Πως γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της οπισθοπεριτοναϊκής ίνωσης μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά στα πρώτα στάδια της νόσου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά συμπτώματα της οπισθοπεριτοναϊκής ίνωσης είναι μη συγκεκριμένα και είναι κοινά σε άλλες παθήσεις.
Ακτινολογικά, η οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση μοιάζει με κάποιες άλλες παθήσεις, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος ή το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής.
Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται για τη διάγνωση της οπισθοπεριτοναϊκής ίνωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- φυσική εξέταση
- λήψη ιατρικού ιστορικού
- εξετάσεις αίματος
- εξετάσεις ούρων
- ακτινολογική εξέταση
- υπερηχογράφημα νεφρού
- αξονική τομογραφία κοιλίας
- μαγνητική τομογραφία κοιλίας
- διερευνητική χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης βιοψίας (αφαίρεση δείγματος ιστού για εξέταση σε εργαστήριο).
Διάταση και οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει φλεγμονή γύρω από τον ουρητήρα από μια άγνωστη πηγή που προκαλεί ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη απόφραξη ουρητήρα. Η απόφραξη αυτή μπορεί να προκαλέσει τη στάση των ούρων και με τη σειρά της διάταση ουρητήρων και νεφρών. Θεραπεύεται με την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, εν προκειμένω της οπισθοπεριτοναϊκής ίνωσης.
Θεραπεία – Πώς αντιμετωπίζεται η οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση;
Η θεραπεία που επιλέγεται για την οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία, τη σοβαρότητα της κατάστασης και το βαθμό της βλάβης που προκαλείται από τυχόν επιπλοκές.
Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, για παράδειγμα, διακοπή φαρμακευτικής αγωγής αν η τελευταία σχετίζεται με οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση.
- θεραπεία μιας υποκείμενης πάθησης, για παράδειγμα, θεραπεία του καρκίνου
- φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως τα κορτικοστεροειδή
- φάρμακα που καταστέλλουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος
- διαδερμική νεφροστομία, δηλαδή παροχέτευση των ούρων από τα νεφρά χρησιμοποιώντας ένα λεπτό σωλήνα που εισάγεται μέσω του δέρματος
- χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ινωδών μαζών, με ανοικτό χειρουργείο ή ρομποτικά
- Ενδοσκοπική επέμβαση για την εισαγωγή λεπτών σωλήνων (stents) στους αποφραγμένους ουρητήρες για τη διάνοιξή τους.
- θεραπεία για επιπλοκές, όπως για παράδειγμα, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να χρειαστεί αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση οργάνου.
Με κατάλληλη και έγκαιρη ιατρική φροντίδα, ένα άτομο με οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση έχει θετική μακροπρόθεσμη προοπτική.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής αποκατάστασης;
Όταν η συντηρητική αγωγή για την αντιμετώπιση της οπισθοπεριτοναϊκής ίνωσης δεν αποδίδει καρπούς, τότε επιλέγεται η λύση της χειρουργικής επέμβασης για την απομάκρυνση των ινωδών μαζών και να αποκατασταθεί η ροή των ούρων. Μέρος αυτής διαδικασίας μπορεί να αποτελέσει και η επανατοποθέτηση του ουρητήρα μακριά από την ίνωση.
Η ρομποτική αφαίρεση των ινωδών μαζών φέρει όλα τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής (λαπαροσκόπηση), έναντι του ανοικτού χειρουργείου, όπως:
Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και ελάχιστη απώλεια αίματος
- Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
- Συντομότερος χρόνος νοσηλείας
- Ταχύτερη ανάρρωση και επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
- Ελαχιστοποίηση επιπλοκών
Η εν λόγω επέμβαση συγκαταλέγεται στις πλέον πολύπλοκες, καθώς περιλαμβάνει εργασία γύρω από τον ουρητήρα και άλλες κρίσιμες δομές, όπως η αορτή και οι λαγόνες αρτηρίες, το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο Γι’ αυτό και απαιτεί μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση από το χειρουργό.
Η ρομποτική χειρουργική προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και έλεγχο στις κινήσεις του χειρουργού, καθώς επίσης καλύτερη πρόσβαση στο χειρουργικό πεδίο, μέσα από τις εξελιγμένες δυνατότητες των ρομποτικών άκρων και της δυνατότητας υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατης απεικόνισης που προσφέρει το ρομπότ da Vinci.
Έτσι, μια εξαιρετικά επέμβαση διαδικασία όταν γίνεται λαπαροσκοπικά, με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος απλοποιείται και πραγματοποιείται με παροιμιώδη ακρίβεια και ασφάλεια.