...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Στένωμα Ουρήθρας

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Στένωμα Ουρήθρας

Τα στενώματα της ουρήθρας προκύπτουν από διάφορες αιτίες και μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, από εντελώς ασυμπτωματικά μέχρι προκαλώντας σοβαρή δυσφορία. Η επίτευξη αποτελεσματικής αποστράγγισης της ουροδόχου κύστης αποτελεί πρόκληση για ένα χειρουργό. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητη η λεπτομερής κατανόηση και γνώση της ανατομίας της ουρήθρας και των εξειδικευμένων ουρολογικών τεχνικών για την περιοχή. Η διαβούλευση με έναν έμπειρο ουρολόγο θα πρέπει να λαμβάνεται για κάθε ασθενή που εμφανίζει συμπτώματα στενώματος της ουρήθρας.

Τι είναι το στένωμα της ουρήθρας;

Η ουρήθρα είναι ένας σωλήνας που μεταφέρει ούρα από την ουροδόχο κύστη επιτρέποντας την αποβολή τους από τον οργανισμό. Συνήθως, η ουρήθρα έχει αρκετό εύρος, ώστε τα ούρα να μπορούν να διαρρέουν ελεύθερα μέσω αυτής. Όταν η ουρήθρα στενεύει, μπορεί να περιορίσει τη ροή των ούρων. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται λόγος για στένωμα της ουρήθρας.

Η στένωση μπορεί να προκληθεί σε οποιοδήποτε τμήμα της ουρήθρας, συνήθως όμως αφορά την οπίσθια μοίρα της

Τα στενώματα της ουρήθρας συνιστούν μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει κυρίως τους άνδρες.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποια τα αίτια; Τι προκαλεί τη στένωση της ουρήθρας;

Τα στενώματα της ουρήθρας συνεπάγονται τη συστολή της τελευταίας. Αυτή οφείλεται συνήθως σε φλεγμονή των ιστών ή στην παρουσία ουλώδους ιστού. Ο ουλώδης ιστός μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Τα νεαρά αγόρια που έχουν υποστεί χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση υποσπαδία (διαδικασία που κατά βάση έχει ως στόχο τη διόρθωση μίας υπανάπτυκτης ουρήθρας) και άνδρες που φέρουν εμφυτεύματα πέους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στένωμα της ουρήθρας.

Άλλες πιθανές αιτίες στενώματος της ουρήθρας περιλαμβάνουν:

 • Κατάγματα της πυέλου
 • Εισαγωγή καθετήρα
 • Ακτινοβολία
 • Χειρουργική επέμβαση στον προστάτη
 • Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Σπανιότερα, το στένωμα της ουρήθρας μπορεί να οφείλεται σε:

 • Κάποια κακοήθεια που βρίσκεται σε στενή γειτνίαση με την ουρήθρα.
 • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
 • Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), όπως η γονόρροια ή τα χλαμύδια.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τα στενώματα της ουρήθρας;

Μερικοί άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στενώματος της ουρήθρας, ειδικά εκείνοι που είχαν:

 • ένα ή περισσότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα,
 • πρόσφατο καθετήρα,
 • ουρηθρίτιδα (πρήξιμο και ερεθισμό στην ουρήθρα), πιθανώς λόγω λοίμωξης,
 • διογκωμένο προστάτη.

Συμπτώματα – Πώς καταλαβαίνω ότι έχω στένωμα της ουρήθρας;

Τα στενώματα της ουρήθρας μπορεί να προκαλέσουν πολλά συμπτώματα, που κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρά, όπως:

 • αδύναμη ροή ούρων ή μείωση του όγκου των ούρων,
 • ξαφνική, συχνή τάση για ούρηση,
 • ένα αίσθημα ατελούς εκκένωσης της ουροδόχου κύστης μετά από ούρηση,
 • συχνή έναρξη και διακοπή της ροής των ούρων,
 • πόνος ή κάψιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης,
 • αδυναμία ελέγχου της ούρησης (ακράτεια),
 • πόνος στην περιοχή της πυέλου ή κάτω κοιλιακής χώρας,
 • υπόλειμμα ούρων,
 • πρήξιμο και πόνο στο πέος.
 • παρουσία αίματος στο σπέρμα ή στα ούρα,

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η στένωση μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση ούρων, την αδυναμία ούρησης λόγω της πλήρους απόφραξης της ουρήθρας. Πρόκειται για μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση. Θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας εάν εμφανίσετε συμπτώματα στένωσης και δεν είστε σε θέση να ουρήσετε.

Πώς γίνεται η διάγνωση των στενωμάτων της ουρήθρας;

Για τη διάγνωση του στενώματος της ουρήθρας, ο θεράπων ιατρός ξεκινά με τη λήψη ιστορικού, κατά την οποία διαπιστώνεται αν υπάρχει ένας ή περισσότεροι παράγοντες κινδύνου για τον ασθενή.

Επίσης, μια απλή φυσική εξέταση της περιοχής του πέους μπορεί να βοηθήσει το θεράποντα ιατρό να αναγνωρίσει την ύπαρξη στενώματος της ουρήθρας. Για παράδειγμα, ο γιατρός μπορεί εύκολα να παρατηρήσει ερυθρότητα και να ανακαλύψει εάν μία ή περισσότερες περιοχές είναι σκληρές ή πρησμένες.

Επιπλέον, για να γίνει σαφής η διάγνωση στενώματος της ουρήθρας ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις:

 • Ούρο-ροομετρία, κατά την οποία μετριέται ο ρυθμός ροής κατά τη διάρκεια της ούρησης. Σε αυτήν την εξέταση ο ασθενής ουρεί μέσα σε μια ειδική λεκάνη τουαλέτας, στην οποία υπάρχουν ειδικοί αισθητήρες συνδεδεμένοι με ένα μηχάνημα που καταγράφει τη ροή των ούρων του.
 • Ουρηθρο-κυστεογραφία, η οποία πραγματοποιείται με έγχυση φυσιολογικού ορού που περιέχει σκιαγραφική ουσία και καταδεικνύει τον αριθμό, τη θέση και το μήκος των στενωμάτων.
 • Ουρηθρο-κυστεοσκόπηση, δηλαδή η απευθείας επισκόπηση της ουρήθρας μέσω ενός μικρού σωλήνα με μικροκάμερα (κυστεοσκόπιο).
 • Ανάλυση και καλλιέργεια ούρων, για να προσδιοριστεί αν υπάρχουν υπάρχουν βακτηρίδια ή αίμα στα ούρα.
 • Εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως χλαμύδια και γονόρροια.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Η αντιμετώπιση των στενωμάτων της ουρήθρας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως:

Διαστολή ουρήθρας

Η πιο συνήθης μη χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση των στενωμάτων της ουρήθρας είναι η διαστολή της τελευταίας με τη χρήση ενός ιατρικού οργάνου που ονομάζεται διαστολέας. Στόχος της προσέγγισης αυτής είναι η διαστολή του ουλώδους ιστού χωρίς να προκληθεί αιμορραγία. Η διαστολή πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά με συχνότητα που εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ως θεραπευτική μέθοδος, η διαστολή έχει αποτελέσματα σε πολύ μικρά στενώματα, όμως δεν αποτελεί οριστική αντιμετώπιση της πάθησης.

Εσωτερική ουρηθροτομή

Πρόκειται για τη θεραπευτική μέθοδο εκλογής για στενώματα ουρήθρας μήκους κάτω των 2 εκατοστών, η οποία εκτελείται με ένα ειδικό εργαλείο, που λέγεται οπτικός ουρηθροτόμος και το οποίο εισάγεται μέσω της ουρήθρας με σκοπό τη διάνοιξη του στενώματος.

Εκτροπή της ροής των ούρων

Πρόκειται για χειρουργείο που επιλέγεται σε περιπτώσεις σοβαρής βλάβης της ουροδόχου κύστης και το οποίο μετατοπίζει τη ροή των ούρων σε ένα άνοιγμα στην κοιλιά. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση μέρους των εντέρων για τη σύνδεση των ουρητήρων στο άνοιγμα. Συνίσταται συνήθως σε ηλικιωμένους ασθενής που είναι ακατάλληλοι για ουρηθροπλαστική.

Ουρηθροπλαστική

Η πιο ριζική και οριστική λύση στο πρόβλημα των στενωμάτων της ουρήθρας είναι η ουρηθροπλαστική. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που συνίσταται στις πιο σοβαρές διαταραχές.

Η ουρηθροπλαστική απαιτεί ενδελεχή διαγνωστικό έλεγχο για να διαπιστωθεί με ακρίβεια ακριβώς η θέση, το μήκος και η έκταση του στενώματος. Με βάση αυτές τις πληροφορίες αυτές σχεδιάζεται η επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση του στενωτικού τμήματος και την ένωση των δύο υγιών τμημάτων της ουρήθρας ή την αναδόμηση της ουρήθρας, χάρη στη χρήση μοσχεύματος (από το μηρό, την ακροποσθία, κ.λπ.)

Η ουρηθροπλαστική παρέχει την πιο επιτυχημένη έκβαση στην αποκατάσταση μεγάλου στενώματος της βολβικής ουρήθρας.

Η ουρηθροπλαστική έχει ποσοστό επιτυχίας έως 95% στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού. Χειρουργοί που δεν πραγματοποιούν την επέμβαση θα πρέπει να μην εκτελούν την ουρηθροπλαστική αλλά να παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε χειρουργό με σχετική εμπειρία.

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης των στενωμάτων της ουρήθρας, έχοντας διαχειριστεί μεγάλο αριθμό περιστατικών.

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.

Καλέστε μας