...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Στυτική Δυσλειτουργία

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Στυτική Δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τους άνδρες όλων των ηλικιών, αλλά εμφανίζεται συχνότερα όσο αυξάνεται η ηλικία. Κάθε χρόνο προστίθενται χιλιάδες νέα περιστατικά στα ήδη υπάρχοντα, καθώς η πάθηση σχετίζεται σε ένα βαθμό με το σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος συνδέεται με άγχος, καθιστική ζωή, ελάχιστη άσκηση, κακή διατροφή και επιβαρυντικές για τη στύση συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Λόγω της άμεσης σύνδεσής της με τη σεξουαλική ζωή, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί συχνά ταμπού και εικάζεται ότι δυσανάλογα μικρός αριθμός πασχόντων αναζητούν λύση στο πρόβλημά τους.

Γι’ αυτό το λόγο, η στυτική δυσλειτουργία συγκαταλέγεται στις πιο υποδιαγνωσμένες παθήσεις. Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές και προσεγγίσεις, οι οποίες μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Τι είναι η στυτική δυσλειτουργία;

Η στυτική δυσλειτουργία ορίζεται ως η ανικανότητα να επιτευχθεί ή να διατηρηθεί μια στύση ικανή για να επιτρέψει σεξουαλική επαφή. Η ύπαρξη προβλημάτων στύσης από καιρό σε καιρό δεν είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, αν η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί πιο μόνιμη κατάσταση, μπορεί να προκαλέσει άγχος, να πλήξει την αυτοπεποίθησή και να συμβάλει σε προβλήματα σχέσεων.

Επίσης, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας που να χρήζει θεραπείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς επίσης παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Πόσο συχνά εμφανίζεται η στυτική δυσλειτουργία;

Οι άνδρες που αποφεύγουν να αναζητήσουν θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία συχνά αισθάνονται μόνοι στο πρόβλημά τους, αλλά τίποτα δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα.

Το 40% των ανδρών εμφανίζουν κάποιο βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας από τη στιγμή που φθάνουν τα 40 και η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται στο 70% έως την ηλικία των 70 ετών.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι απίστευτα κοινή, αλλά πολλοί άνδρες αγνοούν ακόμη και τα βασικά στοιχεία για το τι ακριβώς είναι, τι το προκαλεί και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Τι συμπτώματα έχει η στυτική δυσλειτουργία;

Τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν δυσκολία στην επίτευξη στύσης, προβλήματα στη διατήρηση μιας στύσης και μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ.

Ποιες οι αιτίες για την στυτική δυσλειτουργία;

Επειδή η αρσενική σεξουαλική διέγερση είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία, μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να εντοπιστεί μια συγκεκριμένη αιτία.

Η διέγερση ξεκινά στον εγκέφαλο αλλά περιλαμβάνει επίσης τα νεύρα, τους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να επηρεαστεί από ορμόνες και συναισθήματα.

Σε γενικές γραμμές, οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: φυσικές και ψυχολογικές. Πολλά περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας οφείλονται σε αιτίες και από τις δύο αυτές κατηγορίες συνδυαστικά.

Ποιες είναι οι φυσικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας;

Πιο συχνές φυσικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας σχετίζονται με την κυκλοφορία του αίματος και την αρτηριακή πίεση.

Οι καρδιακές παθήσεις, η αρτηριοσκλήρωση, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα του αίματος που ρέει στο πέος.

Ο σακχαρώδης διαβήτης επίσης συμβάλλει στη στυτική δυσλειτουργία με την καταστροφή των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων που προκαλεί.

Η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν τη νόσο του Parkinson, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη νόσο του Peyronie, τις διαταραχές ύπνου.

Συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και χρήση ναρκωτικών, επηρεάζουν αρνητικά τη δυνατότητα επίτευξης στύσης. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί, επίσης, να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία.

Ποιες είναι οι ψυχολογικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας;

Μεταξύ 10% και 20% των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας αποδίδονται σε ψυχολογικά αίτια. Τα ψυχολογικά προβλήματα έχουν σημαντική συμβολή στη στυτική δυσλειτουργία.

Καταστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη λίμπιντο, καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη στύσης.

Υπάρχει τρόπος να προληφθεί η στυτική δυσλειτουργία;

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και η καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Πώς γίνεται η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η κλινική εξέταση και η λήψη ιστορικού είναι όλα όσα χρειάζεται ένας γιατρός για να διαγνώσει τη στυτική δυσλειτουργία και να συστήσει την ανάλογη θεραπεία.

Αν όμως η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με χρόνιες παθήσεις υγείας ή υπάρχει η υποψία κάποιας υποκείμενης πάθησης, τότε ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει περαιτέρω εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Εξετάσεις αίματος, για τον εντοπισμό καρδιακών παθήσεων, σακχαρώδους διαβήτη, χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης και άλλων καταστάσεων υγείας.
  • Ανάλυση ούρων, για να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη και άλλων υποκείμενων ασθενειών.
  • Υπερηχογράφημα, για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.
  • Ψυχολογικά τεστ, για να διαπιστωθεί αν η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με ψυχολογικά αίτια.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση; Τι εξετάσεις χρειάζονται;

Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, οι οποίες, ανάλογα με τη διάγνωση, μπορεί να περιλαμβάνουν:

Φαρμακευτική αγωγή. Φάρμακα, όπως η σιλδεναφίλη η ταδαλαφίλη και η βαρδεναφίλη τονώνουν τη ροής του αίματος στο πέος, επιτρέποντας την επίτευξη στύσης. Αυτά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται πριν από τη συμμετοχή σε σεξουαλική δραστηριότητα.

Ψυχοθεραπεία. Όταν η στυτική δυσλειτουργία έχει ψυχολογικά αίτια, η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι επωφελής.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σε περιπτώσεις όπου παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, παίζουν ρόλο στη στυτική δυσλειτουργία, η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να λύσουν το πρόβλημα.

Ενδοσηραγγώδεις ενέσεις. Πρόκειται για μια εύκολη στην εκμάθηση διαδικασία, κατά την οποία ο πάσχων εκπαιδεύεται να κάνει μία ένεση στο πέος του, μέσω της οποίας εγχέει φάρμακο που διευκολύνει τη στύση.

Ορμονοθεραπεία. Η εν λόγω θεραπευτική προσέγγιση εφαρμόζεται σε ασθενείς που έχουν έλλειψη τεστοστερόνης.

Ενδοπεϊκή πρόθεση. Η χειρουργική τοποθέτηση προθέσεων στο πέος εφαρμόζεται ως θεραπεία, όταν αποτύχουν όλες οι άλλες επιλογές.

Πεϊκή πρόθεση

Τι είναι η ενδοπεϊκή πρόθεση;

Η ενδοπεϊκή πρόθεση είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας, η οποία αφορά στην τοποθέτηση μέσα στα σηραγγώδη σώματα του πέους μιας ειδικής συσκευής που προκαλεί στύση με μηχανικό τρόπο.

Ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στη βάση του πέους, μέσω της οποίας τοποθετούνται δύο επιμήκεις κύλινδροι από σιλικόνη. Η πρόθεση αυτή μπορεί να είναι υδραυλική έτσι ώστε να διογκώνεται και να προσφέρει στον άνδρα μια φυσική αίσθηση στύσης.

Η επέμβαση γίνεται συνήθως με ραχιαία αναισθησία και διαρκεί περίπου μισή ώρα. Συνήθως, ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του το ίδιο βράδυ και μπορεί να ξεκινήσει τις ερωτικές επαφές αφού περάσει τουλάχιστον ένας μήνας μετά το χειρουργείο.

Η ενδοπεϊκή πρόθεση είναι μια επέμβαση που απαιτεί εξειδίκευση. Στα χέρια ενός έμπειρου ουρολόγου τα ποσοστά επιτυχίας της αγγίζουν το απόλυτο, ενώ και η πιθανότητα αστοχίας υλικού της πρόθεσης είναι εξαιρετικά σπάνια.

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.

Καλέστε μας