...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Σύνδρομο Πυελοουρητηρικής Συμβολής

Αρχική > Άνδρας > Νεφροί > Σύνδρομο Πυελοουρητηρικής Συμβολής

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Η στένωση της Πυελοουρητηρικής Συμβολής είναι μια ουρολογική πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη χειρουργική επέμβαση της πυελοπλαστικής.

Η πυελοπλαστική μπορεί να γίνει με ανοικτή χειρουργική επέμβαση ή ελάχιστα επεμβατικά, δηλαδή είτε λαπαροσκοπικά ή με την υποβοήθηση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci.

Σε σύγκριση με τη συμβατική ανοιχτή χειρουργική τεχνική, η ελάχιστα επαμβατική πυελοπλαστική έχει αποτέλεσμα σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ταχύτερη επάνοδο στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μετά από μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση πυελοπλαστικής, επανέρχεται η ομαλή ροή των ούρων και ο ασθενής συνεχίζει τη ζωή του φυσιολογικά.

Τι είναι η στένωση της Πυελοουρητηρικής Συμβολής;

Η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής αφορά στην απόφραξη του αρχικού τμήματος του σωλήνα (ουρητήρα) που παροχετεύει τα ούρα από το νεφρό στην ουροδόχο κύστη, με συνέπεια να εμποδίζεται η ελεύθερη δίοδος των ούρων.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Τι είναι η Πυελοπλαστική;

Πυελοπλαστική είναι η αποκατάσταση της στένωσης ή της απόφραξης που δημιουργείται στο σημείο που οι νεφροί συναντούν τους ουρητήρες.

Που οφείλεται η στένωση Πυελοουρητηρικής Συμβολής;

H στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής είναι συνήθως αποτέλεσμα εκ γενετής (κληρονομικής) στένωσης του ουρητήρα στο σημείο που συναντά το νεφρό.

Η στένωση της Πυελοουρητηρικής Συμβολής μπορεί να οφείλεται σε συμπίεση/απόφραξη από έκτοπο αγγείο, συμφύσεις, ινώδεις ταινίες, βαλβίδες, ουρητηρικούς πολύποδες, παρουσία «δυσλειτουργικού» τμήματος ουρητήρα ή να είναι αποτέλεσμα από προηγούμενο χειρουργείο.

Τι συμπτώματα έχει η στένωση της Πυελοουρητηρικής Συμβολής;

Η στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής μπορεί να παραμένει ασυμπτωματική από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι ακόμα και την ενήλικη ζωή του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η στένωση πυελοουρητηρικής συμβολή δεν προκαλεί επιπτώσεις στη λειτουργία των νεφρών.

Συνήθως, όμως, η απόφραξη του αρχικού τμήματος ουρητήρα μπορεί να προκαλέσει διάταση της πυέλου από τη συλλογή ούρων και επακόλουθο πόνο, φλεγμονή, λιθίαση και αρτηριακή υπέρταση.

Τι επιπτώσεις έχει η στένωση της Πυελοουρητηρικής Συμβολής;

Αν δεν αντιμετωπιστεί η στένωση της Πυελοουρητηρικής Συμβολής, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Πως αντιμετωπίζεται η στένωση της Πυελοουρητηρικής Συμβολής;

Η στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Υπάρχουν δυο προσεγγίσεις για την αποκατάστασή της.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η στένωση της Πυελοουρητηρικής Συμβολής μπορεί να διανοιχθεί μέσω ενός πολύ λεπτού εργαλείου – ίνας που εισέρχεται στον ουρητήρα μέσω της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης.

Η επέμβαση αυτή ονομάζεται ενδοπυελοτομή και παρουσιάζει σχετικά υψηλά ποσοστά αποτυχίας.

Υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας παρουσιάζονται με την πυελοπλαστική, που είναι το πιο συνηθισμένο χειρουργείο για τη στένωση της Πυελοουρητηρικής Συμβολής.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για επέμβαση πυελοπλαστικής;

Όταν η στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής δεν προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών, τότε μπορεί να αποφευχθεί για ένα διάστημα το χειρουργείο και η κατάσταση να γίνεται απλή παρακολούθηση της κατάστασης με τακτικό απεικονιστικό έλεγχο.

Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση πυελοπλαστικής είναι ενδεδειγμένη όταν υπάρχουν τα παρακάτω συμπτώματα:

• Μεγάλη διάταση του νεφρού και προβλήματα στη λειτουργία του,
• Πόνος και άλλα συμπτώματα απόφραξης, ειδικά μετά από λήψη άφθονων υγρών,
• Αιματουρία,
• Ουρολοιμώξεις.

Πώς γίνεται η επέμβαση της πυελοπλαστικής;

Στην πυελοπλαστική, ο χειρουργός αφαιρεί το αποφραγμένο τμήμα του ουρητήρα και επανασυνδέει τα υγιή άκρα προκείμενου να δημιουργήσει μια υγιή αναστόμωση που θα επιτρέπει την ελεύθερη δίοδο των ούρων.

Ένας αυτοσυγκρατούμενος ουρητηρικός καθετήρας (σωληνάκι) τοποθετείται προσωρινά μέσα στον ουρητήρα προκειμένου να βοηθήσει στην επούλωση του ουρητήρα και αφαιρείται μερικές εβδομάδες μετά.

Η πυελοπλαστική μπορεί να γίνει είτε με ανοικτή προσπέλαση είτε λαπαροσκοπικά ή με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci.

Διάταση και Στένωση της Πυελοουρητηρικής Συμβολής στα Παιδιά

Μερικές φορές, ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί με μια συγγενή στένωση στην πυελοουρητηρική συμβολή, το σημείο δηλαδή στο οποίο συνδέεται ο ουρητήρας με τη νεφρική πύελο. Η στένωση αυτή εμποδίζει την ομαλή ροή των ούρων, τα οποία με τη σειρά τους λιμνάζουν στο νεφρό προκαλώντας τη διάτασή της.

Η διάταση των νεφρών εμφανίζεται πολύ συχνά στον προγεννητικό έλεγχο και εμφανίζεται περίπου μια φορά σε κάθε 1.000 γεννήσεις. Τις περισσότερες φορές (περίπου στο 75%) αφορά σε ένα νεφρό (μονόπλευρη) και λιγότερο συχνά και στους δυο νεφρούς (αμφοτερόπλευρη). Εμφανίζεται δυο φορές πιο συχνά αγόρια από ότι στα κορίτσια.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Πως αντιμετωπίζεται η διάταση λόγω στένωσης της Πυελοουρητηρικής Συμβολής;

Η στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν διάταση των νεφρών.

Όταν η στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής δεν προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών, τότε μπορεί να αποφευχθεί για ένα διάστημα το χειρουργείο και η κατάσταση να γίνεται απλή παρακολούθηση της κατάστασης με τακτικό απεικονιστικό έλεγχο.

Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση πυελοπλαστικής είναι ενδεδειγμένη όταν υπάρχουν τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Μεγάλη διάταση του νεφρού και προβλήματα στη λειτουργία του,
  • Πόνος και άλλα συμπτώματα απόφραξης, ειδικά μετά από λήψη άφθονων υγρών,
  • Αιματουρία,
  • Ουρολοιμώξεις.

Πώς γίνεται η επέμβαση της πυελοπλαστικής;

Στην πυελοπλαστική, ο χειρουργός αφαιρεί το αποφραγμένο τμήμα του ουρητήρα και επανασυνδέει τα υγιή άκρα προκείμενου να δημιουργήσει μια υγιή αναστόμωση που θα επιτρέπει την ελεύθερη δίοδο των ούρων.
Ένας αυτοσυγκρατούμενος ουρητηρικός καθετήρας (σωληνάκι) τοποθετείται προσωρινά μέσα στον ουρητήρα προκειμένου να βοηθήσει στην επούλωση του ουρητήρα και αφαιρείται μερικές εβδομάδες μετά.
Η πυελοπλαστική μπορεί να γίνει είτε με ανοικτή προσπέλαση, είτε λαπαροσκοπικά, είτε με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci.

Λαπροσκοπική Πυελοπλαστική

Τι είναι η λαπαροσκοπική πυελοπλαστική;

Η λαπαροσκοπική πυελοπλαστική παρέχει στους ασθενείς έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση στενώσεων στους ουρητήρες μέσω μιας ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας.

Σε σύγκριση με τη συμβατική ανοιχτή χειρουργική τεχνική, η λαπαροσκοπική πυελοπλαστική έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ταχύτερη επιστροφή στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και βέλτιστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Η λαπαροσκοπική πυελοπλαστική πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Διαρκεί συνήθως 3 – 4 ώρες. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται μέσω 3 μικρών οπών που ανοίγονται στην κοιλιακή χώρα, μέσω των οποίων εισάγονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία.

Ρομποτική Πυελοπλαστική

Γιατί να επιλέξω τη Ρομποτικά υποβοηθούμενη Χειρουργική προσέγγιση;

Η ελάχιστα επεμβατική προσπέλαση με το ρομποτικό σύστημα πραγματοποιείται μέσω 3 – 4 οπών στην κοιλιακή χώρα.

Σε αντίθεση με το ανοικτό χειρουργείο, η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει την ακριβή διόρθωση με μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερο πόνο, μικρότερη μετεγχειρητική νοσηλεία (1 ημέρα αντί για 1 εβδομάδα) και γενικά γρηγορότερη ανάρρωση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ο χειρουργός, χάρη στην ακρίβεια των χειρουργικών κινήσεων και την άριστη ορατότητα που εξασφαλίζει το ρομποτικό σύστημα, επιτρέπει την καλύτερη παρασκευή των αγγείων γύρω από τον ουρητήρα, την άρτια αναστόμωση των υγιών τμημάτων του ουρητήρα με την κατάλληλη τάση και τη σωστή τοποθέτηση του ουρητηρικού καθετήρα.

Πόσο αποτελεσματική είναι η επέμβαση της πυελοπλαστικής;

Τα μακροπρόθεσμα ποσοστά επιτυχία κυμαίνονται γύρω στο 90% τόσο για την ανοικτή όσο και για τη λαπαροσκοπική και τη ρομποτικά υποβοηθούμενη πυελοπλαστική.

Χάρη στη μακρόχρονη εμπειρία της κλινικής μας στην αντιμετώπιση της στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής ακόμα και σε σύνθετα περιστατικά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς περιπτώσεις ασθενών με συνοδά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, η υποτροπή της νόσου και άλλα.

Υπάρχουν επιπλοκές στη Ρομποτική Πυελοπλαστική;

Η ρομποτική πυελοπλαστική έχει αποδειχθεί πολύ ασφαλής ως επέμβαση. Ωστόσο, όπως σε κάθε χειρουργείο υπάρχουν κίνδυνοι και πιθανές επιπλοκές.

Αν και σπάνιες, ειδικά στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού, οι επιπλοκές της ρομποτικής πυελοπλαστικής είναι οι ίδιες με αυτές της ανοικτής επέμβασης:

  • Αιμορραγία: Η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια αυτής της πυελοπλαστικής είναι συνήθως περιορισμένη και σπάνια απαιτείται μετάγγιση αίματος.
  • Λοίμωξη: Όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε πυελοπλαστική λαμβάνουν ενδοφλέβια αντιβιοτικά πριν την έναρξη της χειρουργικής επέμβασης για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης λοίμωξης μετά το χειρουργείο. Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα λοίμωξης μετά από τη χειρουργική επέμβαση (πυρετός, συχνουρία, δυσφορία, πόνο ή άλλα συμπτώματα που σας προκαλούν ανησυχία), επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.
  • Κήλη: Σπάνια εμφανίζονται κήλες μετά από ρομποτική πυελοπλαστική, αφού οι μικρές οπές που πραγματοποιούνται κλείνουν προσεκτικά κατά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης.
  • Τραυματισμός ιστού / οργάνου: Αν και σπάνιοι, ειδικά όταν ο χειρουργός είναι έμπειρος, πιθανοί τραυματισμοί στον περιβάλλοντα ιστό και τα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, των αγγειακών δομών, του σπλήνα, του ήπατος, του παγκρέατος και της χοληδόχου κύστης, θα μπορούσε να απαιτήσει περαιτέρω χειρουργική επέμβαση. Τραυματισμοί μπορεί να προκληθούν σε νεύρα ή σε μύες ανάλογα με τη θέση τους.
  • Υποτροπή: Περίπου το 3% των ασθενών που υποβάλλονται σε πυελοπλαστική θα έχουν συνεχείς υποτροπές. Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται πρόσθετη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Ποια είναι η συνέχεια μετά από τη χειρουργική επέμβαση;

Συνήθως, ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση της ρομποτικής πυελοπλαστικής και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από περίπου 10 ημέρες.

Εφόσον πραγματοποιηθεί ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ο χρόνος ανάρρωσης είναι κατά κανόνα μεγαλύτερος και η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες.

Αν υπάρχει καθετήρας, αφαιρείται την επομένη της επέμβασης ενώ η παροχέτευση παραμένει για επιπλέον 1 ως 2 ημέρες.

Ο εσωτερικός αυτοσυγκρατούμενος ουρητηρικός καθετήρας, που είθισται να τοποθετείται μετά από επέμβαση πυελοπλαστικής, αφαιρείται περίπου ενάμιση μήνα μετά το χειρουργείο.

Ένα έως δύο μήνες μετά την επέμβαση, πραγματοποιείται υπερηχογράφημα των νεφρών. Αυτή η εξέταση παρέχει πληροφόρηση για το αν υπάρχει κάποια απόφραξη στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται να πραγματοποιηθεί σπινθηρογράφημα νεφρών για να εκτιμηθεί η λειτουργία των νεφρών.

Το σπινθηρογράφημα νεφρών είναι μία ανώδυνη, διαγνωστική εξέταση που γίνεται με την ενδοφλέβια χορήγηση ραδιενεργού φαρμάκου και τη χρήση ειδικής κάμερας για τη σάρωση των νεφρών.

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις επεμβάσεις πυελοπλαστικής, έχοντας διαχειριστεί εκατοντάδες περιστατικά. Ο Δρ. Πλουμίδης έχει εκπαιδευτεί στη Ρομποτική Χειρουργική και έχει εξειδικευτεί στη ρομποτικά υποβοηθούμενη πυελοπλαστική σε κορυφαία κέντρα του εξωτερικού.

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.

Η Ρομποτική Χειρουργική διασφαλίζει βέλτιστο ογκολογικό, λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μικρότερο χρόνο νοσηλείας, ενώ παράλληλα, ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές.

Καλέστε μας