...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ριζική Ρομποτική Προστατεκτομή

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Είναι γεγονός πως ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Αν και είναι συνήθως ασυμπτωματικός, στην περίπτωση που ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο είναι 100% θεραπεύσιμος. Η βασική και άκρως αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη είναι η ριζική προστατεκτομή, δηλαδή τη ριζική αφαίρεση του οργάνου, με τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής.

Ο Δρ. Πλουμίδης και η ιατρική του ομάδα εξειδικεύονται στη ριζική προστατεκτομή, με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος, «daVinci», το οποίο διασφαλίζει βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου.

Τι είναι ο Καρκίνος του Προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται, όταν κακοήθη κύτταρα αναπτύσσονται μέσα στον προστατικό ιστό. Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την ηλικία. Αν και η μέση ηλικία εμφάνισης καρκίνου του προστάτη είναι τα 69 έτη, τελευταία παρατηρούνται όλο και περισσότερα περιστατικά εκδήλωσης της νόσου σε νεαρότερα άτομα. Ιδανικά, ο σχετικός έλεγχος του προστάτη θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 50 ή και νωρίτερα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Πως αντιμετωπίζεται ο Καρκίνος του Προστάτη;

Οι περισσότεροι προστατικοί καρκίνοι αναπτύσσονται σχετικά αργά, χωρίς να προκαλούν συμπτώματα. Επομένως, υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτύσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα δίχως να γίνουν αντιληπτοί. Τα πιο συχνά συμπτώματα, όταν εκδηλώνονται, είναι: συχνοουρία, διακοπτόμενη ούρηση, καύσος ή πόνος κατά την ούρηση, αιματουρία στυτική δυσλειτουργία, κ.α.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του προστάτη, ανάλογα από το στάδιο της νόσου, το βαθμό κακοήθειας, την ηλικία, τη γενική και φυσική κατάσταση του ασθενούς. Ανάμεσα στις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνονται: η ριζική προστατεκτομή (χειρουργική αντιμετώπιση), η ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, η ενεργός παρακολούθηση και νέες εντοπισμένες θεραπείες.

Τι είναι η Ριζική Προστατεκτομή;

Η ριζική προστατεκτομή αναφέρεται στη χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του αδενώματος του προστάτη και μπορεί να συνοδεύεται με λεμφαδενικό καθαρισμό της πυέλου ανάλογα το στάδιο της νόσου. Η ριζική προστατεκτομή μπορεί να εφαρμοστεί με τρεις μεθόδους:

Ανοικτή Ριζική Προστατεκτομή: Γίνεται διαμέσου της κλασσικής τομής στο κοιλιακό τοίχωμα. Πρόκειται για μία μέθοδο, η οποία έχει όλα τα μειονεκτήματα και τον κίνδυνο επιπλοκών ενός ανοικτού χειρουργείου.

Λαπαροσκοπική Ριζική Προστατεκτομή: Πρόκειται για μία ελάχιστη επεμβατική μέθοδο. Εφαρμόζεται διαμέσου οπών στο κοιλιακό τοίχωμα. Είναι αναίμακτη, έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και απαιτεί μικρότερης διάρκεια αποθεραπεία σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή: Αποτελεί την πιο σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο και στην ουσία πρόκειται για την εξέλιξης της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Και αυτή πραγματοποιείται διαμέσου μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα με τη διαφορά ότι υπάρχει η υποβοήθεια της ρομποτικής πλατφόρμας.

Γιατί η Ρομποτική Προστατεκτομή αποτελεί την ιδανική θεραπεία;

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μέθοδος της ρομποτικής χειρουργικής πραγματοποιείται από τον εξειδικευμένο χειρουργό, με τη διαφορά ότι αντί να χειρίζεται ο ίδιος τα εργαλεία, τα ελέγχει μέσω του ρομποτικού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται απόλυτη ακρίβεια κινήσεων, εξάλειψη του τρόμου των χεριών και απόλυτη ασφάλεια.

Η χρήση του ρομπότ «daVinci» έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στο χώρο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής και σε μεγάλο βαθμό έχει αντικαταστήσει τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις. Πιο συγκεκριμένα, η ρομποτική ριζική προστατεκτομή, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του συμβατικού ανοικτού χειρουργείου, όπως:

  • Ριζική αφαίρεση του καρκίνου και έλεγχο της νόσου, ακόμα και σε προχωρημένα στάδια ή επιθετικές μορφές της νόσου, όπου απαιτείται και σχολαστικός λεμφαδενικός καθαρισμός
  • Ταχύτερη επάνοδο της εγκράτειας στα αρχικά επίπεδα
  • Καλύτερη στυτική λειτουργία
  • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας και γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο
  • Μικρότερη απώλεια αίματος και ανάγκη μετάγγισης
  • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, μικρότερη χρήση αναλγητικών και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
  • Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές και επαγγελματικές δραστηριότητες
  • Γρήγορη απαλλαγή από τον ουροκαθετήρα
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Τι συμβαίνει μετά τη Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή;

Η διάρκεια νοσηλείας μετά την επέμβαση είναι συνήθως 1 με 2 ημέρες. Ο ασθενής εξέρχεται με τον καθετήρα, αφού του δοθούν κατάλληλες και απλές οδηγίες. Ο καθετήρας αφαιρείται συνήθως μετά από 7 με 10 ημέρες από το χειρουργείο. Ο μετεγχειρητικός πόνος μετά την επέμβαση της ρομποτικά υποβοηθούμενης ριζικής προστατεκτομής είναι ελάχιστος έως σχεδόν ανύπαρκτος.

Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες σχετικά άμεσα. Παρ’ όλα αυτά, η πλειονότητα των ανθρώπων που σκέφτονται να υποβληθούν στην συγκεκριμένη επέμβαση ανησυχούν σχετικά με το αν μετά θα έχουν ακράτεια ή στυτική δυσλειτουργία.

Ριζική Προστατεκτομή και Στυτική Λειτουργία: Κατά τη ριζική προστατεκτομή, κύριο μέλημα είναι η αφαίρεση του καρκίνου. Βέβαια, είναι εξίσου σημαντικό ο ασθενής να επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή μετά την επέμβαση, ιδίως όταν πρόκειται και για άτομα νεαρής ηλικίας. Τα νεύρα που περιβάλλουν τον προστατικό αδένα και είναι υπεύθυνα για την στυτική λειτουργία είναι πολύ λεπτά και ευπαθή. Με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci, την ακρίβεια κινήσεων και την τεχνική διατήρησης των αγγειονευρωδών δεματίων, η ανησυχία αυτή μειώνεται σημαντικά. Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή σε συνδυασμό με την εμπειρία του χειρουργού αυξάνουν τις πιθανότητες για καλύτερα αποτελέσματα στυτικής λειτουργίας μετά το χειρουργείο.

Ριζική Προστατεκτομή και Ακράτεια: Πολλοί αγχώνονται σχετικά με το πόσο μπορεί να κρατήσει η ακράτεια μετά από τη ριζική προστατεκτομή. Τα νεύρα που περιβάλλουν τον προστατικό αδένα και είναι υπεύθυνα για την στυτική λειτουργία, είναι επίσης υπεύθυνα και για την εγκράτεια των ούρων. Η ρομποτική προστατεκτομή μπορεί να εξασφαλίσει την εγκράτεια και την επιστροφή του ασθενούς στις συνήθειες του.

Καλέστε μας