Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Νεφρεκτομή Μερική & Ολική: Επιπλοκές & Κόστος | Δρ. Πλουμίδης

Νεφρεκτομή

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια συχνή κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος, η οποία συνήθως δε δίνει συμπτώματα. Παρ’ όλα αυτά,  παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ίασης, τα οποία προσεγγίζουν το 100%, εφόσον η νόσος εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο. Η θεραπεία του καρκίνου του νεφρού γίνεται με τη χειρουργική επέμβαση της ριζικής ή μερικής νεφρεκτομής, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τη συμβατική ανοικτή επέμβαση, είτε με τις σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους της Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής.

Ο Δρ. Πλουμίδης και η ιατρική του ομάδα διαθέτουν πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου και εξειδικεύονται τόσο στην Λαπαροσκοπική όσο και στη Ρομποτική μέθοδο.

Τι είναι ο Καρκίνος του Νεφρού;

Ο καρκίνος του νεφρού, δηλαδή ο σχηματισμός όγκου στο νεφρό, είναι η όγδοη πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες και η τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος. Στατιστικά, κάνει την εμφάνισή του μετά την ηλικία των 60 ετών και οι άνδρες προσβάλλονται δύο φορές συχνότερα από τις γυναίκες. Ο πιο συνήθης τύπος καρκίνου του νεφρού, ο οποίος αφορά περίπου στο 85% των ανθρώπων, είναι ο νεφροκυτταρικός καρκίνος (renal cell carcinoma-RCC).

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται µε το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου περίπου 30.000 Ευρωπαίοι, ενώ τα αποτελέσματα ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καταδεικνύουν ότι το 2% όλων των καρκίνων στις ΗΠΑ αφορούν στον καρκίνο του νεφρού και σε πραγματικούς αριθμούς αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερους από 65.000 Αμερικανούς.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματα του Καρκίνου του Νεφρού;

Σύμφωνα  με αποτελέσματα πρόσφατων μελετών προκύπτει ότι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να δημιουργηθεί ο καρκίνος του νεφρού μεταξύ άλλων είναι: το κάπνισμα, η απορυθμισμένη αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η έκθεση στον αμίαντο και στο κάδμιο, η ποιότητα διατροφής, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα και η νεφρική ανεπάρκεια. Σαφώς σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να αναπτύξουν καρκίνο του νεφρού όσοι έχουν τους παραπάνω παράγοντες.

Τα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του νεφρού είναι: η αιματουρία, ο πόνος ή το αίσθημα βάρους στην οσφύ, η ψηλαφητή μάζα στην κοιλιά, η απότομη απώλεια βάρους, ο πυρετός, η αδυναμία, η υψηλή αρτηριακή πίεση ακόμη και η αναιμία. Βέβαια, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως τις περισσότερες φορές ο καρκίνος του νεφρού είναι ασυμπτωματικός και η ανεύρεση του  αποτελεί τυχαίο εύρημα σε απεικονιστικές εξετάσεις.

Τι είναι η Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Νεφρεκτομή;

Είναι γεγονός πως ο καρκίνος του νεφρού μπορεί να θεραπευτεί αν διαγνωστεί έγκαιρα. Συγκεκριμένα, πρόσφατες έρευνες ανεβάζουν το ποσοστό θεραπείας των ασθενών που διέγνωσαν γρήγορα την ύπαρξη καρκίνου στον νεφρό τους από το 80% στο 100%.

Υπάρχουν τρεις μέθοδοι εφαρμογής της νεφρεκτομής:

Ανοιχτή (κλασική) τεχνική: Πρόκειται για ανοικτό χειρουργείο, όπου πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία μέσω τομών. Πρόκειται για μία μέθοδο με αρκετά μειονεκτήματα, καθώς διαθέτει όλους τους κινδύνους του ανοικτού χειρουργείου και κανένα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι σύγχρονες μέθοδοι νεφρεκτομής.

Λαπαροσκοπική Νεφρεκτομή: Την τελευταία δεκαετία με την  εξέλιξη της χειρουργικής σε συνδυασμό με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, έχουμε οδηγηθεί στη λεγόμενη εποχή της «ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής». Η σύγχρονή χειρουργική αποφεύγει μεγάλες τομές, τραυματισμούς των ιστών με αντίστοιχη δημιουργία φλεγμονής και περιορίζεται σε «μικρές οπές», μέσα από τις οποίες επιτυγχάνεται το ίδιο ογκολογικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Η διαφορά δεν είναι μόνο στο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά έχει αποδειχθεί ότι με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική το μετεγχειρητικό στρες των ιστών και συνολικά του οργανισμού είναι λιγότερο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη ανάρρωση.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με την ανοιχτή επέμβαση κατά την οποία ανοίγεται μεγάλη πλάγια τομή στον ασθενή, στη λαπαροσκοπική επέμβαση ανοίγονται 3 ή 4 μικρές τομές 5 ως 10 χιλιοστών, από τις οποίες εισάγονται τα χειρουργικά εργαλεία και μια μικρή κάμερα. Στη συνέχεια, ο χειρουργός εντοπίζει και ελέγχει τα αγγεία του νεφρού, διακόπτοντας προσωρινά την ροή του αίματος στην περιοχή του όγκου. Έτσι, προχωρά στην αφαίρεση του όγκου και ενός τμήματος του νεφρού χωρίς μεγάλη απώλεια αίματος.

Ρομποτική Νεφρεκτομή: Η ρομποτική μέθοδος αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής. Η βασική διαφορά τους είναι πως ενώ στην λαπαροσκοπική τα χειρουργικά εργαλεία τα κινεί ο εξειδικευμένος χειρουργός, στη ρομποτική ο χειρουργός τα ελέγχει μέσω μιας ρομποτικής κονσόλας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνει απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια κινήσεων σε βαθμό χιλιοστού. Επίσης, ο ίδιος ο ασθενής δεν κινδυνεύει από μετεγχειρητικές επιπλοκές, δεν πονάει, έχει ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.

Σε τι διαφέρει η Μερική από την Ολική Νεφρεκτομή; Υπάρχουν επιπλοκές;

Ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου, ο εξειδικευμένος ιατρός θα προτείνει την επέμβαση μερικής ή ολικής νεφρεκτομής. Στην περίπτωση που ο όγκος είναι περιορισμένος µόνο στο νεφρό και δύναται λόγω θέσης και μεγέθους να εξαιρεθεί ολόκληρος και µε ασφάλεια, συνιστάται η μερική νεφρεκτομή. ∆ηλαδή, η χειρουργική αφαίρεση της νεοπλασίας και όχι ολόκληρου του νεφρού, όπως παλαιότερα, προκειμένου να σωθεί όσο το δυνατόν περισσότερος νεφρικός ιστός.

Στόχος της «λεπτής» αυτής χειρουργικής επέμβασης είναι να διατηρηθεί όσο περισσότερο λειτουργικό τμήμα του οργάνου, ώστε να αποφευχθεί τυχόν µμελλοντική αιμοκάθαρση (εξωνεφρική κάθαρση). Εάν ο ιατρός με βάση τις εξετάσεις κρίνει πως ο όγκος δε γίνεται να αφαιρεθεί με ασφάλεια μόνο από το συγκεκριμένο σημείο, τότε θα ακολουθηθεί η επιλογή της ολικής νεφρεκτομής.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Τι συμβαίνει μετά τη Ρομποτική / Λαπαροσκοπική Νεφρεκτομή; Είναι άμεση η ανάρρωση;

Επιπλοκές και ανάρρωση: Η λαπαροσκοπική και ακόμα περισσότερο η ρομποτική μέθοδος εγγυώνται μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές. Αποτελούν τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους χειρουργείου. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι πολύ μικρότερος και όταν ο θεράπων ιατρός θεωρήσει πως είστε έτοιμοι, θα μπορέσετε να επιστρέψετε άμεσα στην εργασία και στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η Διατροφή μετά τη νεφρεκτομή: Πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διατροφή μετά τη μερική ή ολική νεφρεκτομή. Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι την ημέρα του χειρουργείου, ο ασθενής πρέπει να πίνει μόνο υγρά. Την πρώτη μέρα μετά τη νεφρεκτομή, μπορείτε να πάρετε ένα ελαφρύ πρωινό και ελαφριά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας (σάντουιτς, γιαούρτι, σούπα και υγρά). Η κατανάλωση άφθονων υγρών είναι σημαντική κατά τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο. Οι σούπες και ο ζωμός είναι καλές επιλογές μέχρι να ανακτήσετε και πάλι την όρεξή σας.

Όταν θα πάτε σπίτι, μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε ξανά κανονικά. Ιδανικά θα πρέπει να τρώτε 3 έως 6 γεύματα την ημέρα. Επειδή μπορεί να έχετε λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια τους πρώτους δύο μήνες μετά την επέμβαση, θα πρέπει να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως: κόκκινο κρέας, στρείδια, συκώτι, δημητριακά, όσπρια και σπανάκι. Θα πρέπει επίσης να τρώτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, ψάρι και αυγά.

Ποιο το κόστος για την νεφρεκτομή;

Το κόστος καθορίζεται ανάλογα την περίπτωση. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού για να σας ενημερώσουμε για τις τιμές.

Call Now ButtonΕπικοινωνία Εδώ!