Πριαπισμός

Κλείστε ραντεβού ή καλέστε στο 2108985140

Γενικά

 

Τι είναι ο πριαπισμός;

Πριαπισμός ονομάζεται η στύση του πέους που διαρκεί περισσότερο από 4 ώρες χωρίς να υπάρχουν σωματικά ή συναισθηματικά ερεθίσματα. Είναι μια παρατεταμένη, επώδυνη στύση του πέους που συνεχίζεται για περισσότερο από τέσσερις ώρες, η οποία δεν συσχετίζεται με τη σεξουαλική διέγερση, αλλά δημιουργείται όταν το αίμα που συγκεντρώνεται στο πέος κατά την έναρξη της στύσης, παγιδεύεται και δεν μπορεί να παροχετευτεί. Όταν δεν αντιμετωπίζεται άμεσα, ο πριαπισμός μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ουλώδους ιστού και μόνιμη στυτική δυσλειτουργία.

Πόσο συχνά εμφανίζεται ο πριαπισμός;

Ο πριαπισμός είναι μια σχετικά σπάνια πάθηση. Η συχνότητα εμφάνισής του είναι μικρότερη από ένα περιστατικό ανά 100.000 άτομα, σε ετήσια βάση.

Πόσοι τύποι πριαπισμού υπάρχουν;

Υπάρχουν τρία είδη πριαπισμού:

 • Πριαπισμός χαμηλής ροής (ισχαιμικός). Πρόκειται για τον πιο κοινός τύπο πριαπισμού, ο οποίος προκαλείται όταν το αίμα παγιδεύεται στο πέος. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία ινώδους ιστού και μόνιμη στυτική δυσλειτουργία.
 • Διαλείπων πριαπισμός. Πρόκειται για είναι ένα είδος πριαπισμού χαμηλής ροής, το οποίο χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια επώδυνων, παρατεταμένων στύσεων.
 • Πριαπισμός υψηλής ροής (μη ισχαιμικός). Αυτός είναι ο πιο σπάνιος τύπος πριαπισμού και συνήθως ο λιγότερο επώδυνος. Συνήθως προκαλείται έπειτα από κάποιον τραυματισμό, ο οποίος εμποδίζει το αίμα να κυκλοφορήσει στο πέος κανονικά. Ο τραυματισμός μπορεί να έχει προκληθεί στο πέος ή στην περιοχή μεταξύ οσχέου και πρωκτού (περίνεο).

 

Συμπτώματα

 

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω πριαπισμό;

Τα βασικά συμπτώματα του πριαπισμού χαμηλής ροής είναι τα εξής:

 • Σκληρή στύση που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ώρες
 • πόνος στο πέος

Στον πριαπισμό υψηλής ροής, συμπτώματα μπορεί να είναι ίδια με τον πριαπισμό χαμηλής ροής, με τη διαφορά ότι ο πόνος μπορεί να μην υπάρχει καθόλου ή να μην είναι τόσο έντονος.

Αν νομίζετε ότι έχετε πριαπισμό ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

 

Αίτια

 

Πώς προκαλείται ο πριαπισμός;

Ο πριαπισμός συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία, οι μύες ή τα νεύρα εμποδίζουν τη φυσιολογική παροχέτευση του αίματος από το πέος, με συνέπεια να συνεχίζεται η στύση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν και η υποκείμενη αιτία του πριαπισμού δεν μπορεί να προσδιοριστεί, υπάρχουν ορισμένες συνθήκες που πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην εκδήλωσή του, όπως

 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία. Οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν πριαπισμό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο πριαπισμός μπορεί να προσβάλει ακόμα και παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
 • Φαρμακευτική αγωγή. Ο πριαπισμός συνδέεται με τη λήψη και / ή την κακή χρήση φαρμάκων, π.χ. για την αντιμετώπιση κατάθλιψης, ψυχικών ασθενειών, ανικανότητας κ.λπ.)
 • Διαταραχή του νωτιαίου μυελού
 • Φλεγμονή της ουρήθρας
 • Λευχαιμία. O πριαπισμός είναι μια σπάνια επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί σε λευχαιμίες στα παιδιά
 • Τραυματισμός στο αιμοφόρο αγγείο που ελέγχει την στύση
 • Αιματολογικές, μεταβολικές ή νευρολογικές διαταραχές

 

Διάγνωση

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του πριαπισμού;

Ο πριαπισμός πρέπει να ταυτοποιείται ταχέως και να αντιμετωπίζεται άμεσα στην περίπτωση πριαπισμού χαμηλής ροής, ο οποίος αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τον υψηλής ροής.

Το πρώτο βήμα στη διάγνωση του πριαπισμού είναι η λήψη ιατρικού ιστορικού και η φυσική εξέταση από ουρολόγο.

Πραγματοποιούνται εξετάσεις αίματος από την περιοχή του πέους και από μια περιφερική φλέβα, για την αναζήτηση μιας της αιτίας του πριαπισμού.

Η διάγνωση μπορεί να περιλαμβάνει και απεικονιστικό έλεγχο, όπως έγχρωμο υπερηχογράφημα Doppler του πέους, προκειμένου να καταγραφεί η ροή του αίματος εντός του πέους, και μαγνητική τομογραφία, για να εξεταστεί η υγεία των μυών και να εντοπιστεί τυχόν ινώδης ιστός στο πέος.

 

Θεραπεία

 

Πώς αντιμετωπίζεται ο πριαπισμός;

Η θεραπεία εξαρτάται από το αν αφορά σε χαμηλής ροής ή υψηλής ροής πριαπισμό. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, στόχος της αντιμετώπισης του πριαπισμού είναι να καταστείλει τη στύση και να αποτρέψει τη μόνιμη στυτική δυσλειτουργία.

Ο πριαπισμός χαμηλής ροής είναι επείγον περιστατικό και πρέπει να αντιμετωπίζεται το συντομότερο δυνατό.

Αντίθετα, ο πριαπισμός υψηλής ροής δεν απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση επειδή δε συνοδεύεται από μειωμένη ροή αίματος στο πέος.

Επειδή, όμως, μόνο ένας εξειδικευμένος γιατρός μπορεί να διακρίνει τους δύο τύπους πριαπισμού, συνίσταται η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων της νόσου.

Αντιμετώπιση πριαπισμού χαμηλής ροής

Η συντηρητική αντιμετώπιση του πριαπισμού περιλαμβάνει μηχανικές ασκήσεις (υποστηριζόμενη περινεϊκή πίεση) ,ούρηση, εκσπερμάτωση, εφαρμογή πάγου και φαρμακευτική αγωγή (per os, ενδοφλέβια ή μέσα στα σηραγγώδη σώματα του πέους).

Ειδικότερα, εφαρμόζεται τοπική αναισθησία στο πέος και απομακρύνεται (αναρρόφηση) το αίμα από τα σηραγγώδη σώματα. Στη συνέχεια, ενίεται (πλύσεις) μη-ηπαρινισμένος ορός και φάρμακα μέσα στο πέος για να μειωθεί η πίεση και το οίδημα.

 

Η επεμβατική αντιμετώπιση ενδείκνυται σε επείγουσες περιπτώσεις, μόνο όταν αποτύχουν οι συντηρητικές θεραπείες. Μια μεγάλη ποικιλία χειρουργικών μεθόδων έχει καθιερωθεί για την αντιμετώπιση του πριαπισμού. Σκοπός κάθε χειρουργικής παρέμβασης είναι η δημιουργία μια επικοινωνίας (Shunt) για τη διοχέτευση του αίματος στη συστηματική κυκλοφορία και οξυγόνωση των σηραγγωδών σωμάτων του πέους, ώστε να περιοριστεί η καταστροφή του ιστού από τη χαμηλή ροή του αίματος στο πέος, να αρθεί η στύση  και να μην προκληθεί μόνιμη στυτική δυσλειτουργία.

Στις περιπτώσεις παρατεταμένου πριαπισμού, σημαντικής καταστροφής του ινώδους χιτώνα του πέους και επακόλουθης στυτικής δυσλειτουργίας υπάρχει τέλος η επιλογή της εμφύτευσης πεϊκής πρόθεσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η στυτική δυσλειτουργία.

Αντιμετώπιση πριαπισμού υψηλής ροής

Ο πριαπισμός υψηλής ροής δε συνιστά επείγουσα κατάσταση, καθώς η ροή του αίματος στο πέος δε μειώνεται.

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του αφορά στην εφαρμογή πάγου στο περίνεο ή πίεσης στο τραύμα, προκειμένου να υποχωρήσει το οίδημα.

Στη συνέχεια, γίνεται αρτηριακός εμβολισμός, δηλαδή απόφραξη των αγγείων που δημιουργούν το πρόβλημα. Στις περιπτώσεις που ο πριαπισμός οφείλεται σε αρτηρία που έχει ραγεί κι εφόσον ο εμβολισμός αποτύχει, πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση απολίνωσης για να δεθεί η αρτηρία.

Αντιμετώπιση διαλείποντα πριαπισμού

Έκαστο οξύ επεισόδιο αντιμετωπίζεται όπως ο πριαπισμός χαμηλής ροής. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η εκδήλωση μελλοντικών επεισοδίων, απαιτείται φαρμακευτική θεραπεία (ορμονικές θεραπείες, αντιανδρογόνα, αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5) ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενή.

 

Γιατί Εμάς

 

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης όλων των τύπων πριαπισμού.

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε θεραπεία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

2108985140 , 2106157015