...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Σκεφτείτε μια χειρουργική επέμβαση η οποία δε βλάπτει τους ιστούς του σώματος και εξασφαλίζει λιγότερο πόνο, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και σχεδόν μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές. Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη της επαναστατικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Η λαπαροσκόπηση είναι ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης που επιτρέπει στον χειρουργό να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό της κοιλιάς και της λεκάνης χωρίς να χρειάζεται να κάνει μεγάλες τομές στο δέρμα. Η ουρολογία αποτελεί μία από τις ειδικότητες στις οποίες χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μέθοδος. Ο Δρ. Πλουμίδης και η ιατρική του ομάδα εξειδικεύονται στην λαπαροσκοπική χειρουργική και διαθέτουν πολυετή εμπειρία στην εφαρμογή της.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Τι είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική;

Η λαπαροσκόπηση αποτελεί μια χειρουργική μέθοδο όπου ο εξειδικευμένος χειρουργός πραγματοποιεί μικρές τομές και βλέπει σε μεγέθυνση τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς. Οι μεγάλες τομές μπορούν να αποφευχθούν κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης επειδή ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα όργανο που ονομάζεται λαπαροσκόπιο. Πρόκειται για έναν μικρό σωλήνα που διαθέτει πηγή φωτός και κάμερα, ο οποίος μεταδίδει εικόνες από το εσωτερικό της κοιλιάς ή της λεκάνης σε μια οθόνη τηλεόρασης.

Η βασική διαφορά της λαπαροσκοπικής από τη ρομποτική χειρουργική είναι ότι στη δεύτερη ο χειρισμός των εργαλείων γίνεται από τον χειρουργό μέσω μοχλών υπολογιστή, ενώ στην λαπαροσκοπική χειρουργική ο εξειδικευμένος ιατρός χειρίζεται ο ίδιος τα εργαλεία.

Τα οφέλη – πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής:

 • Αποφυγή βλάβης των γύρω ιστών (μικρές τομές)
 • Μεγέθυνση εικόνων 10-15 φορές και καλύτερος φωτισμός
 • Μικρότερη απώλεια αίματος
 • Ταχεία ανάρρωση
 • Γρήγορη έξοδος από το νοσοκομείο
 • Χαμηλότερο κόστος νοσηλείας
 • Γρήγορη επιστροφή στην εργασία/ δραστηριότητες
 • Έλλειψη μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
 • Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
 • Μείωση της επίπτωσης δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί μια μέθοδο που εφαρμόζεται σε αρκετούς κλάδους της ιατρικής και αρκετά συχνά αποτελεί την ιδανική επιλογή σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική μέθοδο.  Τα τελευταία χρόνια προτιμάται για μια σειρά απαιτητικών και λεπτών επεμβάσεων του ουροποιητικού συστήματος. Μερικές από αυτές είναι:

 • Λαπαροσκοπική Ριζική/ Μερική Νεφρεκτομή
 • Λαπαροσκοπική Νεφροουρητηρεκτομή
 • Λαπαροσκοπική Πυελοπλαστική
 • Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Κύστης Νεφρού
 • Λαπαροσκοπική Κυστεκτομή
 • Λαπαροσκοπική Προστατεκτομή
 • Λαπαροσκοπική Ιεροκολποπηξία/ Υστεροπηξία
 • Λαπαροσκοπική Εκκολπωματεκτομή
 • Λαπαροσκοπικός Πυελικός Λεμφαδενικός Καθαρισμός
 • Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης

Πως γίνεται η επέμβαση με τη μέθοδο της λαπαροσκοπικής;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί πλέον μία αρκετά διαδεδομένη μέθοδο και οι σοβαρές επιπλοκές είναι από σπάνιες έως μηδενικές. Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, οπότε ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο κατά τη διαδικασία.

Στη λαπαροσκοπική χειρουργική ο χειρουργός κάνει μία ή περισσότερες μικρές τομές. Αυτές οι τομές επιτρέπουν στον χειρουργό να εισάγει το λαπαροσκόπιο, μικρά χειρουργικά εργαλεία και έναν σωλήνα που χρησιμοποιείται για να εγχέεται διοξείδιο του άνθρακα στην κοιλιά του ασθενούς. Αυτό ωθεί το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα προς τα πάνω και αφήνει χώρο στον ιατρό να χειρουργήσει. Η κάμερα συνδέεται με μια οθόνη και έτσι ο χειρουργός μπορεί να δει καθαρά και με ακρίβεια το περιεχόμενο της κοιλιάς. Μετά τη διαδικασία, το αέριο βγαίνει από την κοιλιά και οι τομές κλείνουν με ράμματα.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Μετά την επέμβαση με την λαπαροσκοπική μέθοδο

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου σε σχέση με την κλασική ανοικτή χειρουργική είναι ο λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και η γρηγορότερη επούλωση. Μετά το χειρουργείο, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να περάσει η αναισθησία σας και ο θεράπων ιατρός να βεβαιωθεί ότι δεν αντιμετωπίζετε παρενέργειες από τη διαδικασία. Τις περισσότερες φορές μπορείτε να πάτε κατευθείαν σπίτι σας. Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από τον λόγο για τον οποίο έγινε το χειρουργείο. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε για μία έως τρεις ημέρες στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Παρόλο που η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι ελάχιστα επεμβατική, η πληγή και τα όργανά σας χρειάζονται ακόμη χρόνο για να επουλωθούν. Θα χρειαστεί λοιπόν να κλείσετε ένα ραντεβού με τον χειρουργό σας για να ελέγξει την πορεία της ανάρρωσης και για να αφαιρέσει τα ράμματα. Η τομή ή οι τομές σας θα είναι μικρές, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν χρειάζονται φροντίδα. Θα πρέπει να κρατάτε την πληγή καθαρή και στεγνή.

Δεν πρέπει να πιείτε αλκοόλ ή να οδηγήσετε για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την επέμβαση, ενώ μπορείτε να κάνετε μπάνιο οποιαδήποτε στιγμή μετά το χειρουργείο. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ανάρρωση δεν είναι μεγάλο, γι’ αυτό και  συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία ή στις καθημερινές σας δραστηριότητες σχετικά άμεσα.

Καλέστε μας