Table of Contents
ToggleΤι είναι η Ουροδυναμική μελέτη;
To κατώτερο ουροποιητικό σύστημα περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, το οποίο ως ενιαία μονάδα εξασφαλίζει την ικανοποιητική αποθήκευση ούρων και την αποτελεσματική κένωση της ουροδόχου κύστης.
Οποιαδήποτε διαταραχή των παραπάνω λειτουργιών μπορεί να επιφέρει συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, όπως:
- συχνοουρία
- ακράτεια
- επώδυνη ούρηση
- αιφνίδια, επιτακτική ανάγκη για ούρηση
- προβλήματα έναρξης της ούρησης
- προβλήματα ατελούς κένωσης της κύστης
- υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
Η ουροδυναμική μελέτη αποτελεί τη μόνη αντικειμενική λειτουργική εξέταση της ουροδόχου κύστης, των σφιγκτήρων και της ουρήθρας, προσφέροντας ένα πολύτιμο εργαλείο στη διερεύνηση ασθενών με δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.
Σημαντική είναι επίσης η συμβολή της στην αξιολόγηση ουρολογικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με νευρολογικές ασθένειες όπως: Σκλήρυνση κατά Πλάκας, νόσο του Parkinson, Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κακώσεις του νωτιαίου μυελού, σακχαρώδης διαβήτης κ.α.
Με την κατάλληλη επιλογή και σωστή ερμηνεία της ουροδυναμικής μελέτης, βελτιώνεται σημαντικά η διαγνωστική ακρίβεια ώστε να προσφέρουμε τις σωστές θεραπευτικές επιλογές και να βελτιώσουμε το κλινικό αποτέλεσμα.
Τι εξετάσεις περιλαμβάνει η ουροδυναμική μελέτη;
- Ουροροομετρία
- Κυστεομανομετρία
- Μελέτη πίεσης-ροής
- Προφιλομετρία
- Ηλεκτρομυογραφία
- Βιντεοουροδυναμική μελέτη
Απαιτείται κάποια προετοιμασία πριν την Ουροδυναμική μελέτη;
Δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία πριν από τη μελέτη, παρά μόνο διακοπή των φαρμάκων που ενδέχεται να έχουν χορηγηθεί για τη λειτουργία της κύστης ( αντιμουσκαρινικά/ αντιχολινεργικά/ β-αγωνιστής). Η διακοπή θα πρέπει να γίνει 5-7 ημέρες πριν από την εξέταση. Καλό θα ήταν να προσκομίσετε συμπληρωμένο ένα 3ήμερο ημερολόγιο ούρησης την ημέρα της εξέτασης.
Μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά πριν από την εξέταση, ενω θεμιτό θα ήταν να προσέλθετε με σχετικά γεμάτη την ουροδόχο κύστη, εαν αυτό είναι εφικτό.
Απαραίτητη πρϋπόθεση για τη διενέργεια της εξέτασης είναι να μην υπάρχει λοίμωξη ουροποιητικού (πρόσφατη καλλιέργεια ούρων αρνητική). Επίσης απαραίτητη κρίνεται η πραγματοποίηση ενός υπερηχογραφήματος νεφρών –κύστης προ και μετά ούρησης πριν τη διενέργεια της ουροδυναμικής μελέτης.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί αν υπάρχει αλλεργία στο λάτεξ ή σε κάποια άλλη ουσία/φάρμακο. Η όλη διάρκεια τηε εξέτασης είναι 30-45 λεπτά.
Πώς πραγματοποιείται η Ουροδυναμική μελέτη;
H εξέταση λαμβάνει χώρα στα εξωτερικά ιατρεία του ουρολογικού τομέα από εξειδικευμένο προσωπικό. Αρχικά ο/η ασθενής θα ουρήσει σε μια ειδική τουαλέτα (ουροροομετρία), όπου γίνεται αυτόματη καταγραφή της ποσότητας και της ροή των ούρων. Εν συνεχεία ο/η ασθενής ξαπλώνει σε κατάλληλη αναπαυτική θέση και πραγματοποιείται εισαγωγή ειδικών καθετήρων-αισθητήρων, αφού πρώτα υπολογιστεί το υπόλειμμα των ούρων και αδειάσει η ουροδόχος κύστη. Οι καθετήρες εισάγονται στην ουροδόχο κύστη και στο ορθό αντίστοιχα χωρίς πόνο, ενώ αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια εφαρμόζονται στην περιοχή του περινέου. Γίνεται καταγραφή των πιέσεων στην ουροδόχο κύστη και στην κοιλιακή χώρα κατά τη σταδιακή πλήρωση της κύστης με νερό, αναπαράγοντας τη φυσιολογική διαδικασία πλήρωσης της κύστης με ούρα, επιτρέποντας την καταγραφή της πίεσης που αναπτύσσει ο μυς της κύστης (εξωστήρας).
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται καταγραφή της προοδευτικής αισθητικότητας της ουροδόχου κύστης, διαπιστώνονται πιθανών ακούσιες συσπάσεις του εξωστήρα, γίνεται έλεγχος της ηλεκτρομυογραφικής δραστηριότητας, υπολογίζεται η μέγιστη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης, ενώ κατόπιν ειδικών δοκιμασιών, ελέγχεται η ακούσια απώλεια ούρων.
Η εξέταση ολοκληρώνεται με τον/την ασθενή να καλείται να ουρήσει σε ειδική τουαλέτα (χωρίς την αφαίρεση των καθετήρων), προκειμένου να γίνει αντίστοιχη καταγραφή των πιέσεων κατά την κένωση της κύστης.
Στη συνέχεια πραγματοποιείται ανάλυση των δεδομένων και συντάσσεται ειδική έκθεση. Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.