνται πρωτοποριακές επεμβάσεις με το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα «daVinci», ειδικά σε περιπτώσεις ασθενών με ευμεγέθη προστατικά αδενώματα.
Η ρομποτική προστατική αδενωματεκτομή πετυχαίνει την αναίμακτη αφαίρεση όλου του αδενώματος, απαλλάσσοντας τον ασθενή από τα δυσουρικά συμπτώματα.
Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω 5 τομών μικρότερων του 1 εκατοστού στην περιοχή της κάτω κοιλιάς, μέσω των οποίων εισέρχονται στο σώμα η κάμερα και τα μικροσκοπικά ρομποτικά εργαλεία.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής προστατικής αδενωματεκτομής;
Η μέθοδος θεωρείται ελάχιστα τραυματική προκαλώντας λιγότερο μετεγχειρητικό stress στον ασθενή.
Η νοσηλεία του ασθενή διαρκεί δύο με τρεις ημέρες, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελαχιστοποιημένος, ενώ η ανακούφιση από τα συμπτώματα της υπερπλασίας είναι άμεση και η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες τάχιστη.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής προστατικής αδενωματεκτομής;
Η μέθοδος θεωρείται ελάχιστα τραυματική προκαλώντας λιγότερο μετεγχειρητικό stress στον ασθενή.
Η νοσηλεία του ασθενή διαρκεί δύο με τρεις ημέρες, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελαχιστοποιημένος, ενώ η ανακούφιση από τα συμπτώματα της υπερπλασίας είναι άμεση και η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες τάχιστη.
Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, έχοντας διαχειριστεί εκατοντάδες περιστατικά. Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.
Οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές διασφαλίζουν βέλτιστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μικρότερο χρόνο νοσηλείας, ενώ παράλληλα, ελαχιστοποιούν τις επιπλοκές.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει