...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Καρκίνος Προστάτη – Κακοήθεια του Προστάτη

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Ο καρκίνος προστάτη αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Συνήθως είναι ασυμπτωματικός, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να επιτευχθεί πλήρης ίαση, εφόσον προηγηθεί έγκαιρη διάγνωση. Η αντιμετώπιση του καρκίνου του εντοπισμένου προστάτη πραγματοποιείται με τη ριζική αφαίρεση του οργάνου, διαδικασία η οποία σήμερα μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά, με απόλυτη ασφάλεια και υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Σήμερα, η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας επιτρέπει την πραγματοποίηση ριζικής προστατεκτομής, με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος, «da Vinci», το οποίο διασφαλίζει βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου.
Τι είναι ο καρκίνος προστάτη;

Τι είναι ο καρκίνος προστάτη;

Ο καρκίνος προστάτη είναι η ανάπτυξη κακοηθών κυττάρων μέσα στον προστατικό ιστό. Σε αρκετές περιπτώσεις παραμένει αδιάγνωστος για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αργεί να εμφανίσει συμπτώματα. Το γεγονός αυτό καθιστά την έγκαιρη εξέταση αναγκαιότητα, για να σχεδιαστεί το κατάλληλο πλάνο θεραπείας.

Τι είναι ο προστάτης αδένας;

Ο προστάτης αδένας υπάρχει μόνο στους άνδρες, ενώ εντοπίζεται χαμηλά, μπροστά από την ουροδόχο κύστη, ενώ περιβάλλει την αρχική μοίρα της ουρήθρας. Βασικός ρόλος του αδένα του προστάτη είναι η παραγωγή ενός υγρού το οποίο και αναμειγνύεται με το σπέρμα. Ενισχύει την κινητικότητα και τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τη γονιμοποίηση. Ο προστάτης αδένας είναι ακόμα υπεύθυνος για την παραγωγή του προστατικού αντιγόνου, ευρέως γνωστό και ως PSA, το οποίο ενισχύει σημαντικά τη ρευστοποίηση του σπέρματος.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται; Πότε θα πρέπει να πραγματοποιείται η εξέταση προστάτη;

Η πιθανότητα να εμφανιστεί καρκίνος προστάτη αυξάνεται με την ηλικία. Παρόλο που η μέση ηλικία εμφάνισης καρκίνου είναι τα 69 έτη, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ολοένα και σε πιο νεαρά άτομα.

Με βάση τις Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες κατευθυντήριες οδηγίες, η εξέταση προστάτη θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 50 ή και νωρίτερα σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά εφόσον προϋπάρχει βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, ιδίως σε συγγενείς πρώτου βαθμού. Ο καρκίνος προστάτη είναι μια πάθηση η οποία όσο το δυνατόν νωρίτερα εντοπισθεί, τόσο πιο ολοκληρωμένα αντιμετωπίζεται.

Καρκίνος προστάτη: Αίτια

Τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο του προστάτη δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί από τους επιστήμονες, ώστε να μπορούν να οδηγήσουν στην πρόληψη του. Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της κακοήθειας περιλαμβάνουν την ηλικία, αλλά η ύπαρξη των παραγόντων κινδύνου δεν εγγυάται ότι θα εμφανίσετε τη νόσο. Ο καρκίνος προστάτη είναι πιο συχνός σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, ιδίως σε εκείνους ηλικίας 75 έως 79 ετών. Σε κάθε περίπτωση, ο προληπτικός έλεγχος με ψηλάφιση του προστάτη αδένα θα πρέπει να ξεκινά ήδη από την ηλικία των 50 ετών. Οι παρακάτω παράγοντες δύνανται να αυξήσουν τον κίνδυνο να εμφανιστεί ο καρκίνος προστάτη:

  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Παχυσαρκία
  • Υψηλό ανάστημα
  • Υψηλά επίπεδα ορμονών
  • Κληρονομικά ελαττωματικά γονίδια όπως τα BRCA1 και BRCA2
  • Σύνδρομο Lynch
  • Έκθεση σε υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων

Επιπλέον, ορισμένοι παράγοντες όπως η αγγειεκτομή, η προστατίτιδα και η έκθεση σε κάδμιο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι ακόμα σαφή.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;

Οι περισσότεροι προστατικοί καρκίνοι αναπτύσσονται σχετικά αργά, χωρίς να προκαλούν συμπτώματα. Επομένως, υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτύσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα δίχως να γίνουν αντιληπτοί.

Τα πιο συχνά συμπτώματα, όταν εκδηλώνονται, είναι: συχνοουρία, διακοπτόμενη ούρηση, καύσος ή πόνος κατά την ούρηση, αιματουρία στυτική δυσλειτουργία, κ.α.
Αίτια καρκίνου προστάτη

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου προστάτη;

Η διάγνωση του καρκίνου προστάτη γίνεται σε πρώτο στάδιο δακτυλική εξέταση. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται αιματολογική εξέταση για την μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου-PSA. Η διάγνωση της πάθησης σε πρώιμο στάδιο είναι θετικός οιωνός για την επιτυχία της θεραπείας.

Αν η τιμή του PSA παρεκκλίνει από τα φυσιολογικά όρια, μπορεί να χρειασθεί ο ασθενής να υποβληθεί σε διορθικό υπέρηχο, διορθική βιοψία και πολυπαραμετρική μαγνητική του προστάτη για περαιτέρω έλεγχο.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως το αυξημένο PSA δεν έχει ως αποκλειστική αιτία την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη, αλλά και άλλες καλοήθεις παθήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ένας ασθενής με αυξημένο προστατικό αντιγόνο (PSA) θα πρέπει να συμβουλευθεί ουρολόγο για να διερευνηθούν τα αίτια της παρέκκλισης και να σχεδιαστεί η κατάλληλη θεραπεία.

Τι είναι η πολυ-παραμετρική μαγνητική (mpMRI) του προστάτη;

Η πολυπαραμετρική μαγνητική του προστάτη είναι ένας ειδικός τύπος εξέτασης που προσφέρει στους ασθενείς πιο αναλυτικές εικόνες του προστάτη συγκριτικά με την απλή μαγνητική τομογραφία.

Παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία ή όχι κακοήθειας μέσα στον προστάτη και την πιθανότητα ταχείας ανάπτυξης του.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί και πριν από το στάδιο της βιοψίας του προστάτη, καθορίζοντας την αναγκαιότητα ή όχι επακόλουθης βιοψίας.

Σε περίπτωση που θα πραγματοποιηθεί η βιοψία του προστάτη τότε αυτή μπορεί και πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια και πιο στοχευμένα, εντοπίζοντας τυχόν καρκινικά κύτταρα και τα χαρακτηριστικά τους.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποια η κατάλληλη θεραπεία του προστατικού καρκίνου;

Περίπου το 90% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια της νόσου, όταν η νόσος είναι εντοπισμένη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του προστάτη, ανάλογα από το στάδιο της νόσου, το βαθμό κακοήθειας, την ηλικία, τη γενική και φυσική κατάσταση του ασθενή.

Ανάμεσα στις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνονται: η ριζική προστατεκτομή (χειρουργική αντιμετώπιση), η ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, η ενεργός παρακολούθηση και νέες εντοπισμένες θεραπείες.

Τι είναι η ριζική προστατεκτομή;

Η ριζική προστατεκτομή αναφέρεται στη χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του αδενώματος του προστάτη και μπορεί να συνοδεύεται με λεμφαδενικό καθαρισμό της πυέλου ανάλογα το στάδιο της νόσου.

Πραγματοποιείται για την οριστική θεραπεία της νόσου. Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με:

Ανοικτή χειρουργική: Διαμέσου της κλασσικής τομής στο κοιλιακό τοίχωμα,

Λαπαροσκοπική χειρουργική: Διαμέσου οπών στο κοιλιακό τοίχωμα,

Ρομποτική χειρουργική: Διαμέσου μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα με την υποβοήθεια της ρομποτικής πλατφόρμας.

Ρομποτική Προστατεκτομή

Η χρήση του ρομπότ «daVinci» έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στο χώρο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής και σε μεγάλο βαθμό έχει αντικαταστήσει τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η ρομποτική ριζική προστατεκτομή, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του συμβατικού ανοικτού χειρουργείου, όπως:

  • Ριζική αφαίρεση του καρκίνου και έλεγχο της νόσου, ακόμα και σε προχωρημένα στάδια ή επιθετικές μορφές της νόσου, όπου απαιτείται και σχολαστικός λεμφαδενικός καθαρισμός.
  • Ταχύτερη επάνοδο της εγκράτειας στα αρχικά επίπεδα.
  • Καλύτερη στυτική λειτουργία.
  • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας και γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο.
  • Μικρότερη απώλεια αίματος και ανάγκη μετάγγισης.
  • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, μικρότερη χρήση αναλγητικών και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.
  • Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές και επαγγελματικές δραστηριότητες.
  • Γρήγορη απαλλαγή από τον ουροκαθετήρα.
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Υπερέχει το Ρομποτικό χειρουργείο στη διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας του ασθενή και της εγκράτειας των ούρων;

Στον καρκίνο προστάτη, το κύριο μέλημα είναι η αφαίρεση του καρκίνου. Ωστόσο, σημαντική είναι πλέον και η διατήρηση της σεξουαλικής ζωής και της εγκράτειας των ούρων καθώς μιλάμε και για νέα άτομα.

Η πιθανότητα ακράτειας προκαλεί ανησυχία στους περισσότερους ασθενείς, καθώς τα νεύρα που περιβάλλουν τον προστατικό αδένα και είναι υπεύθυνα για την στυτική λειτουργία και την εγκράτεια είναι πολύ λεπτά και ευπαθή.

Με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci, το οποίο διαθέτει μοναδική ακρίβεια κινήσεων και  τεχνική διατήρησης των αγγειονευρωδών δεματίων, η ανησυχία αυτή μειώνεται σημαντικά, με την επέμβαση να μπορεί να διενεργηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια από ποτέ.

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή σε συνδυασμό με την εμπειρία του χειρουργού εξασφαλίζουν την εγκράτεια και αυξάνουν τις πιθανότητες για καλύτερα αποτελέσματα στυτικής λειτουργίας μετά το χειρουργείο.

 

Ρομποτικός Πυελικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός

Τι είναι ο λεμφαδενικός καθαρισμός και γιατί γίνεται καλύτερα με το ρομποτικό σύστημα;

Οι λεμφαδένες αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και συμμετέχουν στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και στον περιορισμό της επέκτασης του καρκίνου.

Στην περίπτωση του τοπικά προχωρημένου καρκίνου του προστάτη, η ρομποτική πλατφόρμα μπορεί να αφαιρέσει μεγάλο αριθμό λεμφαδένων της πυέλου.

Ως αποτέλεσμα, περιορίζει τη διασπορά της νόσου σε άλλα σημεία του σώματος και να εξασφαλίζει τη ριζική εξαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

Ειδικά το ρομποτικό σύστημα «daVinci» επιτρέπει την εκτεταμένη αφαίρεση των πυελικών λεμφαδένων με μεγάλη ακρίβεια και το μικρότερο δυνατό τραυματισμό γειτονικών ιστών.

Επίσης, προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση στον ασθενή και σχετίζεται με λιγότερα θρομβοεμβολικά επεισόδια συγκριτικά με την ανοικτή χειρουργική προσπέλαση.

Καρκίνος Προστάτη και Λαπαροσκοπικός Πυελικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός

Η αφαίρεση των λεμφαδένων της περιοχής της πυέλου γίνεται ιδανικά με τη λαπαροσκοπική τεχνική και πραγματοποιείται είτε ως αυτόνομη χειρουργική επέμβαση ή στο πλαίσιο άλλων επεμβάσεων, όπως η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή.

Ο λαπαροσκοπικός λεμφαδενικός καθαρισμός της πυέλου μπορεί να γίνει εξωπεριτοναϊκά, δηλαδή απευθείας στην περιοχή της πυέλου, δίχως να γίνεται ενδοκοιλιακή επέμβαση ή διαπεριτοναϊκά, δηλαδή διαμέσου της κοιλιάς.

Στην εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση, παρακάμπτονται τελείως τα ενδοκοιλιακά όργανα και δεν τραυματίζονται. Αντίθετα, στη διαπεριτοναϊκή προσπέλαση ανοίγονται τέσσερις μικρές τομές στο δέρμα της κάτω κοιλίας, από τις οποίες εισάγονται λεπτά χειρουργικά όργανα και μια κάμερα στην πυελική περιοχή του ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο ο καρκίνος προστάτη θεραπεύεται με ασφαλέστερο τρόπο, προκαλώντας σημαντικά μικρότερο τραύμα για τον ασθενή.

Αμφότερες τεχνικές επιτρέπουν στο χειρουργό να παρατηρεί και να ελέγχει μέσα από μια οθόνη το χειρουργικό πεδίο σε μεγέθυνση 10 – 15 φορές. Με αυτόν τον τρόπο, εκτελεί το χειρουργείο με μεγάλη ακρίβεια και ασφάλεια.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Σχετικά άρθρα

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, έχοντας διαχειριστεί μεγάλο αριθμό περιστατικών. Η ριζική προστατεκτομή αποτελεί μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση, η οποία πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από άκρως εξειδικευμένους χειρουργούς.

Ο Δρ. Πλουμίδης έχει εκπαιδευτεί στη Ρομποτική Χειρουργική και έχει εξειδικευτεί στη ρομποτική ριζική προστατεκτομή σε κορυφαία κέντρα του εξωτερικού. Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.

Η Ρομποτική Χειρουργική διασφαλίζει βέλτιστο ογκολογικό, λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μικρότερο χρόνο νοσηλείας, ενώ παράλληλα, ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές.

Μια δίαιτα πτωχή σε λιπαρά βοηθά στην πρόληψη ενάντια στον καρκίνο του προστάτη. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης κακοήθειας.

Κατόπιν εξέτασης αίματος, η τιμή του PSA αποτελεί σημαντική ένδειξη για ύπαρξη καρκίνου του προστάτη. Παρόλο που μια αύξηση στην τιμή του PSA δεν μεταφράζεται πάντα σε κακοήθεια, αποτελεί την πρώτη ένδειξη για περαιτέρω διερεύνηση.

Παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή προλειαίνουν το έδαφος για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Η προληπτική εξέταση, ιδίως σε άνδρες άνω των 60 ετών έχει κομβική σημασία για ολοκληρωμένη πρόληψη.

Καλέστε μας