Σκληρυντικός λειχήνας (LS)

Κλείστε ραντεβού ή καλέστε στο 2108985140

Γενικά

Ο σκληρυντικός λειχήνας είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του δέρματος, αλλά στους άνδρες παρατηρείται πιο συχνά στην ακροποσθία και την άκρη του πέους. Εμφανίζεται σε αγόρια ή άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας.

 

Αίτια

 

Τι προκαλεί το σκληρυντικό λειχήνα του πέους;

Τα αίτια που προκαλούν το σκληρυντικό λειχήνα του πέους δεν είναι πλήρως κατανοητά. Δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ σε άνδρες που έχουν περιτμηθεί σε πρώιμη ηλικία.

Ο σκληρυντικός λειχήνας του πέους δεν προκαλείται από κάποια λοίμωξη και, αν και επηρεάζεται η περιοχή των γεννητικών οργάνων, δε θεωρείται σεξουαλικό νόσημα.

Ο σκληρυντικός λειχήνας του πέους μπορεί να επηρεάσει μερικούς άνδρες με αυτοάνοσες ασθένειες, όπως πάθηση του θυρεοειδούς ή διαβήτης. Μπορεί επίσης να συνδεθεί με καταστάσεις, όπως έκζεμα και άσθμα.

Η τριβή ή η αλλοίωση στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει σκληρυντικό λειχήνα και να τον επιδεινώσει.

Επίσης, πιστεύεται ότι η παγίδευση ούρων κάτω από την ακροποσθία μπορεί να προκαλέσει σκληρυντικό λειχήνα του πέους.

Πιο σπάνια, ο σκληρυντικός λειχήνας συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου του πέους.

 

Συμπτώματα

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του σκληρυντικού λειχήνα του πέους;

Φαγούρα, κάψιμο και πόνος, ειδικά κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ αποτελούν συνήθη συμπτώματα του σκληρυντικού λειχήνα του πέους.

Το προσβεβλημένο δέρμα του πέους μπορεί να φαίνεται κόκκινο, με μικρές ρωγμές, πληγές, σημεία αιμορραγίας ή μικρές κυψέλες αίματος.

Οι ουλές μπορούν να αναπτύξουν και να αλλάξουν την εμφάνιση της ακροποσθίας (του δερματος που καλύπτει την βάλανο του πέους).

Μερικές φορές η ακροποσθία μπορεί να είναι πολύ σφιχτή για να τραβηχτεί, καθιστώντας αδύνατο τον καθαρισμό της άκρης του πέους.

Συχνά η ακροποσθία γίνεται πιο σφιχτή με συνέπια επώδυνες στύσεις. Το δέρμα μπορεί να σχιστεί και να αιμορραγεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Όταν επηρεάζεται η ακροποσθία, τα ούρα μπορεί να ψεκάζονται.

Μερικοί άνδρες, ωστόσο, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

 

Διάγνωση

 

Πώς διαγιγνώσκεται ο σκληρυντικός λειχήνας του πέους;

Η διάγνωση γίνεται από γιατρό μετά από την κλινική εξέταση του προσβεβλημένου δέρματος.

Μερικές φορές μπορεί να ληφθεί ένα μικρό δείγμα δέρματος και να ελεγχθεί εργαστηριακά προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, ειδικά εάν υπάρχει ανοικτή πληγή.

Η λήψη βιοψίας δέρματος απαιτεί τοπική έγχυση αναισθητικού και πιθανώς ράμματα.

 

Θεραπεία

 

Πώς αντιμετωπίζεται ο σκληρυντικός λειχήνας του πέους;

Η θεραπεία του σκληρυντικού λειχήνα του πέους έχει ως στόχο ανακουφιστούν τα συμπτώματα, να υπάρξει πρόληψη για καρκίνο και επίλυση του ουροποιητικού προβλήματος.

Ισχυρές αλοιφές στεροειδών χρησιμοποιούνται για να σταματήσουν τη φλεγμονή και να μαλακώσουν το προσβεβλημένο δέρμα. Οι αλοιφές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Εάν η ακροποσθία είναι πολύ σφιχτή για να λειτουργήσει σωστά και δεν μαλακώσει με αλοιφές, τότε μπορεί να χρειαστεί παραπομπή σε ουρολόγο για περιτομή ή άλλη χειρουργική επέμβαση, η οποία δίνει οριστική θεραπεία στο σκληρυντικό λειχήνα, τόσο στον άξονα όσο και στην άκρη του πέους.

Η χειρουργική αντιμετώπιση του σκληρυντικού λειχήνα του πέους συχνά περιλαμβάνει περιτομή για επιβεβαίωση της παθολογίας, να βελτιωθούν τα συμπτώματα και να προσφερθεί θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις.

Ο σκληρυντικός λειχήνας του πέους μπορεί να χρειαστεί εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση που μπορεί να περιλαμβάνει πλαστική του ουρηθρικού στομίου ή ουρηθροπλαστική.

 

Γιατί Εμάς

 

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση του σκληρυντικού λειχήνα του πέους.

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

2108985140 , 2106157015