...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Νευρογενής Κύστη

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Η ουροδόχος κύστη λαμβάνει τα ούρα από τους ουρητήρες, τα αποθηκεύει και, όταν γεμίζει, συσπάται για να τα προωθήσει προκειμένου να αποβληθούν από τον οργανισμό. Αυτή η διαδικασία ρυθμίζεται από τον εγκέφαλο.  Μερικές φορές, όμως, το μήνυμα που χρειάζεται για να ξεκινήσει η διαδικασία της ούρησης δεν αποστέλλεται από τον εγκέφαλό στην ουροδόχο κύστη. Αυτή είναι μια κατάσταση γνωστή ως νευρογενής κύστη. Η θεραπεία για αυτή την κατάσταση επιτρέπει στους ασθενείς να ανακτήσουν τον έλεγχο της ούρησής τους.

Τι είναι η νευρογενής κύστη;

Νευρογενής ονομάζεται μια ουροδόχος κύστη, η οποία δεν αδειάζει ή δεν απομακρύνει σωστά τα ούρα, συνήθως λόγω κάποιας νευρολογικής κατάστασης ή βλάβης του νωτιαίου μυελού.

Ποια τα βασικά αίτια;

Οποιαδήποτε κατάσταση που παρεμποδίζει την παροχέτευση της ουροδόχου κύστης, μπορεί να προκαλέσει νευρογενή κύστη. Στις αιτίες περιλαμβάνονται προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος (π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης, μηνιγγομυελοκήλη ή δισχιδής ράχη, κ.λπ.), σε περιφερικά νεύρα (π.χ. νευροπάθειες από ανεπάρκειες διαβητικές ή βιταμίνης Β12, δισκοκήλες, βλάβες λόγω πυελικής χειρουργικής) ή συνδυασμός τους (όπως στη νόσος του Parkinson, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη σύφιλη).

Η απόφραξη της εξόδου της ουροδόχου κύστης (π.χ. λόγω καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, καρκίνου του προστάτη ή στενώσεις της ουρήθρας) συχνά συνυπάρχει και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Σε χαλαρή (υποτονική) νευρογενή κύστη, ο όγκος είναι μεγάλος, η πίεση είναι χαμηλή και οι συστολές απουσιάζουν. Μπορεί να προκύψει από βλάβη περιφερικού νεύρου ή βλάβη του νωτιαίου μυελού. Μετά από οξεία βλάβη του νωτιαίου μυελού, η αρχική ευαισθησία μπορεί να ακολουθείται από μακροχρόνια χαλάρωση ή σπαστικότητα, ή η λειτουργία της ουροδόχου κύστης μπορεί να βελτιωθεί μετά από ημέρες, εβδομάδες ή μήνες.

Στη σπαστική νευρογενή κύστη, ο όγκος είναι συνήθως φυσιολογικός ή μικρός και συμβαίνουν ακούσιες συστολές. Συνήθως προκύπτει από βλάβη του εγκεφάλου ή βλάβη του νωτιαίου μυελού. Τα ακριβή συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα της βλάβης. Η σύσπαση της ουροδόχου κύστης και η εξωτερική χαλάρωση του σφιγκτήρα του ουροποιητικού είναι κατά κανόνα ασυντόνιστες.

Οι μικτοί τύποι σχήματα (χαλαρή και σπαστική κύστη) μπορεί να προκληθούν από πολλές διαταραχές, όπως η σύφιλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι όγκοι του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου και οι απομυελινωτικές ή εκφυλιστικές διαταραχές (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση).

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποια τα βασικά συμπτώματα;

Η ακράτεια είναι το κύριο σύμπτωμα σε ασθενείς με χαλαρή ουροδόχο κύστη. Οι ασθενείς διατηρούν τα ούρα και έχουν σταθερή υπερχείλιση. Στους άνδρες μπορεί να εκδηλώνεται στυτική δυσλειτουργία.

Οι ασθενείς με σπαστική κύστη μπορεί να έχουν συχνή ούρηση και  νυκτουρία. Οι περισσότεροι έχουν διαλείπουσες συσπάσεις της ουροδόχου κύστης που προκαλούν διαρροή ούρων και, εκτός αν στερούνται αίσθησης, επιτακτική ανάγκη για ούρηση.

Ειδικότερα, τα συμπτώματα της νευρογενούς ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

  • αδυναμία πλήρους κένωσης της ουροδόχου κύστης
  • δυσκολία και πίεση κατά τη διάρκεια της ούρησης
  • απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης
  • αυξημένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • διαφυγή ούρων
  • δυσκολία στο να καθοριστεί πότε η κύστη είναι γεμάτη

Τι επιπλοκές έχει η νευρογενής κύστη;

Συχνή επιπλοκή είναι οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού. Μπορεί να εμφανιστεί υδρονέφρωση με κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση επειδή ο μεγάλος όγκος ούρων ασκεί πίεση στην κυστεοουρητηρική συμβολή, προκαλώντας δυσλειτουργία με παλινδρόμηση και, σε σοβαρές περιπτώσεις, νεφροπάθεια.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Εκτός από την εξέταση του ιατρικού ιστορικού και τη διενέργεια φυσικής εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει μια ποικιλία διαγνωστικών εξετάσεων για να διαπιστωθεί η ύπαρξη νευρογενούς κύστης, όπως:

  • κυστεομετρία, για να εξεταστεί η λειτουργία της ουροδόχου κύστης
  • ηλεκτρομυογράφημα για τον έλεγχο του μυϊκού τόνου της ουροδόχου κύστης και του συντονισμού της
  • απεικονιστικός έλεγχος της σπονδυλική στήλη και του εγκεφάλου
  • απεικονιστικός έλεγχος των νεφρών και της ουροδόχου κύστης

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Η αντιμετώπιση της νευρογενούς κύστης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης, τις επιθυμίες και τους στόχους του ασθενή, καθώς και με νευρολογική του κατάσταση.

Ανάλογα την περίπτωση, η θεραπεία της νευρογενούς κύστης μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την αποφυγή ορισμένων τροφίμων ή ποτών που μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη, μεταξύ των οποίων καφεϊνούχα ροφήματα, ανθρακούχα ποτά, πικάντικα τρόφιμα και εσπεριδοειδή. Η απώλεια βάρους μπορεί να διευκολύνει την πίεση στο κύστη. Ο ασθενής είναι καλό να ουρεί σε τακτικά χρονικά διαστήματα, καθώς αυτό εμποδίζει την ουροδόχο κύστη από το να γεμίζει υπερβολικά. Επίσης, θεραπείες για την ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους, όπως οι ασκήσεις Kegel, μπορεί να βοηθήσουν.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Χορηγούνται αντιχολινεργικά φάρμακα (οξυβουτυνίνη, τολτεροδίνη κ.λπ.) που συμβάλλουν στην αύξηση της χωρητικότητας και τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.
  • Διαλείποντες καθετηριασμοί: Πρόκειται για μία μέθοδος που χρησιμοποιείται για την κένωση της ουροδόχου κύστης, όταν η ούρηση είναι προβληματική ή αδύνατη, όπως στην περίπτωση νευρογενούς κύστης. Ένας ειδικός καθετήρας εισάγεται από την ουρήθρα επιτρέποντας την παροχέτευση των ούρων από την κύστη. Μόλις η κύστη αδειάσει, ο καθετήρας αφαιρείται και δεν παραμένει μόνιμα εντός του ασθενή. Γι’ αυτό και η όλη διαδικασία ονομάζεται διαλείπων καθετηριασμός.
  • Αυξητική κυστεοπλαστική: Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση στην οποία τμήματα του εντέρου (σιγμοειδές κόλον) αφαιρούνται και προσαρτώνται στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Αυτό μειώνει την εσωτερική πίεση της ουροδόχου κύστης και αυξάνει τη χωρητικότητά της.
  • Ειλεοδερμική ουροστομία: Αποτελεί μια χειρουργική μέθοδο δημιουργίας μιας τεχνητής διόδου των ούρων έξω από το σώμα. Τμήμα του ειλεού, χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί δίαυλος μέσω του οποίου παροχετεύονται τα ούρα σε έναν ειδικό σάκο συγκέντρωσης ούρων, έξω από το σώμα.
  • Έγχυση στην κύστη.

Τι είναι η έγχυση στην ουροδόχο κύστη;

Η έγχυση αλλαντικής τοξίνης Α, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατάργηση των ανεξέλεγκτων ακούσιων συσπάσεων της ουροδόχου κύστης, που προκαλούν προβλήματα στην ούρηση και θέτουν σε κίνδυνο τα νεφρά.

Η επέμβαση γίνεται δίχως τομές, με κυστεοσκόπηση. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν άμεσα σημαντική βελτίωση, με ελάττωση της ακράτειας και της επιτακτικότητας. Το αποτέλεσμα της έγχυσης συνήθως διαρκεί μερικούς μήνες. Γι’ αυτό και η έγχυση ενδέχεται να πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά.

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Ο Δρ. Πλουμίδης έχει μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον έλεγχο και στην αντιμετώπιση και του πλέον σύνθετου ουρολογικού προβλήματος. Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.

Καλέστε μας