Η νέα ουρολογική χειρουργική τεχνολογία αλλάζει τα δεδομένα του συνεχώς επεκτεινόμενου τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Στο πλαίσιο αυτό, η ουρολογική κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Αντωνίου Πλουμίδη, εφοδιάστηκε πρώτη στην Ελλάδα (Μάιος 2015) με το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο 4ης γενιάς της Olympus. Το συγκεκριμένο ουρητηροσκόπιο αποτελεί ένα νέας γενιάς ουρητηροσκόπιο με εξαιρετικά λεπτό σχεδιασμό (8,4 Fr) που επιτρέπει την αναίμακτη διεξαγωγή ουρητηροσκοπήσεων και νεφροσκοπήσεων δια φυσικών οπών. Έτσι, αποφεύγονται τομές και ακαλαίσθητες μετεγχειρητικές ουλές.
Το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό του εύκαμπτου ψηφιακού ουρητηροσκοπίου είναι η επιτυχής, ασφαλής και γρήγορη χειρουργική αντιμετώπιση ουρολογικών παθήσεων (όγκοι, λιθίαση, στενώματα, κ.α.), με έκταση από τον ουρητήρα έως τους κάλυκες του νεφρού. Αυτό συμβαίνει διότι το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο παρουσιάζει δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα σημεία του νεφρού.
Επιπλέον, χάρις στη τεχνολογία που διαθέτει, και ειδικότερα μέσω ενός μικροτσίπ (chip on the tip), το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο προσφέρει, συγκρτικά με τα παλαιότερης γενιάς ινοοπτικά ουρητηροσκόπια, εικόνες υψηλτατης ευκρίνειας και ανάλυσης. Επιτυγχάνεται έτσι λεπτομερής απεικόνιση και σχολαστική εξέταση του ανώτερου ουροποιητικού. Το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο διαθέτει, επίση, σύστημα απεικόνισης περιορισμένης ζώνης (Narrow Band Imaging), το οποίο ενισχύει τα αγγεία ενός όγκου, χωρίς την ανάγκη φαρμάκων ή χρωστικών. Το σύστημα αυτό επιτρέπει τη πρόωρη ανίχνευση όγκων του ουρητήρα και του ανώτερου ουροποιητικού, πριν ακόμα γίνει ορατή με το γυμνό μάτι.
Επιπροσθέτως, μέσω ενός λεπτού αυλού εργασίας 3,6Fr, επιτυγχάνεται η είσοδος του laser και βοηθητικών εργαλείων (λαβίδες βιοψίας, καλάθι εγκλωβισμού λίθων κ.α), καθιστώντας πιο γρήγορο και πιο εύκολο τον κατακερματισμό λίθων ανεξαρτήτος μεγέθους και εντόπισης. Στο ίδιο πλαίσιο, η χρήση του laser και του εύκαμπτου ψηφιακού ουρητηροσκοπίου επιτυγχάνει την αφαίρεση επιφανειακών όγκων του ανώτερου ουροποιητικού. Αποφεύγεται έτσι η νεφροουρητηρεκτομή, κι εξασφαλίζεται η διατήρηση του νεφρικού παρεγχύματος, γεγονός που έχει επιφέρει επανάσταση στη θεραπεία των νεοπλασμάτων του νεφρού.
Μιά ακόμα καινοτομία του εύκαμπτου ψηφιακού ουρητηροσκοπίου URFV2 είναι ο πιο άκαμπτος άξονας (stiff shaft) που το καθιστά ημιάκαμπτο, επιτρέποντας την ομαλή είσοδό του στον ουρητήρα και την ευκολία προώθησής του μέχρι το νεφρό ακόμα και σε δύσκολους ανατομικά ουρητήρες. Είναι σχεδιασμένο να διαθέτει ευκαμψία 270ο και από τις δυο πλευρές του καθέτου άξονα, επιτρέποντας την ευκολότερη πρόσβαση στους άνω, μέσους και κάτω κάλυκες του νεφρού. Με τον τρόπο αυτό κάνει τη λιθοτριψία εφικτή σε σημεία του νεφρού που με παλαιότερες τεχνολογικές μεθόδους δεν ήταν δυνατό.
Συνοψίζοντας, το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο
- Αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, όπου αναίμακτα και δια φυσικών οπών αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα ουρολογικών παθήσεων (όγκοι, λιθίαση, στενώματα κ.α)
- Είναι το πρώτο εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο 4ης γενιάς της Olympus στην Ελλάδα.
- Διαθέτει αξαιρετικά λεπτό σχεδιασμό (8,4 Fr), που επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στον ουρητήρα και σε όλους τους κάλυκες του νεφρού.
- Παρέχει εικόνα υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης, μέσω ενός μικροτσίπ στην κορυφή του εργαλείου (chip on the tip)
- Διαθέτει σύστημα απεικόνισης περιορισμένης ζώνης (Narrow Band Imaging) για την πρώιμη ανίχνευση όγκων του ανώτερου ουροποιητικού.
- Διαθέτει κανάλι εργασίας (3,6 Fr), για την είσοδο βοηθητικών εργαλείων και laser.
- Αποτελεί επαναστατική προσέγγιση στην αντιμέτωπιση όγκων του ανώτερου ουροποιητικού σε συνδυασμό με το laser, αποφεύγοντας τη νεφροουρητηρεκτομή
- Παρουσιάζει δυνατότητα ευκαμψίας 270ο και από τις δυο πλευρές του κάθετου άξονα, επιτρέποντας πρόσβαση στους άνω, μέσους και κάτω κάλυκες του νεφρού.
- Επιτρέπει την επιτυχή λιθοτριψία ανεξερτήτος μεγέθους και εντόπισης του λίθου
- Φέρει άκαμπτο άξονα (stiff shaft), που του προσδίδει ημιακαμψία, επιτρέποντας την ομαλή είσοδο στον ουρητήρα και προώθησή του μέχρι το νεφρό ακομά και σε ανατομικά δύσκολους ουρητήρες.