Πόσο συχνά εμφανίζονται οι κύστεις στα νεφρά;
Οι απλές κύστεις στα νεφρά αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο και η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία.
Στις ηλικίες από 40 ως 50 έτη, οι απλές κύστεις εμφανίζονται περίπου το 25% του πληθυσμού, ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό αγγίζει το 50% στα άτομα άνω των 50 ετών.
Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες που αναπτύσσουν κύστεις στα νεφρά.
Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;
Οι απλές κύστες στα νεφρά είναι, συνήθως, αβλαβείς. Επειδή συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα, δεν γίνονται αντιληπτές παρά μόνο ως τυχαίο εύρημα έπειτα από κάποιον απεικονιστικό έλεγχο για άλλο λόγο.
Όταν οι απλές κύστες στα νεφρά μεγαλώσουν αρκετά ή μολυνθούν, τότε ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως:
- Πυρετός,
- πόνο στην πλάτη ή στα πλευρά (ο πόνος είναι συνήθως ελαφρύς, αλλά μπορεί να γίνει οξύς, εάν οι κύστεις σπάσουν),
- πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα,
- πρήξιμο της κοιλίας,
- ούρηση συχνότερα από το συνηθισμένο,
- αίμα στα ούρα,
- σκοτεινά ούρα.
Ποια τα αίτια;
Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές τι ακριβώς προκαλεί τις απλές κύστεις των νεφρών. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει διάφορες θεωρίες για το φαινόμενο.
Σύμφωνα με μια εξ αυτών, κάθε νεφρό διαθέτει περίπου ένα εκατομμύριο μικροσκοπικά σωληνάρια που συλλέγουν ούρα. Οι κύστεις πιθανώς αναπτύσσονται όταν κάποιο από αυτά τα σωληνάρια φράζει, διογκώνεται και γεμίζει με υγρό.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από τις απλές κύστεις των νεφρών;
Συνήθως, οι απλές κύστεις των νεφρών δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στην υγεία. Ωστόσο, μερικές φορές μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως:
- λοίμωξη στη κύστη
- ρήξη της κύστης
- απόφραξη ούρων από τα νεφρά
- υψηλή αρτηριακή πίεση
Πώς γίνεται η διάγνωση της κύστης του νεφρού;
Τις περισσότερες φορές η διάγνωση μιας απλής κύστης στο νεφρό γίνεται τυχαία κατά τη διάρκεια απεικονιστικού έλεγχου που διενεργείται για άλλη αιτία.
Σε πρώτη φάση, πραγματοποιείται υπερηχογράφημα νεφρών, το οποίο ανιχνεύει την κύστη και προσδιορίζει αν είναι απλή ή αν έχει χαρακτηριστικά που χρήζουν περαιτέρω ελέγχου.
Στη δεύτερη περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε αξονική και μαγνητική τομογραφία προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ύποπτα ευρήματα και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας κακοήθειας.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση στις κύστες στα νεφρά;
Εάν η κύστη είναι μικρή και δεν προκαλεί προβλήματα στα νεφρά, τότε ενδέχεται να μην χρήζει αντιμετώπισης. Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την εξέλιξη της κύστης, πραγματοποιώντας απεικονιστικούς ελέγχους κάθε 6 έως 12 μήνες (ανάλογα με τη σύσταση του ουρολόγου του).
Για τις μεγαλύτερες κύστεις ή εκείνες που προκαλούν συμπτώματα, υπάρχουν δυο βασικές θεραπευτικές επιλογές: η σκληροθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση.
Τι είναι η σκληροθεραπεία;
Η σκληροθεραπεία αφορά στη διαδερμική παρακέντηση της κύστης με στόχο την αποστράγγισή της και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.
Χρησιμοποιώντας το υπερηχογράφημα ως οδηγό, ο ουρολόγος τοποθετεί μια λεπτή βελόνα στην κύστη μέσω του δέρματος του ασθενούς αποστραγγίζει όλο το υγρό από την κύστη.
Μερικές φορές, μετά την αποστράγγισή της, η κύστη γεμίζεται με διάλυμα αλκοόλης, προκειμένου να μην ξαναγεμίσει με υγρό και αρχίσει πάλι να αναπτύσσεται.
Μετά την επέμβαση της σκληροθεραπείας, ο ασθενής συνήθως επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα.