...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Διάταση Νεφρού

Αρχική > Νεφροί > Άνδρας > Διάταση Νεφρού

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

διάταση νεφρού

Η διάταση των νεφρών, γνωστή ως υδρονέφρωση, είναι ένας ιατρικός όρο με τον οποίο περιγράφεται η διεύρυνση της νεφρικής πυέλου (με ή χωρίς αντίστοιχο «φούσκωμα» των ουρητήρων και της κύστης) από ούρα που δεν μπορούν να παροχετευτούν προς την ουροδόχο κύστη εξ αιτίας κάποιας απόφραξης ή στένωσης.

Από μόνη της η διάταση δεν συνιστά πάθηση, αλλά βασικό σύμπτωμα υποκείμενων καταστάσεων, όπως η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, η λιθίαση και η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, έως και νεφρική ανεπάρκεια.

Η υδρονέφρωση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η υδρονέφρωση στα παιδιά μπορεί να διαγνωστεί κατά τη βρεφική ηλικία ή μερικές φορές κατά τη διάρκεια ενός προγεννητικού υπερηχογραφήματος πριν γεννηθεί το μωρό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διάτασης νεφρού;

Η διάταση του νεφρού δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα. Όταν εμφανιστούν, τα σημάδια και τα συμπτώματα της διάτασης περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στο πλάι και στην πλάτη που μπορεί να μεταφερθεί στην κάτω κοιλιακή χώρα ή στη βουβωνική χώρα
  • Προβλήματα ούρησης (πόνος, επιτακτικότητα, συχνοουρία)
  • Ναυτία και έμετος
  • Πυρετός
  • Αδυναμία ανάπτυξης σε βρέφη

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποια είναι τα αίτια της διάτασης νεφρού;

Η διάταση προκαλείται από άλλη υποκείμενη ασθένεια ή κάποιον παράγοντα κινδύνου. Ενδεικτικά, οι πιο κοινές αιτίες για διάταση  είναι οι εξής:

  • Στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής. Η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής αφορά στην απόφραξη του αρχικού τμήματος του σωλήνα (ουρητήρα) που παροχετεύει τα ούρα από το νεφρό στην ουροδόχο κύστη, με συνέπεια να εμποδίζεται η ελεύθερη δίοδος των ούρων και να προκαλείται διάταση στα νεφρά.
  • Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση. Η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση των ούρων είναι μια πάθηση συνήθως συγγενής (δηλαδή από κατασκευής του εμβρύου) και οφείλεται σε μια ατέλεια στην κυστεοουρητηρική συμβολή, δηλαδή το σημείο όπου ενώνονται οι ουρητήρες με την ουροδόχο κύστη, με συνέπεια να προκαλείται πισωγύρισμα των ούρων από την κύστη προς τους νεφρούς και ακολούθως η διάταση των νεφρών και των ουρητήρων.
  • Λιθίαση (Πέτρα στα νεφρά). Ο σχηματισμός λίθων προκαλεί απόφραξη του ουρητήρα, με συνέπεια την παρεμπόδιση της ροής των ούρων και διάταση των νεφρών.
  • Ινώδεις ιστοί (από τραυματισμό ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση), οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν στένωμα του ουρητήρα κι ακολούθως διάταση.
  • Όγκοι (π.χ. στην ουροδόχο κύστη, στο ορθό ή τον προστάτη), μπορεί να ασκούν πίεση στους ουρητήρες εμποδίζοντας την ομαλή ροή των ούρων.
  • Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Ο διογκωμένος προστάτης μπορεί να προκαλεί στένωμα του ουρητήρα και, επομένως, διάταση των νεφρών.
  • Εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της κύησης το σώμα της εγκύου υφίσταται σημαντικές μεταβολές ορμονικές και μηχανικές. Η πίεση που μπορεί να ασκείται από τη φυσιολογική διόγκωση της μήτρας αλλά κι από άλλα γειτονικά όργανα, μπορεί να έχει ως συνέπεια τη διάταση ουρητήρων και νεφρών.

Πως γίνεται η διάγνωση της διάτασης νεφρού;

Οι εξετάσεις για τη διάγνωση της διάτασης του νεφρού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • εξέταση αίματος για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών
  • εξέταση ούρων για να εντοπιστούν τυχόν σημάδια λοίμωξης ή λιθίασης
  • υπερηχογράφημα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο γιατρός μπορεί να ερευνήσει τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη και άλλες δομές του ουροποιητικού συστήματος και να εντοπίσει πιθανά προβλήματα
  • Ανάλογα με τα αποτελέσματα των αρχικών εξετάσεων, ο θεράπων ουρολόγος μπορεί να συστήσει πρόσθετες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ενδοφλέβια πυελογραφία, κυστεοουρηθρογραφία, αξονική, μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογραφήματα νεφρικού παρεγχύματος, κυστεογραφία κ.λπ.

Ποια η θεραπεία για τη διάταση νεφρού;

Η θεραπεία για τη διάταση εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Συχνά η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη.

Διάταση λόγω λιθίασης

Μια πέτρα προκαλεί έντονα συμπτώματα όταν είναι πλέον αρκετά μεγάλη, δηλαδή έχει διάμετρο μεγαλύτερη των 4 χιλιοστών, και το μέγεθός της την εμποδίζει να περάσει από τον ουρητήρα προκαλώντας απόφραξη.

Λόγω της απόφραξης, η φυσιολογική ροή των ούρων προς την ουροδόχο κύστη εμποδίζεται, τα ούρα μένουν στάσιμα και ως συνέπεια προκαλείται διάταση του ουρητήρα και του νεφρού επειδή τα ούρα μένουν στάσιμα (στάση ούρων). Η διάταση αυτή λέγεται υδρονέφρωση και συνοδεύεται από σπασμούς και πόνο.

Η διάταση θεραπεύεται με την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, εν προκειμένω της λιθίασης.

Στένωμα ουρητήρα και διάταση

Όταν η ροή των ούρων προς την ουροδόχο κύστη αποφράσσεται, τότε τα ούρα συλλέγονται στα νεφρά. Αυτό προκαλεί τη διάταση του ουρητήρα και των νεφρών (υδρονέφρωση) με συνέπεια να διαταράσσεται η λειτουργία των τελευταίων και προοδευτικά να καταστρέφονται.

Διάταση λόγω κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης

Λόγω μιας ατέλειας στην κυστεοουρητηρική συμβολή, δηλαδή το σημείο όπου ενώνονται οι ουρητήρες με την ουροδόχο κύστη, μπορεί να προκληθεί πισωγύρισμα των ούρων από την κύστη προς τους νεφρούς.

Οι παλινδρομήσεις αυτές των ούρων μπορεί να προκαλέσουν διάταση των νεφρών και των ουρητήρων. Η αποκατάσταση της διάτασης αυτής επιτυγχάνεται με τη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας, δηλαδή της κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης.

Οι αιτίες που προκαλούν την κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση μπορεί να είναι συνήθως συγγενείς, όπως μια ουρητηροκήλη ή ένας έκτοπος ουρητήρας.

Μπορεί, ωστόσο, να είναι και επίκτητες, ως συνέπεια χρόνιας επίσχεσης ούρων, λόγω π.χ. υπερτροφίας του προστάτη, ή χειρουργικών επεμβάσεων στην περιοχή των ουρητηρικών στομίων ή πλησίον αυτής.

Η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση είναι δυνητικά επικίνδυνη για την λειτουργία των νεφρών. Η παλινδρόμηση των ούρων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στα νεφρά και την πύελο, τη λεγόμενη πυελονεφρίτιδα.

Οι πυελονεφρίτιδες μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στο νεφρικό παρέγχυμα, με πιθανή συνέπεια χρόνια νεφρική νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση και νεφρική ανεπάρκεια.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Διάταση λόγω κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης

Συγγενή προβλήματα με το ουροποιητικό σύστημα

Η υδρονέφρωση είναι μια κοινή συγγενής πάθηση με συχνότητα εμφάνισης περίπου 1 στα 500 μωρά. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η υδρονέφρωση μπορεί να αναπτυχθεί και αργότερα στη ζωή.

Η υδρονέφρωση μπορεί να επηρεάσει ένα νεφρό (μονόπλευρη) ή και τα δύο νεφρά (αμφοτερόπλευρη).

Σήμερα, η υδρονέφρωση διαγιγνώσκεται, συνήθως, σε προγεννητικούς υπερήχους. Σε πολλά παιδιά, τα οποία διαγιγνώσκονται με υδρονέφρωση πριν γεννηθούν, η κατάσταση θεραπεύεται μόνη της, όσο το παιδί είναι νέο, χωρίς κάποια ιατρική παρέμβαση.

Τι προκαλεί την υδρονέφρωση;

Αν και υπάρχουν πολλές καταστάσεις που οδηγούν σε υδρονέφρωση, οι πιο συχνές αιτίες έχουν να κάνουν με συγγενή απόφραξη της ουροφόρου οδού με συνέπεια την παρεμπόδιση της ομαλής ροής των ούρων, όπως:

  • Απόφραξη της πυελοουρητηρικής συμβολής. Προκαλείται όταν μια ζώνη ινώδους ιστού συστέλλει την κορυφή του ουρητήρα, επηρεάζοντας έτσι τη ροή των ούρων. Μπορεί να είναι μονόπλευρη (επηρεάζοντας ένα νεφρό) ή αμφοτερόπλευρη (δύο νεφρά).
  • Απόφραξη της κυστεοουρητηρικής συμβολής. Είναι μια απόφραξη στο σημείο όπου ο ουρητήρας συναντά την ουροδόχο κύστη.
  • Βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας. Αποτελούν εμπόδιο που προκύπτει πριν από τη γέννηση σε αρσενικά μωρά και προκαλείται από τμήματα ιστού στην περιοχή της προστατικής ουρήθρας.
  • Ουρητηροκήλη. Εμφανίζεται όταν ο ουρητήρας δεν αναπτύσσεται σωστά και προκαλεί μια μικρή κήλη στην ουροδόχο κύστη.
  • Έκτοπος ουρητήρας. Ένας έκτοπος ουρητήρας παροχετεύει τα ούρα κάπου έξω από την ουροδόχο κύστη.
  • Νευρογενής κύστη. Είναι μια κατάσταση, στην οποία τα νεύρα που μεταφέρουν μηνύματα από την ουροδόχο κύστη στον εγκέφαλο και από τον εγκέφαλο στους μύες της ουροδόχου κύστης δεν λειτουργούν σωστά.

Πώς αντιμετωπίζεται η συγγενής διάταση των νεφρών;

Οι συγγενείς παθήσεις των νεφρών απαιτούν δια βίου παρακολούθηση και θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι συντηρητική, φαρμακευτική ή και χειρουργική.

Γενικότερα, οι πάσχοντες από συγγενείς παθήσεις των νεφρών θα πρέπει να αποφεύγουν τα αθλήματα επαφής, στα οποία είναι πιθανό να υπάρχει άμεσος αντίκτυπος ή τραύμα στην πλάτη ή την κοιλιά.

Επίσης, πρέπει να ακολουθούν δίαιτα χαμηλού νατρίου, η οποία βοηθά στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που μπορεί να συνοδεύει αυτές τις παθήσεις.

Διάταση και Στένωση της Πυελοουρητηρικής Συμβολής στα Παιδιά

Μερικές φορές, ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί με μια συγγενή στένωση στην πυελοουρητηρική συμβολή, το σημείο δηλαδή στο οποίο συνδέεται ο ουρητήρας με τη νεφρική πύελο. Η στένωση αυτή εμποδίζει την ομαλή ροή των ούρων, τα οποία με τη σειρά τους λιμνάζουν στο νεφρό προκαλώντας τη διάτασή της.

Η διάταση των νεφρών εμφανίζεται πολύ συχνά στον προγεννητικό έλεγχο και εμφανίζεται περίπου μια φορά σε κάθε 1.000 γεννήσεις. Τις περισσότερες φορές (περίπου στο 75%) αφορά σε ένα νεφρό (μονόπλευρη) και λιγότερο συχνά και στους δυο νεφρούς (αμφοτερόπλευρη) στον ένα από τους 2 νεφρούς). Εμφανίζεται δυο φορές πιο συχνά αγόρια από ότι στα κορίτσια.

Διάταση και αποφρακτική ουροπάθεια

Η παρακώλυση της φυσιολογικής ροής των ούρων που παράγονται από το νεφρό σε οποιοδήποτε σημείο της ουροφόρου οδού ορίζεται ως αποφρακτική ουροπάθεια. Μπορεί να έχει συγγενή ή επίκτητα αίτια, όπως λιθίαση του ουροποιητικού, όγκοι, οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση, στένωμα ή τραυματισμός του ουρητήρα, χρόνιες λοιμώξεις και συμφύσεις έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις.

Μια από τις βασικές επιπλοκές της είναι η διάταση της ουροφόρου οδού, με ουρολογικές και νεφρικές επιπτώσεις, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού και έκπτωση στη λειτουργία των νεφρών.

Η αντιμετώπιση της αποφρακτικής ουροπάθειας πρέπει να είναι άμεση και γίνεται με την παροχέτευση των ούρων μέσω τοποθέτηση καθετήρα (pig-tail) στην ουροδόχο κύστη ή τον ουρητήρα, με χορήγηση αντιβιοτικών (σε περίπτωση λοίμωξης), η νεφροστομία.

Διάταση και οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει φλεγμονή γύρω από τον ουρητήρα από μια άγνωστη πηγή που προκαλεί ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη απόφραξη ουρητήρα. Η απόφραξη αυτή μπορεί να προκαλέσει τη στάση των ούρων και με τη σειρά της διάταση ουρητήρων και νεφρών. Θεραπεύεται με την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, εν προκειμένω της οπισθοπεριτοναϊκής ίνωσης.

Διάταση λόγω στένωσης της Πυελοουρητηρικής Συμβολής

Πως αντιμετωπίζεται η διάταση λόγω στένωσης της Πυελοουρητηρικής Συμβολής;

Η στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν διάταση των νεφρών.

Όταν η στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής δεν προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών, τότε μπορεί να αποφευχθεί για ένα διάστημα το χειρουργείο και η κατάσταση να γίνεται απλή παρακολούθηση της κατάστασης με τακτικό απεικονιστικό έλεγχο.

Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση πυελοπλαστικής είναι ενδεδειγμένη όταν υπάρχουν τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Μεγάλη διάταση του νεφρού και προβλήματα στη λειτουργία του,
  • Πόνος και άλλα συμπτώματα απόφραξης, ειδικά μετά από λήψη άφθονων υγρών,
  • Αιματουρία,
  • Ουρολοιμώξεις.

Πώς γίνεται η επέμβαση της πυελοπλαστικής;

Στην πυελοπλαστική, ο χειρουργός αφαιρεί το αποφραγμένο τμήμα του ουρητήρα και επανασυνδέει τα υγιή άκρα προκείμενου να δημιουργήσει μια υγιή αναστόμωση που θα επιτρέπει την ελεύθερη δίοδο των ούρων.

Ένας αυτοσυγκρατούμενος ουρητηρικός καθετήρας (σωληνάκι) τοποθετείται προσωρινά μέσα στον ουρητήρα προκειμένου να βοηθήσει στην επούλωση του ουρητήρα και αφαιρείται μερικές εβδομάδες μετά.

Η πυελοπλαστική μπορεί να γίνει είτε με ανοικτή προσπέλαση, είτε λαπαροσκοπικά, είτε με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ρομποτική Πυελοπλαστική

Γιατί να επιλέξω τη Ρομποτικά υποβοηθούμενη Χειρουργική προσέγγιση;

Η ελάχιστα επεμβατική προσπέλαση με το ρομποτικό σύστημα πραγματοποιείται μέσω 3 – 4 οπών στην κοιλιακή χώρα.

Σε αντίθεση με το ανοικτό χειρουργείο, η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει την ακριβή διόρθωση με μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερο πόνο, μικρότερη μετεγχειρητική νοσηλεία (1 ημέρα αντί για 1 εβδομάδα) και γενικά γρηγορότερη ανάρρωση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ο χειρουργός, χάρη στην ακρίβεια των χειρουργικών κινήσεων και την άριστη ορατότητα που εξασφαλίζει το ρομποτικό σύστημα, επιτρέπει την καλύτερη παρασκευή των αγγείων γύρω από τον ουρητήρα, την άρτια αναστόμωση των υγιών τμημάτων του ουρητήρα με την κατάλληλη τάση και τη σωστή τοποθέτηση του ουρητηρικού καθετήρα.

Πόσο αποτελεσματική είναι η επέμβαση της πυελοπλαστικής;

Τα μακροπρόθεσμα ποσοστά επιτυχία κυμαίνονται γύρω στο 90% τόσο για την ανοικτή όσο και για τη λαπαροσκοπική και τη ρομποτικά υποβοηθούμενη πυελοπλαστική.

Χάρη στη μακρόχρονη εμπειρία της κλινικής μας στην αντιμετώπιση της στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής ακόμα και σε σύνθετα περιστατικά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς περιπτώσεις ασθενών με συνοδά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, η υποτροπή της νόσου και άλλα.

Υπάρχουν επιπλοκές στη Ρομποτική Πυελοπλαστική;

Η ρομποτική πυελοπλαστική έχει αποδειχθεί πολύ ασφαλής ως επέμβαση. Ωστόσο, όπως σε κάθε χειρουργείο υπάρχουν κίνδυνοι και πιθανές επιπλοκές.

Αν και σπάνιες, ειδικά στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού, οι επιπλοκές της ρομποτικής πυελοπλαστικής είναι οι ίδιες με αυτές της ανοικτής επέμβασης:

  • Αιμορραγία: Η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια αυτής της πυελοπλαστικής είναι συνήθως περιορισμένη και σπάνια απαιτείται μετάγγιση αίματος.
  • Λοίμωξη: Όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε πυελοπλαστική λαμβάνουν ενδοφλέβια αντιβιοτικά πριν την έναρξη της χειρουργικής επέμβασης για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης λοίμωξης μετά το χειρουργείο. Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα λοίμωξης μετά από τη χειρουργική επέμβαση (πυρετός, συχνουρία, δυσφορία, πόνο ή άλλα συμπτώματα που σας προκαλούν ανησυχία), επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.
  • Κήλη: Σπάνια εμφανίζονται κήλες μετά από ρομποτική πυελοπλαστική, αφού οι μικρές οπές που πραγματοποιούνται κλείνουν προσεκτικά κατά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης.
  • Τραυματισμός ιστού / οργάνου: Αν και σπάνιοι, ειδικά όταν ο χειρουργός είναι έμπειρος, πιθανοί τραυματισμοί στον περιβάλλοντα ιστό και τα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, των αγγειακών δομών, του σπλήνα, του ήπατος, του παγκρέατος και της χοληδόχου κύστης, θα μπορούσε να απαιτήσει περαιτέρω χειρουργική επέμβαση. Τραυματισμοί μπορεί να προκληθούν σε νεύρα ή σε μύες ανάλογα με τη θέση τους.
  • Υποτροπή: Περίπου το 3% των ασθενών που υποβάλλονται σε πυελοπλαστική θα έχουν συνεχείς υποτροπές. Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται πρόσθετη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Ποια είναι η συνέχεια μετά από τη χειρουργική επέμβαση;

Συνήθως, ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση της ρομποτικής πυελοπλαστικής και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από περίπου 10 ημέρες.

Εφόσον πραγματοποιηθεί ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ο χρόνος ανάρρωσης είναι κατά κανόνα μεγαλύτερος και η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες.

Αν υπάρχει καθετήρας, αφαιρείται την επομένη της επέμβασης ενώ η παροχέτευση παραμένει για επιπλέον 1 ως 2 ημέρες.

Ο εσωτερικός αυτοσυγκρατούμενος ουρητηρικός καθετήρας, που είθισται να τοποθετείται μετά από επέμβαση πυελοπλαστικής, αφαιρείται περίπου ενάμιση μήνα μετά το χειρουργείο.

Ένα έως δύο μήνες μετά την επέμβαση, πραγματοποιείται υπερηχογράφημα των νεφρών. Αυτή η εξέταση παρέχει πληροφόρηση για το αν υπάρχει κάποια απόφραξη στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται να πραγματοποιηθεί σπινθηρογράφημα νεφρών για να εκτιμηθεί η λειτουργία των νεφρών.

Το σπινθηρογράφημα νεφρών είναι μία ανώδυνη, διαγνωστική εξέταση που γίνεται με την ενδοφλέβια χορήγηση ραδιενεργού φαρμάκου και τη χρήση ειδικής κάμερας για τη σάρωση των νεφρών.

Λαπαροσκοπική Πυελοπλαστική

Τι είναι η λαπαροσκοπική πυελοπλαστική;

Η λαπαροσκοπική πυελοπλαστική παρέχει στους ασθενείς έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση στενώσεων στους ουρητήρες μέσω μιας ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας.

Σε σύγκριση με τη συμβατική ανοιχτή χειρουργική τεχνική, η λαπαροσκοπική πυελοπλαστική έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ταχύτερη επιστροφή στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και βέλτιστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Η λαπαροσκοπική πυελοπλαστική πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Διαρκεί συνήθως 3 – 4 ώρες. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται μέσω 3 μικρών οπών που ανοίγονται στην κοιλιακή χώρα, μέσω των οποίων εισάγονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία.

Ενσοδκοπική PCNL

Τι είναι η διαδερμική νεφρολιθοτομία (PCNL);

Η διαδερμική νεφρολιθοτομία είναι μια διηθητική επεμβατική διαδικασία, στην οποία ο χειρούργος αφαιρεί την πέτρα των νεφρών μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα. Γενικά, αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση λίθων μεγαλύτερων από 2 cm ή ακανόνιστου σχήματος.

Η επέμβαση αυτή εκτελείται, συνήθως, όταν οι λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες δεν είναι εφικτές ή δεν έχουν επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εκτελείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 2-3 ​​ώρες για να ολοκληρωθεί.

Laser Λιθοτριψία

Ποια είναι η νέα επαναστατική μέθοδος στην αντιμετώπιση της λιθίασης του νεφρού;

Το νέας γενιάς εύκαμπτο ψηφιακό (digital) ουρητηροσκόπιο, όπως αυτό που διαθέτουμε στην κλινική μας, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, έχει φέρει επανάσταση στην επιτυχή και ασφαλή αντιμετώπιση της λιθίασης ανεξαρτήτως μεγέθους και εντόπισης.

Άλλωστε, αποτελεί τεχνολογία αιχμής στο χώρο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στα κέντρα αναφοράς σε Ευρώπη και Αμερική.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας του εύκαμπτου ψηφιακού ουρητηροσκοπίου;

Η σύγχρονη ψηφιακή (digital) τεχνολογία με μικροκάμερα και Laser, απαλλάσσει τον ασθενή άμεσα, ανώδυνα και αναίμακτα από τη λιθίαση του νεφρού. Ειδικότερα:

  • Η ψηφιακή μικροκάμερα στην κορυφή του εργαλείου (σε μέγεθος μικροτσίπ), δίνει τη δυνατότητα επισκόπησης όλων των σημείων του νεφρού και του ουρητήρα με εικόνα υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης (chip on the tip).
  • Με την τεχνολογία Laser ο κατακερματισμός του λίθου είναι γρήγορος και αποτελεσματικός, ανεξαρτήτως σύστασης και σκληρότητας του λίθου. Ακόμα και οι πιο ανθεκτικοί λίθοι, όπως οι μονοϋδρικού οξαλικού ασβεστίου μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Το ουρητηροσκόπιο είναι τόσο λεπτό και ακριβείας που εισέρχεται στο ουροποιητικό σύστημα δια φυσικών οπών (ουρήθρα), χωρίς την ανάγκη δημιουργίας τομών και ακαλαίσθητων μετεγχειρητικών ουλών.
  • Το μέγεθος του εργαλείου (με διάμετρο μικρότερη των 3 mm), σε σχέση με αντίστοιχα ουρητηροσκόπια παλαιότερης γενιάς, επιτρέπει την ομαλή και ατραυματική είσοδο αυτού σε οποιονδήποτε κάλυκα του νεφρού. Ως αποτέλεσμα, αποφεύγονται οι τραυματικές κακώσεις.
  • O επαναστατικός σχεδιασμός του συγκεκριμένου εργαλείου συνδυάζει τον ημιάκαμπτο άξονα (stiff shaft) με ένα ιδιαίτερα ευκίνητο άκρο που τηλεκατευθύνεται από τον χειρουργό. Έτσι επιτυγχάνεται η ομαλή είσοδος του εργαλείου ακόμη και σε δύσκολους ανατομικά ουρητήρες και η εύκολη προώθηση του σε όλα τα σημεία του νεφρού.
  • Με τη χρήση βοηθητικών εργαλείων (ενδοσκοπικός κάλαθος, υδρόφιλα σύρματα) μέσα από το κανάλι εργασίας (διαμέτρου 1 mm) που διαθέτει, επιτυγχάνεται η απομάκρυνση όλων των υπολειμματικών λιθιασικών συγκριμάτων.

Έχει άλλα πλεονεκτήματα το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο;

Ένα άλλο πλεονέκτημα του εύκαμπτου ψηφιακού (digital) ουρητηροσκοπίου είναι η τεχνολογία Narrow Band Imaging (NBI) που διαθέτει.

Πρόκειται για ένα σύστημα απεικόνισης που επιτρέπει την αναγνώριση κακοήθων όγκων του νεφρού και του ουρητήρα πριν ακόμα γίνουν ορατοί με απεικονιστικές μεθόδους (υπέρηχος, αξονική τομογραφία).

Έτσι, διασφαλίζεται η πρώιμη ανίχνευση, αναγνώριση και κατ’ επέκταση η αντιμετώπιση καρκινικών όγκων του νεφρού.

Γιατί να επιλέξει κανείς αυτή τη μέθοδο;

Με το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο ο ασθενής απαλλάσσεται οριστικά και ανώδυνα από το βασανιστικό κολικό του νεφρού και το πρόβλημα της λιθίασης με μια ενδοσκοπική μικροεπέμβαση.

Η εύκαμπτη ψηφιακή ουρητηροσκόπηση αποτελεί αναίμακτη και αποτελεσματική μέθοδο κατακερματισμού λίθων σε όλα τα σημεία του νεφρού που με παλαιότερες τεχνικές δεν θα ήταν εφικτό.

Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι η έξοδος από το νοσοκομείο πραγματοποιείται ακόμα και την ίδια ημέρα, μετά από σύντομη νοσηλεία (day case surgery), ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης όλων των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος έχοντας διαχειριστεί μεγάλο αριθμό περιστατικών.

Ο Δρ. Πλουμίδης έχει εκπαιδευτεί στη Ρομποτική Χειρουργική σε κορυφαία κέντρα του εξωτερικού.

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.

Η Ρομποτική Χειρουργική διασφαλίζει βέλτιστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μικρότερο χρόνο νοσηλείας, ενώ παράλληλα, ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές.

Καλέστε μας