Πώς γίνεται η διάγνωση της κιρσοκήλης;
H διάγνωση της κιρσοκήλης πραγματοποιείται με τη ψηλάφηση του οσχέου σε όρθια θέση, με την οποία γίνεται αισθητή από το γιατρό η κιρσοειδής διεύρυνση της έσω σπερματικής φλέβας.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η κιρσοκήλη δεν μπορεί να εντοπιστεί με την ψηλάφηση, μπορεί να πραγματοποιηθεί υπερηχογραφικός έλεγχος του οσχέου ή έγχρωμο υπερηχογράφημα (triplex) για γίνει η αναγνώριση του διευρυμένου φλεβικού δικτύου, να ελεγχθεί η ροή του αίματος στα αγγεία του οσχέου και να αναγνωριστεί η παλινδρόμηση του αίματος στην έσω σπερματική φλέβα.
Όταν διαπιστώνεται η ύπαρξη κιρσοκήλη δεξιά, τότε συνίσταται πάντα ενδελεχής απεικονιστικός έλεγχος με σκοπό να αποκλειστεί η πιθανότητα η φλεβική στάση στα δεξιά να έχει προκληθεί από χωροτακτική ή άλλη εξεργασία.
Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;
Η θεραπεία της κιρσοκήλης μπορεί να μην είναι απαραίτητη. Πολλοί άνδρες με κιρσοκήλη είναι σε θέση να κάνουν παιδί χωρίς καμία θεραπεία.
Εάν μια κιρσοκήλη δεν είναι αρκετά σοβαρή, ώστε να χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση, η χρήση άνετων και χαλαρών εσωρούχων μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η ενόχληση.
Ωστόσο, εάν η κιρσοκήλη προκαλεί πόνο, ατροφία των όρχεων ή υπογονιμότητα τότε συστήνεται η επιδιόρθωση της κιρσοκήλης χειρουργικά.
Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι να σφραγιστεί η προβληματική φλέβα και να ανακατευθυνθεί η ροή του αίματος σε φυσιολογικές φλέβες.
Σε περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας, η θεραπεία μιας κιρσοκήλης μπορεί να βελτιώσει ή να θεραπεύσει τη στειρότητα ή να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος, εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Οι σαφείς ενδείξεις για την αποκατάσταση μιας κιρσοκήλης στην εφηβεία περιλαμβάνουν την προοδευτική ατροφία των όρχεων, τον πόνο ή τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα της ανίχνευσης σπέρματος.
Αν και η θεραπεία της κιρσοκήλης γενικά βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του σπέρματος, δεν είναι σαφές εάν μια κιρσοκήλη που δεν έχει αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε προοδευτική επιδείνωση της ποιότητας του σπέρματος με την πάροδο του χρόνου.
Τι ισχύει με την επέμβαση και το χειρουργείο; Πότε χειρουργείται και τι πρέπει να γνωρίζω μετά από την εγχείρηση;
Η θεραπεία της κιρσοκήλης γίνεται με την απολίνωση της έσω σπερματικής φλέβας, αλλά και των φλεβών που συμμετέχουν στην κιρσοκήλη.
Η χειρουργική αποκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί ανοικτά ή λαπαροσκοπικά.
Η ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση μπορεί να γίνει με:
- υψηλή απολίνωση (υπερβουβωνική)
- ορχική
- βουβωνική και
- μικροχειρουργική βουβωνική ή υποβουβωνική προσπέλαση.
Ποια χειρουργική προσέγγιση να επιλέξω;
Η μικροχειρουργική βουβωνική ή υποβουβωνική προσπέλαση αποτελεί την καλύτερη θεραπευτική επιλογή, καθώς εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας από κάθε άλλη προσέγγιση.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών (1-5%) και υποτροπών (0-2%) συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεθόδους χειρουργικής αποκατάστασης.
Η μικροχειρουργική υποβουβωνική προσπέλαση μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τοπική, περιοχική ή γενική αναισθησία.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μικροχειρουργικής βουβωνικής ή υποβουβωνικής προσπέλασης;
Η μικροχειρουργική υποβουβωνική προσπέλαση εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους χειρουργικής αντιμετώπισης της κιρσοκήλης.
Πιο συγκεκριμένα:
Με τη χρήση του μικροσκοπίου επιτυγχάνεται απολίνωση και των πιο μικρών κιρσοειδών φλεβών του όρχι, καθώς και αναγνώριση τυχόν φλεβικών παράπλευρων κυκλοφοριών. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπών στο μέλλον.
Αναγνωρίζονται με ευχέρεια οι αρτηρίες και αποφεύγεται ο τραυματισμός των λεμφαγγείων, μειώνοντας τα ποσοστά μετεγχειρητικής υδροκήλης.
Δεν πραγματοποιείται διάνοιξη κοιλιακών μυών ή περιτονιών, διασφαλίζοντας λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.
Ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου την επόμενη ημέρα μετά το χειρουργείο.
Ποια είναι η πορεία του ασθενή μετά το χειρουργείο;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε μη κουραστικές δραστηριότητες μετά από δύο ημέρες μετά την επέμβαση μικροχειρουργικής υποβουβωνικής προσπέλασης.
Στο βαθμό που δεν αισθάνεται ενόχληση, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε πιο έντονη δραστηριότητα, όπως άσκηση, μετά από δύο εβδομάδες. Ο πόνος από τη χειρουργική επέμβαση είναι γενικά ήπιος, αλλά μπορεί να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες.
Ο θεράπων ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τον πόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Κατόπιν αυτού του διαστήματος, συστήνεται η λήψη απλών παυσιπόνων, προκειμένου να ανακουφίζεται ο ασθενής από την όποια ενόχληση. Οι ερωτικές επαφές αποφεύγονται για κάποιο χρονικό διάστημα.
Τι επιπλοκές μπορεί να έχει το χειρουργείο;
Οι επεμβάσεις για την κιρσοκήλη είναι εξαιρετικά ασφαλείς και οι επιπλοκές αποτελούν ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο και συνδέονται κυρίως με την απειρία του χειρουργού.
Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, οι πιθανές επιπλοκές είναι οι εξής:
- Αποτυχία ή υποτροπή του προβλήματος,
- Συσσώρευση υγρού γύρω από τον όρχι (υδροκήλη)
- Τραυματισμός της έσω σπερματικής αρτηρίας του όρχεως
Βελτιώνεται η γονιμότητα μετά τη θεραπεία της κιρσοκήλης;
Η αποκατάσταση της κιρσοκήλης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη γονιμότητα του άνδρα.
Συγκεκριμένα, η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να βελτιωθεί μετά τη χειρουργική επέμβαση σε ποσοστό 60-70%, τόσο όσον αφορά την κινητικότητα όσο και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων!
Τις περισσότερες φορές, χρειάζεται να περάσουν αρκετοί μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση πριν καταστεί δυνατό να ταυτοποιηθεί η βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος μέσω σχετικών εξετάσεων.
Ειδικότερα, ο επανέλεγχος του σπέρματος πρέπει να γίνεται μετά την παρέλευση 6 – 9 μηνών, χρόνος απαραίτητος για τη δημιουργία νέων γενεών σπερματοζωαρίων.
Ωστόσο, αν η υπογονιμότητα παραμένει και μετά την αποκατάσταση της κιρσοκήλης, τότε ζευγάρι ενδέχεται να διερευνήσει άλλες προσεγγίσεις, όπως για παράδειγμα οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.