Κάταγμα Πέους

Κλείστε ραντεβού ή καλέστε στο 2108985140

Γενικά

 

Το κάταγμα του πέους είναι ένας σπάνιος και ανησυχητικός τραυματισμός που μπορεί να συμβεί κατά τη σεξουαλική επαφή. Αφορά σε μια ρήξη των σηραγγωδών σωμάτων του πέους που είναι υπεύθυνα για την στύση.

Επειδή ο τραυματισμός αυτός μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στη σεξουαλική και ουροποιητική λειτουργία ενός άνδρα, είναι σημαντική αναζήτηση ιατρικής βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

Τι είναι το κάταγμα πέους;

Ο ινώδης χιτώνας είναι μια ισχυρή μεμβράνη, η οποία συγκρατεί τα σηραγγώδη σώματα, δύο κύλινδροι στο εσωτερικό του πέους, οι οποίοι γεμίζουν με αίμα για να επιτευχθεί η στύση.  Το κάταγμα του πέους αποτελεί μια κάκωση του ινώδους χιτώνα, η οποία συνοδεύεται από ρήξη ενός εκ των σηραγγωδών σωμάτων και πολύ πιο σπάνια και των δυο. Στο 20 με 38% των περιπτώσεων συνοδεύεται κι από κάκωση της ουρήθρας.

 

Αίτια

 

Τι προκαλεί το κάταγμα του πέους;

Τα κατάγματα του πέους συνήθως οφείλονται σε τραυματισμό κατά τη συνουσία. Συνήθως προκύπτουν από ένα απότομο αμβλύ τραύμα από ισχυρή πλήξη ή γωνίωση του πέους σε στύση, κατά τη διάρκεια έντονης ετεροφυλοφιλικής συνουσίας, όπου μια αποτυχημένη προσπάθεια για κολπική εισαγωγή του όρθιου πέους έχει ως αποτέλεσμα σύγκρουση με το ηβικό οστό ή το περίνεο.

 

Συμπτώματα

 

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω κάταγμα πέους;

Το κάταγμα του πέους είναι ένας επώδυνος τραυματισμός που συμβαίνει συνήθως στα κατώτερα δύο τρίτα του πέους. Τα συμπτώματα του κατάγματος του πέους περιλαμβάνουν:

  • αιμορραγία από το πέος
  • σκουρόχρωμοι μώλωπες στο πέος
  • πρόβλημα στην ούρηση
  • ήχος σπασίματος
  • απότομη απώλεια στύσης
  • οίδημα
  • πόνος που ποικίλλει από ελάχιστος έως σοβαρός

 

Διάγνωση

 

Πώς διαγιγνώσκεται το κάταγμα του πέους;

Η διάγνωση του κατάγματος του πέους γίνεται με τη λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση. Αν παρόλα αυτά δεν έχει τεκμηριωθεί διάγνωση, τότε πραγματοποιείται ακτινολογικός έλεγχος, όπως υπερηχογράφημα, το οποίο επιτρέπει την εξέταση των ανατομικών δομών και των αγγείων (με το triplex).  Η σηραγγογραφία επιτρέπει τον εντοπισμό κακώσεων του ινώδους χιτώνα, σε λιγότερο σαφή περιστατικά.  Τέλος, υπάρχει και η επιλογή της μαγνητικής τομογραφίας, η οποία προσφέρει τη βέλτιστη διαγνωστική δυνατότητα.

Αν υπάρχει υποψία για κάκωση της ουρήθρας, τότε επιβάλλεται να γίνει και εξέταση ούρων. Αν διαπιστωθεί αιματουρία, ενδέχεται ο γιατρός να συστήσει ουρηθρογραφία.

 

Πλαστική πέους

 

Πώς αντιμετωπίζεται το κάταγμα του πέους;

Το κάταγμα του πέους αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό και πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά από έμπειρο κι εξειδικευμένο ουρολόγο. Είναι σημαντικό να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του κατάγματος, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μόνιμης στυτικής δυσλειτουργίας. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το κάταγμα του πέους μπορεί επίσης να οδηγήσει στο σχηματισμό ινώδους ιστού στο πέος και μια κατάσταση που ονομάζεται νόσο του Peyronie, η οποία προκαλεί γωνίωση και παραμόρφωση του πέους.

Η χειρουργική επέμβαση προβλέπει τον καθαρισμό του αιματώματος και συρραφή της ρήξης στα σηραγγώδη σώματα. Αν το κάταγμα συνοδεύεται κι από ρήξη της ουρήθρας, τότε αφαιρείται το τραυματισμένο τμήμα της και πραγματοποιείται πλαστική αποκατάσταση της ουρήθρας.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία;

Η ευκολία ανάρρωσης μετά από κάταγμα πέους εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι τους μετά το χειρουργική επέμβαση. Η σεξουαλική δραστηριότητα πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον ένα μήνα μετά το χειρουργείο.

 

Γιατί Εμάς

 

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στην αντιμετώπιση καταγμάτων του πέους.

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε θεραπεία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

2108985140 , 2106157015