...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ορθοκήλη

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την ορθοκήλη και τις παθήσεις που προκαλούνται από την πρόπτωση του πυελικού εδάφους γενικότερα. Η ορθοκήλη αποτελεί ένα από τα συχνότερα ουρογυναικολογικά προβλήματα και εμφανίζεται σε μία στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών.

Δυστυχώς, η πλειοψηφία των γυναικών που ταλαιπωρούνται από ορθοκήλη, εξαιτίας της φύσης της πάθησης, κατακλύζονται από ένα αίσθημα ντροπής και δε ζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια. Η πάθηση μπορεί να μην είναι επικίνδυνη για τη σωματική υγεία, όμως έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία και στην ποιότητα ζωής της ασθενούς, αφού συνήθως συνοδεύεται από μειωμένη αυτοπεποίθηση και απώλεια σεξουαλικής ζωής.

Ο Δρ. Πλουμίδης και η ιατρική του ομάδα, διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στη ρομποτική ιεροκολποπηξία για την αντιμετώπιση της ορθοκήλης, αλλά και των υπόλοιπων παθήσεων του προκύπτουν από την πρόπτωση πυελικού εδάφους.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Τι είναι η ορθοκήλη;

Ορθό ονομάζεται το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου. Η ορθοκήλη απαντάται όταν το ορθό προβάλλει εκτός της φυσιολογικής του θέσης και σχηματίζει μία κήλη, ένα εξόγκωμα δηλαδή, στον κόλπο.  Υπάρχουν τρεις τύποι ορθοκήλης: η υψηλή, η μεσαία και η χαμηλή, με τις μεσαίες να είναι οι πιο συχνές.

Σύμφωνα με τη γυναικεία ανατομία, το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον κόλπο. Το ορθό και ο κόλπος διαχωρίζονται και παραμένουν στη θέση τους με τη βοήθεια ενός σκληρού ινώδους τοιχώματος, το οποίο αποτελείται από συνδετικούς και υποστηρικτικούς ιστούς. Όταν αυτό το τοίχωμα αποδυναμωθεί εξαιτίας διάφορων παραγόντων και αποκτήσει μια πιο λεπτή υφή σε ορισμένα σημεία, τότε αδυνατεί να συγκρατήσει το ορθό. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το ορθό να αρχίσει να προβάλλεται μέσα στον κόλπο.

Οι περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι κάτι συμβαίνει όταν βλέπουν ή αισθάνονται μια μαλακή μάζα να πιέζει το τοίχωμα του κόλπου. Ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας της πάθησης, υπάρχει η πιθανότητα τμήμα του οπίσθιου τοιχώματος του κόλπου να βρεθεί έξω από το αιδοίο.

Τι σχέση έχει η πρόπτωση πυελικού εδάφους με την ορθοκήλη;

Η ορθοκήλη αποτελεί μία από τις διάφορες κήλες που μπορεί να σχηματιστούν εξαιτίας της πρόπτωσης πυελικού εδάφους. Με τον όρο «πύελο», ουσιαστικά εννοούμε τη λεκάνη. Η πρόπτωση του πυελικού εδάφους είναι μια πάθηση κατά την οποία ένα ή περισσότερα όργανα που βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή ωθούνται προς τον κόλπο και μπορεί να φτάσουν να εξέχουν πέρα από τα χείλη του αιδοίου.

Τα όργανα αυτά μπορεί να είναι: η μήτρα, το κολπικό κολόβωμα, η ουροδόχος κύστη, οι έλικες του εντέρου ή ακόμη και το ορθό. Όταν η πρόπτωση αφορά το οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου, το όργανο που προβάλει είναι το ορθό, και γι’ αυτό η πρόπτωση ονομάζεται και ορθοκήλη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν τη χαλάρωση του πυελικού εδάφους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η ώριμη ηλικία, η εμμηνόπαυση, η ενδοκοιλιακή πίεση που αυξάνεται με τα χρόνια εξαιτίας της παχυσαρκίας, του χρόνιου βήχα, της δυσκοιλιότητας και της άρσης βαρών.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποια είναι τα συμπτώματα της ορθοκήλης;

Είναι γεγονός πως ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των μυών του  πυελικού εδάφους. Γι’ αυτό το λόγο και η ορθοκήλη εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες έχουν γεννήσει. Η ορθοκήλη δεν αποτελεί απειλητική κατάσταση για τη ζωή και μάλιστα ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν ελάχιστα συμπτώματα χωρίς να επηρεάζεται η καθημερινότητά τους. Παρ’ όλα αυτά, η ύπαρξη ή όχι συμπτωμάτων εξαρτάται από το βαθμό της πάθησης.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της ορθοκήλης είναι η προβολή της ορθοκήλης προς τον κόλπο, που στην ώθηση μπορεί να εξέρχεται και από το αιδοίο.  Άλλα βασικά συμπτώματα της ορθοκήλης είναι: η δυσκοιλιότητα, η αίσθηση ατελούς κένωσης, η αίσθηση ύπαρξης ξένου σώματος στο ορθό ή στον κόλπο, ο πόνος στον πρωκτό ή/και το ορθό, η απώλεια βλέννας από τον πρωκτό, η ακράτεια, η αιμορραγία από τον κόλπο και η ενόχληση ή ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Ποια είναι η θεραπεία και αντιμετώπιση για την ορθοκήλη;

Η θεραπεία της ορθοκήλης εξαρτάται από το βαθμό της πρόπτωσης, την ηλικία της γυναίκας και τα συμπτώματα. Η συντηρητική αντιμετώπιση της ορθοκήλης περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα ελάττωση του σωματικού βάρους ή της άρσης βαρών. Επίσης, μία άλλη λύση είναι η διακολπική τοποθέτηση πεσσού, μιας συσκευής που τοποθετείται από τον ιατρό μέσα στον κόλπο και σκοπό έχει τη μηχανική υποστήριξη στα προσπίπτοντα όργανα, αλλά και οι ασκήσεις Kegel, οι οποίες ενδυναμώνουν το πυελικό έδαφος. Όταν η συντηρητική θεραπεία δε φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε προτείνεται η χειρουργική επιλογή της λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής ιεροκολποπηξίας.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Ιεροκολποπηξία

Η ιεροκολποπηξία είναι μια επέμβαση που σκοπό έχει να αποκαταστήσει τη φυσιολογική ανατομική θέση και λειτουργία του κόλπου και να αποτρέψει την κάθοδο των πυελικών οργάνων. Στην περίπτωση της ορθοκήλης, αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενός πλέγματος στο οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου, ανάμεσα δηλαδή στον κόλπο και το ορθό. Η ιεροκολποπηξία μπορεί πλέον να εφαρμοστεί με την ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική μέθοδο ή με τη βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής για ακόμα πιο ασφαλή και άμεσα αποτελέσματα.

Λαπαροσκοπική Ιεροκολποπηξία: Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που παρέχει μια ασφαλή και βιώσιμη στο χρόνο μέθοδο για την επανόρθωση του πυελικού εδάφους και των περιεχομένων του χωρίς την ανάγκη για μεγάλη κοιλιακή τομή. Η λαπαροσκοπική ιεροκολποπηξία γίνεται με τη χρήση λεπτών λαπαροσκοπικών οργάνων που εισάγονται μέσω τεσσάρων 4 πολύ μικρών εντομών κατά μήκος της μέσης κοιλίας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμβατική ανοικτή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία απαιτείται μεγάλη κοιλιακή τομή. Η λαπαροσκοπική μέθοδος έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το κλασικό χειρουργείο, καθώς έχει μικρότερο χρόνο αποθεραπείας και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.

Ρομποτική Ιεροκολποπηξία: Η ρομποτική χειρουργική έχει φέρει πραγματικά την επανάσταση στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Πλέον χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο καθώς προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα τόσο στον εξειδικευμένο χειρουργό, όσο και στον ασθενή.

Η ρομποτική ιεροκολποπηξία παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του παραδοσιακού ανοικτού χειρουργείου. Αρχικά, μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες γυναικολογικές επεμβάσεις. Έτσι, μια γυναίκα που βασανίζεται από την πρόπτωσή της και ταυτόχρονα παρουσιάζει συμπτώματα στο ουροποιητικό μπορεί να θεραπευτεί με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο.

Η μέθοδος της ρομποτικής προσφέρει επίσης ακρίβεια χιλιοστού, πράγμα πολύ σημαντικό για επεμβάσεις στην περιοχή της πυέλου, όπου λόγω του περιορισμένου χώρου της συγκεκριμένης περιοχής, ο χειρουργός αναγκάζεται πολλές φορές να περιορίσει τη χειρουργική παρασκευή των ιστών και να πραγματοποιήσει συρραφή του πλέγματος υπό δύσκολες γωνίες με επίπτωση στην ομαλή επούλωση (διάβρωση του πλέγματος) και στην αύξηση των επιπλοκών.

Ο κόλπος επανακτά το φυσιολογικό του μήκος και ανατομική θέση με την τοποθέτηση του πλέγματος και την ανάρτηση της μήτρας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά στις νέες γυναίκες που είναι ενεργές σεξουαλικά. Με τη ρομποτική ιεροκολποπηξία, η δυσπαρευνία (πόνος κατά την σεξουαλική επαφή) είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες επεμβάσεις αποκατάστασης. Τέλος, με τη ρομποτική ιεροκολποπηξία υπάρχει ελάχιστη απώλεια αίματος, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος,  ταχύτερη ανάρρωση, βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Καλέστε μας