...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Βουβωνοκήλη / Οσχεοκήλη

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή κήλης και αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες εισαγωγής στο χειρουργείο. Ενίοτε η κήλη μπορεί να περνά μέσω του βουβωνικού πόρου στο όσχεο. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται λόγος για οσχεοκήλη.

Η βουβωνοκήλη και η οσχεοκήλη δε βελτιώνονται από μόνες τους και μπορεί να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Χάρη στην εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και της ρομποτικής χειρουργικής η βουβωνοκήλη και η οσχεοκήλη μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν ενδοσκοπικά με τον πλέον ανώδυνο, αναίμακτο και άμεσο τρόπο.

Τι είναι η βουβωνοκήλη και η οσχεοκήλη;

Σε ορισμένες περιπτώσεις και για λόγους που μπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητοι, το κοιλιακό τοίχωμα εξασθενεί και παρουσιάζει χαλάρωση σε ορισμένα σημεία του, με συνέπεια να προκύψει κάποιο «άνοιγμα».

Η πρόπτωση περιεχομένου του εντέρου μέσα από αυτό το άνοιγμα, με μορφή που θυμίζει «μπαλονάκι», ονομάζεται γενικά κήλη.

Με τον όρο βουβωνοκήλη περιγράφεται η πρόπτωση του εντέρου στην περιοχή του δεξιού ή του αριστερού βουβωνικού πόρου.

Η οσχεοκήλη παρουσιάζεται στους άντρες και δημιουργείται όταν η πρόπτωση του εντέρου φτάνει, διαμέσου του έσω στομίου του βουβωνικού πόρου, μέχρι το όσχεο. Παρουσιάζεται στους άνδρες και δημιουργείται στο έσω βουβωνικό στόμιο, δηλαδή το σημείο από το οποίο κατεβαίνει ο όρχις στο όσχεο.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Πόσο συχνή πάθηση είναι η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη απαντάται στο 2% του ανδρικού πληθυσμού, ενώ πολύ πιο σπάνια εμφανίζεται σε γυναίκες. Ειδικότερα, οι άντρες είναι οκτώ φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν μια βουβωνοκήλη από ό, τι οι γυναίκες.

Υπολογίζεται πως περίπου ένας στους τρείς άνδρες θα εμφανίσουν βουβωνοκήλη μια φορά στη ζωή τους, συνήθως μετά τα 50 έτη.

Πόσο επικίνδυνη είναι η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη αν αμεληθεί μπορεί να υποστεί περίσφιξη. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάτρησης του εντέρου και περιτονίτιδας, η οποία μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενή.

Τι είναι ευθεία και τι λοξή βουβωνοκήλη;

Ευθεία βουβωνοκήλη ονομάζεται η πρόπτωση του κοιλιακού περιεχομένου μέσω ενός σημείου στο οπίσθιο τοίχωμα του βουβωνικού πόρου.

Η λοξή βουβωνοκήλη διέρχεται μέσω του έσω στομίου του βουβωνικού πόρου και είναι πιο συχνή από την ευθεία. Μια λοξή βουβωνοκήλη δεν μπορεί να εξελιχθεί σε οσχεοκήλη.

Ποια είναι τα αίτια της βουβωνοκήλης;

Σε ορισμένους ανθρώπους, η βουβωνοκήλη προκαλείται ως συνέπεια μιας εκ γενετής αδυναμίας του κοιλιακού τοιχώματος. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, η βουβωνοκήλη εμφανίζεται ως συνέπεια εξασθένησης των μυών, κάποιου τραυματισμού ή κοιλιακού χειρουργείου καθώς και με την πάροδο της ηλικίας.

Ειδικότερα, η βουβωνοκήλη μπορείς να δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα:

 • Αυξημένης πίεσης μέσα στην κοιλιακή χώρα,
 • Ενός προϋπάρχοντος ασθενούς σημείου στο κοιλιακό τοίχωμα,
 • Ενός συνδυασμού αυξημένης πίεσης μέσα στην κοιλιακή χώρα και ενός προϋπάρχοντος αδύναμου σημείου στο κοιλιακό τοίχωμα,
 • Αυξημένης πίεσης κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου ή της ούρησης,
 • Έντονης σωματικής δραστηριότητας,
 • Χρόνιού βήχα ή φταρνίσματος.

Στους άνδρες, το αδύναμο σημείο εμφανίζεται συνήθως στο βουβωνικό πόρο μέσω του οποίου διέρχεται ο σπερματικός πόρος στο όσχεο. Στις γυναίκες, ο βουβωνικός πόρος φέρει ένα σύνδεσμο που βοηθά στη συγκράτηση της μήτρας και εμφανίζονται μερικές φορές βουβωνοκήλες εκεί όπου ο συνδετικός ιστός από τη μήτρα προσκολλάται στον ιστό που περιβάλλει το ηβικό οστούν.

Παράγοντες κινδύνου

Τα περιστατικά βουβωνοκήλης παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια ως συνέπεια της αύξηση των φαινομένων παχυσαρκίας και χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Αυτό έχει ως συνέπεια η βουβωνοκήλη να εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά σε ηλικίες πολύ μικρότερες των 50 ετών, όταν αυτά πάσχουν από παχυσαρκία.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν:

 • Ιστορικό βουβωνοκήλης στην οικογένεια.
 • Χρόνιος βήχας, όπως από το κάπνισμα.
 • Πρόωρη γέννηση και χαμηλό βάρος γέννησης.
 • Προηγούμενη βουβωνοκήλη ή αποκατάσταση κήλης.
 • Εγκυμοσύνη, η οποία μπορεί να εξασθενήσει τους κοιλιακούς μύες και να προκαλέσει αυξημένη πίεση μέσα στην κοιλιά.

Τι συμπτώματα έχει η βουβωνοκήλη;

Ο πόνος αποτελεί το πιο συχνό σύμπτωμα της βουβωνοκήλης και εντείνεται όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση. Παράλληλα, η παρουσία της κήλης μπορεί να είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού.

Ενίοτε, όμως, δεν είναι ορατή καμία διόγκωση και η βουβωνοκήλη γίνεται αισθητή μόνο μέσω του πόνου. Κάποιες φορές, μάλιστα, δεν παρουσιάζει καθόλου ενοχλήσεις και η διάγνωσή της διαπιστώνεται τυχαία κατά την κλινική εξέταση από τον γιατρό.

Ειδικότερα, τα σημάδια και τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν:

 • Μια διόγκωση στην περιοχή και στις δύο πλευρές του ηβικού οστού, η οποία γίνεται πιο εμφανής κατά την ορθοστασία, ειδικά αν συνοδεύεται από βήχα.
 • Μια αίσθηση καψίματος ή άλγους στην περιοχή της διόγκωσης.
 • Πόνος ή δυσφορία στη βουβωνική χώρα, ειδικά κατά το βήχα, το σκύψιμο ή την άρση βάρους.
 • Αδυναμία ή πίεση στη βουβωνική χώρα
 • Περιστασιακά, πόνος και οίδημα γύρω από τους όρχεις, στην περίπτωση της οσχεοκήλης.

Περιχαρακωμένη κήλη

Αν δε μπορείτε να ωθήσετε την κήλη πάλι μέσα στην κοιλιά, το περιεχόμενο της κήλης μπορεί να παγιδευτεί (να περιχαρακωθεί) στο κοιλιακό τοίχωμα. Η περιχαρακωμένη κήλη, μειώνει τη ροή του αίματος στον ιστό που παγιδεύεται.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε περίσφιξη του εντέρου. Τότε γίνεται λόγος για περισφιγμένη κήλη, η οποία αποτελεί μία κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει τάχιστα σε περιτονίτιδα, απόφραξη του εντερικού σωλήνα ακόμα και νέκρωση του εντέρου.

Ως εκ τούτου, μπορεί να καταστεί απειλητική για τη ζωή και χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.
Τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας περιχαρακωμένης κήλης περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία, έμετο ή και τα δύο,
 • Πυρετό,
 • Ξαφνικό άλγος που εντείνεται γρήγορα,
 • Διόγκωση της κήλης και αλλαγή του χρώματός της σε κόκκινο έως μαύρο,
 • Αναστολή αερίων.

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα σημάδια ή συμπτώματα, απευθυνθείτε αμέσως το γιατρό σας.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Πως γίνεται η διάγνωση της βουβωνοκήλης;

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης γίνεται η με τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση. Σε περίπτωση που δεν είναι εμφανής η κήλη, γίνεται ψηλάφηση στην περιοχή του οσχέου. Παράλληλα, κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να αντιληφθεί αν είναι ευθεία ή λοξή.

Συμπληρωματικά με τη φυσική εξέταση, είναι δυνατόν να γίνει χρήση απεικονιστικών μεθόδων, όπως υπερηχογραφικού ελέγχου και μαγνητικής τομογραφίας. Ωστόσο, η χρήση τους σπανίζει και η χρησιμότητά τους περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες υπάρχει υποψία για άλλη πάθηση.

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης

Τι είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης;

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης αποτελεί μια δύσκολη επέμβαση που απαιτεί από το χειρουργού υψηλή δεξιότητα, εμπειρία και γνώση.

Υπάρχουν δυο βασικές τεχνικές:

Μέθοδος TEP: Η εν λόγω τεχνική θεωρείται η πιο ελάχιστα επεμβατική, καθώς η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης γίνεται εξωπεριτοναϊκά. Αυτό σημαίνει ότι το πλέγμα τοποθετείται μεταξύ των μυών του κοιλιακού τοιχώματος και του περιτοναίου, δίχως να επέμβαση στην κοιλιά.

Μέθοδος TAPP: Η επέμβαση γίνεται με την εισαγωγή λεπτών χειρουργικών εργαλείων και μιας μικροκάμερας στην κοιλιά μέσα από μικρές τομές μήκους 5 ως 10 χιλιοστών. Το πλέγμα τοποθετείται στην ίδια θέση με τη μέθοδο TEP. Η μέθοδος ΤAPP είναι ευκολότερη τεχνικά και προτιμάται στις περιπτώσεις μεγάλων κηλών, παχύσαρκων ασθενών ή σοβαρών υποτροπών.

Ρομποτική αποκατάσταση βουβωνοκήλης

Πότε επιλέγεται η ρομποτική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης οσχεοκήλης;

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη αποκατάσταση της βουβωνοκήλης προσφέρει αρκετά και σημαντικά πλεονεκτήματα στο χειρουργό και συστήνεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες χρειάζεται να γίνει ταυτόχρονη χειρουργική αποκατάσταση κι άλλης πάθησης, όπως οι κακοήθειες του πυελικού εδάφους, του προστάτη και άλλες.

Το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα da Vinci επιτρέπει στο χειρουργό να πραγματοποιήσει τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης πιο ξεκούραστα, καθιστός και με απόλυτη σταθερότητα κι ακρίβεια στις κινήσεις.

Επιπλέον, η δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης του χειρουργικού πεδίου που προσφέρει το σύστημα da Vinci, αποτελεί ένα μεγάλο όπλο στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού καθώς προσφέρει σημαντική χειρουργική δεξιότητα και ελευθερία κινήσεων προσφέροντας ένα άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει το ρομποτικό σύστημα da Vinci;

Το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα da Vinci επιτρέπει στο χειρουργό να πραγματοποιήσει την επέμβαση πιο ξεκούραστα, καθιστός και με απόλυτη σταθερότητα κι ακρίβεια στις κινήσεις.

Επιπλέον, η δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης του χειρουργικού πεδίου που προσφέρει το σύστημα da Vinci, αποτελεί ένα μεγάλο όπλο στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού καθώς προσφέρει σημαντική χειρουργική δεξιότητα και ελευθερία κινήσεων προσφέροντας ένα άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Τι είδους προετοιμασία χρειάζεται για το χειρουργείο;

Πριν την επέμβαση ο ασθενής θα πρέπει να προβεί στα παρακάτω:

 • Νηστεία το τελευταίο βράδυ πριν το χειρουργείο.
 • Διακοπή λήψης φαρμάκων, όπως ασπιρίνη και αντιπηκτικών, σύμφωνα με τις υποδείξεις του θεράποντος ιατρού .
 • Προεγχειρητικός έλεγχος.

Τι πρόγνωση έχει η χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης;

Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης/οσχεοκήλης είναι πολύ ασφαλής και συνήθως αρκετά αποτελεσματική.

Μετά από ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής μπορεί συνήθως να επαναλάβει κανονικές δραστηριότητες μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες. Με τη λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, η πλήρης επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες συνήθως διαρκεί μία εβδομάδα ή λιγότερο.

Μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει την άρση βαρών για έξι έως οκτώ εβδομάδες (ή όσο ο γιατρός υποδείξει) για να επιτρέψει στους μύες και τους ιστούς να αποκατασταθούν πλήρως.

Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές από την επέμβαση;

Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης είναι μια διαδικασία ρουτίνας με πολύ λίγους κινδύνους. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός κηλών μπορεί να επανεμφανιστεί σε κάποιο σημείο μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Άλλες πιθανές επιπλοκές της αποκατάστασης της βουβωνικής κήλης περιλαμβάνουν:

 • Συσσώρευση αίματος ή υγρού στο χώρο που απομένει από την κήλη (συνήθως βελτιώνεται χωρίς κάποια θεραπεία),
 • Διόγκωση και μώλωπες στους όρχεις ή τη βάση του πέους (στους άνδρες),
 • Πόνος και μούδιασμα στην περιοχή της βουβωνικής χώρας που προκαλείται σε περίπτωση τραυματισμού ή παγίδευσης ενός νεύρου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης,
 • Μειωμένη παροχή αίματος στον όρχι, κατόπιν τραυματισμού.

Οι επιπλοκές είναι πιο πιθανές για τους ασθενείς που είναι άνω των 50 ετών, καπνίζουν ή έχουν κάποια άλλη ασθένεια, όπως καρδιακές παθήσεις ή προβλήματα αναπνευστικού.

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη;

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στην εφαρμογή των πλέον σύγχρονων και ελάχιστα επεμβατικών λαπαροσκοπικών τεχνικών με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης και της οσχεοκήλης.

Οι σύγχρονες αυτές θεραπευτικές τεχνικές με τη χρήση ρομποτικής χειρουργικής τεχνολογίας έχουν εξαιρετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα και συνοδεύονται από ηπιότερη μετεγχειρητική πορεία.

Καλέστε μας