Πώς γίνεται η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας;
Στις περισσότερες περιπτώσεις η κλινική εξέταση και η λήψη ιστορικού είναι όλα όσα χρειάζεται ένας γιατρός για να διαγνώσει τη στυτική δυσλειτουργία και να συστήσει την ανάλογη θεραπεία.
Αν όμως η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με χρόνιες παθήσεις υγείας ή υπάρχει η υποψία κάποιας υποκείμενης πάθησης, τότε ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει περαιτέρω εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Εξετάσεις αίματος, για τον εντοπισμό καρδιακών παθήσεων, σακχαρώδους διαβήτη, χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης και άλλων καταστάσεων υγείας.
- Ανάλυση ούρων, για να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη και άλλων υποκείμενων ασθενειών.
- Υπερηχογράφημα, για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.
- Ψυχολογικά τεστ, για να διαπιστωθεί αν η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με ψυχολογικά αίτια.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση; Τι εξετάσεις χρειάζονται;
Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, οι οποίες, ανάλογα με τη διάγνωση, μπορεί να περιλαμβάνουν:
Φαρμακευτική αγωγή. Φάρμακα, όπως η σιλδεναφίλη η ταδαλαφίλη και η βαρδεναφίλη τονώνουν τη ροής του αίματος στο πέος, επιτρέποντας την επίτευξη στύσης. Αυτά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται πριν από τη συμμετοχή σε σεξουαλική δραστηριότητα.
Ψυχοθεραπεία. Όταν η στυτική δυσλειτουργία έχει ψυχολογικά αίτια, η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι επωφελής.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σε περιπτώσεις όπου παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, παίζουν ρόλο στη στυτική δυσλειτουργία, η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να λύσουν το πρόβλημα.
Ενδοσηραγγώδεις ενέσεις. Πρόκειται για μια εύκολη στην εκμάθηση διαδικασία, κατά την οποία ο πάσχων εκπαιδεύεται να κάνει μία ένεση στο πέος του, μέσω της οποίας εγχέει φάρμακο που διευκολύνει τη στύση.
Ορμονοθεραπεία. Η εν λόγω θεραπευτική προσέγγιση εφαρμόζεται σε ασθενείς που έχουν έλλειψη τεστοστερόνης.
Ενδοπεϊκή πρόθεση. Η χειρουργική τοποθέτηση προθέσεων στο πέος εφαρμόζεται ως θεραπεία, όταν αποτύχουν όλες οι άλλες επιλογές.
Πεϊκή πρόθεση
Τι είναι η ενδοπεϊκή πρόθεση;
Η ενδοπεϊκή πρόθεση είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας, η οποία αφορά στην τοποθέτηση μέσα στα σηραγγώδη σώματα του πέους μιας ειδικής συσκευής που προκαλεί στύση με μηχανικό τρόπο.
Ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στη βάση του πέους, μέσω της οποίας τοποθετούνται δύο επιμήκεις κύλινδροι από σιλικόνη. Η πρόθεση αυτή μπορεί να είναι υδραυλική έτσι ώστε να διογκώνεται και να προσφέρει στον άνδρα μια φυσική αίσθηση στύσης.
Η επέμβαση γίνεται συνήθως με ραχιαία αναισθησία και διαρκεί περίπου μισή ώρα. Συνήθως, ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του το ίδιο βράδυ και μπορεί να ξεκινήσει τις ερωτικές επαφές αφού περάσει τουλάχιστον ένας μήνας μετά το χειρουργείο.
Η ενδοπεϊκή πρόθεση είναι μια επέμβαση που απαιτεί εξειδίκευση. Στα χέρια ενός έμπειρου ουρολόγου τα ποσοστά επιτυχίας της αγγίζουν το απόλυτο, ενώ και η πιθανότητα αστοχίας υλικού της πρόθεσης είναι εξαιρετικά σπάνια.
Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;
Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.