...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Προστατεκτομή – Χειρουργική Αντιμετώπιση ΚΥΠ

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Έχετε αρχίσει να επισκέπτεστε συχνά το μπάνιο σε σημείο που εμποδίζει τον ομαλό ύπνο και τις καθημερινές σας δραστηριότητες; Αισθάνεστε δυσκολία κατά την ούρηση; Το πιο πιθανό είναι ότι πάσχετε από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (Κ.Υ.Π.), όμως, δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Πρόκειται για μία αρκετά συνηθισμένη πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και με απόλυτη ασφάλεια.

Ο Δρ. Πλουμίδης και η ιατρική του ομάδα με σύμμαχο την πολυετή εμπειρία αλλά και όλες τις σύγχρονες ιατρικές τεχνολογικές εξελίξεις προτείνουν εξατομικευμένα πλάνα θεραπειών ανάλογα με τον βαθμό και τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης.

Τι είναι η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ);

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που εντοπίζεται στη βάση της ουροδόχου κύστης και περιβάλλει το αρχικό τμήμα της ουρήθρας. Βασικός του ρόλος είναι να παράγει το ένζυμο PSA, το οποίο βοηθά στη ρευστοποίηση του σπέρματος, αλλά και ένα υγρό, το οποίο αναμειγνύεται με το σπέρμα, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων.

Ο προστάτης μπορεί να αποτελέσει πηγή διάφορων προβλημάτων υγείας ήδη από τη νεαρή ηλικία ενός άντρα (λοιμώξεις- προστατίτιδες), όμως όσο περνούν τα χρόνια, τα προβλήματα αυτά εκδηλώνονται συχνότερα και είναι περισσότερα. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη Κ.Υ.Π. αποτελεί μία αρκετά συνηθισμένη πάθηση. Εμφανίζεται σε έναν στους δύο άνδρες από την ηλικία των 50 ετών και εκδηλώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% σε άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι στην ουσία η διόγκωση του προστάτη. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει με τα χρόνια, όμως όταν συμβεί αρχίζει να εμποδίζει τη ροή των ούρων, προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση και άλλα συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα του ασθενούς.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποια είναι τα αίτια της Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη;

Είναι γεγονός ότι στους περισσότερους άνδρες ο προστάτης συνεχίζει να αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Κάποιες φορές όμως, αυτή η συνεχιζόμενη ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα τη μεγέθυνση του σε τέτοιο βαθμό που να αποτελεί την πηγή διάφορων προβλημάτων.

Τα αίτια που προκαλούν τη διόγκωση δεν είναι πάντοτε σαφή. Βέβαια, υποστηρίζεται ότι οι αλλαγές στην ισορροπία των ορμονών παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη είναι η ηλικία, η κληρονομικότητα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο τρόπος ζωής και το μεταβολικό σύνδρομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι άντρες που έχουν έλλειψη τεστοστερόνης (υπογοναδισμός) σπανίως πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, καθώς η ανάπτυξή του συνδέεται με την συγκεκριμένη ορμόνη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Κ.Υ.Π.;

Τόσο τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη όσο και η σοβαρότητά τους ποικίλλουν. Παρ’ όλα αυτά, είναι γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου βαθμιαία θα επιδεινωθούν. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι  το μέγεθος του προστάτη δεν έχει σχέση με τη σοβαρότητα της πάθησης. Ορισμένοι άνδρες με μόνο ελαφρώς διογκωμένο προστάτη μπορεί να έχουν σημαντικά συμπτώματα, ενώ άλλοι με πολύ μεγάλο προστάτη μπορεί να έχουν μόνο μικρές διαταραχές κατά την ούρηση.

Τα πιο κοινά συμπτώματα από τα οποία μπορεί να υποφέρει ένας άνδρας με υπερπλασία προστάτη είναι:

 • Συχνή ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση (συχνουρία)
 • Αυξημένη συχνότητα ούρησης τη νύχτα (νυκτουρία)
 • Αδύναμη ροή ούρων ή ροή που σταματά κι αρχίζει
 • Επείγουσα ανάγκη για ούρηση
 • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης και καθυστέρηση της ούρησης
 • Αδυναμία για την πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης
 • Πίεση ή προσπάθεια για ούρηση
 • Ακράτεια πόνου ή καύσου κατά τη διάρκεια της ούρησης (από υπερπλήρωση)
 • Αιματουρία (πρόσμιξη αίματος και ούρων).
 • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
 • Αδυναμία ούρησης

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Μπορεί η Καλοήθης Υπερπλασία να οδηγήσει σε Καρκίνο του Προστάτη;

Υπάρχει η πιθανότητα άνδρες με διογκωμένο προστάτη να μην εκδηλώσουν κάποια επιπλοκή. Ωστόσο, η οξεία κατακράτηση ούρων και η βλάβη των νεφρών μπορεί να αποτελέσουν σοβαρές απειλές για την υγεία. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται εάν η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη, αν και αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα δεν πιστεύεται ότι προκαλείται από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να μην αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή μας, παρόλα αυτά έχει αρκετές επιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστες και να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Μερικές από αυτές είναι:

 • Ξαφνική αδυναμία ούρησης (κατακράτηση ούρων)
 • Ουρολοιμώξεις
 • Λιθίαση της ουροδόχου κύστης (πέτρες)
 • Βλάβη της ουροδόχου κύστης
 • Βλάβη των νεφρών

Τι είναι η Προστατεκτομή;

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη σε πρώιμα στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Όταν όμως τα συμπτώματά της είναι από μέτρια έως σοβαρά, οι φαρμακευτικές θεραπείες έχουν αποτύχει, παρουσιάζονται επιπλοκές ή απλά ο ασθενής επιθυμεί την οριστική αντιμετώπιση, τότε συστήνεται η χειρουργική αποκατάσταση της νόσου.

Η προστατεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση σκοπός της οποίας είναι η αφαίρεση μέρους ή όλου του προστάτη αδένα. Η επέμβαση πραγματοποιείται για τη θεραπεία διάφορων καταστάσεων που επηρεάζουν την συγκεκριμένη περιοχή. Βέβαια, αρκετές φορές επιλέγεται και ως μέτρο αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη.

Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι προστατεκτομής. Το ποια μέθοδος θα εφαρμοστεί καθορίζεται από τον εξειδικευμένο ιατρό και από τον βαθμό και τη σοβαρότητα του περιστατικού. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την κλασική ανοικτή χειρουργική επέμβαση και τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους: Ρομποτική Προστατεκτομή, Λαπαροσκοπική Προστατεκτομή και TUR-IS Προστατεκτομή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέμβαση της προστατεκτομής δεν περιλαμβάνει πάντα την αφαίρεση ολόκληρου του προστάτη, όπως στην ριζική προστατεκτομή, αλλά μπορεί να αφαιρεθεί μόνο το μέρος του προστάτη που εμποδίζει τη ροή των ούρων.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Τι συμβαίνει μετά την Προστατεκτομή; Υπάρχουν επιπλοκές; Είναι άμεση η ανάρρωση;

Εάν υποβληθείτε σε προστατεκτομή με τις ελάχιστες επεμβατικές μεθόδους τότε ο χρόνος ανάρρωσης αλλά και η παραμονή σας στο νοσοκομείο θα είναι πολύ πιο σύντομοι. Οι πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι σχεδόν μηδαμινές και σύντομα θα μπορέσετε να επιστρέψετε στην εργασία, στις δραστηριότητές σας αλλά και στη φυσιολογική σας ζωή. Βέβαια, δε συνιστάται καμία έντονη δραστηριότητα ή άρση βαρών για τουλάχιστον ένα μήνα μετά την επέμβαση.

Μετά την προστατεκτομή, κάποιοι άντρες μπορεί να παρατηρήσουν κάποιες διαταραχές στο ουροποιητικό ή στη σεξουαλική τους ζωή. Μερικοί άνδρες εμφανίζουν παρενέργειες, όπως: ακράτεια ούρων και στυτική δυσλειτουργία. Η ανάρρωση απαιτεί ένα χρονικό διάστημα και τέτοιου είδους επιπλοκές είναι συχνά προσωρινές και βέβαια μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Ποιο το κόστος της επέμβασης; Είναι προσιτές οι τιμές;

Εάν η μέθοδος που θα ακολουθηθεί για την αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του προστάτη αδένα είναι ελάχιστα επεμβατική (TURis, Ρομποτκή, Λαπαροσκοπική), ο χρόνος νοσηλείας και ανάρρωσης είναι πολύ μικρότερος. Έτσι, αν και το κόστος επέμβασης αρχικά θα μοιάζει μεγαλύτερο σε σύγκριση με την κλασική μέθοδο του ανοικτού χειρουργείου, εν τέλει θα είναι το ίδιο, αν όχι μικρότερο, με το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ασφάλειας και λιγότερης ταλαιπωρίας του ασθενούς.

Καλέστε μας