Ποια η κατάλληλη θεραπεία του προστατικού καρκίνου;
Περίπου το 90% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια της νόσου, όταν η νόσος είναι εντοπισμένη.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του προστάτη, ανάλογα από το στάδιο της νόσου, το βαθμό κακοήθειας, την ηλικία, τη γενική και φυσική κατάσταση του ασθενή.
Ανάμεσα στις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνονται: η ριζική προστατεκτομή (χειρουργική αντιμετώπιση), η ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, η ενεργός παρακολούθηση και νέες εντοπισμένες θεραπείες.
Τι είναι η ριζική προστατεκτομή;
Η ριζική προστατεκτομή αναφέρεται στη χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του αδενώματος του προστάτη και μπορεί να συνοδεύεται με λεμφαδενικό καθαρισμό της πυέλου ανάλογα το στάδιο της νόσου.
Πραγματοποιείται για την οριστική θεραπεία της νόσου. Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με:
Ανοικτή χειρουργική: Διαμέσου της κλασσικής τομής στο κοιλιακό τοίχωμα,
Λαπαροσκοπική χειρουργική: Διαμέσου οπών στο κοιλιακό τοίχωμα,
Ρομποτική χειρουργική: Διαμέσου μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα με την υποβοήθεια της ρομποτικής πλατφόρμας.
Ρομποτική Προστατεκτομή
Η χρήση του ρομπότ «daVinci» έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στο χώρο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής και σε μεγάλο βαθμό έχει αντικαταστήσει τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η ρομποτική ριζική προστατεκτομή, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του συμβατικού ανοικτού χειρουργείου, όπως:
- Ριζική αφαίρεση του καρκίνου και έλεγχο της νόσου, ακόμα και σε προχωρημένα στάδια ή επιθετικές μορφές της νόσου, όπου απαιτείται και σχολαστικός λεμφαδενικός καθαρισμός.
- Ταχύτερη επάνοδο της εγκράτειας στα αρχικά επίπεδα.
- Καλύτερη στυτική λειτουργία.
- Μικρότερος χρόνος νοσηλείας και γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο.
- Μικρότερη απώλεια αίματος και ανάγκη μετάγγισης.
- Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, μικρότερη χρήση αναλγητικών και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.
- Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές και επαγγελματικές δραστηριότητες.
- Γρήγορη απαλλαγή από τον ουροκαθετήρα.
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
Υπερέχει το Ρομποτικό χειρουργείο στη διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας του ασθενή και της εγκράτειας των ούρων;
Στον καρκίνο προστάτη, το κύριο μέλημα είναι η αφαίρεση του καρκίνου. Ωστόσο, σημαντική είναι πλέον και η διατήρηση της σεξουαλικής ζωής και της εγκράτειας των ούρων καθώς μιλάμε και για νέα άτομα.
Η πιθανότητα ακράτειας προκαλεί ανησυχία στους περισσότερους ασθενείς, καθώς τα νεύρα που περιβάλλουν τον προστατικό αδένα και είναι υπεύθυνα για την στυτική λειτουργία και την εγκράτεια είναι πολύ λεπτά και ευπαθή.
Με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci, το οποίο διαθέτει μοναδική ακρίβεια κινήσεων και τεχνική διατήρησης των αγγειονευρωδών δεματίων, η ανησυχία αυτή μειώνεται σημαντικά, με την επέμβαση να μπορεί να διενεργηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια από ποτέ.
Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή σε συνδυασμό με την εμπειρία του χειρουργού εξασφαλίζουν την εγκράτεια και αυξάνουν τις πιθανότητες για καλύτερα αποτελέσματα στυτικής λειτουργίας μετά το χειρουργείο.
Ρομποτικός Πυελικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός
Τι είναι ο λεμφαδενικός καθαρισμός και γιατί γίνεται καλύτερα με το ρομποτικό σύστημα;
Οι λεμφαδένες αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και συμμετέχουν στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και στον περιορισμό της επέκτασης του καρκίνου.
Στην περίπτωση του τοπικά προχωρημένου καρκίνου του προστάτη, η ρομποτική πλατφόρμα μπορεί να αφαιρέσει μεγάλο αριθμό λεμφαδένων της πυέλου.
Ως αποτέλεσμα, περιορίζει τη διασπορά της νόσου σε άλλα σημεία του σώματος και να εξασφαλίζει τη ριζική εξαίρεση των καρκινικών κυττάρων.
Ειδικά το ρομποτικό σύστημα «daVinci» επιτρέπει την εκτεταμένη αφαίρεση των πυελικών λεμφαδένων με μεγάλη ακρίβεια και το μικρότερο δυνατό τραυματισμό γειτονικών ιστών.
Επίσης, προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση στον ασθενή και σχετίζεται με λιγότερα θρομβοεμβολικά επεισόδια συγκριτικά με την ανοικτή χειρουργική προσπέλαση.
Καρκίνος Προστάτη και Λαπαροσκοπικός Πυελικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός
Η αφαίρεση των λεμφαδένων της περιοχής της πυέλου γίνεται ιδανικά με τη λαπαροσκοπική τεχνική και πραγματοποιείται είτε ως αυτόνομη χειρουργική επέμβαση ή στο πλαίσιο άλλων επεμβάσεων, όπως η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή.
Ο λαπαροσκοπικός λεμφαδενικός καθαρισμός της πυέλου μπορεί να γίνει εξωπεριτοναϊκά, δηλαδή απευθείας στην περιοχή της πυέλου, δίχως να γίνεται ενδοκοιλιακή επέμβαση ή διαπεριτοναϊκά, δηλαδή διαμέσου της κοιλιάς.
Στην εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση, παρακάμπτονται τελείως τα ενδοκοιλιακά όργανα και δεν τραυματίζονται. Αντίθετα, στη διαπεριτοναϊκή προσπέλαση ανοίγονται τέσσερις μικρές τομές στο δέρμα της κάτω κοιλίας, από τις οποίες εισάγονται λεπτά χειρουργικά όργανα και μια κάμερα στην πυελική περιοχή του ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο ο καρκίνος προστάτη θεραπεύεται με ασφαλέστερο τρόπο, προκαλώντας σημαντικά μικρότερο τραύμα για τον ασθενή.
Αμφότερες τεχνικές επιτρέπουν στο χειρουργό να παρατηρεί και να ελέγχει μέσα από μια οθόνη το χειρουργικό πεδίο σε μεγέθυνση 10 – 15 φορές. Με αυτόν τον τρόπο, εκτελεί το χειρουργείο με μεγάλη ακρίβεια και ασφάλεια.