...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ριζική Κυστεκτομή

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Είναι αλήθεια πως αποτελεί έναν από τους συχνότερους τύπους καρκίνου στην Ουρολογία. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης δυστυχώς δε δίνει συμπτώματα στα πρώιμα στάδιά του, όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια με τις ελάχιστες επεμβατικές μεθόδους της λαπαροσκοπικής και της ρομποτική κυστεκτομής.

Με τον όρο «καρκίνος της ουροδόχου κύστης» περιγράφουμε συνήθως όλες τις κακοήθειες που μπορούν να εμφανιστούν στην ουροδόχο κύστη. Ο Δρ. Πλουμίδης και η ιατρική του ομάδα μπορούν να εγγυηθούν ένα βέλτιστο ογκολογικό, λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα μέσω των νέων χειρουργικών μεθόδων μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις όποιες πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Τι είναι η ριζική κυστεκτομή;

Η ριζική κυστεκτομή αποτελεί ένα από τα τρία στάδια της θεραπείας του διηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Τα άλλα δύο είναι ο πυελικός λεμφαδενικός καθαρισμός και η εκτροπή των ούρων.

Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που αφορά την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης. Μερικές φορές η διαδικασία αυτή απαιτεί και την αφαίρεση γειτονικών οργάνων. Στους άντρες, η ριζική κυστεκτομή περιλαμβάνει αφαίρεση ολόκληρης της ουροδόχου κύστης, του προστάτη, μέρους του σπερματικού πόρου, των σπερματοδόχων κύστεων, καθώς και των νεύρων που ελέγχουν τη στύση, ενώ στις γυναίκες περιλαμβάνει την αφαίρεση του τραχήλου της μήτρας, των σαλπίγγων, των ωοθηκών, της μήτρας και μέρος του κόλπου.

Ο χειρουργός δημιουργεί επίσης μια νέα οδό για την απόρριψη των ούρων από το σώμα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα ούρα μπορούν να αποθηκευτούν και να αποβληθούν μετά την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης. Ο ιατρός αποφασίζει ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για κάθε περιστατικό.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται κυστεκτομή;

Συχνά, η κυστεκτομή πραγματοποιείται για τη θεραπεία διηθητικού ή υποτροπιάζοντος μη επεμβατικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Η κυστεκτομή μπορεί επίσης να εφαρμοστεί για θεραπεία και άλλων όγκων της πυέλου, όπως ο προχωρημένος καρκίνος του παχέος εντέρου, του προστάτη ή του ενδομητρίου, όπως και σε ορισμένες μη καρκινικές (καλοήθεις) καταστάσεις, όπως η διάμεση κυστίτιδα ή οι συγγενείς ανωμαλίες.

Γενικότερα, ο εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να συστήσει κυστεκτομή για θεραπεία:

 • Καρκίνου που ξεκινάει από την ουροδόχο κύστη ή που αρχίζει κοντά και αναπτύσσεται ώστε να εμπλέκει την ουροδόχο κύστη
 • Γενετικές ασθένειες που επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα
 • Νευρολογικές ή φλεγμονώδεις διαταραχές που επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα

Ποιες είναι οι μέθοδοι ριζικής κυστεκτομής;

Παλαιότερα η ριζική κυστεκτομή γινόταν αποκλειστικά με ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Βέβαια, η συγκεκριμένη μέθοδος έκρυβε διάφορους κινδύνους, όπως μετεγχειρητικές επιπλοκές, λοιμώξεις αλλά και μεγάλη χρονική διάρκεια ανάρρωσης. Πλέον οι εξειδικευμένοι χειρούργοι προτείνουν τη λύση της ελάχιστα επεμβατικής λαπαροσκοπικής ριζικής κυστεκτομής και της ρομποτικής κυστεκτομής.

Λαπαροσκοπική Ριζική Κυστεκτομή: Αφορά την ολική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης μαζί με τον προστάτη στους άνδρες και με την μήτρα και τις ωοθήκες στις γυναίκες. Πραγματοποιείται υπό γενική νάρκωση και χωρίς να απαιτείται διάνοιξη του κοιλιακού τοιχώματος. Αντίθετα, ο χειρουργός κάνει 5 μικρές οπές, μέσω των οποίων εισάγονται ειδικά, λεπτά χειρουργικά όργανα, καθώς και μια μικροκάμερα υψηλής ευκρίνειας. Η κάμερα προβάλει σε οθόνη το χειρουργικό πεδίο μεγεθυμένο κατά 10 ως 15 φορές. Με αυτόν τον τρόπο, ο χειρουργός αποκτά δυνατότητα να επέμβει με μεγαλύτερη ακρίβεια κι αποφεύγοντας όσο το δυνατό τον τραυματισμό των ιστών και των οργάνων της περιοχής.

Σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση, η λαπαροσκοπική ριζική κυστεκτομή έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • Βέλτιστο λειτουργικό, ογκολογικό και αισθητικό αποτέλεσμα,
 • Ταχύτερη ανάρρωση και κινητοποίηση του ασθενή
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος και περιορισμένη ανάγκη για μετάγγιση αίματος,
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 • Περιορισμένος χρόνος και κόστος νοσηλείας
 • Ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών
 • Ταχεία επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες

Ρομποτική Κυστεκτομή: Αποτελεί την εξέλιξη της ελάχιστα επεμβατικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Οι διευκολύνσεις που παρέχονται στο χειρουργό από τη χρήση του ρομπότ, έχουν ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα για μια πλήρη ενδοσωματική επέμβαση χωρίς την ανάγκη να ανοιχτεί ο ασθενής. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ρομποτική ριζική κυστεκτομή είναι πολλά και ποικίλα, σε σύγκριση με αυτά της ανοιχτής και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Μερικά από αυτά είναι:

 • Βέλτιστο ογκολογικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.
 • Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • Διατήρηση της στυτικής λειτουργίας
 • Περιορισμένη απώλεια αίματος άρα και μικρότερη ανάγκη για μετάγγιση αίματος.
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και συνεπώς περιορισμένη χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων.
 • Ταχύτερη ανάρρωση (νοσηλεία 4 ως 5 ημέρες και ταχεία επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες)
 • Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας λοιμώξεων
 • Μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής κήλης
 • Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Ταχύτερη κινητοποίηση του εντέρου (ο ασθενής επανέρχεται γρηγορότερα στην φυσιολογική σίτιση)

Ποια η καθημερινότητα και η ζωή μετά την κυστεκτομή ουροδόχου κύστης;

Η ριζική κυστεκτομή σίγουρα φέρνει αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε θα συνεχιστεί η φυσιολογική ζωή του ασθενούς. Σίγουρα η αποβολή των ούρων αποτελεί μία νέα πραγματικότητα. Μετά την κυστεκτομή, τα ούρα που παράγονται από τους νεφρούς και μεταφέρονται από τους ουρητήρες δεν καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη. Επομένως, ο χειρουργός πρέπει να ανακατασκευάσει τον τρόπο αποβολής των ούρων. Αυτή η ανακατασκευή επιτυγχάνεται με τη βοήθεια τμήματος λεπτού εντέρου, το οποίο είτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός νέου αποθηκευτικού χώρου των ούρων, δηλαδή μιας νεο-κύστης, είτε μπορούν οι ουρητήρες να αναστομωθούν με τμήμα λεπτού εντέρου και τα ούρα να αποβληθούν μέσω ουρητηρο-δερμοστομίας.

Η νέα κύστη αρχικά είναι μικρή και σιγά-σιγά γίνεται μεγαλύτερη κατά τους πρώτους μήνες. Στην αρχή, μπορεί να χρειαστεί να ουρείτε κάθε λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όσο συχνά συνιστά ο ιατρός. Όσο περνάει ο καιρός, μπορεί να αυξηθεί ο χρόνος ανά τέσσερις ώρες. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε το πρόγραμμα που συνιστά ο ιατρός σας, έτσι ώστε η νέα κύστη να μην τεντώνεται και γίνεται πολύ μεγάλη.

Η κυστεκτομή μπορεί να επιφέρει και αλλαγές στη σεξουαλική σας ζωή.  Με τις παλαιότερες χειρουργικές μεθόδους υπήρχε η πιθανότητα να επηρεαστεί η στυτική λειτουργία των ανδρών και η διέγερση και ικανότητα οργασμού των γυναικών. Σήμερα, ωστόσο, με τη μέθοδο της ρομποτικής κυστεκτομής, μπορεί να επιτευχθεί η διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας και στα δύο φύλα.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η μέθοδος της λαπαροσκοπικής και ακόμα περισσότερο της ρομποτικής χειρουργικής δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για λάθη, ειδικά όταν πραγματοποιούνται από έναν εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό. Είναι απολύτως ασφαλείς και έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές και η πιθανότητα λοιμώξεων είναι μηδαμινές, ενώ με την ρομποτική κυστεκτομή διατηρείται στο ακέραιο η σεξουαλική λειτουργία τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Παράλληλα, στις γυναίκες με τη ρομποτική κυστεκτομή, μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες να διατηρηθεί ακόμα και η μήτρα με τα εξαρτήματά της, όπως και σημαντικό μέρος του πρόσθιου κολπικού τοιχώματος.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης; Είναι προσιτή;

Είναι λογικό ότι όσο πιο εξελιγμένη είναι μία μέθοδος, τόσο μπορεί να ανέβει και το κόστος θεραπείας. Παρ’ όλα αυτά, η μέθοδος της ρομποτικής χειρουργικής είναι οικονομικά προσιτή, καθώς αν και το κόστος της μοιάζει να είναι υψηλότερο σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση, στην ουσία είναι σχετικά παρόμοιο, αφού η ρομποτική κυστεκτομή απαιτεί λιγότερες μέρες νοσηλείας και ανάρρωσης.

Καλέστε μας