...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πρόωρη Εκσπερμάτωση

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Πρόωρη Εκσπερμάτωση

Η σεξουαλική δραστηριότητα αποτελεί την απόλυτη έκφραση της σωματικής και πνευματικής υγείας. Πολλές φορές, μικρά προβλήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα, μπορεί να βλάψουν την αυτοπεποίθηση του άντρα και μπορεί να υποκρύπτουν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι άντρες είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση.

Μια συζήτηση με κάποιον ειδικό, βοηθά στην αναζήτηση της αιτίας και την αντιμετώπιση του προβλήματος με την πληθώρα των θεραπευτικών επιλογών και τεχνικών που υπάρχουν.

Τι είναι η πρόωρη – γρήγορη εκσπερμάτωση;

Η πρόωρη εκσπερμάτωση παρατηρείται, όταν ο άντρας εκσπερματώνει γρήγορα κατά τη σεξουαλική επαφή στερώντας την ερωτική ολοκλήρωση από τη σύντροφο του.

Δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος για το πότε ένας άντρας πρέπει να εκσπερματώνει κατά τη διάρκεια του σεξ. Ωστόσο, αν αυτό συμβαίνει πριν καν ξεκινήσει η σεξουαλική επαφή ή λιγότερο από ένα λεπτό μετά την έναρξή της, τότε γίνεται λόγος για πρόωρη εκσπερμάτωση.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Πόσο συχνό φαινόμενο είναι η πρόωρη εκσπερμάτωση;

Η πρόωρη εκσπερμάτωση αποτελεί το συνηθέστερο πρόβλημα σεξουαλικής δυσλειτουργίας μεταξύ των αντρών. Εκτιμάται, ότι τουλάχιστον ένας στους πέντε άντρες εμφανίζει κάποια στιγμή στη ζωή του πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτωσης, ενώ κάποιες στατιστικές ανεβάζουν το ποσοστό στο 30% – 40% του συνολικού ανδρικού πληθυσμού.

Ποια είναι τα βασικά αίτια;

Τα πραγματικά αίτια της πρόωρης εκσπερμάτωσης δεν έχουν εξακριβωθεί, ωστόσο οι επιστήμονες εστιάζουν κυρίως στη χημεία του εγκεφάλου. Οι άνδρες που έχουν χαμηλά επίπεδα χημικής σεροτονίνης στους εγκεφάλους τους τείνουν να εκσπερματώνουν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης, στην εμφάνιση πρόωρης εκσπερμάτωσης μπορεί να παίξουν ρόλο συναισθηματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως:

  • Στρες,
  • Κατάθλιψη,
  • Άγχος απόδοσης,
  • Ενοχή,
  • Προβλήματα σχέσεων.

Μερικές φορές η πρόωρη εκσπερμάτωση εμφανίζεται σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία. Οι άντρες που ανησυχούν μήπως χάσουν τη στύση τους, ενίοτε αναπτύσσουν τη συνήθεια να εκβιάζουν την εκσπερμάτωση.

Επίσης, η φαρμακευτική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, με φάρμακα όπως η κιτρική σιλδεναφίλη (Viagra), η ταδαλαφίλη (Cialis) ή η βαρδεναφίλη HCI (Levitra),  μπορεί να προκαλέσει την πρόωρη εκσπερμάτωση.

Πότε πρέπει να δω γιατρό;

Αν το φαινόμενο ενοχλεί εσάς ή τη σύντροφό σας, τότε μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ουρολόγο.

Ο γιατρός λαμβάνει λεπτομερές ιστορικό, ρωτώντας τόσο για το πρόβλημα όσο και για τη σεξουαλική ζωή και τις σχέσεις του ασθενή, και στη συνέχεια πραγματοποιεί κλινική εξέταση.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για άμεση αντιμετώπιση;

Το 95% των ανδρών βοηθούνται από πρακτικές και συμπεριφορικές τεχνικές που συμβάλουν στον έλεγχο της εκσπερμάτωσης, όπως:

  • η τεχνική «διακοπής – έναρξης» και
  • η τεχνική «πίεσης» της βαλάνου

Φαρμακευτική αγωγή: Πρόσφατα εγκρίθηκαν και συνταγογραφούνται διάφορα σκευάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς, όπως η αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και η δαποξετίνη. Η τελευταία δρα άμεσα και εντείνει τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μέχρι την εκσπερμάτωση. Οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης έχουν πιο καθυστερημένη δράση.

Αναισθητικές κρέμες ή σπρέι: Μπορεί να βοηθήσουν, καθώς καθιστούν το πέος λιγότερο ευαίσθητο στην επαφή. Ωστόσο, πρέπει πάντα να ξεπλένονται πριν τη σεξουαλική επαφή, αλλιώς μπορεί να προκαλέσουν απώλεια στύσης κα/ ή αίσθησης της επαφής στην ερωτική σύντροφο.

Ασκήσεις Kegel: Οι αδύναμοι μύες του πυελικού εδάφους μερικές φορές συμβάλλουν στην πρόωρη εκσπερμάτωση. Οι ασκήσεις Kegel μπορεί να συμβάλουν στην ενίσχυση τους.

Προφυλακτικά: Η χρήση προφυλακτικού όχι μόνο καθιστά ασφαλέστερη τη σεξουαλική επαφή και για τους δυο συντρόφους αλλά απευαισθητοποιεί αρκετά το πέος, ώστε να καθυστερήσει ο οργασμός.

Ψυχολογική στήριξη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρόωρη εκσπερμάτωση οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια και η πρόγνωση είναι καλή.

Ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόωρη εκσπερμάτωση.

Επίσης, αν επηρεάζεται η σχέση ενός ζευγαριού από το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτωσης ένας σύμβουλος σχέσεων ή ψυχοθεραπευτής μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης πάσης φύσεως προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος.

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε θεραπεία.

Καλέστε μας