Τι επιπλοκές μπορεί να έχει η σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης;
Η ουροδόχος κύστη μπορεί να εξασθενήσει μόνιμα εάν η θεραπεία για τη σύγκλειση του αυχένα καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως:
- λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
- νεφρική ανεπάρκεια
- εκκολπώματα της κύστης
- μακροχρόνια ακράτεια
Ποια είναι τα συμπτώματα της απόφραξης του αυχένα της ουροδόχου κύστης;
Οι άνδρες και οι γυναίκες που εμφανίζουν σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, όπως:
- ατελής εκκένωση της ουροδόχου κύστης
- συχνοουρία
- επιτακτικότητα
- αδυναμία ελέγχου της ανάγκης για ούρηση
- πυελικό άλγος
Ποια είναι τα βασικά αίτια;
Ένας διογκωμένος προστάτης είναι συχνά υπεύθυνος για την πρόκληση σύγκλεισης του αυχένα της ουροδόχου κύστης στους άνδρες. Όταν ο προστάτης διογκωθεί αρκετά, συμπιέζει την ουρήθρα και περιορίζει τη ροή των ούρων. Η σύγκλειση μπορεί να γίνει τόσο σοβαρή, ώστε τα ούρα να μην μπορεί να εξέλθουν καθόλου από την ουροδόχο κύστη.
Η σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του προστάτη ή των θεραπειών ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Ο ινώδης ιστός που δημιουργείται από αυτές τις διαδικασίες μπορεί να επιδράσει στον αυχένα της ουροδόχου κύστης.
Αν και η σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης είναι πιο σπάνια στις γυναίκες, μπορεί να αναπτυχθεί σε περίπτωση πρόπτωση της ουροδόχου κύστη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης οφείλεται σε γενετικό ελάττωμα στη δομή της ουροδόχου κύστης ή στους περιβάλλοντες μύες και τους συνδετικούς ιστούς.
Πώς γίνεται διάγνωση της απόφραξης του αυχένα της ουροδόχου κύστης;
Τα συμπτώματα της σύγκλεισης του αυχένα της ουροδόχου κύστης είναι παρόμοια με εκείνα πολλών άλλων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και της νευρογενούς ουροδόχου κύστης.
Για να γίνει σωστή διάγνωση, συστήνεται βίντεο – ουροδυναμική μελέτη και κυστεοσκόπηση.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;
Η σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.
Η θεραπεία φαρμάκων με άλφα-αναστολείς είναι συνήθως το πρώτο βήμα στη θεραπεία της σύγκλεισης του αυχένα της ουροδόχου κύστης. Οι άλφα-αναστολείς, όπως η πραζοσίνη ή η φαινοξυβενζαμίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών της ουροδόχου κύστης.
Σε μερικές περιπτώσεις, γίνεται καθετηριασμός της ουροδόχου κύστης σε συνδυασμό με λήψη φαρμακευτικής αγωγής άλφα-αναστολέων.
Ο καθετηριασμός είναι μια ασφαλής, ανώδυνη διαδικασία που βοηθά στο άδειασμα της ουροδόχου κύστης.
Χειρουργική επέμβαση
Αν η σύγκλειση δε βελτιώνεται με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, τότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική η ραχιαία αναισθησία και περιλαμβάνει την τομή του αυχένα (αυχενοτομή).
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, εισάγεται μέσω της ουρήθρας ένα ειδικό, λεπτό εργαλείο συνδεδεμένο με μια κάμερα, χάρη στην οποία ο χειρουργός ουρολόγος μπορεί να βλέπει πιο εύκολα τον αυχένα της ουροδόχου κύστης. Αφού εισαχθεί το εργαλείο, ο χειρουργός το χρησιμοποιεί για να κάνει μια μικρή τομή στον αυχένα της ουροδόχου κύστης.
Αν και η χειρουργική επέμβαση συνήθως δεν αντιμετωπίζει την αιτία της σύγκλεισης, εντούτοις μπορεί να ανακουφίσει την πίεση από τη σύγκλειση και να ανακουφίσει από τα συμπτώματα.
Εάν η αυχενοτομή δεν αποδειχτεί αρκετή για να ανακουφίσει τα συμπτώματα ή σύγκλειση είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί ανοικτή χειρουργική επέμβαση για την επανασύνδεση του αυχένα της ουροδόχου κύστης με την ουρήθρα.