Ένα αρκετά συνηθισμένο αλλά και επείγον ουρολογικό περιστατικό, το οποίο σχετίζεται με την ουρογεννητική οδό, είναι μια αρκετά επώδυνη κατάσταση, που ονομάζεται συστροφή όρχεως.
Η κατάσταση αυτή χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας κι αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει στη νέκρωση του όρχι.
Τι είναι η συστροφή των όρχεων;
Ο σπερματικός τόνος, μια «χορδή» οποία περιέχει νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και είναι το σωληνάριο που μεταφέρει το σπέρμα από τον όρχι στο πέος, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συστραφεί εμποδίζοντας τη ροή του αίματος προς τους όρχεις. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται λόγος για συστροφή των όρχεων.
Πότε εμφανίζεται η συστροφή των όρχεων;
Η συστροφή μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να συμβεί όταν ένας άνδρας κοιμάται ή κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας.
Η συστροφή όρχεως εμφανίζεται συνήθως μόνο σε έναν όρχι. Η αμφοτερόπλευρη συστροφή, όταν δηλαδή και οι δυο όρχεις επηρεάζονται ταυτόχρονα, αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία (AUA), η συστροφή του σπερματικού τόνου των όρχεων επηρεάζει περίπου 1 στους 4.000 νέους άνδρες.
Η συστροφή είναι συχνότερη μεταξύ των εφήβων ανδρών. Εντούτοις, τόσο ηλικιωμένοι άνδρες και βρέφη μπορούν, επίσης, να εμφανίσουν αυτήν την κατάσταση.
Ποια τα αίτια; Τι προκαλεί συστροφή των όρχεων;
Οι περισσότεροι άνδρες που έχουν συστροφή όρχεως γεννιούνται με υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της εν λόγω πάθησης, δίχως να το γνωρίζουν.
Κανονικά, οι όρχεις δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα μέσα στο όσχεο. Ο περιβάλλων ιστός είναι ισχυρός και υποστηρικτικός.
Οι άνδρες και τα αγόρια που παρουσιάζουν συστροφή όρχεως έχουν μερικές φορές ασθενέστερο συνδετικό ιστό στο όσχεο. Σε αυτήν την περίπτωση, οι όρχεις κινούνται πιο ελεύθερα στο όσχεο κι αυτή ακριβώς η δυνατότητα πιο ελεύθερης κίνησης αυξάνει τον κίνδυνο συστροφής του σπερματικού τόνου.
Η συστροφή όρχεως μπορεί να είναι επιπλοκή της κρυψορχίας, η οποία αποτελεί μια γενετική ανωμαλία στα αγόρια και αφορά στη μη κάθοδο των όρχεων από την κοιλιακή κοιλότητα στο όσχεο, κατά τη στιγμή της γέννησής τους.
Η συστροφή όρχεως μπορεί επίσης να συμβεί μετά από κάποιον τραυματισμό στη βουβωνική χώρα, ενώ μπορεί να προκληθεί και σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες ένα αγόρι έχει ταχεία ανάπτυξη κατά την εφηβεία.
Τι συμπτώματα έχουν οι συστρεφόμενοι όρχεις;
Ο πόνος και το πρήξιμο στο όσχεο είναι τα κύρια συμπτώματα της συστροφής όρχεως.
Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να είναι έντονος. Η διόγκωση μπορεί να περιορίζεται σε μία μόνο πλευρά ή μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το όσχεο.
Ενίοτε, ο ένας όρχις εμφανίζεται μεγαλύτερος από τον άλλο.
Επίσης, στα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
ζάλη
ναυτία
έμετος
εξογκώματα στο όσχεο
αίμα στο σπέρμα.
Ο έντονος πόνος στους όρχεις μπορεί να οφείλεται και σε άλλες παθήσεις, όπως η επιδιδυμίτιδα.
Ωστόσο, η πιθανότητα της συστροφής των όρχεων πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά και τα παραπάνω συμπτώματα αποτελούν λόγο για την αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας.
Πώς γίνεται η διάγνωση για τους συστρεφόμενους όρχεις;
Ο διαγνωστικός έλεγχος για τον εντοπισμό των συστρεφόμενων όρχεων περιλαμβάνει:
Ποια η κατάλληλη θεραπεία; Πώς αντιμετωπίζεται η συστροφή των όρχεων;
Η συστροφή όρχεως αντιμετωπίζεται χειρουργικά με μια επέμβαση κατά την οποία, διανοίγεται το όσχεο, ανατάσσεται ο όρχις, αποκαθίσταται η αιματική ροή και πραγματοποιείται ορχεοπηξία, με στόχο την αποφυγή επανάληψης της συστροφής στο μέλλον.
Η ορχεοπηξία είναι μια επέμβαση κατά την οποία μετά την αποκατάσταση της συστροφής ο όρχις καθηλώνεται με ένα ράμμα στο όσχεο.
Επειδή όταν ο ένας όρχις έχει συστροφή, ο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί το πρόβλημα και στον έτερο όρχι, συνήθως, πραγματοποιείται ορχεοπηξία και στον άλλον όρχι.
Η ορχεοπηξία γίνεται με μια επέμβαση που δεν απαιτεί νοσηλεία και με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν σε έμπειρα χέρια το 100%.
Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα;
Οι συστρεφόμενοι όρχεις αποτελούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η ξαφνική εμφάνιση πόνου στο όσχεο αποτελεί λόγο για αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας.
Αν παραμεληθεί ο πόνος στους όρχεις για αρκετό διάστημα με την ελπίδα ότι θα εξαφανισθεί και το πρόβλημα θα περάσει από μόνο του, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης σοβαρής ζημιάς στον όρχι με πιθανή συνέπεια ακόμη και την αφαίρεσή του.
Ο χρόνος είναι κρίσιμος!
Ο χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων της συστροφής μέχρι τη θεραπεία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη διάσωση του όρχεως. Όσο περισσότερο κάποιος χρονοτριβεί για να αναζητήσει θεραπεία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μόνιμης ζημιάς.
Εάν η συστροφή αντιμετωπιστεί εντός 6 ωρών από την έναρξη του πόνου, η πιθανότητα διάσωσης του όρχεως είναι μεγαλύτερο η από 90%!
Αν όμως αντιμετωπιστεί μετά από 24 ώρες πόνου, τότε η πιθανότητα διάσωσης του όρχεως είναι μικρότερη από 10%!
Περίπου το 30 – 40% των περιστατικών συστροφής έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του όρχεως, ακριβώς λόγω καθυστερημένης ανταπόκρισης του ασθενή στον πόνο.
Είναι δυνατόν η συστροφή των όρχεων να διορθωθεί από μόνη της;
Μερικές φορές, ένας όρχις μπορεί υποστεί συστροφή και κατόπιν αυτού ο συστρεμμένος σπερματικός τόνος να ξετυλιχθεί από μόνος του. Το περιστατικό αυτό ονομάζεται διακοπτόμενη (διαλείπουσα) συστροφή.
Στις περιπτώσεις διακοπτόμενης (διαλείπουσας) συστροφής, εμφανίζεται ξαφνικά έντονος πόνος, ο οποίος στη συνέχεια σταματά το ίδιο απότομα.
Θα πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι ο έντονος πόνος στους όρχεις πρέπει σε κάθε περίπτωση να αξιολογείται σε από έμπειρο ουρολόγο για διάφορους λόγους:
Οι περισσότερες συστροφές όρχεων δεν αποκαθίστανται από μόνες τους. Η αναμονή για πιθανή διόρθωση του προβλήματος από μόνο του αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας του όρχι.
Ακόμη και μετά το ξετύλιγμα της σπερματικής χορδής, υπάρχει υψηλός κίνδυνος για μελλοντικό επεισόδιο συστροφής του όρχι.
Μερικές φορές ο σπερματικός τόνος δεν ξετυλίγεται πλήρως και το αίμα που φθάνει στον όρχι δεν είναι επαρκές. Αυτό προκαλεί βλάβη, παρόλο που ο πόνος είναι πιο υποφερτός.
Ακόμα και μετά τη διόρθωση μιας συστροφής από μόνης της, μπορεί να έχει προκληθεί ζημιά στον όρχι, έστω κι αν αποφευχθεί η απώλειά του.
Όταν ο ένας όρχις έχει συστροφή, ο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί το πρόβλημα και στον έτερο όρχι. Πρέπει να αξιολογείται η κατάσταση και των δυο όρχεων.
Δεν οφείλονται όλοι οι πόνοι στο όσχεο σε συστροφή των όρχεων. Ένας πόνος στο όσχεο που έρχεται και φεύγει, μπορεί να οφείλεται σε άλλες αιτίες, οι οποίες πρέπει επίσης να αξιολογούνται.
Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της συστροφής των όρχεων και συναφών παθήσεων. Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει