...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

TURIS Προστατεκτομή

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να ταλαιπωρήσουν την πλειοψηφία του ανδρικού πληθυσμού. Με συμπτώματα όπως συχνοουρία ή δυσκολία κατά την έναρξη της ούρησης, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τόσο τις καθημερινές δραστηριότητες όσο και την αυτοπεποίθηση πολλών αντρών.

Η προστατεκτομή TURis αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση για τη θεραπεία της ΚΥΠ και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως. Ο Δρ. Πλουμίδης και η ιατρική του ομάδα, έχοντας μεγάλη εμπειρία τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης εγγυούνται ένα ασφαλές και απόλυτα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Τι είναι η προστακτεκτομή TURis;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη. Η προστατεκτομή TURis είναι μία από αυτές και μέχρι και σήμερα, αποτελεί την πιο συχνή χειρουργική αντιμετώπιση για τους προστάτες που φτάνουν σε όγκο μέχρι 120 – 130 κεκ.

Η προστατεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση σκοπός της οποίας είναι η αφαίρεση μέρους ή όλου του προστάτη αδένα. Η TURis αποτελεί τη βελτιωμένη μέθοδο της κλασσικής διουρηθρικής επέμβασης, καθώς λειτουργεί όπως η διουρηθρική αλλά παράλληλα πραγματοποιεί και εξάχνωση του προστάτη.

Πως γίνεται η προστακτεκτομή TURis;

Η TURis είναι μια διουρηθρική επέμβαση και πραγματοποιείται κυρίως με ραχιαία αναισθησία. Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και γενική. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός εισάγει ένα ειδικό ενδοσκόπιο που φέρει μικροκάμερα μέσω της ουρήθρας και μέχρι την περιοχή του προστάτη και της ουροδόχου κύστης.

Μέσω ενός ηλεκτροδίου που έχει τη μορφή αγκύλης, η οποία χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας διπολικό ρεύμα, γίνεται η εκτομή τμημάτων του προστάτη και ο καυτηριασμός της περιοχής. Τα τμήματα αυτά αφαιρούνται διαμέσου της ουρήθρας και αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση (βιοψία).

Παράλληλα, με την επέμβαση TURis διατίθεται και ένα άλλο ηλεκτρόδιο, που έχει μορφή μανιταριού και το οποίο «εξαχνώνει», δηλαδή εξατμίζει τον προστάτη σχεδόν αναίμακτα με την χρήση πλάσματος. Μετά την επέμβαση TURis, τοποθετείται στον ασθενή ειδικός καθετήρας, μέσω του οποίου γίνονται συνεχείς πλύσεις για περίπου 24 ώρες, μέχρι να επουλωθεί το τραύμα στην περιοχή του προστάτη και να σταματήσει η όποια αιμορραγία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επέμβασης TURis;

Η TURis είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η οποία συνδυάζει τα καλύτερα αποτελέσματα με τις λιγότερες παρενέργειες. Πιο συγκεκριμένα, η προστατεκτομή TURis είναι μια επέμβαση που έχει μικρή διάρκεια, κατά την οποία ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος, ενώ ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο από το νοσοκομείο τις πρώτες ημέρες νοσηλείας.

Η διουρηθρική εκτομή του προστάτη με τη μέθοδο TURis είναι ελάχιστα επεμβατική και χαρακτηρίζεται από πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

  • Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα, λόγω απουσίας τομών
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος και μηδενική ανάγκη για μετάγγιση
  • Περιορισμένος χρόνος νοσηλείας
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Απουσία ακράτειας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων)
  • Απουσία στυτικής δυσλειτουργίας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων)
  • Ταχεία επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποιοι μπορούν να υποβληθούν σε προστατεκτομή με τη μέθοδο TURis;

Η προστατεκτομή TURis αποτελεί μία απολύτως ασφαλή μέθοδο και είναι ιδανική για τους περισσότερους υποψηφίους. Παρ’ όλα αυτά, ο εξειδικευμένος ιατρός είναι αυτός που θα αποφασίσει ποια μέθοδος προστατεκτομής θα ακολουθηθεί. Αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε περιστατικού.

Βέβαια, οι πιο κατάλληλοι υποψήφιοι για αντιμετώπιση της ΚΥΠ με τη μέθοδο TURis είναι όσοι:

  • Δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή
  • Ταλαιπωρούνται από επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις
  • Αντιμετωπίζουν πλήρη αδυναμία ούρησης (επίσχεση ούρων)
  • Έχουν ακράτεια ούρων λόγω υπερπλήρωσης της ουροδόχου κύστης
  • Έχουν λίθους στην ουροδόχο κύστη ή εκκολπώματα
  • Εμφανίζουν αίμα στα ούρα
  • Αντιμετωπίζουν διάταση νεφρών

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Η προστατεκτομή TURis είναι αναίμακτη και ελάχιστα επεμβατική, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και απαιτεί μικρότερη διάρκεια αποθεραπείας. Ο ασθενής θα παραμείνει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση μόλις λίγες ημέρες. Είναι σύνηθες και απόλυτα φυσιολογικό τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση να υπάρχει αίμα στα ούρα.

Μετά την αφαίρεση του καθετήρα θα πραγματοποιηθεί έλεγχος της ούρησης με τη βοήθεια υπερηχογραφήματος, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν μένει υπόλοιπο ούρων. Αφού λάβετε εξιτήριο, θα πρέπει να ακολουθήσετε αντιβιοτική αγωγή, να λαμβάνετε άφθονα υγρά και επίσης θα πρέπει να απέχετε από έντονη σωματική δραστηριότητα.

Υπάρχει ακράτεια ή πρόβλημα στύσης μετά την TURis;

Δύο από τις πιο βασικές ανησυχίες που έχουν όσοι πρόκειται να υποβληθούν σε προστατεκτομή TURis είναι το αν έπειτα θα έχουν προβλήματα ακράτειας ή στυτική δυσλειτουργία. Η διουρηθρική προστατεκτομή TURIS εφαρμόζεται όταν ο προστάτης εμφανίζει υπερτροφία. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν επιπλοκές που να έχουν σχέση με ακράτεια ή στυτική δυσλειτουργία, καθώς αυτές οι παρενέργειες εντοπίζονται κυρίως στην περίπτωση της ριζικής αφαίρεσης προστάτη λόγω καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως ο χειρουργός θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος και να έχει εμπειρία πάνω στην συγκεκριμένη τεχνική, έτσι ώστε να επιτευχθούν άρτια και ασφαλή αποτελέσματα.

Καλέστε μας