...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Κύστη στο Νεφρό

Αρχική > Άνδρας > Νεφροί > Κύστη στο Νεφρό

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Μία κύστη στο νεφρό είναι συνήθως καλοήθης και δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Εάν όμως αναπτυχθεί υπερβολικά ή εμφανίσει ύποπτα ευρήματα, χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Ανάλογα με την περίπτωση, η αφαίρεση μπορεί να γίνει είτε με σκληροθεραπεία είτε με χειρουργική αφαίρεση, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.

Οι απλές κύστεις των νεφρών δεν πρέπει να συγχέονται με την πολυκυστική νόσο των νεφρών, η οποία είναι μια συγγενής πάθηση που μπορεί έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των νεφρών.

Τι είναι οι απλές κύστεις στο νεφρό; Ποια είδη υπάρχουν;

Οι κύστεις του νεφρού είναι απλές, καλοήθεις κύστεις που σχηματίζονται στους νεφρούς και σπάνια προκαλούν επιπλοκές στους ασθενείς.

Ορισμένες κύστεις στο νεφρό είναι τόσο μικρές, ώστε είναι ορατές μόνο με μικροσκόπιο. Άλλες πάλι αναπτύσσονται τόσο πολύ, ώστε να μοιάζουν σε μέγεθος με μια μπάλα του τένις.

Όταν μεγαλώνουν σε μέγεθος, οι απλές κύστες του νεφρού πιέζουν τα γειτονικά όργανα και προκαλούν πόνο στον ασθενή.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Πόσο συχνά εμφανίζονται οι κύστεις στα νεφρά;

Οι απλές κύστεις στα νεφρά αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο και η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία.

Στις ηλικίες από 40 ως 50 έτη, οι απλές κύστεις εμφανίζονται περίπου το 25% του πληθυσμού, ενώ εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό αγγίζει το 50% στα άτομα άνω των 50 ετών.

Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες που αναπτύσσουν κύστεις στα νεφρά.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Οι απλές κύστες στα νεφρά είναι, συνήθως, αβλαβείς. Επειδή συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα, δεν γίνονται αντιληπτές παρά μόνο ως τυχαίο εύρημα έπειτα από κάποιον απεικονιστικό έλεγχο για άλλο λόγο.

Όταν οι απλές κύστες στα νεφρά μεγαλώσουν αρκετά ή μολυνθούν, τότε ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως:

 • Πυρετός,
 • πόνο στην πλάτη ή στα πλευρά (ο πόνος είναι συνήθως ελαφρύς, αλλά μπορεί να γίνει οξύς, εάν οι κύστεις σπάσουν),
 • πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα,
 • πρήξιμο της κοιλίας,
 • ούρηση συχνότερα από το συνηθισμένο,
 • αίμα στα ούρα,
 • σκοτεινά ούρα.

Ποια τα αίτια;

Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές τι ακριβώς προκαλεί τις απλές κύστεις των νεφρών. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει διάφορες θεωρίες για το φαινόμενο.

Σύμφωνα με μια εξ αυτών, κάθε νεφρό διαθέτει περίπου ένα εκατομμύριο μικροσκοπικά σωληνάρια που συλλέγουν ούρα. Οι κύστεις πιθανώς αναπτύσσονται όταν κάποιο από αυτά τα σωληνάρια φράζει, διογκώνεται και γεμίζει με υγρό.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από τις απλές κύστεις των νεφρών;

Συνήθως, οι απλές κύστεις των νεφρών δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στην υγεία. Ωστόσο, μερικές φορές μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως:

 • λοίμωξη στη κύστη
 • ρήξη της κύστης
 • απόφραξη ούρων από τα νεφρά
 • υψηλή αρτηριακή πίεση

Πώς γίνεται η διάγνωση της κύστης του νεφρού;

Τις περισσότερες φορές η διάγνωση μιας απλής κύστης στο νεφρό γίνεται τυχαία κατά τη διάρκεια απεικονιστικού έλεγχου που διενεργείται για άλλη αιτία.

Σε πρώτη φάση, πραγματοποιείται υπερηχογράφημα νεφρών, το οποίο ανιχνεύει την κύστη και προσδιορίζει αν είναι απλή ή αν έχει χαρακτηριστικά που χρήζουν περαιτέρω ελέγχου.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε αξονική και μαγνητική τομογραφία προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ύποπτα ευρήματα και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας κακοήθειας.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση στις κύστες στα νεφρά;

Εάν η κύστη είναι μικρή και δεν προκαλεί προβλήματα στα νεφρά, τότε ενδέχεται να μην χρήζει αντιμετώπισης. Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την εξέλιξη της κύστης, πραγματοποιώντας απεικονιστικούς ελέγχους κάθε 6 έως 12 μήνες (ανάλογα με τη σύσταση του ουρολόγου του).

Για τις μεγαλύτερες κύστεις ή εκείνες που προκαλούν συμπτώματα, υπάρχουν δυο βασικές θεραπευτικές επιλογές: η σκληροθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση.

Τι είναι η σκληροθεραπεία;

Η σκληροθεραπεία αφορά στη διαδερμική παρακέντηση της κύστης με στόχο την αποστράγγισή της και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Χρησιμοποιώντας το υπερηχογράφημα ως οδηγό, ο ουρολόγος τοποθετεί μια λεπτή βελόνα στην κύστη μέσω του δέρματος του ασθενούς αποστραγγίζει όλο το υγρό από την κύστη.

Μερικές φορές, μετά την αποστράγγισή της, η κύστη γεμίζεται με διάλυμα αλκοόλης, προκειμένου να μην ξαναγεμίσει με υγρό και αρχίσει πάλι να αναπτύσσεται.

Μετά την επέμβαση της σκληροθεραπείας, ο ασθενής συνήθως επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Πότε επιλέγεται η χειρουργική αντιμετώπιση της κύστης στο νεφρό;

Μια μεγάλη σε μέγεθος κύστη που επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κύστης νεφρού

Τι είναι η λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης του νεφρού;

Η χειρουργική αφαίρεση των κύστεων στα νεφρά γίνεται πλέον λαπαροσκοπικά μέσω της διάνοιξης πολύ μικρών τομών στην περιοχή.

Μέσα από τις τομές αυτές, ο χειρουργός περνά μικροσκοπικά χειρουργικά όργανα και μια κάμερα για να εκτελέσει την επέμβαση.

Κατά την επέμβαση, απορροφάται το υγρό της κύστης, αφαιρείται το περίβλημά της και καυτηριάζεται η βάση της, στην οποία τοποθετείται ειδικό αιμοστατικό υλικό που αποτρέπει την αιμορραγία και την εκ νέου ανάπτυξη της κύστης.

Τι πλεονεκτήματα έχει η λαπαροσκοπική αφαίρεση της κύστης στα νεφρά;

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση μιας απλής κύστης στα νεφρά έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το παραδοσιακό, ανοικτό χειρουργείο, όπως:

 • Ελαχιστοποιείται ο τραυματισμός των ιστών κατά την επέμβαση,
 • Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα,
 • Ταχύτερη ανάρρωση και κινητοποίηση του ασθενή,
 • Σχεδόν μηδενική απώλεια αίματος κι ανάγκη για μεταγγίσεις,
 • Περιορισμένος μετεγχειρητικός πόνος,
 • Μικρότερος χρόνος και χαμηλότερο κόστος νοσηλείας,
 • Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία,
 • Ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών,
 • Ενδείκνυται για ασθενείς με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Ρομποτική αποκατάσταση κύστης νεφρού

Τι είναι η ρομποτική αφαίρεση κύστης του νεφρού;

Η ρομποτική τεχνολογία υιοθετείται ολοένα και περισσότερο στην ουρολογική χειρουργική προσφέροντας επιπλέον πλεονεκτήματα στις ελάχιστα επεμβατικές λαπαροσκοπικές τεχνικές αφαίρεσης των απλών κύστεων του νεφρού.

Η ρομποτική αφαίρεση της κύστης του νεφρού είναι παρόμοια με τη λαπαροσκοπική και προσφέρει τα ίδια πλεονεκτήματα, αλλά η μεγαλύτερη ακρίβεια και οι επιπλέον βαθμοί ελευθερίας που προσφέρουν οι ρομποτικοί βραχίονες και η τρισδιάστατη άποψη του χειρουργικού πεδίου, καθιστούν ακόμα πιο εύκολο το έργο του χειρουργού.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης απλών κύστεων του νεφρού, έχοντας διαχειριστεί μεγάλο αριθμό περιστατικών. Ο Δρ. Πλουμίδης έχει εκπαιδευτεί στη Ρομποτική Χειρουργική και έχει εξειδικευτεί στη ρομποτική αφαίρεση κύστεων του νεφρού σε κορυφαία κέντρα του εξωτερικού.

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.

Καλέστε μας