...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κυστεοκήλη

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Συμβαίνει πιο συχνά απ’ όσο νομίζουμε και ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες, καθώς τις περισσότερες φορές σχετίζεται και με την ακράτεια ούρων.  Η κυστεοκήλη αν και δε θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία, μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας. Είναι σημαντικό η ασθενής να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, καθώς η κυστεοκήλη μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα, οριστικά και με απόλυτη ασφάλεια.

Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της ζωής της μια γυναίκα έχει περίπου 10% πιθανότητα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για πρόπτωση πυελικών οργάνων. Ο Δρ. Πλουμίδης και η ιατρική του ομάδα, διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στη ρομποτική ιεροκολποπηξία, η οποία εφαρμόζεται για την οριστική θεραπεία και αντιμετώπιση της κυστεοκήλης.

Τι είναι η κυστεοκήλη;

Η κυστεοκήλη αποτελεί έναν από τους τύπους πρόπτωσης πυελικών οργάνων. Κατά την πρόπτωση των πυελικών οργάνων, υπάρχει η περίπτωση τα όργανα που βρίσκονται στην πύελο, δηλαδή στη λεκάνη, να προβάλλονται μέσα στον κόλπο, εξαιτίας αδυναμίας και χαλάρωσης του πυελικού εδάφους. Οι υπόλοιποι τύποι πρόπτωσης είναι η ορθοκήλη, η πρόπτωση μήτρας, η εντεροκήλη και η πρόπτωση κόλπου ή κολπικού κολοβώματος.

Με τον όρο κυστεοκήλη αναφερόμαστε στην «πεσμένη» ουροδόχο κύστη. Πρόκειται για μία πάθηση η οποία έχει συνδεθεί με την ακράτεια ούρων και απαντάται όταν εξασθενεί η στήριξη ανάμεσα στον κόλπο και στην ουροδόχο κύστη. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε η ουροδόχος κύστη μετακινείται από τη φυσιολογική της θέση και κατέρχεται προς τον κόλπο, σπρώχνοντας το κολπικό τοίχωμα και δημιουργώντας ένα εξόγκωμα, την κυστεοκήλη.

Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί εξέλιξης της κυστεοκήλης. Ο βαθμός 1 κυστεοκήλης αναφέρεται σε ήπιου βαθμού κυστεοκήλη με το κατώτερο άκρο της να φτάνει μέχρι  τη μέση του κόλπου. Στο βαθμό 2, η κυστεοκήλη είναι μέτριας σοβαρότητας και το κατώτερο άκρο της να φτάνει μέχρι την είσοδο του κόλπου. Ο βαθμός 3 και ο βαθμός 4 αναφέρονται σε σοβαρά περιστατικά κυστεοκήλης με την κυστεοκήλη να εξέρχεται από το άνοιγμα του κόλπου και να υπάρχει πλήρης εκστροφή του κόλπου αντίστοιχα.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματα της κυστεοκήλης;

Η κυστεοκήλη εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες πιο προχωρημένης ηλικίας. Τα πιο βασικά αίτια για τη δημιουργία της είναι ο τοκετός, η παχυσαρκία, η άρση βαρών σε σημαντική συχνότητα, η εμμηνόπαυση, ο επίμονος βήχας, αλλά και η χρόνια δυσκοιλιότητα.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κυστεοκήλης, αλλά και όλων των παθήσεων που δημιουργούνται εξαιτίας της πρόπτωσης πυελικού εδάφους, είναι ότι στις ήπιες περιπτώσεις μπορεί να μην παρουσιάσουν συμπτώματα. Παρ’ όλα αυτά, εάν η κυστεοκήλη είναι σοβαρού βαθμού τότε μπορεί να υπάρξουν σοβαρές ενοχλήσεις και επιπτώσεις στην καθημερινότητα της ασθενούς. Στα πιο συχνά συμπτώματα της κυστεοκήλης περιλαμβάνονται η αίσθηση πίεσης στην πύελο και τον κόλπο, οι συχνές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, η συχνουρία ή επείγουσα ούρηση, το αίσθημα ατελούς κένωσης, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.

Επίσης, σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί η κυστεοκήλη να φαίνεται από το άνοιγμα του κόλπου. Τέλος, ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι και η ακράτεια, τόσο όταν γελάμε, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, όσο και κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ποια είναι η θεραπεία για την κυστεοκήλη;

Ανάλογα με το βαθμό της κυστεοκήλης προτείνεται και η αντίστοιχη θεραπευτική προσέγγιση. Κατά κύριο λόγο όταν η πάθηση έχει ήπια συμπτώματα, τότε ακολουθείται μια συντηρητική αντιμετώπιση. Στη συντηρητική θεραπεία της κυστεοκήλης περιλαμβάνονται η αλλαγή του τρόπου ζωής και των συνηθειών. Δηλαδή η μείωση του βάρους όταν η βασική αιτία είναι η παχυσαρκία, η αποφυγή της άρσης βαρών αλλά και των ενδοκοιλιακών πιέσεων γενικότερα.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης πυελικού εδάφους Kegel, αποτελούν και αυτές με τη σειρά τους μία επιτυχημένη μέθοδο αντιμετώπισης, καθώς μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα και να αποτρέψουν περαιτέρω χαλάρωση της περιοχής της πυέλου. Τέλος, υπάρχει και η λύση της διακολπικής τοποθέτηση πεσσού. Ο πεσσός είναι μια συσκευή (συνήθως από σιλικόνη) που τοποθετείται από τον ιατρό μέσα στον κόλπο και σκοπό έχει τη μηχανική υποστήριξη στα προσπίπτοντα όργανα. Με τον τρόπο αυτό ανακουφίζεται η γυναίκα ως ένα βαθμό από τα συμπτώματα με βασικό πλεονέκτημα την αποφυγή χειρουργικής επέμβασης. Δε συστήνεται σε νεαρές γυναίκες καθότι δυσκολεύει τη σεξουαλική επαφή και χρειάζεται συχνές αλλαγές.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ιεροκολποπηξία για τη θεραπεία της Κυστεοκήλης

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις της κυστεοκήλης προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση με τη μέθοδο της ιεροκολποπηξίας. Σκοπός της ιεροκολποπηξίας είναι να αποτρέψει την κάθοδο των πυελικών οργάνων και να αποκαταστήσει τη φυσιολογική ανατομική θέση και λειτουργία του κόλπου.

Για να αντιμετωπιστεί η κυστεοκήλη, τοποθετείται κατά την επέμβαση ένα πλέγμα στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου, ανάμεσα δηλαδή στον κόλπο και την ουροδόχο κύστη. Η ιεροκολποπηξία παλαιότερα εφαρμοζόταν με ανοικτό χειρουργείο, το οποίο συνοδευόταν από όλα τα μειονεκτήματα ενός τέτοιου είδους επέμβασης όπως μετεγχειρητικός πόνος, τραυματισμός των γύρω ιστών, μεγάλες τομές και μεγάλης διάρκειας χειρουργείο. Τώρα, με τις μεθόδους της λαπαροσκοπικής και της ρομποτικής όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Ιεροκολποπηξία;

Η λαπαροσκοπική ιεροκολποπηξία είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που παρέχει μια ασφαλή και βιώσιμη στο χρόνο μέθοδο για την επανόρθωση του πυελικού εδάφους και των περιεχομένων του χωρίς την ανάγκη για μεγάλη κοιλιακή τομή. Η λαπαροσκοπική ιεροκολποπηξία γίνεται με τη χρήση λεπτών λαπαροσκοπικών οργάνων που εισάγονται μέσω τεσσάρων (4) πολύ μικρών εντομών κατά μήκος της μέσης κοιλίας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμβατική ανοικτή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία απαιτείται μεγάλη κοιλιακή τομή.

Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι πολλά. Αρχικά πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία επιτυγχάνει βραχύτερη παραμονή στο νοσοκομείο,  λιγότερο πόνο και απώλεια αίματος, βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα, ταχύτερη ανάκαμψη και επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες, λιγότερες επιπλοκές και χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής.

Τι είναι η Ρομποτική Ιεροκολποπηξία;

Η ρομποτική μέθοδος αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής. Η βασική διαφορά τους είναι ότι ενώ κατά τη λαπαροσκοπική μέθοδο ο εξειδικευμένος χειρουργός χειρίζεται ο ίδιος τα εργαλεία, ενώ κατά τη ρομποτική ο χειρουργός ελέγχει τα εργαλεία μέσω της κονσόλας ενός υπολογιστή. Αυτό δίνει το πλεονέκτημα της απόλυτης ακρίβειας κινήσεων, ειδικά σε μια περιοχή όπως της πυέλου που η ακρίβεια κρίνεται απαραίτητη.

Με τη ρομποτική ιεροκολποπηξία, υπάρχει ελάχιστη απώλεια αίματος, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, ταχύτερη ανάρρωση, βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.  Επίσης, η δυσπαρευνία (πόνος κατά την σεξουαλική επαφή) είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες επεμβάσεις αποκατάστασης.  Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες γυναικολογικές επεμβάσεις. Έτσι, μια γυναίκα που βασανίζεται από την πρόπτωσή της και ταυτόχρονα παρουσιάζει συμπτώματα στο ουροποιητικό μπορεί να θεραπευτεί με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο.

Καλέστε μας