...
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Καρκίνος Νεφρού

Αρχική > Άνδρας > Νεφροί > Καρκίνος Νεφρού

Γράφει ο Δρ. Α. Πλουμίδης Χειρουργός Ουρολόγος με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.

πλουμίδης ουρολόγος
ομιλος ιατρικού αθηνών - ιατρικό κέντρο αθηνών

Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια συχνή κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος, η οποία συνήθως δε δίνει συμπτώματα. Ωστόσο, ο καρκίνος του νεφρού έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ίασης, τα οποία προσεγγίζουν το 100% εφόσον η νόσος εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο. Η θεραπεία του καρκίνου του νεφρού γίνεται με τη χειρουργική επέμβαση της ριζικής ή μερικής νεφρεκτομής, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη συμβατική ανοικτή επέμβαση, λαπαροσκοπικά και ρομποτικά.

Η πλέον σύγχρονη προσέγγιση είναι η ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική ή μερική νεφρεκτομή, η οποία άλλωστε εκείνη προσφέρει και τα περισσότερα πλεονεκτήματα για τον ασθενή, τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όσο και μετεγχειρητικά.

Καρκίνος νεφρού

Ποιός είναι ο ρόλος των νεφρών;

Οι νεφροί είναι τα όργανα του ανθρώπου που λειτουργούν ως φυσικό φίλτρο, καθαρίζουν καθημερινά 200 λίτρα αίματος και απαλλάσσουν τον οργανισμό από κάθε περιττή και επικίνδυνη ουσία, αποβάλλοντας τες μέσω των ούρων.

Επίσης ρυθμίζουν, την ισορροπία των μεταλλικών στοιχείων και του νερού, βοηθούν στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενεργοποιούν τη βιταμίνη D και παράγουν ουσίες που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Οι δύο νεφροί στο σώμα μας βρίσκονται εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης και συγκεκριμένα στην οσφυϊκή μοίρα ακριβώς κάτω από το διάφραγμα.

Τι είναι ο καρκίνος του νεφρού;

Ο καρκίνος του νεφρού, δηλαδή ο σχηματισμός όγκου, είναι σε εµφάνιση η όγδοη πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες και η τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος. Στατιστικά, κάνει την εµφάνιση του µετά την ηλικία των 60 ετών και οι άνδρες προσβάλλονται δύο φορές συχνότερα από τις γυναίκες.

Ο πιο συνήθης τύπος καρκίνου του νεφρού, που αφορά περίπου στο 85%, είναι ο νεφροκυτταρικός καρκίνος (renal cell carcinoma-RCC).

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται µε το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου περίπου 30.000 Ευρωπαίοι, ενώ τα αποτελέσματα ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καταδεικνύουν ότι το 2% όλων των καρκίνων στις ΗΠΑ αφορούν στον καρκίνο του νεφρού και σε πραγματικούς αριθμούς αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερους από 65.000 Αμερικανούς.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Ποίοι παράγοντες είναι υπεύθυνοι για τον καρκίνο του νεφρού;

Σύμφωνα  με αποτελέσματα πρόσφατων μελετών προκύπτει ότι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να δημιουργηθεί ο καρκίνος του νεφρού μεταξύ άλλων είναι: το κάπνισμα, η απορυθμισμένη αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η έκθεση στον αμίαντο και στο κάδμιο, η ποιότητα διατροφής, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα και η νεφρική ανεπάρκεια. Σαφώς σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να αναπτύξουν καρκίνο του νεφρού όσοι έχουν τους παραπάνω παράγοντες.

 

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ο καρκίνος νεφρού;

Τα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του νεφρού μπορεί να είναι:

 • η αιματουρία,
 • ο πόνος ή το αίσθημα βάρους στην οσφύ,
 • η ψηλαφητή μάζα στην κοιλιά,
 • η απότομη απώλεια βάρους,
 • ο πυρετός,
 • η αδυναμία,
 • η υψηλή αρτηριακή πίεση
 • η αναιμία

Είναι σημαντικό, όμως, να τονιστεί ότι τις περισσότερες φορές ο καρκίνος του νεφρού είναι ασυμπτωματικός και η ανεύρεση του  αποτελεί τυχαίο εύρημα σε απεικονιστικές εξετάσεις.

Επίσης, θα πρέπει να καταγραφεί ότι ο καρκίνος του νεφρού μπορεί να θεραπευτεί αν διαγνωστεί έγκαιρα. Συγκεκριμένα, πρόσφατες έρευνες ανεβάζουν το ποσοστό θεραπείας των ασθενών που διέγνωσαν γρήγορα την ύπαρξη καρκίνου στον νεφρό τους από το 80% στο 100%.

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του νεφρού;

Η διάγνωση του καρκίνου του νεφρού δε μπορεί να γίνει µε µία απλή εξέταση αίματος ή ούρων αλλά χρειάζονται απεικονιστικές εξετάσεις – υπερηχογράφηµα, αξονική ή µαγνητική τοµογραφία, ενδοφλέβια ουρογραφία ή συνδυασμός εξετάσεων – προκειμένου να σιγουρευτεί ο γιατρός για την ύπαρξη όγκου.

Στην περίπτωση ευρήµατος, ο ασθενής πρέπει να αξιολογηθεί για τον τύπο του καρκίνου και για το αν έχουν γίνει µεταστάσεις σε άλλα όργανα (σταδιοποίηση του καρκίνου) προκειμένου να αποφασιστεί η σωστή αντιμετώπιση της πάθησης.

Καρκίνος νεφρού

 

Υπάρχει θεραπεία για τον καρκίνο του νεφρού;

Στην περίπτωση που ο όγκος είναι περιορισμένος µόνο στο νεφρό και δύναται λόγω θέσης και µεγέθους να εξαιρεθεί ολόκληρος και µε ασφάλεια, συνιστάται η µερική νεφρεκτομή. ∆ηλαδή, η χειρουργική αφαίρεση της νεοπλασίας και όχι ολόκληρου του νεφρού, όπως παλαιότερα, προκειµένου να σωθεί όσο το δυνατόν περισσότερος νεφρικός ιστός.

Στόχος της «λεπτής» αυτής χειρουργικής επέµβασης είναι να διατηρηθεί όσο περισσότερο λειτουργικό τµήµα του οργάνου, ώστε να αποφευχθεί τυχόν µελλοντική αιµοκάθαρση (εξωνεφρική κάθαρση).

Πως γίνεται η μερική νεφρεκτομή;

Η μερική νεφρεκτομή μπορεί να επιτευχθεί χειρουργικά με τρεις τρόπους:

 • με την ανοιχτή (κλασική) τεχνική,
 • λαπαροσκοπικά, και
 • ρομποτικά

Την τελευταία δεκαετία με την εξέλιξη της χειρουργικής σε συνδυασμό με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, έχουμε οδηγηθεί  στη λεγόμενη εποχή της «ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής».

Η σύγχρονή χειρουργική αποφεύγει μεγάλες τομές, τραυματισμούς των ιστών με αντίστοιχη δημιουργία φλεγμονής και περιορίζεται σε «μικρές οπές», μέσα από τις οποίες επιτυγχάνεται το ίδιο ογκολογικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Η διαφορά δεν είναι μόνο στο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά έχει αποδειχθεί ότι με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική το μετεγχειρητικό stress των ιστών και συνολικά του οργανισμού είναι λιγότερο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη ανάρρωση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε όλα τα σύγχρονα κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης οι επεμβάσεις γίνονται (με ελάχιστες εξαιρέσεις) με ελάχιστα επεμβατικές τεχικές.

Λαπαροσκοπική ριζική / μερική νεφρεκτομή

Τι είναι η λαπαροσκοπική μερική νεφρεκτομή;

Η λαπαροσκοπική μερική νεφρεκτομή είναι επέμβαση που πραγματοποιείται από Ουρολόγο Χειρουργό ειδικευμένο στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις ουρολογικών παθήσεων.

Σε αντίθεση με την ανοιχτή επέμβαση κατά την οποία ανοίγεται μεγάλη πλάγια τομή στον ασθενή, στη λαπαροσκοπική επέμβαση ανοίγονται 3 ή 4 μικρές τομές 5 ως 10 χιλιοστών έκαστη, από τις οποίες εισάγονται τα χειρουργικά εργαλεία και μια μικρή κάμερα.

Στη συνέχεια, ο χειρουργός εντοπίζει και ελέγχει τα αγγεία του νεφρού, διακόπτοντας προσωρινά την ροή του αίματος στην περιοχή του όγκου. Έτσι, προχωρά στην αφαίρεση του όγκου και ενός τμήματος του νεφρού χωρίς μεγάλη απώλεια αίματος.

Καρκίνος νεφρού

Γιατί να επιλέξει κανείς τη ρομποτική χειρουργική επέμβαση;

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και παρόλο που και οι δυο τεχνικές θεωρούνται «ελάχιστα επεμβατικές», η ρομποτική μέθοδος διαθέτει αναμφισβήτητα περισσότερα  πλεονεκτήματα τόσο για το χειρουργό όσο και για τον ασθενή.

Με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος «da Vinci», ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά σε μια χειρουργική κονσόλα, μέσω της οποίας πραγματοποιεί την εγχείρηση χωρίς να έρχεται σε επαφή με τον ασθενή.

Το ρομπότ, ωστόσο, δε λειτουργεί από μόνο του. Οι ρομποτικοί βραχίονες είναι η προέκταση των χεριών του χειρουργού και το ρομπότ εκτελεί τις εντολές, δίνοντας στο γιατρό τη δυνατότητα να χειρουργήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια και με ελάχιστο τραυματισμό των ευαίσθητων οργάνων από ότι στο ανοιχτό χειρουργείο.

Οι εντολές που δίνει ο χειρουργός μέσω των μοχλών μεταφέρονται ψηφιακά, σε απόλυτο χρόνο και αξιοθαύμαστη ακρίβεια, στους χειρουργικούς βραχίονες, οι οποίοι εκτελούν τις κινήσεις με εξαιρετική επιδεξιότητα.

Συγκεκριμένα, το τεχνολογικό περιβάλλον, στο οποίο πραγματοποιείται η εγχείρηση είναι τρισδιάστατο, με απόλυτη ευκρίνεια, μεγεθυμένο έως και 15 φορές, και η κάμερα που βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα δίνει στο χειρουργό τη δυνατότητα να βλέπει λεπτομερώς και σε αληθινό βάθος πεδίου.

Έτσι, ο χειρουργός μπορεί να επέμβει στον νεφρό, μέσω τεσσάρων μικρών οπών, να αφαιρέσει τον όγκο και να συρράψει με ακρίβεια τον υπόλοιπο υγιή νεφρό.

Πως γίνεται η ρομποτική μερική νεφρεκτομή;

Η επέμβαση της ρομποτικής μερικής νεφρεκτομής πραγματοποιείται με ολική αναισθησία. Κατά την επέμβαση, αφού η κοιλιακή χώρα γεμίσει με αέριο (πνευμοπεριτόναιο), εισέρχονται στο σώμα του ασθενούς η κάμερα και τα μικροσκοπικά ρομποτικά εργαλεία μέσω των 4 – 5 οπών.

Η επέμβαση ξεκινά με την κινητοποίηση των ιστών του ασθενή προκειμένου να προσεγγίσει ο χειρουργός το νεφρό. Κατόπιν γίνεται πρσωρινός αποκλεισμός των αγγείων του νεφρού. Αυτό το στάδιο είναι απαραίτητο προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα η αφαίρεση του όγκου και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια.

Στη συνέχεια, αφαιρείται ο όγκος και ολοκληρώνεται η επέμβαση με την ανακατασκευή και συρραφή του υγιούς νεφρού. Διακόπτεται ο αγγειακός αποκλεισμός και έτσι αιματώνεται εκ νέου ο νεφρός.

Έπειτα, ο χειρουργός απομακρύνει τον όγκο μέσω ειδικού στεγανού σάκου –προκειμένου να αποφύγει τη διασπορά καρκινικών κυττάρων– χρησιμοποιώντας μία από τις υπάρχουσες τομές, την οποία επεκτείνει αν χρειαστεί ανάλογα με το μέγεθός του όγκου.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι κατά την διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός παραμένοντας στην κονσόλα και χειρουργώντας μπορεί να βλέπει ταυτόχρονα στην οθόνη του την αξονική τομογραφία του ασθενούς με την τρισδιάστατη ανασύνθεση του όγκου.

Αυτή η δυνατότητα (TilePro™, Intuitive Surgical Inc.) οφείλεται στην τελευταίας τεχνολογίας ρομποτική πλατφόρμα (da Vinci Si HD, Intuitive Surgical Inc.) που διαθέτει το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, καθώς επίσης στη δυνατότητα ανασύνθεσης εικόνων με κατάλληλο λογισμικό που επιτελείται από το Τμήμα Αξονικής Τομογραφίας του νοσοκομείου.

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να συνδυαστεί:

 • η ακρίβεια στον εντοπισμό του όγκου (διάγνωση) μέσω της τρισδιάστατης ανασύνθεσης της αξονικής τομογραφίας, με την
 • ακρίβεια στην αφαίρεση του όγκου (επέμβαση – θεραπεία) με την χρήση των ρομποτικών εργαλείων.

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό!

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει η χρήση ρομπότ στην επέμβαση της μερικής νεφρεκτομής;

Σε κάθε μερική νεφρεκτομή τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του χειρουργού:

 • H ριζική αφαίρεση του όγκου – ογκολογικό αποτέλεσμα,
 • Η διατήρηση όσο περισσότερο υγιούς νεφρικού παρεγχύματος γίνεται – λειτουργικό αποτέλεσμα,
 • Η ελαχιστοποίηση του χρόνου αγγειακού αποκλεισμού – χρόνος ισχαιμίας.

Χάρη στο ρομποτικό σύστημα «daVinci», η επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων και το μέγιστο αποτέλεσμα και στα τρία επίπεδα διασφαλίζεται μέσω:

 • της τρισδιάστατης απεικόνισης με την οποία εργάζεται ο χειρουργός,
 • των ρομποτικών εργαλείων με την επιπλέον καρπιαία άρθρωση (EndoWrist® Instruments, Intuitive Surgical Inc.), καθώς και
 • της εργονομίας που προσφέρει η ρομποτική πλατφόρμα, αφού ο χειρουργός εργάζεται σε καθιστή θέση με τα χέρια του να στηρίζονται.

Αναλυτικότερα, με τους επιπλέον βαθμούς ελευθερίας που δίνουν οι καρπιαίες αρθρώσεις των ρομποτικών εργαλείων, ο χειρουργός μπορεί:

 • να προσεγγίσει ακόμα και δύσκολους όγκους (αυξάνοντας έτσι τις ενδείξεις για μερική νεφρεκτομή),
 • να αφαιρέσει μόνο τον όγκο και όχι επιπλέον υγιή ιστό.

Παράλληλα, η συρραφή μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό όλες τις απαραίτητες γωνίες στον παραμένον λειτουργικό νεφρό ώστε να μην αιμορραγεί.

Οι συγκεκριμένες διευκολύνσεις που παρέχονται στον χειρουργό έχουν ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση του χρόνου ισχαιμίας (χρόνος αγγειακού αποκλεισμού).

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει στον ασθενή η ρομποτική μερική νεφρεκτομή;

Τα οφέλη της ρομποτικής μερικής νεφρεκτομής είναι πάρα πολλά και λειτουργούν υπέρ του ασθενή, συγκριτικά με αυτά της ανοιχτής και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής νεφρεκτομής είναι:

 • Μέγιστο ογκολογικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, με όσο το δυνατόν ελάχιστο χρόνο ισχαιμίας.
 • Μικρότερη απώλεια αίματος, επομένως και περιορισμένη ανάγκη για μετάγγιση αίματος.
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και συνεπώς λιγότερη χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων.
 • Ταχύτερη ανάρρωση. Η νοσηλεία συνήθως διαρκεί 2-3 ημέρες, ενώ η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτατη. Αυτό συμβαίνει διότι ο συνήθης, περιοριστικός μυϊκός πόνος από τις μεγάλες τομές (της ανοιχτής χειρουργικής) είναι ελαχιστοποιημένος.
 • Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η επέμβαση αφήνει 4 – 5 μικρές ουλές – ενώ στην ανοιχτή μερική νεφρεκτομή απαιτείται τομή στην κοιλιά περίπου 20 και πλέον εκατοστών.
 • Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές (ανάλογα και με την εμπειρία του χειρουργού).

Γιατί να επιλέξω το Δρ. Πλουμίδη

Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στις πλέον σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου του νεφρού, έχοντας διαχειριστεί μεγάλο αριθμό περιστατικών. Η μερική νεφρεκτομή αποτελεί μια λεπτή χειρουργική επέμβαση, η οποία πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από άκρως εξειδικευμένους χειρουργούς.

Ο Δρ. Πλουμίδης έχει εκπαιδευτεί στη Ρομποτική Χειρουργική και έχει εξειδικευτεί στη ρομποτική μερική νεφρεκτομή σε κορυφαία κέντρα του εξωτερικού. Ο Δρ. Πλουμίδης διαθέτει στο ιατρείο του αρτιότατες υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την πλέον ολοκληρωμένη παρακολούθηση και υποστήριξη των ασθενών του μετά από κάθε επέμβαση.

Η Ρομποτική Χειρουργική διασφαλίζει βέλτιστο ογκολογικό, λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και μικρότερο χρόνο νοσηλείας, ενώ παράλληλα, ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές.

Η προετοιμασία πριν από το χειρουργείο περιλαμβάνει ολοκληρωμένο προεγχειρητικό έλεγχο (εξετάσεις αίματος, καρδιογράφημα, ακτινογραφίες). Σε περίπτωση που λαμβάνετε κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να ζητηθεί προσωρινά η αναπροσαρμογή της.

Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι διασφαλίζουν ελαχιστοποίηση του τραύματος και ταχύτερη επάνοδο στην καθημερινότητα. Κατόπιν συνολικής αξιολόγησης της υγείας σας, ο ιατρός σας θα υποδείξει εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος για λαπαροσκοπική νεφρεκτομή.

Το κόστος της επέμβασης διαμορφώνεται ανάλογα με τη φύση και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε περιστατικού. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τη διαδικασία και την τιμή της επέμβασης.

Καλέστε μας